পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূবৰ পথৰ আন্তঃগাঁথনি
25 JUL 2024 12:18PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূবত (এনইআৰ) বিগত দহ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৯৯৮৪ কি:মি:। আনহাতে মুঠ ৫,০৫৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ২৬৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প ১,১৮,৮৯৪ কোটি টকা ব্যয়েৰে কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূবৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উন্নয়নৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সেই মৰ্মে মুঠ বাজেটৰ ১০ শতাংশ উত্তৰ-পূবৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উন্নয়নৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ লোৱা হৈছে:-
1. উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বিশেষ ত্বৰিত পথ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (এছএআৰডিপি-এনই) ৰাজ্যৰ ৰাজধানীসমূহক ২/৪ লেনলৈ সংযোগ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উন্নীতকৰণ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জিলা মুখ্য কাৰ্যালয়ক কমেও ২-লেনৰ পথৰ সৈতে সংযোগ কৰা, আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পিছপৰা আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহলৈ পথ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূবৰ অৰুণাচল পেকেজকে ধৰি এছএআৰডিপি-এনইৰ অধীনত অনুমোদিত কামৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৫,৪৬৮ কিলোমিটাৰ। ইয়াৰ ভিতৰত ৩৮,১৬০ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৩,৬৯৯ কিলোমিটাৰ পথ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
2. এনএইচডিপি তৃতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত উত্তৰ-পূব অঞ্চলত মুঠ ১১০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
3. ভাৰতমালা পৰিযোজনাৰ অধীনত, উত্তৰ-পূবত ৬৪,৩১৯ কোটি টকা ব্যয়েৰে ২,৭৬৭ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত মুঠ ২৭২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ কাম ৫৪৬২ কোটি টকা ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
4. টাৱাঙৰ পৰা কানুবাৰীলৈ ১১,৬৪৩ কোটি টকা ব্যয়েৰে মুঠ ১,০৭৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ট্ৰেন্স-অৰুণাচল ঘাইপথ অনুমোদন জনোৱা হৈছিল। ইয়াৰ ভিতৰত, সম্পূৰ্ণ হোৱা কামৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৮১৫ কিলোমিটাৰ আৰু ব্যয় হৈছে ৮,৭০৮ কোটি টকা।
5. অৰুণাচল প্ৰদেশৰ সীমান্ত ঘাইপথটো কৌশলগতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ সীমান্ত অঞ্চলসমূহলৈ উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰা আৰু আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ প্ৰসাৰৰ উদ্দেশ্যৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় পথ আৰু আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ পুঁজিৰে মুঠ ১,৪৯৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ মুঠ ৪১ টা প্ৰকল্প ২৯,৫৬২ কোটি টকা ব্যয়েৰে অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীয়ে আজি লোকসভাত এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Road Transport & Highways
ROAD INFRASTRUCTURE IN NORTH EASTERN REGION
25 JUL 2024 12:18PM by PIB Delhi
The total length of National Highways (NHs) constructed in North Eastern Region (NER) during the last ten years is 9,984 km with an expenditure of Rs.1,07,504 crore while 265 nos. of NH projects are under implementation at a cost of Rs.1,18,894 crore with total length of 5,055 km.
Ministry pays special attention to the development of NHs in the NER and 10% of the total budget is earmarked for NER. Several initiatives taken for development of NHs in the NER are as under: -
1. Special Accelerated Road Development Programme for North East (SARDP-NE) with objective of up-gradation of NHs connecting State capitals to 2/4 lane, providing connectivity to District Headquarter towns of NER by at least 2-lane road, providing road connectivity to backward and remote areas of NER to boost socio - economic development, improving roads of strategic importance in border areas and improving connectivity to neighbouring countries. Total length of works sanctioned under SARDP-NE including Arunachal Package in NER is 5,468 km at a cost of Rs.63,542 crore. Out of these, total 3,699 km length has been completed with an expenditure of Rs.38,160 crore.
1. Under NHDP Phase-III, total 110 km length of NHs has been developed in NER.
1. Under Bharatmala Pariyojna, total length of works sanctioned in the NER is 2,767 km with cost of Rs.64,319 crore. Out of these, total length of works completed is 272 km with an expenditure of Rs.5,462 crore.
1. Trans-Arunachal Highway from Tawang to Kanubari with total length 1,077 km at a cost of Rs.11,643 crore were sanctioned. Out of these, total length of works completed is 815 km with an expenditure of Rs.8,708 crore.
1. Frontier Highway has been taken up in Arunachal Pradesh with an objective to provide enhanced connectivity to the border areas serving strategic importance, fostering socio-economic development. Total 41 number of projects have been sanctioned at a cost of Rs.29,562 crore with total 1,498 km length, with funding from Ministry of Road Transport & Highways, Ministry of Defence and Central Road & Infrastructure Fund.
This information was given by the Union Minister for Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari in a written reply in the Lok Sabha today.