Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Women’s Participation in Farmer Producer Organisations
26 JUL 2024 6:33PM by PIB Delhi
The Government of India is implementing the Central Sector Scheme for “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organisations (FPOs)” scheme to form and promote 10,000 new FPOs. As on 22.07.2024, 10,000 FPOs have been allocated to 14 Implementing Agencies (IAs) out of which 8780 FPOs have been registered across the country. The state-wise number of FPOs registered is given below:
State/ UT wise number of FPOs registered under 10,000 FPOs scheme
Sr.No
States/ Union union territories
No. of FPOs registered
1
Andaman & Nicobar
7
2
Andhra Pradesh
449
3
Arunachal Pradesh
150
4
Assam
427
5
Bihar
577
6
Chhattisgarh
208
7
Dadra Nagar Haveli
2
8
Goa
59
9
Gujarat
393
10
Haryana
161
11
Himachal Pradesh
201
12
Jammu & Kashmir
282
13
Jharkhand
335
14
Karnataka
327
15
Kerala
113
16
Ladakh
3
17
Lakshadweep
1
18
Madhya Pradesh
614
19
Maharashtra
579
20
Manipur
76
21
Meghalaya
55
22
Mizoram
49
23
Nagaland
87
24
Odisha
448
25
Puducherry
6
26
Punjab
136
27
Rajasthan
526
28
Sikkim
13
29
Tamil Nadu
413
30
Telangana
302
31
Tripura
59
32
Uttar Pradesh
1,237
33
Uttarakhand
141
34
West Bengal
344
Grand Total
8,780
The provisions have been made in the operational guidelines of 10,000 FPOs scheme to increase women’s participation in FPOs. As per the clause 4.4 of the operational guideline of the “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs)” scheme, FPO provide special focus to include small, marginal and women farmers/women SHGs, SC/ST farmers and other economically weaker categories etc. as members to make FPOs more effective and inclusive. Further, as per clause 11.3 of the operational guideline, in the Board of Director (BoD) and Governing Body (GB) as the case may be , there shall be adequate representation of women farmer member (s) and there should be minimum one women member.
As on 22.07.2024, 810 FPOs have been registered as 100 percent women members FPOs under the said scheme. Besides this, out of overall registration of 19,82,835 farmers in FPOs 6,86,665 are women farmers.
379 FPOs formed under “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs)” scheme are working on the One District and One Product (ODOP) initiative. The state-wise number of FPOs working on the ODOP initiative is given below:
State-wise no. of FPOs working on the ODOP initiative
States/ UTs
No. of FPOs working on ODOP initiative
Andhra Pradesh
7
Arunachal Pradesh
16
Assam
29
Bihar
51
Chhattisgarh
1
Gujarat
13
Himachal Pradesh
1
Jammu and Kashmir
28
Jharkhand
1
Karnataka
8
Kerala
9
Ladakh
1
Madhya Pradesh
40
Maharashtra
38
Manipur
16
Meghalaya
12
Nagaland
19
Odisha
23
Punjab
2
Rajasthan
1
Tamil Nadu
14
Telangana
37
Tripura
5
Uttar Pradesh
5
West Bengal
2
Grand Total
379
This information was given by the Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan in a written reply in Rajya Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেশনদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা
26 JUL 2024 6:33PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা অনৌবা FPO 10,000 শেম্নবা অমসুং প্রোমোত তৌনবগীদমক্তা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম “ফোর্মেশন ওফ 10,000 ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেশন (FPO)” স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি। 22.07.20 ফাওবদা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী (IA) 14দা FPO 10,000 শিন্নখ্রে, মসিগী মনুংদা FPO 8780 লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমদা রেজিস্তর তৌখ্রে। রাজ্যশিংগী মতুং ইন্নারেজিস্তর তৌখিবা FPOশিংগী মশিং অদু মখাদা পীরি:
রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না FPO 10,000গী স্কীমগী মখাদা রেজিস্তর তৌখিবা FPOশিংগী মশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
রেজিস্তর তৌখিবা FPOশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবার
7
2
অন্ধ্র প্রদেশ
449
3
অরুনাচল প্রদেশ
150
4
অসাম
427
5
বিহার
577
6
ছত্তিসগর
208
7
দা্রা নাগর হবেলি
2
8
গোৱা
59
9
গুজরাত
393
10
হরিয়ানা
161
11
হিমাচল প্রদেশ
201
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
282
13
ঝারখন্দ
335
14
কর্নাতকা
327
15
কেরলা
113
16
লাদাখ
3
17
লক্সাদ্বীপ
1
18
মধ্য প্রদেশ
614
19
মহারাস্ত্র
579
20
মনিপুর
76
21
মেঘালয়া
55
22
মিজোরাম
49
23
নাগালেন্দ
87
24
ওরিশা
448
25
পুদুচেরী
6
26
পঞ্জাব
136
27
রাজস্থান
526
28
সিক্কীম
13
29
তামিল নাদু
413
30
তেলঙ্গনা
302
31
ত্রিপুরা
59
32
উত্তর প্রদেশ
1,237
33
‌উত্তরাখন্দ
141
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
344
পুল্লপকী অপুনবা
8,780
মসিগী প্রোবিজন অসি FPOশিংদা নুপীনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা FPO 10,000গী স্কীমগী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিংগী য়াওরি। “ফোর্মেশন ওফ 10,000 ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেশন (FPO)” স্কীমগী ওপরেস্নেল গাইদলাইনগী ক্লোজ 4.4গী মতুং ইন্না, FPOশিংবু হেন্না ইফেক্তিব ওইবা অমসুং ইনকলউসিব ওইহন্নবা, FPOনা অপিকপা, মার্জিনেল, অমসুং লৌমী নুপীশিং/নুপী SHGশিং, SC/ST লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা শেল-থুমগী ফিভম ফত্তবা কাংলুপশিং অসিনচিংববু মেম্বরশিং ওইনা য়াওহন্নবা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি। মখাতানা, ওপরেস্নেল গাইদলাইনগী ক্লোজ 11.3গী মতুং ইন্না বোর্দ ওফ দাইরেক্তর (BoD) অমসুং গোবর্নিং বোদী (GB) অমবু ওইরবশু, মসিদা নুপী লৌমীগী মেম্বরশিংগী মীহুৎ মতিকচানা য়াওগদবনি অমসুং য়ামদ্রবদা নুপী মেম্বর অমাদি শোইদনা য়াওগদবনি।
22.07.2024 ফাওবদা, FPO 810না স্কীম অসিগী মখাদা চাদা 100 নুপী মেম্বর FPOশিংনা হায়না রেজিস্তর তৌখি। মসিগী মথক্তা, FPOদা রেজিস্ত্রেশন তৌখিবা লৌমী অপুনবা মশিং 19,82,835গী মনুংদা 6,86,665দি লৌমী নুপীশিং।
“ফোর্মেশন ওফ 10,000 ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেশন (FPO)” স্কীমগী মখাদা শেমখিবা FPO 379না ৱান দিস্ত্রিক্ত অমসুং ৱান প্রোদক্ত (ODOP) ইনিসিয়েতিবতা থবক তৌরি। রাজ্যগী মতুং ইন্না ODOP ইনিসিয়েতিবতা থবক তৌরিবা FPOশিংগী মশিং অদু মখাদা পীরি:
রাজ্যগী মতুং ইন্না ODOP ইনিসিয়েতিবতা থবক তৌরিবা FPOশিংগী মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
ODOP ইনিসিয়েতিবতা থবক তৌরিবা FPOশিংগী মশিং
অন্ধ্র প্রদেশ
7
অরুনাচল প্রদেশ
16
অসাম
29
বিহার
51
ছত্তিসগর
1
গুজরাত
13
হিমাচল প্রদেশ
1
জম্মু অমসুং কাশ্মির
28
ঝারখন্দ
1
কর্নাতকা
8
কেরলা
9
লাদাখ
1
মধ্য প্রদেশ
40
মহারাস্ত্র
38
মনিপুর
16
মঘালয়া
12
নাগালেন্দ
19
ওরিশা
23
পঞ্জাব
2
রাজস্থান
1
তামিল নাদু
14
তেলঙ্গনা
37
ত্রিপুরা
5
উত্তর প্রদেশ
5
ৱেস্ত বেঙ্গল
2
পুল্লপকী অপুনবা
379
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চাউহন্না ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি