পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
অফবা তেক্নোলোজিগা লোয়ননা সর্ভে অমসুং মেপ্পিং পাংথোকপা
31 JUL 2024 4:17PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারগী স্কিম “শ্বামিতভা”না খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমবুশিংদা আইনগী য়ারবা লমগী মপু ওইবগী প্রোপর্তি কার্দশিং পীদুনা “হকশিংগী রেকোর্দ” পীনবা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা মী তাবা লমগী শরুকশিং দ্রোন শীজিন্নদুনা সর্ভে তৌরে। মসি পঞ্চায়াতি রাজ মিনিস্ত্রি, রাজ্যগী রেভিন্যু দিপার্তমেন্ত, রাজ্যগী পঞ্চায়াতি রাজ দিপার্তমেন্ত অমসুং সর্ভে ওফ ইন্দিয়া( এস ও আই)না পুন্না পায়খৎপনি। স্কিম অসি পায়খৎনবা রাজ্যশিংনা এস.ও.আইগা লোয়ননা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনবা দরকার ওই।
হৌজিক ফাওবদা, শ্বামিতভা স্কিম পায়খৎনবা রাজ্য/য়ু.তি 31 এস.ও.আইগা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখ্রে।
শ্বামিতভা স্কিমগী মখাদা রাজ্য অমসুং এস.ও.আইগা এম.ও.য়ু লৈনখিবগী ফিবম
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখিবা তারিখ
1
কর্নাতকা
মাঙজৌননা এস.ও.আইগা এম.ও.য়ু লৈনখ্রে
2
মধ্য প্রদেস
মাঙজৌননা এস.ও.আইগা এম.ও.য়ু লৈনখ্রে
3
মহারাস্ত্রা
মাঙজৌননা এস.ও.আইগা এম.ও.য়ু লৈনখ্রে
4
হরিয়ানা
08-মে-19
5
উত্তরখন্দ
03-জুন-20
6
উত্তর প্রদেস
08-জুন-20
7
পঞ্জাব
02-জুলাই-20
8
রাজস্থান
15-জুলাই-20
9
অন্দমান অমসুং নিকোবর
27-জুলাই-20
10
অন্ধ্র প্রদেস
08-দিশেম্বর-20
11
ছতিসগর
23-দিশেম্বর-20
12
ওরিসা
05-ফেব্রুৱারি-21
13
লাক্ষদ্বিপ
12-এপ্রিল-21
14
কেরলা
20-এপ্রিল-21
15
ত্রিপুরা
26-এপ্রিল-21
16
অরুনাচল প্রদেস
11-মে-21
17
গুজরাত
21-মে-21
18
লাদাখ
25-মে-21
19
হিমাচল প্রদেস
27-মে-21
20
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
31-মে-21
21
অসাম
21-জুন-21
22
জম্মু অমসুং কাস্মির
17-জুন-21
23
মনিপুর
21-জুন-21
24
মিজোরম
08-জুলাই-21
25
ঝারখন্দ
14-জুলাই-21
26
পুদুচেরি
22-জুলাই-21
27
সিক্কিম
23-ওগস্ত-21
28
গৱা
26-ওগস্ত-21
29
তামিল নাদু
02-নবেম্বর-21
30
তেলঙ্গানা
19-এপ্রিল-22
31
দিল্লি
26-এপ্রিল-22
স্কিম অসিনা কোনশিন্নবা খুঙ্গং লাখ 3.44 লাউথোকখিবগী মনুংদা, খুঙ্গং লাখ 3.12 দ্রোন সর্ভে পাংথোকপা লোইশিনখ্রে অমসুং খুঙ্গং লাখ 1.30 গী প্রোপর্তি কার্দশিং শেমখ্রে। রাজ্যশিংগী ফিবম মখাদা পীরি:
শ্বামিতভা স্কিমগী মখাদা রাজ্যশিংগী খুমাঙচাউশিনবগী ফিবম
( জুলাই 19,2024 ফাওবদা )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
সর্ভেগীদমক লাউথোক্লবা খুঙ্গংশিং
দ্রোন পাইবা লোইখ্রবা খুঙ্গংশিং
প্রোপর্তি কার্দশিং শেম্বা লোইরবা খুঙ্গংশিং
শেম্বা লোইরবা প্রোপর্তি কার্দ মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
186
186
141
7,409
2
অন্ধ্র প্রদেস
13,364
13,280
1,128
5,52,848
3
অরুনাচল প্রদেস
5,484
2,367
0
0
4
অসাম
1,074
946
0
0
5
ছতিসগর
15,791
15,791
1,384
1,84,515
6
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
80
80
75
4,397
7
দিল্লি
31
31
0
0
8
গৱা
410
410
410
6,72,646
9
গুজরাত
13,132
13,014
3,396
7,96,255
10
হরিয়ানা
6,260
6,260
6,260
25,15,646
11
হিমাচল প্রদেস
15,196
13,621
124
2,737
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
4,590
4,143
616
18,444
13
ঝারখন্দ
757
240
0
0
14
কর্নাতকা
30,715
13,897
3,277
9,37,829
