হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
নেস্নেল অর্বান লাইব্লিহুদ মিসন
25 JUL 2024 5:43PM by PIB Imphal
অর্বান পোৱর্তী এলিভিয়েশন য়াওনা অর্বান দেবেলপমেন্ত হায়বসি রাজ্যগী হিরম অমনি অমসুং মসিগী মখাদা স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিংগী থবক পাইখ৭পা হায়বসি রাজ্য/য়ু.তি. সরকারগী মথৌদাংনি। মিনিস্ত্রী ওফ হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স (MoHUA)না “দীনদায়াল অনত্যিদায়া য়োজনা – নেস্নেল অর্বান লাইবলিহুদ মিসন (DAY-NULM)”গী মখাদা কেন্দ্রগী মতেং পীদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা হোৎনরিবশিং অদুবু মতেং পাংশিল্লি।
স্কীম অসিনা অররআবনগী লাইরবশিংগী গ্রাসরুত লেভেলদা য়াম্না লিংবা ইনস্তিত্যুশনশিং শেমদুনা মখোয়গী শেন্দান লম্বিশিং অদুবু তুং-কোইনগী ওইনা ফগৎহন্দুনা সেল্ফ এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিলদ ৱেজ এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা অরআবনগী লাইরবা ইমুংশিং লাইর-অনং অমসুং শোত্থহৌরিবা অদুবু হন্থনহন্নবগী পান্দম থম্লি। মসিন অসিনা অর্বানগী ময়ুম-মকৈ লৈজদবশিংদা তঙাইফদনা মথৌ তাবা সর্বিসশিং য়াওরবা লৈফমশিং পীনবা পান্দম থম্লি। মসিগী মথক্তা মিসন অসিনা অর্বান স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক্তশু মতিকচাবা মফমশিং, ইনস্তিত্যুস্নেল ক্রেদিৎশিং, সোসিয়েল সেক্যুরিতী অসিনচিবশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী শেন্দান লম্বিশিংগী মতাংদা ময়োক্নরিবা অৱাবশিং অদুবুশু য়েংশিল্লি।
মিসন অসিগী মখাদা স্কিল ত্রেনিং অমসুং প্লেসমেন্ত (EST&P) কমপোনেন্তকী খুত্থাংদাথবক ফংহনবা অসিনা মার্কেত –ওরিয়েন্তেদ কোর্সশিংদা অর্বানগী লাইরবশিংদা স্কিল ত্রেনিং পীবগি পান্দম থম্লি, মসিনা মখোয়বু মশাগী ওইবা সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত ভেনচরশিং নত্রগা সেলরী ফংবা থবক অমা ফংবা ঙমহল্লি। মখাতানা, সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত প্রোগ্রাম (SEP) কমপোনেন্ত অসিনা কান্নগদবা সেল্স-এমপ্লোইমেন্ত ভেনচরশিং নত্রগা মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবগীদমক্তা ইন্দিভিজুৱলশিং/গ্রুপশিং/সেল্ফ এল্প গ্রুপশিংদা শেলগী ওইবা তেংবাংশিং পীবগী মতাংদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি।
হিংননবগী শেন্দান লম্বি শেম্বীখিবশিং, স্কিল তম্বীখিবা অমসুং ত্রেন তৌবীখিবা মীশিং, স্ত্রীত ভেন্দরশিংদা পীখিবা ID কার্দশিং, ময়ুম-মকৈ লৈজদবশিংগীদমক্তা শেমখিবা লৈননবা শেল্তর স্পেসশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংদা পীখিবা ভেন্দিংগী সর্তিফিকেতকী মশিং, তামিল নাদু য়াওনা রাজ্যগী মতুং ইন্না এনেক্সচর-Aদা য়াওরি। DAY-NULMগী মখাদা শেমখিবা বেনিফিসরীশিং অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং (SHGশিং)গী মশিং, তামিল নাদু য়াওনা রাজ্যশিংগী মতুং ইন্না এনেক্সচর-Bদা য়াওরি।
প্রোগ্রাম অসিবু মীয়ামদা য়ৌহনবা হেনগৎহন্নবা, স্কীম অসিবু কেন্দ্রগী থাক্তা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স (MoHUA)গী ইকাইখুম্নরবা মন্ত্রীনা থৌবু ওইবা গোবর্নিং কাউন্সিল অমসুং MoHUAগী সেক্রেতরীনা থৌবু ওইবা একজিক্যুতিব কমিতীনা য়েংশিল্লি। রাজ্যগী থাক্তা মসিবু গোবর্নিং কাউন্সিল (GC) অমসুং একজিক্যুতিব কমিতী (EC)না য়েংশিল্লি। সিতী/ ULBগী থাক্তা, মিসন অসিবু মুনিসিপাল কমিস্নরনা থৌবু ওইবা একজিক্যুতিব কমিতী অমনা য়েংশিল্লি। মখাতানা, মন্ত্রালয়না আউৎরীচ প্রোগ্রামগীদমক্তা রাজ্যশিং/ULBশিংগা লোইননা সেমিনারশিং, কনফরেন্সশিং, ৱার্কশোপশিং তোইনা পাংথোকই। মসিগী মথক্তা, মসিন অসিগী মখাদা এৱেরনেস কেমপেনগীশিংগী খুত্থাংদা IECগী থবক-থৌরমশিং তোইনা পাংথোকই।
হৌখিবা চহি অহুম অন্ধ্র প্রদেশকীদমক্তা DAY-NULMগী মখাদা থাদোকখিবা ফন্দশিং অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
ফাইনান্সিয়েল য়িয়র
থাদোকখিবা ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
1.
2021-22
60.50
2.
2022-23
37.63
3.
2023-24
NIL
মসিগী ই-পাউ অসি হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী তোখান সাহুনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
******
এনেক্সচর - A
DAY-NULMগী মখাদা 01.04.2014দগীনা 15.07.2024 ফাওবদা রাজ্যগী মতুং ইন্না লৈরিবা ফিজিকেল প্রোগ্রেস
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
শেন্থোক লম্বি শেমখিবশিংগী মশিং
স্কিল ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেতশিংগী মশিং
থাদোকখিবা ID কার্দশিংগী মশিং
ময়ুম-মকৈ লৈজদবশিংগীদমক্তা শেমখিবা শেল্তর স্পেসশিংগী মশিং
থাদোকখিবা ভেন্দিং সর্তিফিকেতশিংগী মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
355
143
676
60
676
2
অন্ধ্র প্রদেশ
384556
82546
259897
6510
465813
3
অরুনাচল প্রদেশ
3634
4475
5831
0
1285
4
অসাম
83796
34905
89765
1120
92361
5
বিহার
102098
37351
112912
4069
160095
6
চন্দিগর
6669
7188
2345
239
10930
7
ছত্তিসগর
134055
41778
29448
2221
9851
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
0
0
436
0
1853
9
গোৱা
8812
6498
1580
138
2688
10
গুজরাত
173123
106668
209885
12825
209885
11
হরিয়ানা
43884
34136
27034
2987
95306
12
হিমাচল প্রদেশ
18959
7102
4158
901
6035
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
27405
5264
6396
100
23695
14
ঝারখন্দ
113620
110660
27526
1618
50097
15
কর্নাতকা
119831
19131
155282
4053
202170
16
কেরলা
83546
22367
20460
11791
6880
17
লাদাখ
196
0
427
0
427
18
মধ্য প্রদেশ
401735
260321
545038
4301
730209
19
মাহারাস্ত্রা
407553
201199
23809
5638
29988
20
মনিপুর
15406
10734
7627
0
13952
21
মেঘালয়
3539
2600
423
95
253
22
মিজোরাম
11161
10733
4929
5243
3214
23
নাগালেন্দ
3268
582
4247
90
4963
24
দিল্লীগী NCT
5770
1921
56422
17035
62333
25
ওরিশা
123195
17026
35,760
2292
24818
26
পুদুচেরী
2965
3194
3474
200
2445
27
পঞ্জাব
81279
74071
48639
4637
170902
28
রাজস্থান
151175
51669
82005
11070
28318
29
সিক্কিম
708
3294
129
95
351
30
তামিল নাদু
601597
50744
104185
19398
126015
31
তেলঙ্গনা
134105
24484
622328
5567
359865
32
ত্রিপুরা
13012
2146
8327
450
8,656
33
উত্তর প্রদেশ
359682
219998
611023
10865
949,337
34
‌উত্তরাখন্দ
29709
20432
19908
1311
21981
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
162583
63865
0
4147
0
অপুনবা
38,12,981
15,39,225
31,32,331
1,41,066
38,77,647
এনেক্সচর - B
DAY-NULMগী মখাদা 01.04.2014দগীনা 15.07.2024 ফাওবদা রাজ্যগী মতুং ইন্না লৈরিবা ফিজিকেল প্রোগ্রেস
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
শেমখিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী (SHGশিং) মশিং
রিভোল্বিং ফন্দ পীখিবা SHGশিংগী মশিং
স্কিল ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেতশিংগী মশিং
থবক ফংহনখিবা স্কিল হৈরবা কেন্দিদেতশিংগী মশিং
ইন্দিভিজুৱল/গ্রুপ মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং লিংখৎনবগীদমক্তা মতেং পীখিবা বেনিফিসরীশিংগী মশিং
বেঙ্ক লিঙ্কেজ প্রোগ্রাম মখাদা SHGশিংদা থাদোকখিবা লোনশিংগী মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
118
77
143
0
6
1
2
অন্ধ্র প্রদেশ
93367
39606
82546
74182
100622
361222
3
অরুনাচল প্রদেশ
709
387
4475
1665
77
13
4
অসাম
23347
19653
34905
18816
6310
4617
5
বিহার
37452
26401
37351
12945
13809
9377
6
চন্দিগর
663
531
7188
4285
410
0
7
ছত্তিসগর
36530
26844
41778
16393
48823
11323
8
গোৱা
1323
975
6498
4808
272
8
9
গুজরাত
40700
32798
106668
53012
29704
12553
10
হরিয়ানা
8475
5401
34136
15483
7143
629
11
হিমাচল প্রদেশ
4876
4583
7102
3881
3871
963
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
4464
1922
5264
1538
16355
128
13
ঝারখন্দ
23612
17348
110660
51601
12002
3507
14
কর্নাতকা
41006
23992
19131
1732
25681
3953
15
কেরলা
26206
35217
22367
16825
14110
39606
16
লাদাখ
58
37
0
0
22
0
17
মধ্য প্রদেশ
65790
35685
260321
164759
91453
18351
18
মাহারাস্ত্রা
112320
88176
201199
106003
63559
55476
19
মনিপুর
3415
2177
10734
9664
161
54
20
মেঘালয়
474
184
2600
2101
149
5
21
মিজোরাম
1425
1694
10733
5136
2604
236
22
নাগালেন্দ
661
153
582
570
427
0
23
দিল্লীগী NCT
1266
234
1921
776
1209
1
24
ওরিশা
40689
24556
17026
4475
44577
16549
25
পুদুচেরী
1044
975
3194
406
612
802
26
পঞ্জাব
11137
3979
74071
48170
12035
94
27
রাজস্থান
35402
26139
51669
23589
32607
3301
28
সিক্কিম
120
72
3294
340
35
0
29
তামিল নাদু
139297
101170
50744
44954
301017
95599
30
তেলঙ্গনা
49663
14444
24484
17437
15821
118264
31
ত্রিপুরা
5239
4558
2146
783
2060
2346
32
উত্তর প্রদেশ
72149
41480
219998
120744
87041
9775
33
‌উত্তরাখন্দ
4268
3130
20432
9815
9196
443
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
68112
73837
63865
25264
14210
42064
অপুনবা
9,55,377
6,58,415
15,39,225
8,62,152
9,57,990
8,11,253

Ministry of Housing & Urban Affairs
NATIONAL URBAN LIVELIHOOD MISSION
25 JUL 2024 5:43PM by PIB Delhi
Urban development, including urban poverty alleviation is a State subject and the implementation of schemes/programmes under this is the responsibility of State/UT Governments. Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) supplements the effort of States/UTs by providing Central Assistance under “Deendayal Antyodaya Yojana - National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)”.
