লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিং সপ্পোর্ত তৌনবা অনৌবা থৌশিল-থৌরাংশিং
06 AUG 2024 6:12PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা হোৎনরি। মসিনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক লৌউ-শিংউগী মখল-মখা কয়াগী সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেল স্পোন্সর তৌরবা স্কিমশিং পায়খৎলি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৌমীশিংবু মতেং পাংনবা হৌদোকখিবা অনৌবা থৌশিল-থৌরাংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সরদা পীরি।
সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যগী থাক্কী এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা হান্ননা রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী হকথেংননা ফিয়ার এভরেজ ক্বালিতী (FAQ) গী প্রেস্ক্রাইব তৌরবা ওইল সীদশিং, হৱায়শিং অমসুং কোপ্রা লৈবগীদমক সরকারনা লাউথোকখিবা মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) দা মহৈ-মরোং লোকপগী মতমগী মনুংদা মমল অসি MSPদগী হন্থরকপা মতমদা মমল হন্থহন্দুনা লৈনবা PM-AASHAগী অম্ব্রেল স্কিমগী মখাদা প্রাইস সপোর্ত স্কিম (PSS)। স্কিম অসি মরি লৈনবা রাজ্য সরকার/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা হায়জরকপদা চৎনহল্লি। রাজ্য সরকার/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা মন্দী তেক্স লৌরক্তবা পোৎলমশিং লৌথোকপদা অয়াবা পীরি। স্কিম অসিগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না দরকার ওইরিবা গন্নী বেগশিং, রাজ্য এজেন্সীশিংগীদমক ৱার্কিং কেপিতেল, PSS ওপরেসনশিংগীদমক রিভোলবিং ফন্দ শেম্বা অসিনচিংবা য়াওনা লোজিতিক এরেঞ্জমেন্তশিংদা সেন্ত্রেল নোদল এজেন্সীশিংদা মতেং পাংগনি।
ৱেদর ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা রিস্ত্রকচরদ ৱেদর বেসদ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম (RWBCIS) গা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা (PMFBY) অসি খারিফ 2016দগী চৎনরক্লি। হায়রিবা স্কিমশিং অসি অচৌবা লমদমশিংদা থোকপা ঈকং, ঈশিং-ঈচাউ অসিনচিংবা পাক-শন্না শন্দোরকপা খুদোংথীবশিংগীদমক্তা এরিয়া এপ্রোচ বেসিসতা পায়খৎলি। স্কিম অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা পীগদবা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রিমিয়ম অসি খারিফ ফুদ অমসুং ওইল সীদ মহৈ-মরোং পুম্নমক্কীদমক 2% ওইগনি, রবি ফুদ অমসুং ওইল সীদ মহৈ-মরোংশিংগীদমক 1.5% ওইগনি অমসুং চহিগী ওইবা কম্মর্সিএল/হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংগীদমক 5% ওইগনি। একচুএরিএল প্রিমিয়ম অমসুং লৌমীশিংনা পীগদবা ইন্সুরেন্স চার্জগী চাংগী মরক্তা লৈবা খেন্নবা অদু কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/UTনা 2020দগী অৱাং-নোংপোক লমদম (NER) অমসুং 2023দগী চীংগী রাজ্যশিং/UTশিংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংUTশিংগী মরক্তা লৈবা রেসিও অসি 90:10 ওইগনি। লৌমীশিংনা মখোয়গী গ্রিভান্সেস/কন্সর্ন/ক্বেরী রিজোল্যুসন এন্দ-তু-এন্দ ওইনা কোকহন্নবা ভারত পুম্বগী ওইবা ফোন নম্বর অমখক্তগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ গ্রিভান্স রিদ্রেসেল মেকানিজম অমা য়াওবা, তেল-ফ্রী নম্বর 14447দা 'কৃশি রক্ষক পোর্তেল এন্দ হেল্পলাইন' দিবেলপ তৌখ্রে।
এনেক্সর
হৌখিবা চহি অনিগী মনুং সরকারনা হৌদোকখিবা মরু ওইবা লৌউ-শিংউগী স্কিমশিংগী শমলপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
স্কিমগী মমিং
মরম
1.
