লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
রাজ্য/UT অমমমগী ওইনা হৌখিবা শেনবা চহি অহুম হায়বদি 2021-22, 2022-23, 2023-24 অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি 2024-25 (মে 2024 ফাওবা)গী মনুংদা লিগেল সর্ভিসেস ইন্সতিত্যুসনশিংনা পীখিবা ফ্রী লিগেল সর্ভিসশিংগী খুত্থাংদা কান্নবা ফংখ্রবা মীওই মশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
26 JUL 2024 1:25PM by PIB Imphal
মখাদা পীরিবা ওথোরিতীশিং/ইন্সতিত্যুসন অসি লায়রবা অমসুং SC/ST মনুং চনবা খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংদা লেম্না লিগেল এদ পীনবা লিংখৎখি:-
1. নেস্নেল লেবেলদা নেস্নেল লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (NALSA)
2. সুপ্রিম কোর্ত লেবেলদা সুপ্রিম কোর্ত লিগেল সর্ভিসেস কম্মিতি (SCLSC)
3. হায় কোর্তলেবেলদা হায় কোর্ত লিগেল সর্ভিসেস কম্মিতি 38 (HCLSCশিং)
4. দ লেবেলদা স্তেৎ লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী 37 (SLSAশিং)
5. দিস্ত্রিক্ত লেবেলদা দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী 703 (DLSAশিং)
6. তলুক লেবেলদা তলুক লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী 2390 (TLSCশিং)
মীশিংবু মখোয়গী হকশিং অদু খঙহন্নবা, লিগেল সর্ভিস ওথোরিতীশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা অঙাংশিং, শিন্মীশিং, দিজাস্তরগী ভিক্তিমশিং, SC অমসুং ST শিং, দিসএবল ওইরবা মীওইশিং অসিনচিংবশিংগা মরী লৈনবা লো অমসুং স্কিমশিংদা লিগেল এৱেরনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লি। মসিগী মথক্তা, লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংনা তোঙান তোঙানবা লোশিংদা লাইনা ৱাহন্থোক পীবা লাইরিকশিং অমসুং পেমফ্লেৎশিং শেমখ্রে অমসুং মখোয়শিং অসি মীয়ামগী মরক্তা য়েন্থোক্লি। 2023-24গী মনুংদা মীওই করোর 4.49না শরুক য়াখিবা লিগেল এৱেরনেস প্রোগ্রাম লাখ 4.30 হেন্না পাংথোকখি।
হৌখিবা শেনবা চহি অহুম হায়বদি 2021-22, 2022-23, 2023-24 অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি 2024-25 (মে, 2024 ফাওবা) অসিদা লিগেল সর্ভিসেস ইন্সতিত্যুসনশিংনা পীবা ফ্রী লিগেল সর্ভিসেসকী খুত্থাংদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইবা মশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-Aদা পীরি।
গ্রান্ত-ইন-এদকী মখাদা ফন্দশিং অসি চহিগী ওইনা সরকারনা NALSAদা এলোকেৎ তৌই অমসুং থাদোকই। হৌখিবা চহি অহুম হায়বদি 2021-22, 2022-23 অমসুং 2023-24দা, সরকারনা NALSA দা মথংশিৎনা লুপা করোর 145, লুপা করোর 190 অমসুং লুপা করোর 400গী গ্রান্ত-ইন-এদ এলোকেৎ/ রিলিজ তৌখি। চৎলিবা শেনবা চহি হায়বদি 2024-25গীদমক, NALSAদা লুপা করোর 200গী গ্রান্ত-ইন-এদ এলোকেৎ তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা লুপা করোর 83দি সরকারনা হৌজিক ফাওবদা থাদোকখ্রে। হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা লিগেল সর্ভিস ওথোরিতিশিংদা লিগেল এদ প্রোগ্রামশিং শীনবগীদমক NALSAনা পীখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর- B দা পীরি।
লিগেল সর্ভিস ওথোরিতিশিংগী পর্ফোমেন্স মোনিতর তৌনবগীদমক্তা, NALSAনা থা অমদা SLSA পুম্নমক্তগী পীবা অকক্নবা থা অমদা পাংথোকখিবা থবক থৌরম পুম্নমক মশক তাকপা থাগী ওইবা এক্তিবিতী রিপোর্তশিং ফংগনি। মসিগী মতুংদা, থা খুদিংগী ফাইনেল এক্তিবিতী রিপোর্ত অমা NALSAনা সরকারদা থাগৎলি। রিভিয়ু অমসুং কম্পাইল তৌরি। থাগী ওইবা থবক থৌরমগী রিপোর্তকী মথক্তা, NALSAনা SLSA পুম্নমক্তগী চহিগী রিপোর্তশিংসু ফংগনি অমসুং মসিগী মশাগী চহিগী রিপোর্ত শেমগনি, মসি পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা থমগনি।
তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা লেপ্তনা য়েংশিনবা অসি দিপার্তমেন্তগা মরী লৈনবা পার্লিয়ামেন্তরী স্তেন্দিং কম্মিতী ওন পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভেন্স, লো এন্দ জস্তিসনা লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীজ এক্ত, 1987গী মখাদা লিগেল এদকী থবকশিং য়েংশিন্নবা পাংথোকই। মখা তানা, লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংগী থবকশিং য়েংশিন্নবা, অল ইন্দিয়া মীৎ অমসুং রিজনেল মীৎশিং NALSAনা তোইনা পাংথোকই। মসিগী মথক্তা, NALSA অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসকী মীহুৎশিংনা তোঙান তোঙানবা মরু ওইবা হিরমশিংদা চাং নাইনা মীফমশিং পাংথোক্লি।
এনেক্সর-A
লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীজ এক্ত, 1987গী মখাদা লিগেল সর্ভিসেস ইন্সতিত্যুসনশিংনা পীবা ফ্রী লিগেল সর্ভিসেসকী খুত্থাংদা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংগী মশিং তাকপা স্তেৎমেন্ত।
সিরিএল মশিং
SLSAশিং
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (মে 2024 ফাওবা)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
79
134
220
17
2
অন্ধ্র প্রদেশ
6371
9473
8265
1214
3
অরুনাচল প্রদেশ
2657
5559
5696
1068
4
অসাম
110254
38335
63749
11763
5
বিহার
1689158
209809
151413
14474
6
চান্দিগর
1781
2653
2822
616
7
ছত্তিগর
42394
44106
62164
11537
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি
27
28
55
7
9
দামন অমসুং দিয়ু
17
24
34
12
10
দিল্লী
79055
96433
121882
14031
11
গোৱা
1101
2041
1558
292
12
গুজরাত
21953
32422
40569
7144
13
হরিয়ানা
23260
43098
76863
11109
14
হিমাচল প্রদেশ
4806
5998
7346
1105
15
জম্মু অমসুং কাশ্মির
8870
7992
11396
2141
16
ঝারখন্দ
649481
145217
269303
31855
17
কর্নাতকা
32794
45663
53406
8546
18
কেরলা
16895
23418
36498
2915
19
লদাখ
2408
711
505
65
20
লক্ষদ্বীপ
0
0
0
1
21
মধ্য প্রদেশ
3343800
191921
225510
42159
22
মহারাস্ত্র
22595
36663
53756
8244
23
মনিপুর
22651
26929
62635
5932
24
মেঘালয়
2346
2769
2371
300
25
মিজোরাম
3201
5038
4801
780
26
নাগালেন্দ
7750
7390
4603
708
27
ওরিশা
8849
11880
19289
3107
28
পুদুচেরী
884
788
621
145
29
পঞ্জাব
36404
56448
60361
11356
30
রাজস্থান
13833
13472
20290
3376
31
সিক্কিম
986
1127
1074
136
32
তমিল নাদু
38181
49570
45180
7196
33
তেলঙ্গানা
6712
12615
13193
1006
34
ত্রিপুরা
2671
5055
9964
1758
35
উত্তর প্রদেশ
132629
24890
29079
2010
36
উত্তরাখন্দ
3775
5386
21339
4300
37
ৱেস্ত বেঙ্গল
29015
49714
62354
12600
অপুনবা
6369643
1214769
1550164
225025
এনেক্সর-B
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংদা লিগেল এদ প্রোগ্রামশিং শীনবগীদমক্তা পীখিবা শেনফম (রুপিদা) তাকপা স্তেৎমেন্ত।
সিরিএল মশিং
লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংগী মমিং
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (18.07.2024 ফাওবা)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
-
15,00,000
8,43,500
24,00,000
2
অন্ধ্র প্রদেশ
5,00,00,000
4,65,00,000
9,16,00,000
86,00,000
3
অরুনাচল প্রদেশ
1,40,00,000
5,00,00,000
9,75,00,000
1,25,00,000
4
অসাম
6,40,00,000
7,40,00,000
20,00,00,000
2,40,00,000
5
বিহার
7,60,00,000
9,25,00,000
12,50,00,000
3,06,00,000
6
চান্দিগর
55,00,000
60,00,000
1,42,26,000
-
7
ছত্তিগর
5,25,00,000
6,65,00,000
17,00,00,000
2,20,00,000
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি
-
10,00,000
2,50,000
-
9
দামন অমসুং দিয়ু
-
-
17,50,000
3,50,000
10
দিল্লী
9,30,00,000
12,25,00,000
15,00,00,000
6,00,00,000
11
গোৱা
15,00,000
45,00,000
1,42,00,000
43,00,000
12
গুজরাত
5,75,00,000
8,80,00,000
18,50,00,000
