জল শক্তি মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা অমাংশঙশিং
01 AUG 2024 3:45PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন-গ্রামীন ফেজ-Iগী মখাদা 2014-15 অমসুং 2019-20গী মরক্তা, ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন (IHHL) করোর 10.14 হেন্না শাখি। অমসুং লমচৎ-শাজৎ হোংদোকপগী অচৌবা কেম্পেন অমা পাংথোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গং, জিলা অমসুং রাজ্য পুম্নমক্না ওক্তোবর 2, 2019 ফাওবদা মশা-মশাবু ওপন দিফিকেসন ফ্রী (ODF) অসিগুম্বা অচৌবা মায়পাকপা অসি মহাত্মা গান্ধীগী 150শুবা মপোক কুমওন্দা মহাকপু ইকাই খুম্নবা অমনি। 2014গী ওক্তোবরদা য়ুমথোংশিংদা তোইলেৎকী খুদোংচাবা লৈবগী চাং চাদা 39দগী 2019গী ওক্তোবরদা চাদা 100দা হেনগৎলে। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ইমুংশিং অমত্তা চিত্থহৌবা (চিত্থহৌবা অমসুং নৌনা থোরক্লিবা) তৌদনা কোনশিন্নবা খঙহনখি।
ODF স্তেতস ফংবনা SBM(G)গী ফেস-II অসি খুঙ্গংশিংগী ODF স্তেতস ফংনবা ইন্তর-এলিয়া ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। অনৌবা য়ুমথোশিং, মাইগ্রেন্তগী য়ুমথোং অসিনচিংবা অসি লেপ্পতনা হেনগৎলকপা অসিনা অমাংশঙ শাবা মতৌ তাহনবনা অমাংশঙ শাবগী থবক অসি লেপ্পা নাইদবা থৌওং অমনি অমসিং ৱান-তাইম এক্তিভিতী নত্তে খঙলদুনা অনৌবা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিনশিং শাবা অসি SBM(G) ফন্দশিংগী অহানবা থৌদাং ওইরি অমসুং রাজ্যশিংদা শাহৌদবশিংগী থৌরাং তৌনবা অমসুং মরু ওইবা মীৎয়েং চংনবা হায়খি। PMAY(G) প্রোগ্রামগা তেংবাং পীনদুনা SMB(G) ফন্দশিংদগী য়ুমশিংগা লোয়ননা ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা অমাংশঙশিং শাবগী প্রোভিজন ফংহল্লি। প্রোগ্রাম অসিগী ফেস-IIদসু হৌখিবা চহি 4 অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা অমাংশঙ করোর 1.43রোম শাখি।
হৌখিবা চহি 4 অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা SBM(G)গী ফেস-IIগী মখাদা শাখিবা রাজ্য/UTগী ওইবা IHHLশিংগী মশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UTশিং
শাখিবা IHHLশিংগী মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
2497
2
অন্ধ্র প্রদেশ
2,15,317
3
অরুনাচল প্রদেশ
21,046
4
অসাম
6,51,044
5
বিহার
22,25,482
6
ছত্তিগর
2,19,420
7
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন দিয়ু
2204
8
গোৱা
1853
9
গুজরাত
5,63,901
10
হরিয়ানা
46,702
11
হিমাচল প্রদেশ
48,523
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
2,11,355
13
ঝারখন্দ
6,09,191
14
কর্নাতকা
4,07,767
15
কেরলা
23,167
16
লদাখ
4021
17
লক্ষদ্বীপ
0
18
মধ্য প্রদেশ
8,34,910
19
মহারাস্ত্র
6,47,547
20
মনিপুর
17,026
21
মেঘালয়
85,578
22
মিজোরাম
10,993
23
নাগালেন্দ
17,695
24
ওরিশা
6,06,345
25
পুদুচেরী
1691
26
পঞ্জাব
1,30,960
27
রাজস্থান
7,72,363
28
সিক্কিম
14,375
29
তমিল নাদু
3,58,358
30
তেলঙ্গানা
1,22,220
31
ত্রিপুরা
95,273
32
উত্তর প্রদেশ
39,51,528
33
উত্তরাখন্দ
37,326
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
14,29,871
অপুনবা
1,43,87,549
ভারত সরকারগী মন্ত্রালয় অসিদগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না স্বচ্ছ ভারত মিসন (অর্বান)[SBM-U] অসি ওক্তোবর 2, 2014দা লৈবাক অসিগী সহরগী মফমশিং ওপন দেফিকেসন ফ্রী (ODF) ওইহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা হৌদোকখি। SBM-Uগী মখাদা ইনিসিএতিবশিং অসিনা স্লমশিং য়াওনা সহরগী অপুনবা মীশিংদা কান্নবা পীনবা পান্দম থমখি। SBM-Uগী মখাদা ফন্দশিং অসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা কম্ম্যুনিতী তোইলেৎশিং/পব্লিক তোইলেৎশিং শানবগীদমককাইথখি। SBM-U অমসুং SBM-U 2.0গী মখাদা ফন্দশিংগী কেন্ত্রেল শিয়র অসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা কাইথখি। রাজ্যশিং অসিনা ফন্দশিং অসি মখোয়গী এক্সন প্লানশিংগী মতুং ইন্না সহর/অর্বান লোকেল বোদীদা কাইথৈ। কম্ম্যুনিতী তোইলেৎশিং অসিনা মপুং ওইনা স্লমদা লৈরিবা মীওইশিংদা কান্নবা পীনবা পান্দম থমখি। নাকল অমরোমদা পব্লিক তোইলেৎশিং অসিনা সহরগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা লৈরিবা ফ্লোতিং পোপুলেসন অমসুং মীচম মীয়ামশিংদা তার্গেৎ তৌখি।
