কল্চর মন্ত্রালয়
ভারতকী কলাগী পোৎলমশিং অমুক হন্না পুরকপা
05 AUG 2024 2:01PM by PIB Imphal
তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী 2014 দগী পুন্না এন্তিকুইতি 345 অমুক হন্না পুরকখ্রে। এন্তিকুইতিশিং পুরক্নবা অকক্নবা বজেত কায়থোক্তে। আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা দরকারগী মতুংইন্না মসিগী বজেত্তগী চাদিং তৌরি।
লৈবাকশিংগী পুরকপা পোৎলমশিংগী মশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি।
নাতকী ওইবা অরিবা পোৎলমশিংদা মীয়াম্না থৱায় য়াওবা হেনগৎলক্লে। মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা তোঙান-তোঙানবা একজিবিসনশিং অমসুং ৱার্কসোপশিং শীল্লে। খুদম ওইনা, জি-২০ মীফম মনুংদা খাজুরাহো অমসুং নিউ দিল্লিদা ৱার্ল্দ হেরিতেচ কম্মিতি মীফমদা মপান লৈবাকশিংদগী পুরকখিবা কলাগী পোৎলমশিং উৎখিবা অদু দেলিগেদশিং অমসুং অয়েংবশিংনা থাগৎনখি। পুরানা কিলাদা মীয়াম য়েংনবা খনগৎলবা মপান লৈবাকশিংদগী পুরকপা কলাগী পোৎলমশিং উৎলে।
কলাগী পোৎলমশিং নারোন্দা পুখিবা থিংনবা আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা তোঙান-তোঙানবা লো-ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
এন্তিকুইতি অমা হুরানখিবাগী পাউ ফংবগা, মরী লৈনবা পুলিস স্তেসন্দা এফ.আই.আর পাল্লে অমসুং হুরানখিবা এন্তিকুইতি খোঙ্গুল লীনবা কস্তমস এক্সিত চেন্নেল য়াওনা লো-ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সিশিংদা ‘লুক আউত নোতিস’ পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা ফোঙদোকখিবনি।
***
এন্নেক্সর I
চহি
লৈবাক
এন্তিকুইতি মশিং
চহিগী অপুনবা
2014
অস্ত্রেলিয়া
02
2
2015
কনাদা
01
3
জর্মনি
01
শিঙ্গাপুর
01
2016
য়ু.এস.এ
11
14
অস্ত্রেলিয়া
03
2017
য়ু.এস.এ
08
09
য়ু.কে
01
2018
য়ু.এস.এ
02
02
2019
য়ু.কে
01
02
অস্ত্রেলিয়া
01
2020
অস্ত্রেলিয়া
03
08
য়ু.কে
05
2021
য়ু.কে
01
159
কনাদা
01
য়ু.এস.এ
157
2022
অস্ত্রেলিয়া
29
30
য়ু.কে
01
2023
অস্ত্রেলিয়া
02
115
য়ু.কে
07
য়ু.এস.এ
105
ইতালি
01
2024
থাইলেন্দ
01
01
অপুনবা
345
345

Ministry of Culture
REPATRIATION OF INDIAN ARTEFACTS
05 AUG 2024 2:01PM by PIB Delhi
Total 345 antiquities have been repatriated from different countries since 2014. No specific budget is allocated for repatriation of the antiquities. Archaeological Survey of India (ASI) makes expenditure from its available budget as per requirement.
Country-wise list is annexed as ‘Annexure I’.
Public interest has increased towards the cultural heritage. Various exhibitions and workshops have been organized by the Archaeological Survey of India for public awareness. For instance, exhibitions of repatriated artefacts curated during G-20 meeting at Khajuraho and World Heritage Committee meeting at New Delhi were appreciated by the delegates and visitors. Selected repatriated antiquities are also displayed for the public in the gallery at Purana Quila.
ASI works in coordination with different law-enforcement agencies for preventing smuggling of artefacts.
Whenever any theft of antiquity is reported, FIR is lodged in concerned police station and ‘Look Out Notice’ is issued to law enforcement agencies including Custom Exit Channels to keep vigil to trace stolen antiquity.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
***
BY/SKT
Annexure I
Year
Country
No. of Antiquity
Year-wise total
2014
Australia
02
2
2015
Canada
01
3
Germany
01
Singapore
01
2016
USA
11
14
Australia
03
2017
USA
08
09
UK
01
2018
USA
02
02
2019
UK
01
02
Australia
01
2020
Australia
03
08
UK
05
2021
UK
01
159
Canada
01
USA
157
2022
Australia
29
30
UK
01
2023
Australia
02
115
UK
07
USA
105
Italy
01
2024
Thailand
01
01
Total
345
345