Ministry of Law and Justice
Up to May, 2024, 755 Fast Track Special Courts including 410 exclusive POCSO (e-POCSO) Courts are functional in 30 States/UTs across the country which have disposed of over 2,53,000 cases
FAST TRACK SPECIAL COURT
02 AUG 2024 2:43PM by PIB Delhi
Pursuant to the Criminal Law Amendment Act, 2018, the Central Government has been implementing a Centrally Sponsored Scheme for setting up of Fast Track Special Courts (FTSCs), including exclusive POCSO Courts since October, 2019 for expeditious trial and disposal of pending cases pertaining to Rape and Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, in a time-bound manner.
The Scheme was initially implemented for one year, which was extended upto March, 2023. The Scheme has now been extended till 31.03.2026, at an outlay of Rs. 1952.23 cr. with Rs. 1207.24 cr. as Central Share to be incurred from Nirbhaya Fund. The funds are released on CSS pattern (60:40, 90:10) to cover the salaries of 1 Judicial Officer along with 7 support Staff and a Flexi Grant for meeting the day-to-day expenses.
As per the information received from the High Courts up to May, 2024, 755 FTSCs including 410 exclusive POCSO (e-POCSO) Courts are functional in 30 States/UTs across the country, which have disposed of over 2,53,000 cases. The State-wise details of number of functional Fast Track Special Courts along with the number of cases disposed of as on 31.05.2024 is at Annexure.
The establishment of Fast Track Special Courts demonstrates the unwavering commitment of the Government towards women security, combating sexual and gender-based violence, reducing the backlog of pending cases related to Rape & POCSO Act, and providing enhanced access to justice for survivors of sexual crimes. With professional and experienced judges and support staff specialized in handling sensitive sexual offense cases, these courts ensure consistent and expert-guided legal proceedings offering victims of sexual offences swift resolution in mitigating the trauma and distress and enabling them to move forward. Fast Track Special Courts have notably adopted the approach of setting up Vulnerable Witness Deposition Centres within the courts to facilitate the victims and to make the courts into Child-Friendly Courts for providing crucial support for a compassionate legal system.
Annexure
State/UT-wise details of number of functional Fast Track Special Courts along with the number of cases disposed as of May, 2024
Sl.
No.
State/UT
Functional Courts
Cumulative Disposal since the inception of the Scheme
FTSCs including exclusive POCSO
exclusive POCSO
FTSCs
exclusive POCSO
Total
1
Andhra Pradesh
16
16
0
4899
4899
2
Assam
17
17
0
5893
5893
3
Bihar
46
46
0
11798
11798
4
Chandigarh
1
0
265
0
265
5
Chhattisgarh
15
11
924
4044
4968
6
Delhi
16
11
555
1262
1817
7
Goa
1
0
32
34
66
8
Gujarat
35
24
2263
9793
12056
9
Haryana
16
12
1572
4675
6247
10
Himachal Pradesh
6
3
416
1126
1542
11
J&K
4
2
91
101
192
12
Jharkhand
22
16
2279
4537
6816
13
Karnataka
31
17
3740
6657
10397
14
Kerala
55
14
13530
6123
19653
15
Madhya Pradesh
67
57
3894
22456
26350
16
Maharashtra
14
7
7258
11530
18788
17
Manipur
2
0
146
0
146
18
Meghalaya
5
5
0
462
462
19
Mizoram
3
1
148
55
203
20
Nagaland
1
0
61
3
64
21
Odisha
44
23
4992
9521
14513
22
Puducherry*
1
1
0
83
83
23
Punjab
12
3
2055
2061
4116
24
Rajasthan
45
30
4502
10138
14640
25
Tamil Nadu
14
14
0
7225
7225
26
Telangana
36
0
5993
2731
8724
27
Tripura
3
1
203
186
389
28
Uttarakhand
4
0
1614
0
1614
29
Uttar Pradesh
218
74
34091
34998
69089
30
West Bengal
5
5
0
106
106
TOTAL
755
410
90624
162497
253121
*Puducherry specially requested to join the Scheme and has since operationalized one exclusive POCSO Court in May, 2023.