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনা (PM-KISAN)
PM-KISAN অসি এক্সক্লুজনশিংগী মখাদা লেন্দ হোল্দিং ফার্মরশিংগী শেলগী মথৌ তাবশিং মতেং পাংনবগীদমক ফেব্রুৱারী 24, 2019দা হৌদোকখিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা চহি অমদা লুপা 6000/-গী শেলগী কান্নবা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা চপ মান্ননা থা মরিগী ইন্সতোলমেন্ত অহুমদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (DBT) মোদকী খুত্থাংদা ত্রান্সফর হৌজিক ফাওবদা তোঙান-তোঙানবা ইন্সতোলমেন্তশিংগী খুত্থাংদা বেনিফিসরী (লৌমী) করোর 11 হেনবদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (DBT)গী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ 3.24 ত্রান্সফর তৌখ্রে।
2.
প্রধান মন্ত্রী কিসান মান্ধন য়োজনা (PM-KMY)
প্রধান মন্ত্রী কিসান মান্ধন য়োজনা (PMKMY) অসি সেপ্তেম্বর 12, 2019দা খ্বাইদগী ভলনরেবল ওইবা লৌমীগী ইমুংশিংদা সেক্যুরিতী পীনবা হৌদোকখিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। PM-KMY অসি এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিং(SMFশিং)গী কন্ত্রিব্যুতরী স্কিমনি, মসি পেন্সন ফন্দদা থাগী সবস্ক্রিপ্সন পীদুনা স্কিমগী মেম্বর ওইবা য়াই। চপ মান্নবা শেনফম অদু কেন্দ্র সরকারনসু কন্ত্রিব্যুৎ তৌগনি।
চহি 18দগী 40 ফাওবগী মরক্তা লৈবা এপ্লিকান্তশিংনা চহি 60 শুরকপদা থা খুদিংগী লুপা 55দগী লুপা 200গী মরক্তা কন্ত্রিব্যুত তৌগনি। PMKMYনা লৌমীশিংবু মখোয়গী চহি য়াম্লবা মতমদা য়েংশিল্লি অমসুং লৌমীশিংনা চহি 60 শুরবা মতুংদা থা খুদিংগী লুপা 3,000গী পেন্সন পীরি।
লাইফ ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন (LIC) অসি পেন্সন ফন্দ মেনেজরনি অমসুং CSC অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংগী রেজিস্ত্রেসন তৌই। হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা লৌমী লাখ 23.38 এনরোল তৌখ্রে।
3.
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF)
হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপশিং কোকহন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদনবা, আত্মনির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ হৌদোক্লে। AIF অসি লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিভমদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি। এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অসি মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংগী মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কম্ম্যুনিতি ফার্মিং এসেতশিংগীদমক ইন্তরেস্ত সবভেন্সন অমসুং ক্রেদিৎ গরেন্তী সপোর্তকী খুত্থাংদা ভাইএবল প্রোজেক্তশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবগীদমক মেদিয়ম-লোং-তর্ম দেৎ ফাইনান্সিং ফেসিলিতী অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ 1গী ফন্দ অসি শেনবা চহি 2020-21দগী শেনবা চহি 2025-26 ফাওবদা পীগনি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা শেনবা চহি 2020-21দগী শেনবা চহি 2032-33 ফাওবগী মনুংদা মতেং পীরগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা চহিগী চাদা 3গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগা লোয়ননা লুপা করোর 1 ফাওবগী লোনশিং অমসুং CGTMSEগী মখাদা ক্রেদিৎ গেরেন্তী কভরেজগা লোয়ননা লোন ওইনা লুপা করোর লাখ 2 পীগনি। মসিগী মথক্তা, এন্তিতী খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা LGD কোদশিংদা লৈবা প্রোজেক্ত 25 ফাওবগীদমক স্কিম অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক ইলিজিবিল ওই।
ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরীশিংগী মনুংদা লৌমীশিং, এগ্রি-ওন্তপ্রিনোরশিং, স্তার্ত-অপশিং, প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS), মার্কেতিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং), সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHG), জোইন্ত লায়বিলিতী গ্রুপশিং (JLG), মলতিপরপস কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, সেন্ত্রেল/ স্তেৎ এজেন্সী নৎত্রগা লোকেল বোদীশিংনা স্পোন্সর তৌরিবা পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ প্রোজেক্তশিং, স্তেৎ এজেন্সীশিং, এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেৎ কম্মিতীশিং (মন্দিশিং), নেস্নেল এন্দ স্তেৎ কোওপরেতিবশিংগী ফেদরেসনশিং, FPOশিং (ফার্মর প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসনশিং)গী ফেদরেসনশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHG)গী ফেদরেসনশিং অসিনি।
16-07-2024 ফাওবদা, 70,762গী ওইনা লুপা করোর 44,824 সেঙ্কসন তৌখ্রে।
4.
