অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারতকী উমংগী পাক-চাউবা
22 JUL 2024 4:00PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা লুপ অমা ওইরিবা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া(এফ এস আই), দেহরাদুন্না চহি অনি খুদিংগী উমংগী ফিবম সর্ভে পাংথোক্লি। 2021 দা ফোঙখিবা খ্বাইদগী নৌবা ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত(আই এস এফ আর)গী মতুংইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা উমংগী শরুক অসি ইসক্বার কিলোমিতর 7,13,789 নি, মসি লৈবাক অসিগী অপুনবা লমগী 21.71% নি। 2019 দগী হৌনা, স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্তকী মতুংইন্না রাজ্য/য়ু.তিশিংগী উমংগী পাক-চাউবা এন্নেক্সরদা পীরি।
2019 দগী 2021 ফাওবদা উমংগী শরুক ইসক্বার কিলোমিতর 721 হেনগৎলকখি। 2019 অমসুং 2021 মনুংদা উমংগী শরুক মাঙবা অমতা লৈখিদে। মরম অদুনা, উমং মাঙশিল্লকপদগী কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা হেনগৎলকপগী ৱাফম অমতা লৈতে।
উমংগী শরুক অমসুং উ হৌবা মফমগী শরুক্তা ৱাহন্থোক পীবদা মত খেন্নবা লৈবদগী ইন্দিয়া স্তেৎ ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত 2021 অমসুং গ্লোবেল ফোরেস্ত ৱাতচ দেতা অনিগী মরক্তা খেন্নবা লাকপনি।
হৌজিক বন(সনরাক্ষন ইভম সমভর্ধন) অধিনিয়ম, 1980 শেমদোকপগী ৱাফম লৈতে।
এন্নেক্সর
‘ভারতকী উমং’ গী মতাংদা 22.07.2024 পাউখুম পীগদবা লোক সভা স্তার ক্বেসন নম্বর 132 গী পার্ত (এ)গী পাউখুম অদু এন্নরেক্সরদা য়াওরে
আই.এস.এফ.আর 2019 দগী আই.এস.এফ.আর 2021 ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা লৈখিবা উমংগী অহোংবশিং
(পাক-চাউবা ইসক্বার কিলোমিতরদা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
আই.এস.এফ.আর 2019
আই.এস.এফ.আর 2021
1
অন্ধ্র প্রদেস
29,137
29,784
2
অরুনাচল প্রদেস
66,688
66,431
3
অসাম
28,327
28,312
4
বিহার
7,306
7,381
5
ছতিসগর
55,611
55,717
6
দিল্লি
195
195
7
গৱা
2,237
2,244
8
গুজরাত
14,857
14,926
9
হরিয়ানা
1,602
1,603
10
হিমাচল প্রদেস
15,434
15,443
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
23,612*
21,387
12
ঝারখন্দ
23,611
23,721
13
কর্নাতকা
38,575
38,730
14
কেরলা
21,144
21,253
15
মধ্য প্রদেস
77,482
77,493
16
মহারাস্ত্রা
50,778
50,798
17
মনিপুর
16,847
16,598
18
মেঘালয়
17,119
17,046
19
মিজোরম
18,006
17,820
20
নাগালেন্দ
12,486
12,251
21
ওরিসা
51,619
52,156
22
পঞ্জাব
1,849
1,847
23
রাজস্থান
16,630
16,655
24
সিক্কিম
3,342
3,341
25
তামিলনাদু
26,364
26,419
26
তেলঙ্গানা
20,582
21,214
27
ত্রিপুরা
7,726
7,722
28
উত্তর প্রদেস
14,806
14,818
29
উত্তরখন্দ
24,303
24,305
30
নোংচুপ বেঙ্গল
16,902
16,832
31
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ
6,743
6,744
32
চান্দিগর
22
23
33
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
227
228
34
লাদাখ
*
2,272
35
লাক্ষদ্বিপ
27
27
36
পুদুচেরি
52
53
অপুনবা
7,12,249
7,13,789
* আই.এস.এফ.আর 2019 গী রিপোর্ততা জম্মু অমসুং কাস্মরি অমসুং লাদাখকী অপুনবা উমংগী শরুক য়াওরে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিরতি ভর্ধন সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Forest Cover in the Country
22 JUL 2024 4:00PM by PIB Delhi
Forest Survey of India (FSI), Dehradun, an organization under the Ministry carries out the assessment of forest cover biennially. As per the latest India State of Forest Report (ISFR) published in 2021, the total forest cover of the country is 7,13,789 square kilometer which is 21.71% of the geographical area of the country. The State/UTs wise details of forest cover as per ISFR, since 2019 are given in Annexure.
The tree cover increased by 721 square kilometer during 2019 to 2021. There is no loss of tree cover during 2019 and 2021. Therefore, the question of increase in emission of carbon dioxide due to loss of tree cover does not arise.
The contradictions between India State of Forest Report 2021 and Global Forest Watch data may be because of the differences in the definition of forest cover and tree cover adopted in these two reports.
At present there in no plan to amend the Van (Sanrakshan Evam Samvardhan) Adhniyam, 1980.
Annexure
Annexure referred to in reply to part (a) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 132 due for answer on 22.07.2024 regarding ‘Forest Cover in the country’
States/UTs wise details of change in Forest Cover from ISFR 2019 to ISFR 2021
(Area in square kilometre)
Sl. No.
States/UTs
ISFR 2019
ISFR 2021
1
Andhra Pradesh
29,137
29,784
2
Arunachal Pradesh
66,688
66,431
3
Assam
28,327
28,312
4
Bihar
7,306
7,381
5
Chhattisgarh
55,611
55,717
6
Delhi
195
195
7
Goa
2,237
2,244
8
Gujarat
14,857
14,926
9
Haryana
1,602
1,603
10
Himachal Pradesh
15,434
15,443
11
Jammu & Kashmir
23,612*
21,387
12
Jharkhand
23,611
23,721
13
Karnataka
38,575
38,730
14
Kerala
21,144
21,253
15
Madhya Pradesh
77,482
77,493
16
Maharashtra
50,778
50,798
17
Manipur
16,847
16,598
18
Meghalaya
17,119
17,046
19
Mizoram
18,006
17,820
20
Nagaland
12,486
12,251
21
Odisha
51,619
52,156
22
Punjab
1,849
1,847
23
Rajasthan
16,630
16,655
24
Sikkim
3,342
3,341
25
Tamil Nadu
26,364
26,419
26
Telangana
20,582
21,214
27
Tripura
7,726
7,722
28
Uttar Pradesh
14,806
14,818
29
Uttarakhand
24,303
24,305
30
West Bengal
16,902
16,832
31
A&N Islands
6,743
6,744
32
Chandigarh
22
23
33
Dadra & Nagar Haveli and
Daman & Diu
227
228
34
Ladakh
*
2,272
35
Lakshadweep
27
27
36
Puducherry
52
53
Grand Total
7,12,249
7,13,789
* The report of ISFR 2019 reported combined forest cover of Jammu & Kashmir and Ladakh.
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Lok Sabha today.