কল্চর মন্ত্রালয়
নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিং সপ্পোর্ত তৌনবা পীবা স্কোলরশিপশিং
05 AUG 2024 2:04PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না মখোয় মশাগী ফিল্দশিংদা এদভান্স ত্রেনিং পীনবগীদমক ক্লাসিকেল দান্স ফোর্মশিং, ইন্দিজিনস আর্তৱার্ক অমসুং অতৈ ত্রেদিস্নেল আর্ত-ফোর্মশিংগুম্বা তোঙান-তোঙানবা কলচরেল ফিল্দশিংদা নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিংদা ‘স্কোলরশিপ্স তু য়ং আর্তিস্তস ইন দিফরেন্ত কলচরেল ফিল্দ (SYA)’ হায়না মিংথোনবা শেন্থংগী গ্রান্ত স্কিম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসিগী কম্পোনেন্ত অসিগী মখাদা, থা অমদা লুপা 5,000/-গী স্কোলরশিপ অসি চহি 02গী মতমগী ওইনা স্কোলরশিপ 400 ফাওবা পীগনি। খনগৎলবা স্কোলরশিং অসি চহি 18দগী 25 ফাওবগী মনুংদা ওইগদবনি অমসুং মখোয়না গুরু নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসন অমহেক্তদা য়ামদ্রবদা চহি 5 ত্রেনিং তৌগদবনি। স্কোলরশিং অসি মন্ত্রালয়না শেম্বা এক্সপর্ত কম্মিতী অমগী মমাংদা পাংথোকপা ইন্তর্ভিয়ু/ইন্তরেক্সন অমদা পাংথোকপা মখোয়গী পার্ফোমেন্সকী মতুং ইন্না খনগৎলি।
হৌখিবা চহি মঙাদা স্কোলরশিপ্স তু য়ং আর্তিস্তস ইন দিফরেন্ত কলচরেল ফিল্দ’ অসিগী মখাদা অন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা খনগৎলবা বেনিফিসরীশিংগী অপুনবা মশিংগা মরী লৈনবা রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
কলচর মন্ত্রালয়না, অতোপ্পা কয়াগী মরক্তা, "স্কিম ওফ স্কোলারশিপ এন্দ ফেলোশিপ ফোর প্রমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচর " হায়না মিংথোনবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা পায়খৎলি। মসিগী মনুংদা ‘স্কোলরশিপ্স তু য়ং আর্তিস্তস ইন দিফরেন্ত কলচরেল ফিল্দ অসি কম্পোনেন্তশিংগী মনুংদা অমনি। স্কিম ওফ স্কোলারশিপ এন্দ ফেলোশিপ ফোর প্রোমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচরগীদমক্তা শেনফমশিং তোঙানবা স্তেত/ কম্পোনেন্তগী ওইনা এলোকেসন তোঙান্না থম্বা তৌদনা পীরগনি। হৌখিবা চহি মঙাদা স্কিম অসিগী মখাদা পীখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
শেনবা চহি
এলোকেৎ তৌখিবা ফন্দ (লুপা করোরদা)
1.
2019-20
12.30
1.
2020-21
15.83
1.
2021-22
21.25
1.
2022-23
23.68
1.
2023-24
16.22
হৌখিবা চহি মঙাদা স্কোলরশিপ্স তু য়ং আর্তিস্তস ইন দিফরেন্ত কলচরেল ফিল্দগী মখাদা অন্ধ্র প্রদেশ য়াওনা লৈনাক শিনবা থুংনা শীজিন্নখিবা শেনফমশিংগী রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
স্কোলরশিপ্স তু য়ং আর্তিস্তস ইন দিফরেন্ত কলচরেল ফিল্দগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, মখাদা পীরিবশিং অসি স্কোলারশিপ পীবা য়াবা শকখঙনরবা কলচরেল এক্তিবিতীশিং/সবজেক্তশিং/ফিল্দশিংনি:-
1. ভারতকী ক্লাসিকেল ম্যুজিক
2. ভারতকী ক্লাসিকেল দান্স/ দান্স ম্যুজিক
3. থীএতর
4. ভিজুএল আর্তশিং
5. ফোক, ত্রেদিস্নেল অমসুং ইন্দিজিনস আর্তশিং
6. লাইৎ ক্লাসিকেল ম্যুজিক
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা পীখিবনি।
***
BY/SKT
এনেক্সর-I
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
স্কোলরশিপশিংগী মশিং
বেৎচ ইয়র
2017-18
বেৎচ ইয়র
2018-19
বেৎচ ইয়র
2019-20
বেৎচ ইয়র
2020-21
বেৎচ ইয়র
2021-22
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
00
00
00
01
00
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
02
06
03
02
03
1.
