গৃহ মন্ত্ৰালয়
সশস্ত্ৰ সেনাবাহিনী বিশেষ ক্ষমতা আইন
06 AUG 2024 4:29PM by PIB Guwahati
‘সশস্ত্ৰ সেনাবাহিনী (বিশেষ ক্ষমতা) আইন, ১৯৫৮’-ৰ অধীনত থকা 'অশান্ত এলেকা'ৰ পৰিসৰ যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। তলত দিয়া বিৱৰণ অনুসৰি, ২০১৪ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ বেছিভাগ অংশৰ পৰা এই আইনৰ প্ৰয়োগ আঁতৰোৱা হৈছে:
1. ত্ৰিপুৰা: ২৭-০৫-২০১৫ ৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে
1. মেঘালয়: ০১-০৪-২০১৮ ৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে
1. অসম: ৪ খন জিলাৰ বাহিৰে সকলো জিলাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে
1. অৰুণাচল প্ৰদেশ: ক্ৰমাগত প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে আৰু এতিয়া কেৱল নামচাই জিলাৰ ৩টা আৰক্ষী থানা এলেকা আৰু আন ৩ খন জিলা অৰ্থাৎ টিৰাপ, চাংলাং আৰু লংডিঙত প্ৰযোজ্য হৈ আছে
2. মণিপুৰ: ৭খন জিলাৰ ১৯ টা আৰক্ষী থানা এলেকাৰ পৰা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে
3. নাগালেণ্ড: আংশিকভাৱে প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে আৰু এতিয়া কেৱল ৮ খন জিলা আৰু আন ৫ খন জিলাৰ ২১ টা আৰক্ষী থানা এলেকাত প্ৰযোজ্য হৈ আছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ নিৰাপত্তাজনিত পৰিস্থিতিত ২০১৪ চনৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নতি দেখা গৈছে। ২০১৪ চনৰ তুলনাত ২০২৩ চনত উগ্ৰবাদী ঘটনা ৭১% হাৰে হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে সুৰক্ষা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ৬০% হাৰে আৰু অসামৰিক লোকৰ মৃত্যু ৮২% হাৰে হ্ৰাস পাইছে।
লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰ দি গৃহ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই তথ্য সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
ARMED FORCES SPECIAL POWERS ACT
06 AUG 2024 4:29PM by PIB Delhi
There has been considerable reduction in ‘disturbed areas’ under the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958. The application of this Act has been removed from most parts of the North Eastern States since 2014, as per the details given below:
1. Tripura: completely withdrawn with effect from 27.05.2015
1. Meghalaya: completely withdrawn with effect from 1.04.2018
1. Assam: completely withdrawn from all the districts except 4
1. Arunachal Pradesh: withdrawn gradually and now applicable only in 3 Police Station areas in Namsai district and 3 other districts i.e., Tirap, Changlang and Longding
2. Manipur: withdrawn from 19 Police Station areas in 7 districts
3. Nagaland: withdrawn partly and now applicable only in 8 districts and 21 Police Station areas in 5 other districts.
The security situation in the North Eastern States has seen significant improvement since 2014. Compared to 2014, there has been 71% reduction in insurgency incidents, 60% decrease in the number of Security Forces personnel deaths and 82% decrease in civilian fatalities in 2023.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai
in a written reply to a question in the Lok Sabha.