স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ত্রেনিংনা পীবা শাফু নৈনবা
05 AUG 2024 1:08PM by PIB Imphal
স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তপ্রিনোর্শিপ মন্ত্রালয় (MSDE) অসি নভেম্বর 2014দা লিংখৎখি। ভারত সরকারগী স্কিল ইন্দিয়া মিসন (SIM)গী মখাদা MSDEনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খুন্নাইগী শরুক পুম্নমক্তা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং (ITIশিং)গী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (PMKVY), জন শক্ষন সনস্থান (JSS), নেস্নেল এপ্রেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কিম (NAPS) অমসুং ক্রাফসমেন ত্রেনিং স্কিম (CTS) হায়রিবশিং অসিগী মখাদা স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তরশিং/কোলেজশিং/ইন্সতিত্যুসন অসিনচিংবদা অচৌবা নেৎৱার্ক অমগী খুত্থাংদা স্কিল, রি-স্কিল অমসুং অপ-স্কিলগী ত্রেনিং ফংহল্লি।
NSDCনা মার্কেৎ-লেদ ফী-বেজ প্রোগ্রামশং য়াওনা PMKVY, NAPS অমসুং পি.এম. বিশ্বকর্মাগুম্বা MSDE অমসুং অতৈ মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী তোঙান-তোঙানবা স্কিল্লিং স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। রাজ্যগী ওইবা 30.06.2024 ফাওবদা NSDCনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা প্রোগ্রামশিংগী মখাদা ত্রেন তৌখিবা মীওইশিংগী মশীং এনেক্সরদা পীরি।
MSDE গী ফ্লেগশিপ স্কিম PMKVY অসি জোব অমসুং স্কিল সেক্তরগী মখাদা 2020গী ওক্তোবরদা নীতি আয়োগনা য়েংশিনখি। স্তদী অদুগী মতুং ইন্না, সর্ভে তৌখিবা এমপ্লোয়রশিংগী চাদা 94না PMKVY গী মখাদা ত্রেনিং ফংলবা কেন্দিদেৎশিং হেন্না লৌগনি হায়না ফোঙদোকখি। মখা তানা, ফুল তাইম/ পার্ত তাইম ইমপ্লোইমেন্তদা থমখিবা অমসুং RPL কম্পোনেন্তগী মখাদা ওরিএন্তেদ তৌখিবা কেন্দিদেৎশিংগী 52%না হেন্না ৱাংবা শেনফম ফংখি নত্ত্রগা মখোয়না অন-সর্তিফিকেৎ ওইবা মখোয়গী মরূপশিংগা চাংদম্নবদা হেন্না ৱাংবা শেনফম ফংগনি হায়না খল্লি।
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (IIPA) না PMKVY এসেসমেন্ত অদুগী মতুং ইন্না, সর্ভে তৌখিবা কেন্দিদেৎশিংগী চাদা 70.5না মখোয়না পাম্লিবা স্কিল সেক্তরদা প্লেসমেন্ত ফংখি।
মসিগা লোয়ননা, 2018দা ফোঙখিবা ITI গ্রেজুএৎশিংগী ত্রেসর স্তদী অমনা তাক্লি মদুদি অপুনবা ITI গ্রেজুএৎশিংগী চাদা 63.5না থবক ফংলি।
NSDC-I না তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা ভারতকী হৈশিংবা শিন্মীশিংগী মথৌ তাবা অমসুং মরী লৈনবা ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎকা চান্নবা ভারতকী শিন্মীশিংগীদমক মথৌ তাবা স্কিলশিং নৈনরি। মসিগীদমক্তা মথৌ তাবা ত্রেনিং অসি NSDC অমসুং মসিগী ত্রেনিং পার্তনরশিংনা পী।
এনেক্সর
রাজ্যগী ওইবা 30.06.2024 ফাওবদা NSDCনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা প্রোগ্রামশিংগী মখাদা ত্রেন তৌখিবা মীওইশিংগী মশীং:
সিরিএল মশিং
রাজ্য/ UT
PMKVY (ত্রেন তৌখিবা / ওরিএন্তেদ তৌখিবা)
(2015দগী)
NAPS
(ওন-জোব-ত্রেনিং)
(2018দগী)
পি.এম. বিশ্বকর্মা
(বেসিক স্কিল্লিং ওরিএন্তেদ)
(2023দগী)
NSDCগী মার্কেৎ-লেদ ফ্রী-বেজ প্রোগ্রামশিং
(ত্রেন তৌখিবা / ওরিএন্তেদ তৌখিবা)
(2010দগী)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশি
4,763
110
0
988
2
অন্ধ্র প্রদেশ
5,03,423
65,318
49,222
645014
3
অরুনাচল প্রদেশ
91,792
142
0
2455
4
অসাম
7,91,440
37,733
30,297
172865
5
বিহার
6,73,970
21,171
3,211
353688
6
চান্দিগর
27,674
3,553
37
43422
7
ছত্তিসগর
1,93,795
21,181
13,066
677074
8
দিল্লী
5,15,901
76,590
0
1881832
9
গোৱা
10,371
25,193
2,411
18907
10
গুজরাত
4,50,317
3,56,899
82,188
347504
11
হরিয়ানা
6,99,922
2,35,932
7,163
830290
12
হিমাচল প্রদেশ
1,58,657
28,315
1,143
293791
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
3,76,553
3,579
85,395
111500
14
ঝারখন্দ
2,93,936
38,575
8,972
297607
15
কর্নাতকা
5,42,575
2,29,207
1,15,335
733060
16
কেরলা
2,65,885
47,387
545
303532
17
লদাখ
3,958
123
1,042
113
18
লক্ষদ্বীপ
270
38
0
19
মধ্য প্রদেশ
9,81,539
84,994
17,249
1499529
20
মহারাস্ত্র
12,72,695
7,57,098
35,873
2593180
21
মনিপুর
98,292
174
674
19854
22
মেঘালয়
53,622
731
0
41823
23
মিজোরাম
38,120
58
0
8679
24
নাগালেন্দ
49,703
83
200
14638
25
ওরিশা
5,85,560
39,347
6,299
687976
26
পুদুচেরী
32,735
6,369
0
14852
27
পঞ্জাব
4,80,266
51,944
1,558
410483
28
রাজস্থান
11,99,930
58,090
21,753
484396
29
সিক্কিম
17,443
1,177
0
21269
30
তামিল নাদু
8,24,589
2,81,276
0
1237160
31
তেলঙ্গানা
4,44,530
1,39,343
11,289
713398
32
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
10,459
6,586
0
17318
33
ত্রিপুরা
1,53,799
1,784
2,970
13697
34
উত্তর প্রদেশ
21,16,689
2,18,033
17,342
1128955
35
উত্তরাখন্দ
2,25,255
59,395
3,229
183268
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