অনৌবা FPO 10,000 শেম্বা অমসুং প্রমোসন তৌবা
2020দা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 10,000 শেমগৎপা অমসুং প্রমোৎ তৌনবগী” ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম (CSS) হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিগী অপুনবা বজেৎ লুপা করোর 6865নি। FPOশিং শেম্বা অমসুং প্রমোৎ তৌবা অসি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং (IAS) গী খুত্থাংদা পাংথোক্কদবনি। মখোয়না মখা hতানা চহি 5গী মতমগী ওইনা FPOশিংদা প্রোফেস্নেল হেন্দহোল্দিং সপোর্ত পীনবা অমসুং ফংহন্নবগীদমক্তা ক্লস্তর বেজ বিজিনেস ওর্গনাইজেসনশিং (CBOOশিং) পুনশিনগনি।
FPOশিংনা চহি ৩গী ওইনা FPO অমমমদা লুপা লাখ 18 ফাওবগী শেলগী তেংবাং ফংলি। মসিগী মথক্তা, FPO অমদা লুপা লাখ 15.00গী লিমিৎ অমগা লোয়ননা FPOগী ফার্মর মেম্বর খুদিংগী লুপা 2,000 ফাওবগী চান্নবা ইক্বিতি গ্রান্ত অমসুং FPO অমমমদা প্রোজেক্ত লোনগী লুপা করোর 2 ফাওবগী ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফেসিলিতী অমা ইলিজিবল ওইবা লোন পীবা ইন্সতিত্যুসন অমদগী FPOশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ এক্সেসিবিলিতী ফংহন্নবা প্রোভিজন অমা শেম্লে। । FPOশিংগী ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক মতিক চাবা প্রোভিজনশিং শেম্লে।
হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা পুন্না FPO 8,872 রেজিস্তর তৌখ্রে।
5.
নেস্নেল বীকিপিং এন্দ হনী মিসন (NBHM)
খোই য়োকপগী মরুওইবা অসি য়েংলগা, সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা খোই য়োকপগী অপুনবা প্রোমোসন অমসুং দিবেলপমেন্তকীদমক অমসুং "স্বিৎ রিভোলুসন"গী পান্দম ফংনবগীদমক, আত্মা নিরভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা নেস্নেল বীকিপিং এন্দ হনী মিসন (NBHM) কৌবা অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা 2020দা হৌদোকখি। মাইপাকপশিংগী মরক্তা খরদি মখাদা পীরি;
• হনীবীশিং/খোই য়োকপা অসি লৌউ-শিংউগীদমক 5শুবা ইনপুত ওইনা অয়াবা পীখ্রে।
• হনী তেস্ত তৌনবা নেস্নেল বীকপিং এন্দ হনী মিসন (NBHM) গী মখাদা ৱর্ল্দ ক্লাস স্তেত ওফ দি আর্ত হনী তেস্তিং লেব 4 অমসুং মিনি হনী তেস্তিং লেব 3 অয়াবা পীখ্রে।
• মধুক্রান্তি পোর্তেল অসি খোই য়োক্লিবা মীওইশিং/ হনী সোসাইতীশিং/ ফার্মশিং/ কম্পনীশিং ওনলাইন ওইনা রেজিস্তার তৌনবগীদমক হৌদোকখ্রে।
• লৈবাক অসিদা FPO 10,000 স্কিমগী মখাদা হনী FPO 100 পান্দম থম্লে। FPO 100 NAFED, NDDB & TRIFED না রেজিস্তর তৌখ্রে।
• পোর্তেলদা বী কোলোনী লাখ 23 লৈবা খোই য়োকপা/বীকিপিং তৌবা হনী সোসাইতী/ফার্ম/কম্পনী চাউরাক্না 14,822না রেজিস্তর তৌখ্রে
6.
নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল্স (NMEO)-‌ওইল পাম
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অমসুং A&N আইলেন্দশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক অসিবু অত্মানির্ভর ওইহন্নবা ওল পামগী মহৈ-মরোংশিং য়োকখৎনবা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল্স (NMEO)-‌ওইল পাম (NMEO-OP) মিসন অসিনা মথংগী চহি মঙাদা 2021-22দগী 2025-26 ফাওবদা লুপা করোর 11040গী অপুনবা শেনফমগা লোয়ননা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা হেক্টর লাখ 3.28 অমসুং ভারতকী অতৈ মফমশিংদা হেক্টর লাখ 3.22 য়াওনা ওল পামগী প্লান্তেসনগী মখাদা হেক্তর লাখ 6.5গী অহেনবা এরিয়া মসিগী মখাদা পুরক্কনি।
7.
নমো দ্রোন দিদি
2024-25দগী 2025-26 ফাওবগী মতমগী ওইনা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG)শিংদা দ্রোনশিং পীনবা লুপা করোর 1261গী আউৎলেগা লোয়ননা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা সরকারনা হন্দক্তা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিনা খনগৎলবা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG) 15,000দা লৌউ-শিংউগী পান্দম (ফর্তিলাইজর অমসুং পেস্তিসাইদশিং চাইনবা) গীদমক লৌমীশিংদা রেন্তেল সর্ভিসশিং পীনবা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা, দ্রোন অমসুং এক্সেসরিজ/এন্সিলেরী চার্জশিংগী শেনফমগী চাদা 80গী চাংদা সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীগনি। দ্রোনশিং লৈনবগীদমক্তা নুপী SHGশিংদা লুপা লাখ 2 পীগনি। SHGশিংগী ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসন (CLF) না নেস্নেল এগ্রিকলচর ইনফ্রা ফাইনান্সিং ফেসিলিতী (AIF) গী মখাদা লোন ওইনা বেলেন্স এমাউন্ত (প্রোক্যুরিংগী অপুনবা মমল হন্থনা সবসিদী) পুথোকপা য়াই। AIF লোনদা 3%গী ওইবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন CLFশিংদা পীগনি। স্কিম অসিনা SHGশিংদা তুংকোইনা চৎনগদবা বিজিনেস অমসুং পুন্সি মহিংগী তেংবাংসু পীরগনি অমসুং মখোয়না য়ামদ্রবদা লুপা লাখ 2গী অহেনবা শেন্দোং ফংলগনি। চহিদা লাখ 1.0 গী অহেনবা ইনকম লাকহনবা ঙম্লগনি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামনাথ থাকুরনা পীখিবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
New initiatives to support farmers
06 AUG 2024 6:12PM by PIB Delhi
Government of India is committed to the welfare of farmers. It is implementing various central sector and centrally sponsored schemes covering entire spectrum of agriculture for the welfare of farmers in the country. The details of new initiatives launched to support farmers during last few years are given in the Annexure.