15
কেরলা
1,415
594
0
0
16
লাদাখ
232
232
111
7,575
17
লাক্ষদ্বিপ ইথৎশিং
10
10
0
0
18
মধ্য প্রদেস
43,014
43,014
26,402
33,87,137
19
মহারাস্ত্রা
37,819
37,209
12,813
19,78,332
20
মনিপুর
3,856
209
0
0
21
মিজোরম
550
271
9
1,155
22
ওরিসা
3,054
2,709
43
1,500
23
পুদুচেরি
96
96
92
2,801
24
পঞ্জাব
11,718
9,929
100
16,164
25
রাজস্থান
36,310
35,652
6,695
4,53,392
26
সিক্কিম
1
1
0
0
27
তামিলনাদু
3
3
0
0
28
তেলঙ্গানা
5
5
0
0
29
ত্রিপুরা
898
14
0
0
30
উত্তর প্রদেস
90,908
90,908
60,081
85,17,595
31
উত্তরখন্দ
7,441
7,441
7,441
2,78,229
অপুনবা
3,44,400
3,12,563
1,30,598
2,03,36,606
লমগী রেকোর্দশিং শেম্নবা ভারতকী খুঙ্গংগী লমদা সর্ভে পাংথোক্লি। অদুবু রাজ্য কয়াদা মী তাদবা মফমশিং সর্ভে পাংথোক্তে। চপ চাবা লমগী রেকোর্দশিং লৈতবা অমসুং অশেংবা মপু লৈতবদগী রাজ্যগী রেভিন্যু দিপার্তমেন্তদা মী তাদবা লমগী রেকোর্দ লৈতে। খুঙ্গংগী লম মপুশিংনা মখোয়গী লম অদু বেঙ্ক লোন লৌনবা শীজিন্নবা ঙমদে অমসুং খুঙ্গংগী লম অয়াম্বা য়েৎনবা লৈ।
শ্বামিতভা স্কিম থবক ওইনা পায়খৎপা মতমদা, তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা খুদোংচাদবা খর থেংনৈ। রাজ্য অয়াম্বা মপু লৈতবা লমশিংগী রেকোর্দ লৈতে। মেপশিং অপদেদ তৌনবা রেভিন্যু স্তাফশিং ওনলাইন এপ্লিকেসন শীজিন্নবগী ত্রেনিং তৌদে। মীয়াম স্কিম অসিগী কান্নবশিং খঙদে। অদুবু থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা খুদোংচাদবশিং কোকহল্লে:
1. পঞ্চায়াতকী থাক্তা গ্রাম সভাদা ৱাখল তাহল্লে। তুংদা সর্ভেগী দ্রোনশিংনা লম সর্ভে পাংথোক্লে।
2. রেকোর্দশিং শেম্নবা, লমশিং দিমার্কেসন তৌনবা অমসুং মশক খঙদোক্নবা মীয়াম শরুক য়াহল্লে।
3. স্কিমগী মখাদা মেপশিং ভেরিফিকেসন তৌনবা, ক্লেমশিং লাউথোক্নবা অমসুং কার্দশিং শেম্নবা রাজ্যশিংগী রেভিন্যু দিপার্তমেন্ত অয়াম্বা ওনলাইন সিস্তেমশিং লৈরে।
4. লমগী অকুপ্পা মরোলশিং ফংলবা মতুংদা কার্দশিং শেম্লে অমসুং দিজিলোক্কর এপ্লিকেসনগী খুৎথাংদা লম মপুশিংদা পীরে।
5. রাজ্য খরদা, কার্দ শেমদ্রিঙৈদা লম মপুশিংদা লনাই ওইনা নোতিশ পীরে।
6. মখোয়গী কেন্দ্রশিংদা শ্বামিতভা স্কিম হৌনবা এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিংদা এস.এম.এসশিং থারে।
7. রাজ্যশিংগী রেভিন্যু দিপার্তমেন্তগী ওফিসিএলশিং চাংনাইনা ত্রেনিং পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা পঞ্জায়াতি রাজগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফেসার এস.পি সিংহ বাঘেলনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Panchayati Raj
Survey and Mapping with improvised Technology
31 JUL 2024 4:17PM by PIB Delhi
The Central Sector Scheme “SVAMITVA” aims to provide the ‘Record of Rights’ to household owners possessing houses in inhabited areas (Abadi) in villages with issuance of legal ownership rights (Property cards/Title deeds). Under the scheme, the land parcels in rural inhabited area of all the villages of the country are surveyed using drone technology. It is being implemented with the collaborative efforts of the Ministry of Panchayati Raj, State Revenue Department, State PanchayatiRaj Department and Survey of India (SoI). States need to sign Memorandum of Understanding (MoU) with SoI for implementation of the scheme.