3,10,00,000
13
হরিয়ানা
6,50,00,000
7,60,00,000
13,25,00,000
1,43,00,000
14
হিমাচল প্রদেশ
2,45,00,000
3,90,00,000
8,50,00,000
4,50,00,000
15
জম্মু অমসুং কাশ্মির
4,65,00,000
6,60,00,000
9,50,00,000
2,35,00,000
16
ঝারখন্দ
7,35,00,000
7,00,00,000
16,50,00,000
2,65,00,000
17
কর্নাতকা
7,50,00,000
9,20,00,000
17,50,00,000
2,90,00,000
18
কেরলা
9,90,00,000
8,00,00,000
19,75,00,000
2,00,00,000
19
লদাখ
65,00,000
45,00,000
1,18,65,000
50,00,000
20
লক্ষদ্বীপ
-
5,00,000
2,75,000
-
21
মধ্য প্রদেশ
5,00,00,000
7,40,00,000
26,50,00,000
4,00,00,000
22
মহারাস্ত্র
8,25,00,000
9,60,00,000
26,50,00,000
5,40,00,000
23
মনিপুর
1,05,00,000
1,90,00,000
6,23,30,730
1,12,00,000
24
মেঘালয়
50,00,000
2,60,00,000
2,46,35,500
16,00,000
25
মিজোরাম
1,15,00,000
2,15,00,000
4,28,00,000
1,38,00,000
26
নাগালেন্দ
1,15,00,000
2,75,00,000
2,20,00,000
42,00,000
27
ওরিশা
4,25,00,000
7,60,00,000
9,32,00,000
2,60,00,000
28
পুদুচেরী
20,00,000
92,00,000
70,10,000
23,00,000
29
পঞ্জাব
6,40,00,000
6,16,00,000
18,25,00,000
2,75,00,000
30
রাজস্থান
7,00,00,000
8,40,00,000
15,25,00,000
1,80,00,000
31
সিক্কিম
65,00,000
1,65,00,000
1,55,00,000
34,00,000
32
তমিল নাদু
6,00,00,000
8,10,00,000
18,00,00,000
4,15,00,000
33
তেলঙ্গানা
4,10,00,000
5,05,00,000
14,00,00,000
2,20,00,000
34
ত্রিপুরা
2,65,00,000
3,40,00,000
6,50,00,000
55,00,000
35
উত্তর প্রদেশ
6,00,00,000
11,80,00,000
29,50,00,000
5,50,00,000
36
উত্তরাখন্দ
2,55,00,000
3,55,00,000
4,25,00,000
1,26,00,000
37
ৱেস্ত বেঙ্গল
7,00,00,000
8,80,00,000
16,25,00,000
3,35,00,000
38
সুপ্রিম কোর্ত লিগেল সর্ভিসেস কম্মিতি
1,00,00,000
90,00,000
1,00,00,000
1,00,00,000
39
মেদিএসন এন্দ কনসিলিএসন প্রোজেক্ত কম্মিতি (MCPC)
-
1,25,00,000
50,00,000
50,00,000
অপুনবা
1,45,30,00,000
1,92,08,00,000
3,94,49,85,730
74,61,50,000
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা পীখিবনি।

Ministry of Law and Justice
State/UT-wise details of Number of Persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions during the last three financial years i.e. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and the current financial year 2024-25 (upto May, 2024)
26 JUL 2024 1:25PM by PIB Delhi
The following Authorities/Institutions are established to provide free legal aid to poor and weaker sections of the society including those belonging to SC/ST:-
1. National Legal Services Authority (NALSA) at National level
2. Supreme Court Legal Services Committee (SCLSC) at Supreme Court level
3. 38 High Court Legal Services Committees (HCLSCs) at High Court level
4. 37 State Legal Services Authorities (SLSAs) at State level
5. 703 District Legal Services Authorities (DLSAs) at District level
6. 2390 Taluk Legal Services Committees (TLSCs) at Taluk level
In order to make people aware of their entitlements, legal awareness programmes are organised across the country by Legal Service Authorities on various laws and schemes relating to children, labourers, victims of disaster, SC and ST, persons with disabilities etc. In addition, Legal Services Authorities have also prepared booklets and pamphlets in easy language on various laws which are distributed amongst the people. More than 4.30 lakh legal awareness programmes were organised during the year 2023-24 which were attended by 4.49 crore persons.