রাজ্যগী ওইবা কম্ম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেৎশিং (CT/PTশিং)গী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UTশিং
অপুনবা কম্ম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেৎশিং (সীতশিংগী মশিং)
মিসনগী পান্দম
লোইশিনখ্রবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
21,464
17,799
2
অন্ধ্র প্রদেশ
126
609
3
অরুনাচল প্রদেশ
387
89
4
অসাম
3,554
3,356
5
বিহার
26,439
28,677
6
চান্দিগর
976
2,512
7
ছত্তিগর
17,796
18,832
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন দিয়ু
219
615
9
দিল্লী
11,138
28,256
10
গোৱা
507
1,270
11
গুজরাত
31,010
24,149
12
হরিয়ানা
10,393
11,374
13
হিমাচল প্রদেশ
876
1,700
14
জম্মু অমসুং কাশ্মির
3,585
3,451
15
ঝারখন্দ
12,366
9,643
16
কর্নাতকা
34,839
36,556
17
কেরলা
4,801
2,872
18
লদাখ
194
194
19
মধ্য প্রদেশ
40,230
29,867
20
মহারাস্ত্র
59,706
1,66,465
21
মনিপুর
620
581
22
মেঘালয়
362
152
23
মিজোরাম
491
1,324
24
নাগালেন্দ
478
238
25
ওরিশা
17,800
12,211
26
পুদুচেরী
1,204
836
27
পঞ্জাব
10,924
11,522
28
রাজস্থান
26,364
31,300
29
সিক্কিম
142
268
30
তমিল নাদু
59,921
92,744
31
তেলঙ্গানা
15,543
15,465
32
ত্রিপুরা
586
1,089
33
উত্তর প্রদেশ
63,451
70,370
34
উত্তরাখন্দ
2,611
4,694
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
26,484
5,746
অপুনবা
5,07,587
6,36,826
রাজ্যশিংগা পার্তনরশিপ তৌদুনা ভারত সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংহন্নবা প্রোভিজন শেম্নবা জল জীবন মিসন (JJM ) – হর ঘর জল ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। ওগস্ত 15, 2019দা জল জীবন মিসন লাউথোকখিবা মতমদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 3.23 (17%)না তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংলমখি। হৌজিক ফাওবদা 26.07.2024 ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না অহেনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 11.78না তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংখ্রে। অসুম্না 26.07.2024 ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 19.32গী মনুংদা য়ুমথোং করোর 15.01 (77.71%)না মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংখ্রে।
JJM: রাজ্য/ UT-গী ওইবা তোতি ঈশিং কন্নেক্সন ফংখ্রবা খুঙ্গংগী য়ুমশিং
(মশিং লাখতা পীরি)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/ UT
অপুনবা খুঙ্গংগী HHশিং
26.07.2024 ফাওবদা তোতি ঈশিং কন্নেক্সন ফংখ্রবা খুঙ্গংগী HHশিং
মশিং
%
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
0.62
0.62
100.00
2
অন্ধ্র প্রদেশ
95.45
70.12
73.47
3
অরুনাচল প্রদেশ
2.29
2.29
100.00
4
অসাম
71.58
57.40
80.19
5
বিহার
166.89
160.36
96.08
6
ছত্তিগর
50.05
39.26
78.44
7
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন দিয়ু
0.85
0.85
100.00
8
গোৱা
2.64
2.64
100.00
9
গুজরাত
91.18
91.18
100.00
10
হরিয়ানা
30.41
30.41
100.00
11
হিমাচল প্রদেশ
17.09
17.09
100.00
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
18.69
15.11
80.85
13
ঝারখন্দ
62.48
33.72
53.97
14
কর্নাতকা
101.30
78.97
77.96
15
কেরলা
70.86
37.78
53.31
16
লদাখ
0.41
0.38
93.28
17
লক্ষদ্বীপ
0.13
0.12
89.36
18
মধ্য প্রদেশ
111.80
71.45
63.91
19
মহারাস্ত্র
146.72
126.73
86.37
20
মনিপুর
4.52
3.59
79.59
21
মেঘালয়
6.51
5.21
79.97
22
মিজোরাম
1.33
1.33
100.00
23
নাগালেন্দ
3.63
3.33
91.58
24
ওরিশা
88.69
65.66
74.04
25
পুদুচেরী
1.15
1.15
100.00
26
পঞ্জাব
34.19
34.19
100.00
27
রাজস্থান
107.07
55.27
51.62
28
সিক্কিম
1.33
1.19
89.01
29
তমিল নাদু
125.15
106.40
85.01
30
তেলঙ্গানা
53.98
53.98
100.00
31
ত্রিপুরা
7.50
6.15
82.03
32
উত্তর প্রদেশ
265.99
224.47
84.39
33
উত্তরাখন্দ
14.52
13.82
95.12
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
175.27
89.33
50.97
অপুনবা
19,32.17
15,01.54
77.71
সোর্স: JJM-IMIS
খুঙ্গংগী মফমশিংদা মিসন অসিগী মখাদা পীখ্রবা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সনগী রাজ্য/UT অমসুং জিলাগী ওইবা স্তেতস অসি পব্লিক দোমেন অমসুং JJM দেশবোর্দতা https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx ফংলি