The scheme has the objective of reducing poverty and vulnerability of urban poor households by enabling them to access gainful self-employment and skilled wage employment opportunities, in order to improve their livelihoods on a sustainable basis, through building strong grassroots level institutions of the urban poor. The mission aims at providing shelters equipped with essential services to the urban homeless. In addition, the Mission addresses livelihoods concerns of the urban street vendors by facilitating access to suitable spaces, institutional credit, social security, etc.
The Employment through Skill Training & Placement (EST&P) component under the Mission aims to provide skill training to urban poor in market-oriented courses, enabling them to set up self-employment ventures or secure salaried employment. Further, Self-Employment Programme (SEP) component focuses on financial assistance to individuals/groups/Self Help Groups of urban poor for setting up gainful self-employment ventures or micro-enterprises. District-wise details of physical progress under the scheme are not maintained at the Central level.
The number of livelihoods created, persons skilled and trained, ID Cards issued to street vendors, shelter spaces created for the homeless and Certificate of Vending issued to the beneficiaries, State-wise including Tamil Nadu is at Annexure-A. The number of beneficiaries and Self-Help Groups (SHGs) created under DAY-NULM, State-wise including Tamil Nadu is at Annexure-B.
To enhance the reach of the programme, the scheme is monitored by a Governing Council chaired by the Hon’ble Minister for Housing and Urban Affairs (MoHUA) and an Executive Committee chaired by the Secretary of MoHUA at Central level. At the state level, it is monitored by a Governing Council (GC) and Executive Committee (EC). At the City/ULB level, the mission is monitored by an Executive Committee chaired by Municipal Commissioner. Further, the Ministry conducts regular seminars, conferences, workshops with the States/ULBs for outreach of the programme. In addition, IEC activities are conducted through awareness campaigns regularly under the Mission.
The details of funds released under DAY-NULM for Andhra Pradesh in the last three years are as follows:
S.No.
Financial year
Funds released
(Rs. in crores)
1.
2021-22
60.50
2.
2022-23
37.63
3.
2023-24
NIL
This information was given by the Minister of State for Housing and Urban Affairs, Shri Tokhan Sahu, in a written reply in the Lok Sabha today.
******
ANNEXURE - A
STATE-WISE PHYSICAL PROGRESS SINCE 01.04.2014 TILL 15.07.2024 UNDER DAY-NULM
S. No
State/UT Name
No. of Livelihoods Created
No. of Candidates Skill Trained
No. of ID Cards Issued
No. of Shelter spaces created for the homeless
No. of Certificates of Vending issued
1
A & N Islands
355
143
676
60
676
2
Andhra Pradesh
384556
82546
259897
6510
465813
3
Arunachal Pradesh
3634
4475
5831
0
1285
4
Assam
83796
34905
89765
1120
92361
5
Bihar
102098
37351
112912
4069
160095
6
Chandigarh
6669
7188
2345
239
10930
7
Chhattisgarh
134055
41778
29448
2221
9851
8
DNH, D&Diu
0
