নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ পৰিৱেশ মূল্যায়ন
02 AUG 2024 2:02PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ আৰু সংযোগ সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২ৰ সৈতে আঠটা সৰু টাৰ্মিনেল আৰু দুটা স্লিপৱেৰ উন্নয়ন সাধনৰ বাবে অসম চৰকাৰে আগবঢ়োৱা প্ৰস্তাৱটো সাগৰমালা আঁচনিৰ অধীনত ১০০% বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে সিদ্ধান্তিক সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে আৰু অসম চৰকাৰক মুঠ ৬৪৫.৫৬ কোটি টকাৰ পুঁজি আৱণ্টনৰে সংশোধিত বিস্তৃত প্ৰকল্প প্ৰতিবেদনৰ আধাৰত, প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন আৰু নিবিদা প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰি আগুৱাই নিয়াৰ বাবে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
উক্ত ১০ টা প্ৰকল্পৰ অধীনত সাগৰমালা আঁচনিৰ পৰা কোনো ব্যয় হোৱা নাই।
বহৰী, ধুবুৰী, দিচাংমুখ, ঘগৰ, গোৱালপাৰা, গুইজান, কুৰুৱা, মাতমৰাত প্ৰস্তাৱিত যাত্ৰী টাৰ্মিনেলসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰত্যাশিত সময়সীমা হৈছে ২৭ মাহ। আনহাতে মাজুলী আৰু ধুবুৰীত প্ৰস্তাৱিত স্লিপৱেৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰত্যাশিত সময়সীমা হৈছে ৩৬ মাহ।
অসম চৰকাৰে জনাইছে যে অসমৰ সাগৰমালা প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে কোনো পৰিৱেশগত প্ৰভাৱ মূল্যায়ন (ইআইএ)সম্পৰ্কীয় অধ্যয়ন কৰা হোৱা নাই। অৱশ্যে, ২০২২ চনত যাত্ৰী টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰাথমিক পাৰিপাৰ্শ্বিক আৰু সামাজিক স্ক্ৰীণিং আৰু স্কোপিং-ৰ দিহা কৰা হৈছিল।
অসমত সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত জলপথ উন্নয়ন আৰু সংযোগৰ বাবে ১১৮৫ কোটি টকাৰ ১০ টা প্ৰকল্প আছে, যাৰ ভিতৰত ১৫৭.৪ কোটি টকাৰ ৪টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ১০২৮ কোটি টকাৰ ৬টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ আৰু উন্নয়নৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে।
আজি লোকসভাত এক লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
ENVIRONMENT ASSESSMENT OF SAGARMALA PROJECTS
02 AUG 2024 2:02PM by PIB Delhi
The proposal of Government of Assam for development of eight smaller terminal and two slipways along the National Waterways-2 for enhancing the infrastructure related to National Waterways and connectivity has been in-principally agreed by Ministry of Ports, Shipping and Waterways for 100 % financial assistance under Sagarmala Scheme with total outlay of Rs. 645.56 Cr. Government of Assam has been requested to proceed ahead with revision of DPRs, requisite clearances and initiate the tendering process.
There is no expenditure from Sagarmala Scheme under the said 10 projects.
The expected timeline for the completion for the proposed passenger terminals at Bahari, Dhubri, Disangukh, Ghagor, Goalpara, Guijan, Kurua, Matmora is 27 months. While the expected timeline for the completion for the proposed slipways at Majuli and Dhubri are 36 months.
Government of Assam has informed that no Environmental Impact Assessment (EIA) studies have been conducted for the Sagarmala Projects in Assam. However, in 2022 primary environmental and social screening and scoping were conducted for passenger terminals.
In Assam, under the Sagarmala Program, there are 10 projects worth Rs. 1185 Cr for waterways development and connectivity, of which 4 projects worth Rs. 157.4 Cr. are completed and 6 projects worth Rs. 1028 Cr. are in various stages of implementation and development
This information was given by the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal in a written reply in Lok Sabha today.