অরুনাচল প্রদেশ
02
04
01
00
02
1.
অসাম
12
19
27
15
19
1.
বিহার
10
14
15
22
12
1.
চান্দিগর
08
14
11
23
10
1.
ছত্তিসগর
00
01
03
06
00
1.
দিল্লী
14
21
23
12
21
1.
গোৱা
01
01
02
02
00
1.
গুজরাত
09
08
07
08
06
1.
হরিয়ানা
07
06
05
12
02
1.
হিমাচল প্রদেশ
01
01
00
02
02
1.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
02
06
01
06
01
1.
ঝারখন্দ
01
05
08
04
08
1.
কর্নাতকা
25
24
28
18
26
1.
কেরলা
20
23
20
15
17
1.
মধ্য প্রদেশ
28
35
26
46
39
1.
মহারাস্ত্র
26
42
41
28
28
1.
মনিপুর
09
09
08
07
17
1.
মেঘালয়
00
00
00
00
00
1.
মিজোরাম
01
00
00
00
00
1.
নাগালেন্দ
00
00
00
00
00
1.
ওরিশা
22
22
25
26
36
1.
পুদুচেরী
01
00
00
00
00
1.
পঞ্জাব
06
04
04
02
01
1.
রাজস্থান
04
08
10
09
08
1.
সিক্কিম
00
01
01
01
00
1.
তামিল নাদু
10
08
18
10
09
1.
তেলঙ্গানা
05
02
04
02
03
1.
ত্রিপুরা
01
01
02
01
04
1.
উত্তর প্রদেশ
43
38
36
33
42
1.
উত্তরাখন্দ
07
01
04
04
05
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
40
60
67
83
79
অপুনবা
317
384
400
400
400
এনেক্সর-II
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর
-
-
-
-
0.90
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
6.00
6.30
6.00
0.90
2.70
1.
অরুনাচল প্রদেশ
1.80
2.40
2.40
0.30
1.50
1.
অসাম
18.60
17.70
16.80
8.40
26.70
1.
বিহার
10.80
13.50
12.90
4.80
18.90
1.
চান্দিগর
0.90
0.60
0.90
0.90
2.70
1.
ছত্তিসগর
8.70
10.50
10.50
3.00
15.00
1.
দিল্লী NCT
18.00
17.40
24.00
6.30
21.90
1.
গোৱা
0.60
1.20
1.20
0.60
1.80
1.
গুজরাত
5.10
7.50
7.80
1.50
6.90
1.
হরিয়ানা
7.50
9.00
6.60
1.50
7.50
1.
হিমাচল প্রদেশ
1.20
2.40
1.20
-
1.20
1.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
3.90
6.00
4.80
0.30
2.70
1.
লদাখ
-
-
-
-
-
1.
ঝারখন্দ
5.10
3.90
5.10
2.40
7.20
1.
কর্নাতকা
18.90
31.50
24.00
9.00
29.10
1.
কেরলা
15.60
27.30
22.20
6.00
21.30
1.
মধ্য প্রদেশ
31.50
36.00
38.40
8.10
39.30
1.
মহারাস্ত্র
33.30
39.00
39.60
12.00
38.10
1.
মনিপুর
9.30
9.00
9.00
2.40
11.70
1.