0
436
0
1853
9
Goa
8812
6498
1580
138
2688
10
Gujarat
173123
106668
209885
12825
209885
11
Haryana
43884
34136
27034
2987
95306
12
Himachal Pradesh
18959
7102
4158
901
6035
13
Jammu & Kashmir
27405
5264
6396
100
23695
14
Jharkhand
113620
110660
27526
1618
50097
15
Karnataka
119831
19131
155282
4053
202170
16
Kerala
83546
22367
20460
11791
6880
17
Ladakh
196
0
427
0
427
18
Madhya Pradesh
401735
260321
545038
4301
730209
19
Maharashtra
407553
201199
23809
5638
29988
20
Manipur
15406
10734
7627
0
13952
21
Meghalaya
3539
2600
423
95
253
22
Mizoram
11161
10733
4929
5243
3214
23
Nagaland
3268
582
4247
90
4963
24
NCT of Delhi
5770
1921
56422
17035
62333
25
Odisha
123195
17026
35,760
2292
24818
26
Puducherry
2965
3194
3474
200
2445
27
Punjab
81279
74071
48639
4637
170902
28
Rajasthan
151175
51669
82005
11070
28318
29
Sikkim
708
3294
129
95
351
30
Tamil Nadu
601597
50744
104185
19398
126015
31
Telangana
134105
24484
622328
5567
359865
32
Tripura
13012
2146
8327
450
8,656
33
Uttar Pradesh
359682
219998
611023
10865
949,337
34
Uttarakhand
29709
20432
19908
1311
21981
35
West Bengal
162583
63865
0
4147
0
Total
38,12,981
15,39,225
31,32,331
1,41,066
38,77,647
ANNEXURE - B
STATE-WISE PHYSICAL PROGRESS SINCE 01.04.2014 TILL 15.07.2024 UNDER DAY-NULM
S. No
State/UT Name
No. of Self Help Groups (SHGs) formed
No. of SHGs given Revolving Fund
No. of Candidates Skill Trained
No. of Skilled Candidates Placed
No. of Beneficiaries assisted for setting up individual/Group Micro Enterprises
No. of loans disbursed to SHGs under Bank linkage Programme
1
A & N Islands
118
77
143
0
6
1
2
Andhra Pradesh
93367
39606
82546
74182
100622
361222
3
Arunachal Pradesh
709
387
4475
1665
77
13
4
Assam
23347
19653
34905
18816
6310
4617
5
Bihar
37452
26401
37351
12945
13809
9377
6
Chandigarh
663
531
7188
4285
410
0
7
Chhattisgarh
36530
26844
41778
16393
48823
11323
8
Goa
1323
975
6498
4808
272
8
9
Gujarat
40700
32798
106668
53012
29704
12553
10
Haryana
8475
5401
34136
15483
7143
629
11
Himachal Pradesh
4876
4583
7102
3881
3871
963
12
Jammu & Kashmir
4464
1922
5264
1538
16355
128
13
Jharkhand
23612
17348
110660
51601
12002
3507
14
Karnataka
41006
23992
19131
1732
25681
3953
15
Kerala
26206
35217
22367
16825
14110
39606
16
Ladakh
58
37
0
0
22
0
17
Madhya Pradesh
65790
35685
260321
164759
91453
18351
18
Maharashtra
112320
88176
201199
106003
63559
55476
19
Manipur
3415
2177
10734
9664
161
54
20
Meghalaya
474
184
2600
2101
149
5
21
Mizoram
1425
1694
10733
5136
2604
236
22
Nagaland
661
153
582
570
427
0
23
NCT of Delhi
1266
234
1921
776
1209
1
24
Odisha
40689
24556
17026
4475
44577
16549
25
Puducherry
1044
975
3194
406
612
802
26
Punjab
11137
3979
74071
48170
12035
94
27
Rajasthan
35402
26139
51669
23589
32607
3301
28
Sikkim
120
72
3294
340
35
0
29
Tamil Nadu
139297
101170
50744
44954
301017
95599
30
Telangana
49663
14444
24484
17437
15821
118264
31
Tripura
5239
4558
2146
783
2060
2346
32
Uttar Pradesh
72149
41480
219998
120744
87041
9775
33
Uttarakhand
4268
3130
20432
9815
9196
443
34
West Bengal
68112
73837
63865
25264
14210
42064
Total
9,55,377
6,58,415
15,39,225
8,62,152
9,57,990
8,11,253