মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা
01 AUG 2024 5:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা 17.09.2023 পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা হৌদোকখি। য়োজনা অসিগী পান্দমদি মখোয়গী খুৎশিং অমসুং খুৎলায়শিংনা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিংদা মতেং পাংবনি। স্কিম অসিগী কম্পোনেন্তশিংগী মনুংদা শেন্থং পীবা, পি.এম বিশ্বাকর্মা সর্তিফিকেদ অমসুং আই.দি কার্দ পীবা, স্কিল হেনগৎহনবা, খুৎলায় লৈবদা মতেং পাংবা, দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী মতেং পাংবা অমসুং য়োনফমগী মতেং পাংবনি। কর্নাতকা রাজ্য য়াওনা স্কিম অসি লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলে। স্কিম অসিগী মখাদা শরুক য়াখিবগী রাজ্য/য়ু.তিগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি। পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনাগী মখাদা চিক্কাবাল্লাপুর জিলাদগী এপ্লিকেসন ফংলবা অমসুং মাইপাক্না রেজিস্তার তৌরবা অপুনবা মশিং অসি 97,356 অমসুং 17,696 নি।
এম.এস.এম.ই মিনিস্ত্রিনা “এসিসতেন্স তু ত্রেনিং ইন্সতিতুসন” কৌবা স্কিম অমা পায়খৎতুনা মসিগী মখাদা মিনিস্ত্রিগী অমসুং রাজ্য থাক্কী ই.দি.আইশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহল্লি অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম কয়া পাংথোক্লি। স্কিম অসি দরকারগী মতুংইন্না পাংথোকপনি। হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি(26.07.2024 ফাওবদা) স্কিম অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা থাদখিবা শেনফম মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
(26.07.2024 ফাওবদা)
ফন্দ থাদোকখিবা
(লুপা করোর)
47.96
21.99
13.76
5.25
কর্নাতকা রাজ্যাদা শেনবা চহি 2023-24 মনুংদা খাদি উদ্যোগনা লুপা লাখ 49,943.44 গী পোৎথোক পুথোকখি অমসুং মীওই 27,612 থবক পীখি। শেন্দোং তানবা লুপ অমা ওইরিবা রেজিস্তার তৌরবা খাদি ইন্সতিতুসনশিংনা খাদিগী থৌরম অসি পাংথোক্লি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী রাজ্য মন্ত্রী সুশ্রী সোভা করান্দলাজেনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
এন্নেক্সর-I
পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা 17.09.2023 দা হৌদোকপদগী 23.07.2024 ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংগী মশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
শরুক য়াখিবা/এপ্লিকেসন ফংখিবা মশিং
1.
অন্ধ্র প্রদেস
2,042,254
1.
অরুনাচল প্রদেস
1,882
1.
অসাম
6,49,638
1.
বিহার
15,35,498
1.
ছতিসগর
9,42,766
1.
গৱা
34,928
1.
গুজরাত
14,14,069
1.
হরিয়ানা
6,89,393
1.
হিমাচল প্রদেস
1,76,036
1.
জে অমসুং কে
4,41,114
1.
ঝারখন্দ
2,57,392
1.
কর্নাতকা
28,35,988
1.
কেরলা
45,903
1.
মধ্য প্রদেস
2,883,273
1.
মহারাস্ত্রা
11,72,814
1.
মনিপুর
70,637
1.
মেঘালয়
4,306
1.
মিজোরম
7,628
1.
নাগালেন্দ
17,854
1.
ওরিসা
5,73,454
1.
পঞ্জাব
1,51,431
1.
রাজস্থান
18,79,189
1.
সিক্কিম
3,502
1.
তামিলনাদু
8,39,680
1.
তেলঙ্গানা
2,56,034
1.
ত্রিপুরা
50,321
1.
উত্তর প্রদেস
28,68,967
1.
উত্তরখন্দ
2,61,192
1.
