লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
শিনমীশিংগী ৱেলফেয়রগীদমক স্কিমশিং
22 JUL 2024 6:49PM by PIB Imphal
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়গী ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিং মখাদা লৈরে:
1. বীরি/সিনে /নন-কোল মাইন ৱার্করশিং অমসুং মখোয়গী ফেমিলী মেম্বরশিংগী ৱেলফেয়রগীদমক কম্পোনেন্ত অহুম হায়বদি হেল্থ, স্কোলরশিপ অমসুং হাউজিংগী লেবর ৱেলফেয়র স্কিম (এল.দবল্যু.এস);
2. অনৌবা এমপ্লোইমেন্ত শেমগৎপা অমসুং কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা এমপ্লোইমেন্ত মাংখ্রবশিংগী রেস্তোরেসনগীদমক ইন্সেন্তিবাইস এমপ্লোয়রশিংদা আত্মনির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা (এ.বি.আর.ৱাই.)
3. মোদেল কেরীয়র সেন্তরশিং (এম.সি.সি.শিং) লিংখৎনবগীদমক নেস্নেল কেরীয়র সর্বিস (এন.সি.এস.)
4. এমপ্লোয়ীজ পেন্সন স্কিম (ই.পি.এস.), 1995 ই.পি.এফ.ও.গী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
5. প্রধান মন্ত্রী শরম য়োগী মানধন (পি.এম.এস.ৱাই.এম.), ওল্দ এজ পেন্সনগীদমক ভারত সরকারগী মেতচিং কন্ত্রিব্যুসনগা লোয়ননা ভোলুন্তরী কন্ত্রিব্যুতরী স্কিম অমা
6. বোন্দেদ লেবররশিংগী আইদেন্তিফিকেসন অমসুং রিহেবিলিতেসনগীদমক বোন্দেদ লেবররশিংগী রিহেবিলিতেসন
• vii. এমপ্লোয়ীস স্তেত ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসনগী খুত্থাংদা হেল্থ সর্বিসশিং।
মরুওইবা স্কিমশিংগী মখাদা চাদিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং বেনেফিসরীশিংগী মশিং মখাদা পল্লি:
প্রধান মন্ত্রী শরম য়োগী মানধন (পি.এম.-এস.ৱাই.এম.) পেন্সন স্কিম:
চহি
চাদিং (লুপা করোরদা)
2021-22
324.23
2022-23
269.91
2023-24
162.51
16.07.2024 ফাওবদা, পি.এম.এস.ৱাই.এম. স্কিমগী মখাদা মানধন পোর্তেলদা বেনেফিসরী লাখ 50 হেন্না মিং চনখ্রে।
1. লেবর ৱেলফেয়র স্কিম (এল.দবল্যু.এস):
চহি
চাদিং (লুপা করোরদা)
2021-22
64.21
2022-23
80.79
2023-24
81.31
2021-22, 2022-23 অমসুং 2023-24 গী মনুংদা অপুনবা বেনেফিসরী অসি 62,47,409 নি।
1. নেস্নেল কেরীয়র সর্বিস (এন.সি.এস.):
চহি
চাদিং (লুপা করোরদা)
2021-22
24.31
2022-23
43.99
2023-24
46.90
মথক্কী শেনবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা এন.সি.এস.কী মখাদা থবকথিরিবশিং/বেনেফিসরীশিংগী মশিং 2,16,44,766 নি।
1. আত্মনির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা (এ.বি.আর.ৱাই.):
চহি
থাদোকখিবা শেনফম (লুপা করোরদা)
2021-22
625.68
2022-23
669.53
2023-24
162.70
31.03.2024 দা হৌজিক ফাওবদা, বেনেফিসরীশিং লাখ 60.49 নি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লেক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী শোভা কারন্দলাজেনা পীখিবনি।

Ministry of Labour & Employment
Schemes For The Welfare Of Labourers
22 JUL 2024 6:49PM by PIB Delhi
The Central Sector Schemes of Ministry of Labour and Employment being implemented are listed below:
1. Labour Welfare Scheme (LWS) for welfare of Beedi/Cine / Non-Coal Mine workers and their family members covering three components viz. health, scholarship and housing;
2. Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY) to incentivise employers for creation of new employment and restoration of loss of employment during Covid-19 pandemic
3. National Career Service (NCS) for establishment of Model Career Centres (MCCs)
4. Employees' Pension Scheme (EPS), 1995 implemented through EPFO
5. Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan (PMSYM), a voluntary contributory scheme with matching contribution by Government of India for old age pension
6. Rehabilitation of Bonded Labourers for identification and rehabilitation of bonded labourers
7. Health services through Employees State Insurance Corporation.
The details of expenditure under major schemes and the number of beneficiaries is mentioned below:
1. PRADHAN MANTRI SHRAM YOGI MAANDHAN (PM-SYM) PENSION SCHEME:
Year
Expenditure (Rs. in Crore)
2021-22
324.23
2022-23
269.91
2023-24
162.51
As on 16.07.2024, more than 50 lakh beneficiaries have been enrolled on Maandhan portal under PMSYM scheme.
1. LABOUR WELFARE SCHEME (LWS):
Year
Expenditure (Rs. in Crore)
2021-22
64.21
2022-23
80.79
2023-24
81.31
The total beneficiaries during 2021-22, 2022-23 and 2023-24 are 62,47,409.
1. National Career Service (NCS):
Year
Expenditure (Rs. in Crore)
2021-22
24.31
2022-23
43.99
2023-24
46.90
Jobseekers / beneficiaries under NCS during above three financial years are 2,16,44,766.
1. Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY):
Year
Amount Disbursed (Rs. in Crore)
2021-22
625.68
2022-23
669.53
2023-24
162.70
So far as on 31.03.2024, beneficiaries are 60.49 lakh.
This information was given by the Union Minister of State for Labour & Employment, Smt. Shobha Karandlaje in a written reply in Lok Sabha today.