স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা খুদোংচাবশিং ফংলবা নহারোল মশিং
05 AUG 2024 1:05PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী স্কিল ইন্দিয়া মিসন(এস আই এম) গী মখাদা, তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং হায়বদি প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা, জন সিক্ষন সংস্থান, নেসনেল এপপ্রেন্তিসসিপ প্রোমোসন স্কিম অমসুং ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কিমগী মখাদা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেন্নিং ইন্সতিতুৎশিং(আই তি আই)গী খুৎথাংদা লৈবাক শীনবা থুংবগী কাংলুপ খুদিংমক্তা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিনা স্কিল, রি-স্কিল অমসুং অপ-স্কিলগী ত্রেনিং পীরি। স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মরুওইবা পান্দমদি ভারতকী নহারোলশিং তুংগীদমক থৌরাং তৌবা অমসুং উদ্যোগকা মরী লৈনবা স্কিলশিং হৈহনবনি।
স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা ত্রেন তৌখ্রবা বেনিফিসরি মশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
স্কিম মমিং
অপুনবা বেনিফিসরি মশিং
1.
প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা (হৌদোকপদগী (2015-16) দগী জুন, 2024 ফাওবা)
1,48,11,506
2.
জন সিক্ষন সংস্থান, (2018-19 দগী জুন, 2024)
26,38,028
3.
নেসনেল এপপ্রেন্তিসসিপ প্রোমোসন স্কিম ( 2018-19 দগী জুন ,2024)
29,91,072
4.
ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কিম ( 2018 দগী 2023)
79,51,834
স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা রাজস্থানগী জিলাশিংগী বেনিফিসরি মশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি।
স্কিল দিবলপমেন্তগী স্কিমশিং অসি দরকারগী মতুংইন্না পায়খৎপনি অমসুং খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা মীওই খুদিংমক শরুক য়াবা য়াই। বেনিফিসরি মশিং য়াম্না শরুক য়াবা য়ানবা পান্দমগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা মেদিয়া প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা স্কিমগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা থবকশিং পায়খৎলি।
এন্নেক্সর-I
স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা রাজস্থানগী জিলাশিংগী বেনিফিসরি মশিং:
সেরিএল নম্বর
জিলা
প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা (2015-16 দগী জুন, 2024)
জন সিক্ষন সংস্থান, (2018-19 দগী জুন, 2024)
নেসনেল এপপ্রেন্তিসসিপ প্রোমোসন স্কিম ( 2018-19 দগী জুন ,2024)
ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কিম ( 2018 দগী 2023)
1
অজমর
39,763
6,029
1,924
21,026
2
অলৱার
86,351
0
21,143
55,576
3
অনুপগর
0
0
0
0
4
বালোত্রা
0
0
0
0
5
বন্সৱারা
18,200
0
209
5,147
6
বরান
9,766
0
213
12,180
7
বারমর
25,118
5,400
138
10,068
8
বিয়াৱার
0
0
0
0
9
ভারতপুর
52,426
0
426
41,211
10
বিলৱারা
56,811
0
827
14,529
11
বিকানর
19,274
10,747
1,730
9,227
12
বুন্দি
13,543
0
284
12,832
13
চিত্তগর
31,128
0
927
10,239
14
চুরু
44,840
0
378
16,423
15
দাউসা
37,982
0
103
62,213
16
দিদৱানা-কুচামান
0
0
0
0
17
দিগ
0
0
0
0
18
ধোলপুর
15,223
0
285
13,480
19
দুদু
0
0
0
0
20
দুঙ্গারপুর
10,263
0
136
3,473
21
গঙ্গানগর
55,604
0
573
13,895
22
গঙ্গাপুর সহর
0
0
0
0
23
হনুমানগর
50,002
0
257
11,408
24
জয়পুর
2,18,726
10,575
16,070
1,12,548
25
জয়পুর(খুঙ্গং)
0
0
0
0
26
জাইসালমর
10,631
5,400
55
2,650
27
জালোর
7,815
0
36
1,695
28
ঝাৱাৱার
18,014
10,641
177
7,692
29
ঝুনঝুনু
91,911
0
1,020
27,115
30
জোধপুর
38,510
0
1,867
21,966
31
জোধপুর(খুঙ্গং)
0
0
0
0
32
কারাউলি
11,105
0
59
23,056
33
কেক্রি
0
0
0
0
34
খাইরথাল-তিজারা
0
0
0
0
35
কোত
26,997
10,579
4,826
27,391
36
কোপুতলি-বেহরোর
0
0
0
0
37
নাগৌর
28,972
0
265
30,755
38
নীম কা থানা
0
0
0
0
39
পালি
18,847
0
857
5,778
40
ফালোদি
0
0
0
0
41
প্রতাপগর
4,023
0
50
2,456
42
রাজসমান্দ
14,454
0
323
4,112
43
সালুম্বর
0
0
0
0
44
সাঞ্চোরে
0
0
0
0
45
সৱাই মাধোপুর
25,568
0
131
15,916
46
সাহপুরা
0
0
0
0
47
সিকার
56,192
10,678
928
36,499
48
সিরোহি
10,390
0
202
3,275
49
তোন
25,083
0
165
18,218
50
উদয়পুর
26,398
0
1,506
13,193
অপুনবা
11,99,930
70,049
58,090
6,67,242
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অদমা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী জায়ান্ত চৌধুরিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
NUMBER OF YOUTH BENEFICIARIES UNDER SKILL INDIA MISSION
05 AUG 2024 1:05PM by PIB Delhi
Under the Government of India’s Skill India Mission (SIM), the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) delivers skill, re-skill and up- skill training through an extensive network of skill development centres/ institutes etc. under various schemes, viz. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Jan Shikshan Sansthan (JSS), National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) and Craftsman Training Scheme (CTS) through Industrial Training Institutes (ITIs), to all the sections of the society across the country. The SIM aims at enabling youth of India to get future ready, equipped with industry relevant skills.
The number of beneficiaries trained under different schemes of MSDE is given below:
S.No
Name of the Scheme
Total Beneficiaries
1.
PMKVY(since inception (2015-16) to June, 2024)
1,48,11,506
2.
JSS (since 2018-19 to June, 2024)
26,38,028
3.
NAPS (since 2018-19 to June,2024)
29,91,072
4.
CTS (since 2018 to 2023)
79,51,834
The district-wise number of beneficiaries under the schemes of MSDE in Rajasthan is given at Annexure-I.
Schemes for skill development are demand driven and open to everyone, subject to fulfillment of eligibility criteria. Efforts are regularly made to generate awareness about the schemes through different media platforms with a view to ensure larger coverage of beneficiaries.
Annexure-I
District-wise Number of beneficiaries in the State of Rajasthan under PMKVY, JSS, NAPS and CTS schemes of MSDE:
S. No.
District
PMKVY (2015-16 to June, 2024)
JSS (2018-19 to June, 2024)
NAPS (2018-19 to June, 2024)
CTS
(2018-2023)
1
Ajmer
39,763
6,029
1,924
21,026
2
Alwar
86,351
0
21,143
55,576
3
Anupgarh
0
0
0
0
4
Balotra
0
0
0
0
5
Banswara
18,200
0
209
5,147
6
Baran
9,766
0
213
12,180
7
Barmer
25,118
5,400
138
10,068
8
Beawar
0
0
0
0
9
Bharatpur
52,426
0
426
41,211
10
Bhilwara
56,811
0
827
14,529
11
Bikaner
19,274
10,747
1,730
9,227
12
Bundi
13,543
0
284
12,832
13
Chittorgarh
31,128
0
927
10,239
14
Churu
44,840
0
378
16,423
15
Dausa
37,982
0
103
62,213
16
Deedwana-Kuchaman
0
0
0
0
17
Deeg
0
0
0
0
18
Dholpur
15,223
0
285
13,480
19
Dudu
0
0
0
0
20
Dungarpur
10,263
0
136
3,473
21
Ganganagar
55,604
0
573
13,895
22
Gangapur City
0
0
0
0
23
Hanumangarh
50,002
0
257
11,408
24
Jaipur
2,18,726
10,575
16,070
1,12,548
25
Jaipur (Rural)
0
0
0
0
26
Jaisalmer
10,631
5,400
55
2,650
27
Jalore
7,815
0
36
1,695
28
Jhalawar
18,014
10,641
177
7,692
29
Jhunjhunu
91,911
0
1,020
27,115
30
Jodhpur
38,510
0
1,867
21,966
31
Jodhpur (Rural)
0
0
0
0
32
Karauli
11,105
0
59
23,056
33
Kekri
0
0
0
0
34
Khairthal-Tijara
0
0
0
0
35
Kota
26,997
10,579
4,826
27,391
36
Kotputli-Behror
0
0
0
0
37
Nagaur
28,972
0
265
30,755
38
Neem Ka Thana
0
0
0
0
39
Pali
18,847
0
857
5,778
40
Phalodi
0
0
0
0
41
Pratapgarh
4,023
0
50
2,456
42
Rajsamand
14,454
0
323
4,112
43
Salumber
0
0
0
0
44
Sanchore
0
0
0
0
45
Sawai Madhopur
25,568
0
131
15,916
46
Shahpura
0
0
0
0
47
Sikar
56,192
10,678
928
36,499
48
Sirohi
10,390
0
202
3,275
49
Tonk
25,083
0
165
18,218
50
Udaipur
26,398
0
1,506
13,193
Total
11,99,930
70,049
58,090
6,67,242
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.