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভি. সোমান্নানা পীখিবনি।

Ministry of Jal Shakti
TOILETS IN RURAL AREAS
01 AUG 2024 3:45PM by PIB Delhi
Under Swachh Bharat Mission- Grameen Phase-I between 2014-15 and 2019-20, over 10.14 crore Individual household latrines (IHHLs) were constructed, and a massive behaviour change campaign carried out, leading all villages, districts, and states to declare themselves Open Defecation Free (ODF) by October 2, 2019. This monumental achievement was a tribute to Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary, with households having access to toilets increasing from 39% in October 2014 to 100% in October 2019. States and UTs were advised to ensure no household should be left behind, covering any remaining households (left out & newly emerging) under the program.
Having achieved the ODF status, Phase II of SBM(G) is being implemented with the objective inter-alia to sustain the ODF status of villages. Realizing that the task of constructing toilets is a continuous process and not a one-time activity, as there are continuously new emerging households, migrant households etc. which will require Toilets, construction of new Individual Household Latrines (IHHLs) (Toilets) continues to be the first charge on SBM(G) funds and states are advised continuously to plan for left out toilets and address this gap on priority. In co-ordination with the PMAY(G) programme also, there is a provision to provide toilets to eligible beneficiaries along with the house from SBM(G) funds. It is due to all these measures, that even in Phase II of the programme almost 1.43 crore toilets have been built in the last 4 years and current year.
State/UT-wise, No. of IHHLs constructed under Phase-II of SBM(G) during last 4 years and current year
Sr. No.
States/UTs
No. of IHHLs constructed
1
A & N Islands
2497
2
Andhra Pradesh
2,15,317
3
Arunachal Pradesh
21,046
4
Assam
6,51,044
5
Bihar
22,25,482
6
Chhattisgarh
2,19,420
7
D & N Haveli and Daman & Diu
2204
8
Goa
1853
9
Gujarat
5,63,901
10
Haryana
46,702
11
Himachal Pradesh
48,523
12
Jammu & Kashmir
2,11,355
13
Jharkhand
6,09,191
14
Karnataka
4,07,767
15
Kerala
23,167
16
Ladakh
4021
17
Lakshadweep
0
18
Madhya Pradesh
8,34,910
19
Maharashtra
6,47,547
20
Manipur
17,026
21
Meghalaya
85,578
22
Mizoram
10,993
23
Nagaland
17,695
24
Odisha
6,06,345
25
Puducherry
1691
26
Punjab
1,30,960
27
Rajasthan
7,72,363
28
Sikkim
14,375
29
Tamil Nadu
3,58,358
30
Telangana
1,22,220
31
Tripura
95,273
32
Uttar Pradesh
39,51,528
33
Uttarakhand
37,326
34
West Bengal
14,29,871
Total
1,43,87,549
As per information received by Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India launched the Swachh Bharat Mission (Urban)[SBM-U] on October 2, 2014 with the objective to make urban areas of the country Open Defecation Free (ODF). The initiatives under SBM-U are targeted at benefitting the entire population of the city including slums. Under SBM-U, funds are released to States/Union Territory (UT) Administrations for construction of Community Toilets/ Public Toilets (CTs/PTs). Under SBM-U and SBM-U 2.0, Central Share (CS) of funds are released to the States/UTs. The States thereafter release funds to City/Urban Local Body (ULB) as per their Action Plans. The Community Toilets (CTs) are targeted for beneficiaries who are primary Slum dwellers. On the other hand, Public Toilets (PTs) are targeted for the floating population and common persons in public places in urban areas.