Price Support Scheme (PSS) under the umbrella scheme of PM-AASHA for procurement of notified oil seeds, pulses and copra directly from pre-registered farmers conforming to the prescribed Fair Average Quality (FAQ) norms by Central Nodal Agencies through the State level agencies at Minimum Support Price (MSP) announced by the Govt. as and when prices fall below the MSP during the harvesting period. This scheme is implemented at the request of the concerned State Government / Union Territories which agrees to exempt the procured commodities from levy of mandi tax and assist Central Nodal Agencies in logistic arrangements, including gunny bags, working capital for state agencies, creation of revolving fund for PSS operations, etc. as required under the scheme guidelines
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) along with weather index based Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) is being implemented since Kharif 2016. These schemes are being implemented on area approach basis for wide-spread calamities like drought, flood etc., which affect large area. Under this scheme, the maximum premium payable by the farmers is 2% for all Kharif Food & Oilseeds crops, 1.5% for Rabi Food and Oilseeds crops and 5% for Annual Commercial/Horticultural Crops and the difference between Actuarial premium and the rate of Insurance charges payable by farmers is shared equally in 50:50 ratio by the Centre and States/UTs in all States/UTs. In North-Eastern Region (NER) from 2020 and Hilly States/UTs from 2023 the ratio between Centre and States/UTs is 90:10. A Krishi Rakshak Portal and Helpline (KRPH) Toll-Free No. 14447 with pan-India single telephone number integrated grievance redressal mechanism has also been developed to enable farmers for end-to-end grievances/concerns/queries resolution.
ANNEXURE
Brief of major agricultural schemes introduced by the Government during the last few years
S No
Name of the Scheme
Purpose
1.
Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
PM-KISAN is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement financial needs of land holding farmers, subject to exclusions. Under the scheme, financial benefit of Rs. 6000/- per year is transferred in three equal four-monthly installments into the bank accounts of farmers’ families across the country, through Direct Benefit Transfer (DBT) mode. Till now, Rs. 3.24 lakh crores have been transferred through Direct Benefit Transfer (DBT) to more than 11 crores beneficiaries (Farmers) through various installments.
2.
Pradhan Mantri Kisan MaanDhan Yojana (PM-KMY)
Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PMKMY) is a central sector scheme launched on 12th September 2019 to provide security to the most vulnerable farmer families. PM-KMY is contributory scheme, small and marginal farmers (SMFs), subject to exclusion criteria, can opt to become member of the scheme by paying monthly subscription to the Pension Fund. Similar, amount will be contributed by the Central Government.
The applicants between the age group of 18 to 40 years will have to contribute between Rs. 55 to Rs. 200 per month till they attain the age of 60. PMKMY is taking care of the farmers during their old age and provides Rs. 3,000 monthly pension to the enrolled farmers once they attain 60 years of age, subject to exclusion criteria.
Life Insurance Corporation (LIC) is pension fund manager and registration of beneficiaries is done through CSC and State Govts. So far 23.38 lakh farmers have enrolled under the scheme.
3.
Agriculture Infrastructure Fund (AIF)
In order to address the existing infrastructure gaps and mobilize investment in agriculture infrastructure, Agri Infra Fund was launched under Aatmanirbhar Bharat Package. AIF was introduced with a vision to transform the agriculture infrastructure landscape of the country. The Agriculture Infrastructure Fund is a medium - long term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management infrastructure and community farming assets through interest subvention and credit guarantee support. The Fund of Rs. 1 lakh crore under the scheme will be disbursed from FY 2020-21 to FY2025-26 and the support under the scheme will be provided for the duration of FY2020-21 to FY2032-33.
Under the scheme, Rs. 1 Lakh Crore will be provided by banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE for loans up to Rs. 2 Crores. Further, each entity is eligible to get the benefit of the scheme for up to 25 projects located in different LGD codes.
Eligible beneficiaries include Farmers, Agri-entrepreneurs, Start-ups, Primary Agricultural Credit Societies (PACS), Marketing Cooperative Societies, Farmer Producers Organizations(FPOs), Self Help Group (SHG), Joint Liability Groups (JLG), Multipurpose Cooperative Societies, Central/State agency or Local Body sponsored Public Private Partnership Projects, State Agencies, Agricultural Produce Market Committees (Mandis), National & State Federations of Cooperatives, Federations of FPOs (Farmer Produce Organizations) and Federations of Self Help Groups (SHGs).