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
২০২৪গী মে ফাওবদা অখন্নবা ৪১০ POCSO (e-POCSO) কোর্ত য়াওনা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিয়েল কোর্ত ৭৫৫ অসি লৈবাক শিনথুংনা রাজ্য/য়ু.তি. ৩০ মথৌ তৌরি, মসিনা কেস ২,৫৩,০০০গী মথক্তা লোইশিনখ্রে
ফাস্ত ত্রেক স্পেসিয়েল কোর্ত
02 AUG 2024 2:43PM by PIB Imphal
ক্রিমিনেল এমেন্দমেন্ত এক্ত, ২০১৮গী মতুং ইন্না, কেন্দ্র সরকারনা রেপ এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিল্দ্রেন ফ্রোম সেক্সুৱল ওফেন্সেস (POCSO) এক্তকা মরি লৈনবা পন্থদুনা লৈরিবা কেসশিংবু খোংজেল য়াংনা ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিন্নবা ২০১৯গী ওক্তোবরদগী অখন্নবা POCSO কোর্তশিং য়াওনা ফাস্ত ত্রেক সপএসিয়েল কোর্তশিং (FTSCশিং) থম্নবগীদমক্তা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কীমশিং ইমপজলিমেন্ত তৌরি।
স্কীম অসি অহোবদা চহি অমগীদমক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি, মসিবু ২০২৩গী মার্চ ফাওবা শাংদোকখি। স্কীম অসি হৌজিক্তি ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা শাংদোকখ্রে, মসিগীদমক্তা লুপা করোর ১৯৫২.২৩গী শেনফম অমা খাইদোকখ্রে, মসিদা লুপা করোর ১২০৭.২৪না নির্ভয়া ফন্দদগী লৌগদবা কেন্দ্রগী শিয়র ওই। ফন্দশিং অসি সপোর্ত স্তাফ ৭কা লোইননা জুদিসিয়েল ওফিসর ১গী সেলারী পীবা কোন্ননবা অমসুং নোংম-নোংমগী ওইবা চাদিংশিংগীদমক্তা ফ্লেক্সি গ্রান্ত অমগা কোন্ননবা CSS পেতর্নদা (৬০:৪০, ৯০:১০) থাদোকই।
২০২৪গী মে ফাওবদা হাই কোর্তশিংদগী ফংলকখিবা ই-পাউগী মতুং ইন্না, অখন্নবা POCSO (e-POCSO) কোর্ত ৪১০ য়াওনা FTSC ৭৫৫ লৈবাক শিনথুংনা রাজ্য/য়ু.তি. ৩০ মথৌ তৌরি, মসিনা কেস ২,৫৩,০০০ লোইশিনখ্রে। রাজ্যগী মতুং ইন্না ৩১.০৫.২০২৪ ফাওবদা লোইশিংনখিবা কেসশিংগী মশিংগা লোইননা মথৌ তৌরিবা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিয়েল কোর্তশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচরদা য়াওরি।
ফাস্ত ত্রেক স্পেসিয়েল কোর্তশিং লিংখৎপা অসিনা নুপীগি সেক্যুরিতী, সেক্সুৱল অমসুং জেন্দরদা য়ুমফম ওইবা হিংশাবু মায়োক্ননবা, রেপ অমসুং POCSO এক্তকা মরি লৈনবা পেন্দিং কেসশিংগী বেকলোগ হন্থহনবা, অমসুং সেক্সুৱল ক্রাইমশিংগি সর্ভাইবরশিংগীদমক্তা ৱায়েল বিচার ফংহনবগি মাইকৈদা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদুবু উৎলি। সেক্সুৱল ওফেন্স কেসশিং হেন্দল তৌবদা স্পেসিয়েলাইজ ওইরবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্স লৈরবা জজশিং