State/UT-wise details of number of persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions during the last three financial years i.e. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and the current financial year 2024-25 (upto May, 2024) is at Annexure - A.
Funds under Grant-in-Aid are allocated and released to NALSA by the Government on yearly basis. During the last 3 years i.e. 2021-22, 2022-23 and 2023-24, grants-in-aid of Rs. 145 crore, Rs. 190 crore and Rs. 400 crore respectively were allocated/ released by the Government to NALSA. For the current year i.e. 2024-25, grants-in-aid of Rs. 200 crore have been allocated to NALSA out of which Rs. 83 crore have been released so far by the Government. The details of funds allocated by NALSA to Legal Services Authorities for organizing legal aid programmes during last three years and the current year is at Annexure - B.
In order to monitor the performance of the legal services authorities, NALSA receives monthly activity reports from all the SLSAs highlighting all the activities carried out in a particular month. Thereafter, a final activity report on monthly basis is sent by NALSA to the Government which is reviewed and compiled. Apart from monthly activity reports, NALSA also receives Annual Reports from all the SLSAs and prepares its own Annual Report, which is laid before both Houses of the Parliament.
Periodical reviews on different issues are also carried out by the Department-related Parliamentary Standing Committee on Personnel, Public Grievances, Law and Justice to assess the working of Legal Aid under the Legal Services Authorities Act, 1987. Further, All India Meets and Regional Meets are frequently organized by NALSA to monitor the performance of Legal Services Authorities. In addition, regular meetings are also held between the representatives of NALSA and Department of Justice on various important matters.
Annexure-A
Statement showing the details of number of persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions under the Legal Services Authorities Act, 1987 during the last three years and the current year.
S. No.
SLSAs
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto May 2024)
1
Andaman and Nicobar Islands
79
134
220
17
2
Andhra Pradesh
6371
9473
8265
1214
3
Arunachal Pradesh
2657
5559
5696
1068
4
Assam
110254
38335
63749
11763
5
Bihar
1689158
209809
151413
14474
6
Chandigarh
1781
2653
2822
616
7
Chhattisgarh
42394
44106
62164
11537
8
Dadra and Nagar Haveli
27
28
55
7
9
Daman and Diu
17
24
34
12
10
Delhi
79055
96433
121882
14031
11
Goa
1101
2041
1558
292
12
Gujarat
21953
32422
40569
7144
13
Haryana
23260
43098
76863
11109
14
Himachal Pradesh
4806
5998
7346
1105
15
Jammu and Kashmir
8870
7992
11396
2141
16
Jharkhand
649481
145217
269303
31855
17
Karnataka
32794
45663
53406
8546
18
Kerala
16895
23418
36498
2915
19
Ladakh
2408
711
505
65
20
Lakshadweep
0
0
0
1
21
Madhya Pradesh
3343800
191921
225510
42159
22
Maharashtra
22595
36663
53756
8244
23
Manipur
22651
26929
62635
5932
24
Meghalaya
2346
2769
2371
300
25
Mizoram
3201
5038
4801
780
26
Nagaland
7750
7390
4603
708
27
Odisha
8849
11880
19289
3107
28
Puducherry
884
788
621
145
29
Punjab
36404
56448
60361
11356
30
Rajasthan
13833
13472
20290
3376
31
Sikkim
986
1127
1074
136
32
Tamil Nadu
38181
49570
45180
7196
33
Telangana
6712
12615
13193
1006
34
Tripura
2671
5055
9964
1758
35
Uttar Pradesh
132629
24890
29079
2010
36
Uttarakhand
3775
5386
21339
4300
37
West Bengal
29015
49714
62354
12600
Total
6369643
1214769
1550164
225025
Annexure-B
Statement showing the amount of funds allocated (in Rupees) to Legal Services Authorities for organising legal aid programmes during the last three years and current year.
S.No.
Name of Legal Services Authorities
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto 18.07.2024)
1
Andaman and Nicobar Islands
-
15,00,000
8,43,500
24,00,000
2
Andhra Pradesh
5,00,00,000
4,65,00,000
9,16,00,000
86,00,000
3
Arunachal Pradesh
1,40,00,000
5,00,00,000
9,75,00,000
1,25,00,000
4
Assam
6,40,00,000
7,40,00,000
20,00,00,000
2,40,00,000
5
Bihar
7,60,00,000
9,25,00,000
12,50,00,000
3,06,00,000
6
Chandigarh
55,00,000
60,00,000
1,42,26,000
-
7
Chhattisgarh
5,25,00,000
6,65,00,000
17,00,00,000
2,20,00,000
8
Dadra and Nagar Haveli
-
10,00,000
2,50,000
-
9
Daman and Diu
-
-
17,50,000
3,50,000
10
Delhi
9,30,00,000
12,25,00,000
15,00,00,000
6,00,00,000
11
Goa
15,00,000
45,00,000
1,42,00,000
43,00,000
12
Gujarat
5,75,00,000
8,80,00,000
18,50,00,000
3,10,00,000
13
Haryana
6,50,00,000
7,60,00,000
13,25,00,000
1,43,00,000
14
Himachal Pradesh
2,45,00,000
3,90,00,000
8,50,00,000
4,50,00,000
15
Jammu and Kashmir
4,65,00,000
6,60,00,000
9,50,00,000
2,35,00,000
16
Jharkhand
7,35,00,000
7,00,00,000
16,50,00,000
2,65,00,000
17
Karnataka
7,50,00,000
9,20,00,000
17,50,00,000
2,90,00,000
18
Kerala
9,90,00,000
8,00,00,000
19,75,00,000
2,00,00,000
19
Ladakh
65,00,000
45,00,000
1,18,65,000
50,00,000
20
Lakshadweep
-
5,00,000
2,75,000
-
21
Madhya Pradesh
5,00,00,000
7,40,00,000
26,50,00,000
4,00,00,000
22
Maharashtra
8,25,00,000
9,60,00,000
26,50,00,000
5,40,00,000
23
Manipur
1,05,00,000
1,90,00,000
6,23,30,730
1,12,00,000
24
Meghalaya
50,00,000
2,60,00,000
2,46,35,500
16,00,000
25
Mizoram
1,15,00,000
2,15,00,000
4,28,00,000
1,38,00,000
26
Nagaland
1,15,00,000
2,75,00,000
2,20,00,000
42,00,000
27
Odisha
4,25,00,000
7,60,00,000
9,32,00,000
2,60,00,000
28
Puducherry
20,00,000
92,00,000
70,10,000
23,00,000
29
Punjab
6,40,00,000
6,16,00,000
18,25,00,000
2,75,00,000
30
Rajasthan
7,00,00,000
8,40,00,000
15,25,00,000
1,80,00,000
31
Sikkim
65,00,000
1,65,00,000
1,55,00,000
34,00,000
32
Tamil Nadu
6,00,00,000
8,10,00,000
18,00,00,000
4,15,00,000
33
Telangana
4,10,00,000
5,05,00,000
14,00,00,000
2,20,00,000
34
Tripura
2,65,00,000
3,40,00,000
6,50,00,000
55,00,000
35
Uttar Pradesh
6,00,00,000
11,80,00,000
29,50,00,000
5,50,00,000
36
Uttarakhand
2,55,00,000
3,55,00,000
4,25,00,000
1,26,00,000
37
West Bengal
7,00,00,000
8,80,00,000
16,25,00,000
3,35,00,000
38
Supreme Court Legal Services Committee
1,00,00,000
90,00,000
1,00,00,000
1,00,00,000
39
Mediation and Conciliation Project Committee (MCPC)
-
1,25,00,000
50,00,000
50,00,000
TOTAL
1,45,30,00,000
1,92,08,00,000
3,94,49,85,730
74,61,50,000
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.