State-wise details of Community and Public Toilets (CT/PTs)
S. No.
States/UTs
Total Community and Public toilets (No. of seats)
Mission Target
Complete
1
Andhra Pradesh
21,464
17,799
2
Andaman and Nicobar
126
609
3
Arunachal Pradesh
387
89
4
Assam
3,554
3,356
5
Bihar
26,439
28,677
6
Chandigarh
976
2,512
7
Chhattisgarh
17,796
18,832
8
Dadra Nagar Haveli & Daman Diu UT
219
615
9
Delhi
11,138
28,256
10
Goa
507
1,270
11
Gujarat
31,010
24,149
12
Haryana
10,393
11,374
13
Himachal Pradesh
876
1,700
14
Jammu and Kashmir
3,585
3,451
15
Jharkhand
12,366
9,643
16
Karnataka
34,839
36,556
17
Kerala
4,801
2,872
18
Ladakh
194
194
19
Madhya Pradesh
40,230
29,867
20
Maharashtra
59,706
1,66,465
21
Manipur
620
581
22
Meghalaya
362
152
23
Mizoram
491
1,324
24
Nagaland
478
238
25
Odisha
17,800
12,211
26
Puducherry
1,204
836
27
Punjab
10,924
11,522
28
Rajasthan
26,364
31,300
29
Sikkim
142
268
30
Tamil Nadu
59,921
92,744
31
Telangana
15,543
15,465
32
Tripura
586
1,089
33
Uttar Pradesh
63,451
70,370
34
Uttarakhand
2,611
4,694
35
West Bengal
26,484
5,746
Total
5,07,587
6,36,826
Government of India in partnership with States, is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to make provision of tap water supply to every rural household. At the time of announcement of Jal Jeevan Mission on 15th August 2019, 3.23 Crore (17%) rural households were reported to have tap water connections. So far, as reported by States/ UTs as on 26.07.2024, around 11.78 Crore additional rural households have been provided with tap water connections. Thus, as on 26.07.2024, out of 19.32 Crore rural households in the country, more than 15.01 Crore (77.71%) households are reported to have tap water supply in their homes.
JJM: State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(No. in Lakh)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs
Rural HHs with tap water connection as on 26.07.2024
No.
%age
1
A & N Islands
0.62
0.62
100.00
2
Andhra Pradesh
95.45
70.12
73.47
3
Arunachal Pradesh
2.29
2.29
100.00
4
Assam
71.58
57.40
80.19
5
Bihar
166.89
160.36
96.08
6
Chhattisgarh
50.05
39.26
78.44
7
DNH & DD
0.85
0.85
100.00
8
Goa
2.64
2.64
100.00
9
Gujarat
91.18
91.18
100.00
10
Haryana
30.41
30.41
100.00
11
Himachal Pradesh
17.09
17.09
100.00
12
Jammu & Kashmir
18.69
15.11
80.85
13
Jharkhand
62.48
33.72
53.97
14
Karnataka
101.30
78.97
77.96
15
Kerala
70.86
37.78
53.31
16
Ladakh
0.41
0.38
93.28
17
Lakshadweep
0.13
0.12
89.36
18
Madhya Pradesh
111.80
71.45
63.91
19
Maharashtra
146.72
126.73
86.37
20
Manipur
4.52
3.59
79.59
21
Meghalaya
6.51
5.21
79.97
22
Mizoram
1.33
1.33
100.00
23
Nagaland
3.63
3.33
91.58
24
Odisha
88.69
65.66
74.04
25
Puducherry
1.15
1.15
100.00
26
Punjab
34.19
34.19
100.00
27
Rajasthan
107.07
55.27
51.62
28
Sikkim
1.33
1.19
89.01
29
Tamil Nadu
125.15
106.40
85.01
30
Telangana
53.98
53.98
100.00
31
Tripura
7.50
6.15
82.03
32
Uttar Pradesh
265.99
224.47
84.39
33
Uttarakhand
14.52
13.82
95.12
34
West Bengal
175.27
89.33
50.97
Total
19,32.17
15,01.54
77.71
Source: JJM-IMIS
The State/ UT-wise & District-wise status of tap water connection provided under the Mission in rural areas is in public domain and available on JJM dashboard at https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx
This was informed by UNION MINISTER OF STATE FOR JAL SHAKTI, SHRI V. SOMANNA, in a written reply to a question in Lok Sabha today.