অমসুং সপোর্ত স্তাফকআ লোইননা, মসিগী কোর্তশিং অসিন লেপ্তনা অমসুং এক্সপর্তনা নিংথিনা লমজিং-লমতাকপীবা প্রোসীদিংশিং পাংথোকহল্লি, মসিনা সেক্সুৱল ওফেন্সকী ভিক্তিমশিংগি ত্রোমা অমসুং দিস্ত্রেস অদুবু ফহন্নবা খোংজেল য়াংনা ৱারোইশিন পুরক্তুনা মখোয়বু অনৌবা পুনশি মহিং অমা পীবদা মতেং পাংই। ফাস্ত ত্রেক কোর্তশিংনা ভিক্তিমশিংগী মতেং পাংনবা কোর্তশিংগী মনুংদা ভলনরেবল দিস্পোজিশন সেন্তরশিং থম্নবগী খোংথাংশিং অসি পাইখৎখি অমসুং কোর্তশিংবু পুকচেল চাউবা মীনুংশি লৈবা লিগেল সিস্তেম অমগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা সপোর্ত পীনবগীদমক্তা চাইল্দ ফ্রেনলী ওইবা কোর্তশিংদা ওইনা ওন্থোক্নবা শিংথানিংঙাই ওইবা পাম্বৈশিং অসি লৌখৎখি।
এনেক্সচর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না ২০২৪গী মে ফাওবদা লোইশিনখিবা কেসশিংগী মশিংগা লোইননা মথৌ তৌরিবা ফাস্ত্ত্রেক সপএসিয়েল কোর্তশিংগী মশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
মথৌ তৌরিবা কোর্তশিং
স্কীম অসি হেক হৌদোরকপদগী লৌশিনখিবা অপুনবা কেসশিং
অখন্নবা POCSO য়াওনা FTSCশিং
অখন্নবা POCSO
FTSCশিং
অখন্নবা POCSO
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১৬
১৬
০
৪৮৯৯
৪৮৯৯
২
অসাম
১৭
১৭
০
৫৮৯৩
৫৮৯৩
৩
বিহার
৪৬
৪৬
০
১১৭৯৮
১১৭৯৮
৪
চন্দিগর
১
০
২৬৫
০
২৬৫
৫
ছত্তিসগর
১৫
১১
৯২৪
৪০৪৪
৪৯৬৮
৬
দিল্লী
১৬
১১
৫৫৫
১২৬২
১৮১৭
৭
গোৱা
১
০
৩২
৩৪
৬৬
৮
গুজরাত
৩৫
২৪
২২৬৩
৯৭৯৩
১২০৫৬
৯
হরিয়ানা
১৬
১২
১৫৭২
৪৬৭৫
৬২৪৭
১০
হিমাচল প্রদেশ
৬
৩
৪১৬
১১২৬
১৫৪২
১১
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৪
২
৯১
১০১
১৯২
১২
ঝারখন্দ
২২
১৬
২২৭৯
৪৫৩৭
৬৮১৬
১৩
কর্নাতকা
৩১
১৭
৩৭৪০
৬৬৫৭
১০৩৯৭
১৪
কেরলা
৫৫
১৪
১৩৫৩০
৬১২৩
১৯৬৫৩
১৫
মধ্য প্রদেশ
৬৭
৫৭
৩৮৯৪
২২৪৫৬
২৬৩৫০
১৬
মহারাস্ত্র
১৪
৭
৭২৫৮
১১৫৩০
১৮৭৮৮
১৭
মনিপুর
২
০
১৪৬
০
১৪৬
১৮
মেঘালয়া
৫
৫
০
৪৬২
৪৬২
১৯
মিজোরাম
৩
১
১৪৮
৫৫
২০৩
২০
নাগালেন্দ
১
০
৬১
৩
৬৪
২১
ওরিশা
৪৪
২৩
৪৯৯২
৯৫২১
১৪৫১৩
২২
পুদুচেরী*
১
১
০
৮৩
৮৩
২৩
পঞ্জাব
১২
৩
২০৫৫
২০৬১
৪১১৬
২৪
রাজস্থান
৪৫
৩০
৪৫০২
১০১৩৮
১৪৬৪০
২৫
তামিল নাদু
১৪
১৪
০
৭২২৫
৭২২৫
২৬
তেলঙ্গনা
৩৬
০
৫৯৯৩
২৭৩১
৮৭২৪
২৭
ত্রিপুরা
৩
১
২০৩
১৮৬
৩৮৯
২৮
উত্তরাখন্দ
৪
০
১৬১৪
০
১৬১৪
২৯
উত্তর প্রদেশ
২১৮
৭৪
৩৪০৯১
৩৪৯৯৮
৬৯০৮৯
৩০
ৱেস্ত বঙ্গল
৫
৫
০
১০৬
১০৬
অপুনবা
৭৫৫
৪১০
৯০৬২৪
১৬২৪৯৭
২৫৩১২১
*পুদুচেরীনা অখন্ননা স্কীম অসিদা শরুক য়াজগে হায়না হায়জখি অমসুং ২০২৩গী মেদা অখন্নবা POCSO কোর্ত অমা মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।