মেঘালয়
-
-
-
-
-
1.
মিজোরাম
0.30
0.30
0.30
-
-
1.
নাগালেন্দ
-
-
-
-
-
1.
ওরিশা
18.30
21.60
22.50
7.50
29.10
1.
পুদুচেরী
0.90
0.60
0.60
-
-
1.
পঞ্জাব
3.00
4.80
4.20
1.20
3.30
1.
রাজস্থান
6.30
6.00
6.30
3.00
11.10
1.
সিক্কিম
-
0.30
0.60
0.30
0.90
1.
তামিল নাদু
6.30
7.80
11.10
5.40
15.30
1.
তেলঙ্গানা
1.20
3.90
3.60
0.90
3.90
1.
ত্রিপুরা
1.20
0.90
0.90
0.60
3.00
1.
উত্তর প্রদেশ
2.70
3.60
2.40
0.90
4.80
1.
উত্তরাখন্দ
39.60
40.20
45.90
10.50
40.20
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
49.20
48.30
58.50
20.10
83.70
অপুনবা
325.80
379.50
390.30
118.80
452.40

Ministry of Culture
SCHOLARSHIPS TO SUPPORT YOUNG ARTISTS
05 AUG 2024 2:04PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture is implementing a financial grant Scheme by the name of ‘Scholarships to Young Artists in Different Cultural Fields (SYA)’ to support young artists specialising in various cultural fields such as classical dance forms, indigenous artwork and other traditional art-forms for undergoing advanced training in their respective fields. Under this scheme component, a Scholarship of Rs. 5,000/- per month is provided upto a maximum of 400 Scholars for a period of 02 years in four equal six monthly instalments. The selected scholars should be in the age group of 18 years to 25 years and have been undergoing training under any Guru or Institution for a minimum of 5 years. The Scholars are selected on the basis of their performance in a personal interview / interaction before an Expert Committee constituted by the Ministry.
The State-wise details regarding the total number of beneficiaries selected across the country, including the State of Andhra Pradesh, under the ‘Scheme of Scholarship to Young Artists in Different Cultural Fields’ during the last five years are given at Annexure-I.
Ministry of Culture is administering, inter-alia, a Central Sector Scheme by the name of ‘Scheme of Scholarship and Fellowship for Promotion of Art and Culture’ of which ‘Scholarships to Young Artists in different Cultural Fields’ is one of the component. Funds are allocated for the said ‘Scheme of Scholarship and Fellowship for Promotion of Art and Culture’ having no separate state/component wise allocation of funds. Details of funds allocated under the said scheme during the last five years are given as under:-
Sl. No.
Financial Year
Funds Allocated (Rs. in crores)
1.
2019-20
12.30
1.
2020-21
15.83
1.
2021-22
21.25
1.
2022-23
23.68
1.
2023-24
16.22
The State-wise details of funds utilised across the country, including the State of Andhra Pradesh, under the ‘Scheme of Scholarship to Young Artists in different Cultural Fields’ during the last five years are given at Annexure-II.
As per the guidelines of the ‘Scheme of Scholarship to Young Artists in different Cultural Fields’, the following are the recognised cultural activities/subjects/fields in which scholarship can be awarded:-
1. Indian Classical Music
2. Indian Classical Dance/ Dance Music
3. Theatre
4. Visual Arts
5. Folk, Traditional and Indigenous Arts
6. Light Classical Music
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
***
BY/SKT
Annexure-I
(Rs. in lakhs)
S.No.
State/UTs
No. of Scholarships
Batch Year
2017-18
Batch Year
2018-19
Batch Year
2019-20
Batch Year
2020-21
Batch Year
2021-22
1.
Andaman & Nicobar Islands
00
00
00
01
00
1.
Andhra Pradesh
02
06
03
02
03
1.
Arunachal Pradesh
02
04
01
00
02
1.
Assam
12
19
27
15
19
1.
Bihar
10
14
15
22
12
1.
Chhattisgarh
08
14
11
23
10
1.