নোংচুপ বেঙ্গল
7,74,006
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
1,231
1.
চান্দিগর
510
1.
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
6,335
1.
দিল্লি
28,568
1.
লাদাখ
5,065
1.
লাক্ষদ্বিপ
113
1.
পুদুচেরি
4,444
অপুনবা
2,29,27,415

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
PM VISHWAKARMA YOJANA
01 AUG 2024 5:00PM by PIB Delhi
The PM Vishwakarma Yojana was launched by the Hon'ble Prime Minister on 17.09.2023. The Scheme aims to provide end-to-end support to artisans and craftspeople who work with their hands and tools. The Scheme components include recognition through PM Vishwakarma Certificate and ID Card, Skill Upgradation, Toolkit Incentive, Credit Support, Incentive for Digital Transactions, and Marketing Support. The Scheme has been rolled out across the country, including in Karnataka State. The State/UT-wise total number of enrolments made under the Scheme is at Annexure-I. The total number of applications receivedand successful registrations from Chikkaballapur district, eligible to avail the benefits under PM Vishwakarma Scheme, are 97,356 and 17,696 respectively.
Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises is implementing a central sector scheme namely “Assistance to Training Institutions (ATI)” Scheme under which financial support is provided for (i) strengthening of overall capacity of training institutions of Ministry of MSME and State level existing EDIs and (ii) skill development training programmes. The Scheme is demand driven. The total funds released under ATI Scheme during the last three years and the current year (as on 26.07.2024), across the country are as follows: -
FY
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25(as on 26.07.2024)
Funds released
(Rs.in crore)
47.96
21.99
13.76
5.25
In Karnataka State, the total production under Khadi Industry during the FY 2023-24 is Rs.49, 943.44 lakhs and the employment generated is 27,612 persons.Khadi programme is being implemented by registered Khadi Institutions which are non-profit making organisations.
This information was given by the Minister of State for Micro, Small and Medium Enterprises, Sushri Shobha Karandlaje in a written reply in the Lok Sabha today.
*****
MG/PD/SK
ANNEXURE-I
State/UT-wise number of enrolments in the PM Vishwakarma Portal since the launch of the Scheme on 17.09.2023 upto23.07.2024, are given below:
S. No.
STATE/UT
NUMBER OF ENROLMENTS/ APPLICATIONS RECEIVED
1.
ANDHRA PRADESH
2,042,254
1.
ARUNACHAL PRADESH
1,882
1.
ASSAM
6,49,638
1.
BIHAR
15,35,498
1.
CHHATTISGARH
9,42,766
1.
GOA
34,928
1.
GUJARAT
14,14,069
1.
HARYANA
6,89,393
1.
HIMACHAL PRADESH
1,76,036
1.
JAMMU AND KASHMIR
4,41,114
1.
JHARKHAND
2,57,392
1.
KARNATAKA
28,35,988
1.
KERALA
45,903
1.
MADHYA PRADESH
2,883,273
1.
MAHARASHTRA
11,72,814
1.
MANIPUR
70,637
1.
MEGHALAYA
4,306
1.
MIZORAM
7,628
1.
NAGALAND
17,854
1.
ODISHA
5,73,454
1.
PUNJAB
1,51,431
1.
RAJASTHAN
18,79,189
1.
SIKKIM
3,502
1.
TAMIL NADU
8,39,680
1.
TELANGANA
2,56,034
1.
TRIPURA
50,321
1.
UTTAR PRADESH
28,68,967
1.
UTTARAKHAND
2,61,192
1.
WEST BENGAL
7,74,006
1.
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
1,231
1.
CHANDIGARH
510
1.
DAMAN AND DIU AND DADRA AND NAGAR HAVELI
6,335
1.
DELHI
28,568
1.
LADAKH
5,065
1.
LAKSHADWEEP
113
1.
PUDUCHERRY
4,444
TOTAL
2,29,27,415