6,21,078
93,544
0
1395587
অপুনবা
1,48,11,506
29,91,072
5,18,463
1,71,99,704
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তপ্রিনোর্শিপ মন্ত্রালয় (MSDE)গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী জয়ন্ত চৌধরীনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
STUDY ON IMPACT OF SKILL TRAINING
05 AUG 2024 1:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) was set up in November 2014. Under the Government of India’s Skill India Mission (SIM), the MSDE delivers skill, re-skill and up- skill training through an extensive network of skill development centres/colleges/ institutes etc. under various schemes, viz. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Jan Shikshan Sansthan (JSS), National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) and Craftsman Training Scheme (CTS) through Industrial Training Institutes (ITIs), to all the sections of the society across the country.
NSDC implements various skilling schemes of MSDE and other Ministries/Departments, such as PMKVY, NAPS and PM Vishawakarma including market-led fee-based programmes across the country. The State-wise number of persons trained under programmes implemented by NSDC till 30.06.2024, is given at Annexure.
MSDE’s flagship scheme PMKVY was evaluated by NITI Aayog in October 2020 under jobs and skills sector. As per the study, about 94 percent of the employers surveyed reported they would hire more candidates trained under PMKVY. Further, 52 percent of the candidates who were placed in full time/part time employment and oriented under the RPL component received higher salary or felt that they will get higher salary compared to their un-certified peers.
A third-party impact evaluation of PMKVY was also conducted by the Indian Institute of Public Administration (IIPA). As per the evaluation, about 70.5% surveyed candidates received placement in their desired skill sector.
Also, a Tracer Study of ITI Graduates published in 2018 shows that 63.5% of total ITI pass-outs have got employment.
NSDC-I studies demand for Indian skilled workforce across various countries and skills required for the Indian workforce corresponding to the relevant international market. The training required for this purpose is provided through NSDC and its training partners.
Annexure
The State-wise number of persons trained under programmes implemented by NSDC, till 30.06.2024:
S.
No
State / UT
PMKVY (Trained / Oriented)
(since 2015)
NAPS
(On-Job-Training)
(since 2018)
PM Vishawakarma
(Basic Skilling Oriented)
(since 2023)
NSDC’s Market-led Fee-based programmes
(Trained/Oriented)
(since 2010)
1
Andaman And Nicobar Islands
4,763
110
0
988
2
Andhra Pradesh
5,03,423
65,318
49,222
645014
3
Arunachal Pradesh
91,792
142
0
2455
4
Assam
7,91,440
37,733
30,297
172865
5
Bihar
6,73,970
21,171
3,211
353688
6
Chandigarh
27,674
3,553
37
43422
7
Chhattisgarh
1,93,795
21,181
13,066
677074
8
Delhi
5,15,901
76,590
0
1881832
9
Goa
10,371
25,193
2,411
18907
10
Gujarat
4,50,317
3,56,899
82,188
347504
11
Haryana
6,99,922
2,35,932
7,163
830290
12
Himachal Pradesh
1,58,657
28,315
1,143
293791
13
Jammu And Kashmir
3,76,553
3,579
85,395
111500
14
Jharkhand
2,93,936
38,575
8,972
297607
15
Karnataka
5,42,575
2,29,207
1,15,335
733060
16
Kerala
2,65,885
47,387
545
303532
17
Ladakh
3,958
123
1,042
113
18
Lakshadweep
270
38
0
19
Madhya Pradesh
9,81,539
84,994
17,249
1499529
20
Maharashtra
12,72,695
7,57,098
35,873
2593180
21
Manipur
98,292
174
674
19854
22
Meghalaya
53,622
731
0
41823
23
Mizoram
38,120
58
0
8679
24
Nagaland
49,703
83
200
14638
25
Odisha
5,85,560
39,347
6,299
687976
26
Puducherry
32,735
6,369
0
14852
27
Punjab
4,80,266
51,944
1,558
410483
28
Rajasthan
11,99,930
58,090
21,753
484396
29
Sikkim
17,443
1,177
0
21269
30
Tamil Nadu
8,24,589
2,81,276
0
1237160
31
Telangana
4,44,530
1,39,343
11,289
713398
32
The Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
10,459
6,586
0
17318
33
Tripura
1,53,799
1,784
2,970
13697
34
Uttar Pradesh
21,16,689
2,18,033
17,342
1128955
35
Uttarakhand
2,25,255
59,395
3,229
183268
36
West Bengal
6,21,078
93,544
0
1395587
Total
1,48,11,506
29,91,072
5,18,463
1,71,99,704
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.