Chandigarh
00
01
03
06
00
1.
Delhi
14
21
23
12
21
1.
Goa
01
01
02
02
00
1.
Gujarat
09
08
07
08
06
1.
Haryana
07
06
05
12
02
1.
Himachal Pradesh
01
01
00
02
02
1.
Jammu & Kashmir
02
06
01
06
01
1.
Jharkhand
01
05
08
04
08
1.
Karnataka
25
24
28
18
26
1.
Kerala
20
23
20
15
17
1.
Madhya Pradesh
28
35
26
46
39
1.
Maharashtra
26
42
41
28
28
1.
Manipur
09
09
08
07
17
1.
Meghalaya
00
00
00
00
00
1.
Mizoram
01
00
00
00
00
1.
Nagaland
00
00
00
00
00
1.
Odisha
22
22
25
26
36
1.
Puducherry
01
00
00
00
00
1.
Punjab
06
04
04
02
01
1.
Rajasthan
04
08
10
09
08
1.
Sikkim
00
01
01
01
00
1.
Tamil Nadu
10
08
18
10
09
1.
Telangana
05
02
04
02
03
1.
Tripura
01
01
02
01
04
1.
Uttar Pradesh
43
38
36
33
42
1.
Uttarakhand
07
01
04
04
05
1.
West Bengal
40
60
67
83
79
Total
317
384
400
400
400
Annexure-II
(Rs. in lakhs)
Sl. No.
State/UT
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24
1.
Andaman & Nicobar
-
-
-
-
0.90
1.
Andhra Pradesh
6.00
6.30
6.00
0.90
2.70
1.
Arunachal Pradesh
1.80
2.40
2.40
0.30
1.50
1.
Assam
18.60
17.70
16.80
8.40
26.70
1.
Bihar
10.80
13.50
12.90
4.80
18.90
1.
Chandigarh
0.90
0.60
0.90
0.90
2.70
1.
Chhattisgarh
8.70
10.50
10.50
3.00
15.00
1.
NCT of Delhi
18.00
17.40
24.00
6.30
21.90
1.
Goa
0.60
1.20
1.20
0.60
1.80
1.
Gujarat
5.10
7.50
7.80
1.50
6.90
1.
Haryana
7.50
9.00
6.60
1.50
7.50
1.
Himachal Pradesh
1.20
2.40
1.20
-
1.20
1.
UT of Jammu & Kashmir
3.90
6.00
4.80
0.30
2.70
1.
UT of Ladakh
-
-
-
-
-
1.
Jharkhand
5.10
3.90
5.10
2.40
7.20
1.
Karnataka
18.90
31.50
24.00
9.00
29.10
1.
Kerala
15.60
27.30
22.20
6.00
21.30
1.
Madhya Pradesh
31.50
36.00
38.40
8.10
39.30
1.
Maharashtra
33.30
39.00
39.60
12.00
38.10
1.
Manipur
9.30
9.00
9.00
2.40
11.70
1.
Meghalaya
-
-
-
-
-
1.
Mizoram
0.30
0.30
0.30
-
-
1.
Nagaland
-
-
-
-
-
1.
Odisha
18.30
21.60
22.50
7.50
29.10
1.
Pondicherry
0.90
0.60
0.60
-
-
1.
Punjab
3.00
4.80
4.20
1.20
3.30
1.
Rajasthan
6.30
6.00
6.30
3.00
11.10
1.
Sikkim
-
0.30
0.60
0.30
0.90
1.
Tamil Nadu
6.30
7.80
11.10
5.40
15.30
1.
Telangana
1.20
3.90
3.60
0.90
3.90
1.
Tripura
1.20
0.90
0.90
0.60
3.00
1.
Uttarakhand
2.70
3.60
2.40
0.90
4.80
1.
Uttar Pradesh
39.60
40.20
45.90
10.50
40.20
1.
West Bengal
49.20
48.30
58.50
20.10
83.70
Total
325.80
379.50
390.30
118.80
452.40