So far, 31 States/UTs have signed MoU with SoI for implementation of SVAMITVA Scheme, which are given:
State-wise status of MoU between State and Survey of India under the SVAMITVA scheme
Sl. No
State/UT
Date of Signing MoU
1
Karnataka
Already had MoU with SoI
2
MadhyaPradesh
Already had MoU with SoI
3
Maharashtra
Already had MoU with SoI
4
Haryana
08-May-19
5
Uttarakhand
03-Jun-20
6
UttarPradesh
08-Jun-20
7
Punjab
02-Jul-20
8
Rajasthan
15-Jul-20
9
Andaman & Nicobar
27-Jul-20
10
AndhraPradesh
08-Dec-20
11
Chhattisgarh
23-Dec-20
12
Odisha
05-Feb-21
13
Lakshadweep
12-Apr-21
14
Kerala
20-Apr-21
15
Tripura
26-Apr-21
16
ArunachalPradesh
11-May-21
17
Gujarat
21-May-21
18
Ladakh
25-May-21
19
HimachalPradesh
27-May-21
20
Daman &Diu and Dadra&NagarHaveli
31-May-21
21
Assam
21-Jun-21
22
Jammu& Kashmir
17-Jun-21
23
Manipur
21-Jun-21
24
Mizoram
08-Jul-21
25
Jharkhand
14-Jul-21
26
Puducherry
22-Jul-21
27
Sikkim
23-Aug-21
28
Goa
26-Aug-21
29
Tamil Nadu
02-Nov-21
30
Telangana
19-Apr-22
31
Delhi
26-Apr-22
Out of a total 3.44 lakh notified villages to be covered in these States/UTs, drone survey has been completed in 3.12 lakh villages and 2.03 crores property cards have been prepared in 1.30 lakh villages. The State-wise status is given below:
State-wise status progress under the SVAMITVA scheme
(As on 19th July 2024)
S.No.
States/UTs
Notified Villages for survey
Drone Flying completed villages
Property Cards prepared (villages)
Number of Property Cards prepared
1
A&N Islands
186
186
141
7,409
2
AndhraPradesh
13,364
13,280
1,128
5,52,848
3
ArunachalPradesh
5,484
2,367
0
0
4
Assam
1,074
946
0
0
5
Chhattisgarh
15,791
15,791
1,384
1,84,515
6
Dadra&NagarHaveli and Daman &Diu
80
80
75
4,397
7
Delhi
31
31
0
0
8
Goa
410
410
410
6,72,646
9
Gujarat
13,132
13,014
3,396
7,96,255
10
Haryana
6,260
6,260
6,260
25,15,646
11
HimachalPradesh
15,196
13,621
124
2,737
12
Jammu and Kashmir
4,590
4,143
616
18,444
13
Jharkhand
757
240
0
0
14
Karnataka
30,715
13,897
3,277
9,37,829
15
Kerala
1,415
594
0
0
16
Ladakh
232
232
111
7,575
17
Lakshadweep Islands
10
10
0
0
18
MadhyaPradesh
43,014
43,014
26,402
33,87,137
19
Maharashtra
37,819
37,209
12,813
19,78,332
20
Manipur
3,856
209
0
0
21
Mizoram
550
271
9
1,155
22
Odisha
3,054
2,709
43
1,500
23
Puducherry
96
96
92
2,801
24
Punjab
11,718
9,929
100
16,164
25
Rajasthan
36,310
35,652
6,695
4,53,392
26
Sikkim
1
1
0
0
27
Tamil Nadu
3
3
0
0
28
Telangana
5
5
0
0
29
Tripura
898
14
0
0
30
UttarPradesh
90,908
90,908
60,081
85,17,595
31
Uttarakhand
7,441
7,441
7,441
2,78,229
Total
3,44,400
3,12,563
1,30,598
2,03,36,606
Survey of rural land in India for settlement and record of rights has been done from time to time. However, Abadi (inhabited) areas of villages were never surveyed in many States. In the absence of accurate land records and clear ownership, State Revenue Department lacked land records of rural Abadi. Rural property owners lacked means to utilize their residential assets for availing bank loans and rural land was prone to property related disputes.
During the implementation of SVAMITVA Scheme, few challenges related to technology adoption and awareness generation were observed. Several States did not have online system for updating and recording Abadi land ownership. Revenue staff was not trained for using online applications for updating maps. Citizens were not aware of the benefits of SVAMITVA Scheme. However, the challenges were addressed actively through:
1. Gram Sabha is to be conducted for creating awareness at the Panchayat level. Thereafter, land survey is undertaken using survey grade drones.
2. For creation of records, a participatory approach was adopted for property demarcation and ground verification.
3. Most State revenue departments have devised online systems for the implementation of the scheme, viz., ground verification of maps, notification of claims and preparation of property cards.
4. Upon finalization of property details, property cards are created and provided to property owners directly through Digilocker application. MadhyaPradesh has also created online portal for storage and updating records wherein Banks are also able to login to create charge on property.
5. In some States, individual notices are issued to property owners before finalization of Property Card
6. SMSs were sent to MPs and MLAs for to notify the start of Svamitva implementation in their respective constituencies.
7. Training is regularly provided to the State Revenue Department officials
This information was given by the Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel in a written reply in Rajya Sabha today.