As on 16-07-2024, Rs.44,824 Crores have been sanctioned for 70,762.
4.
Formation & Promotion of new 10,000 FPOs
The Government of India launched the Central Sector Scheme (CSS) for “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs)” in the year 2020. The scheme has a total budgetary outlay of Rs.6865 crores. Formation & promotion of FPOs are to be done through Implementing Agencies (IAs), which further engage Cluster Based Business Organizations (CBBOs) to form & provide professional handholding support to FPOs for a period of 5 years.
FPOs get a financial assistance upto Rs 18.00 lakh per FPO for a period of 03 years. In addition to this, provision has been made for matching equity grant upto Rs. 2,000 per farmer member of FPO with a limit of Rs. 15.00 lakh per FPO and a credit guarantee facility upto Rs. 2 crore of project loan per FPO from eligible lending institution to ensure institutional credit accessibility to FPOs. Suitable provisions have been made for training and skill development of FPOs.
Further, FPOs are onboarded on National Agriculture Market (e-NAM) platform which facilitate online trading of their agricultural commodities through transparent price discovery method to enable FPOs to realize better remunerative prices for their produce.
So far, total 8,872 FPOs were registered under the scheme.
5.
National beekeeping and Honey Mission (NBHM)
Keeping in view the importance of beekeeping, a new Central Sector Scheme entitled National Beekeeping & Honey Mission (NBHM) was launched in 2020 under Atma Nirbhar Bharat Abhiyan for its implementation in the field for overall promotion and development of scientific beekeeping & to achieve the goal of “Sweet Revolution”. Some of the achievements include;
• Honeybees/ beekeeping have been approved as 5th Input for Agriculture.
• 4 World Class State of the Art Honey Testing Labs and 35 Mini Honey Testing Labs have been sanctioned under National Beekeeping & Honey Mission (NBHM) for testing of honey.
• Madhukranti portal has been launched for online registration of Beekeepers/ Honey Societies/ Firms/ Companies.
• 100 Honey FPOs targeted under 10,000 FPOs scheme in the country. 100 FPOs have been registered by NAFED, NDDB & TRIFED.
• About 14,822 Beekeepers/ Beekeeping & Honey Societies/ Firms/ Companies with 23 lakhs bee colonies registered on Portal.
6.
National Mission on Edible Oils (NMEO)-Oil Palm
A new Centrally Sponsored Scheme namely, National Mission on Edible Oil (NMEO)-Oil Palm (NMEO-OP) has been launched by Government of India in 2021 in order to promote oil palm cultivation for making the country Aatamnirbhar in edible oils with special focus on North-Eastern States and A&N Islands. The Mission will bring additional area of 6.5 lakh ha under Oil Palm plantation with 3.28 lakh ha in north-eastern states and 3.22 in rest of India with total outlay of Rs. 11040 cr in next 5 years from 2021-22 to 2025-26.
7.
Namo Drone Didi
The Government has recently approved a Central Sector Scheme for providing drones to the Women Self Help Group (SHGs) for the period from 2024-25 to 2025-26 with an outlay of Rs. 1261 Crores. The scheme aims to provide drones to 15000 selected Women Self Help Group (SHGs) for providing rental services to farmers for agriculture purpose (application of fertilizers and pesticides). Under this Scheme, Central Financial Assistance @ 80% of the cost of drone and accessories/ancillary charges upto a maximum of Rs. 8.0 Lakhs will be provided to the women SHGs for purchase of drones. The Cluster Level Federations (CLFs) of SHGs may raise the balance amount (total cost of procurement minus subsidy) as loan under National Agriculture Infra Financing Facility (AIF). Interest subvention @ 3% on the AIF loan will be provided to the CLFs. The scheme will also provide sustainable business and livelihood support to SHGs and they would be able to earn additional income of at least of Rs. 1.0 lakh per annum.
This information was given by the Union Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur in a written reply in Lok Sabha today.