ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
“ତୃତୀୟ ପାଳି ସରକାରରେ ବଜେଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଘଟଣାକୁ ଦେଶ ଏକ ଗୌରବମୟ ଘଟଣା ଭାବରେ ଦେଖୁଛି”
“ଚଳିତ ବଜେଟ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ ”
“ଦଳୀୟ ରାଜନୀତି ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠ ଏବଂ ସଂସଦର ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ମଞ୍ଚକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କର”
“୨୦୨୯ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକମାତ୍ର ପ୍ରମୁଖତା ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏହାର ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗ”
“ଏକ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଓ ଏହାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦବାଇ ଦିଆଯିବା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା ନୁହେଁ”
“ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆଗେଇ ଆସି ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସକାଶେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ”
“ଏହି ଗୃହ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ଗୃହ ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସିଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ନୁହେଁ, ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରେତ”
22 JUL 2024 11:53AM by PIB Bhubaneswar
ସଂସଦର ବଜେଟ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିକଟରେ ନିଜର ବିବୃତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିକଟରେ ନିଜର ମତ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ୬୦ ବର୍ଷ ବ୍ୟବଧାନ ପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଛି । ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ସଂସଦରେ ବଜେଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବାକୁ ଦେଶ ଏକ ଗୌରବମୟ ଘଟଣା ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ କାଳର ଏହା ଏକ ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟ ବଜେଟ ଏବଂ ସରକାର ଯେଉଁସବୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିମାନ ଦେଇଥିଲା ତାହାକୁ ବାସ୍ତବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସବୁମତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ‘ଏହି ବଜେଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଦିଶା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ’ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ହେଉଛି ଦ୍ରୁତତମ ବିକଶିତ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ଲଗାତାର ଭାବରେ ଏହାର ବିକାଶ ଦର ୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିଆସିଛି । ଆଜି, ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ, ନିବେଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଗୁ ସୁଯୋଗମାନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି, ବୋଲି ସେ ମତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି ।
ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏବେ ସବୁ ବିବାଦ ଲାଗିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ଏକ ସରକାରଙ୍କୁ ଭୋଟ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଛିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏହି ସରକାର ଗଠିତ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ସଂସଦର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନିବେଦନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଦେଶ ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ସଂଗଠନଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଆଗାମୀ ସାଢ଼େ ଚାରି ବର୍ଷକୁ ସଂସଦ ଭଳି ମର୍ଯ୍ୟାଦାବନ୍ତ ମଞ୍ଚକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ‘୨୦୨୯ ମସିହା ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ପୁଣି ଥରେ ନିର୍ବାଚନ ରଣାଙ୍ଗନକୁ ଯିବା । ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏହାର ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବଶକ୍ତି ଉତ୍ଥାନ ହିଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଲାଭକରୁ’ ବୋଲି ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ସକାଶେ କୌଣସି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରାଯିବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକଟ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କ ନକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଯୋଗୁ ଅନେକ ସାଂସଦ ସେମାନଙ୍କର ମତକୁ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରୁନାହାନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ୟାବଳୀ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ ହୋଇପାରୁନାହିଁ । ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ କହିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ସଂସଦମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକଥା ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦରେ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଭାଷଣକୁ କଦାପି ଦବାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବନାହିଁ । ‘ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାରେ ଏହାର ଆଦୌ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବାସୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ସେବା କରିବା ସକାଶେ ଭୋଟ ଦେଇ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ । ‘ଏହି ଗୃହ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ପବିତ୍ର ଗୃହ କେବଳ ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା କୌଣସି ସାଂସଦଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରେତ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ମତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି । ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସଦର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ଫଳପ୍ରସୂ ଆଲୋଚନାରେ ବିନିଯୋଗ କରନ୍ତୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଚାହେଁ ସକଳ ପ୍ରକାର ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ଆଗକୁ ଅଗେଇ ନିଆଯାଉ । ‘ବିରୋଧାଭାଷ କିଛି ଖରାପ ନୁହେଁ, କେବଳ ନକାରାତ୍ମକ ମତ ହିଁ ବିକାଶ ପଥରେ ଅନ୍ତରାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ’ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛନ୍ତି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମନ୍ଦିର ଏହାକୁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

Prime Minister's Office
PM addresses media before the Parliament session
“Placing of the Budget by a third term government is being seen as a glorious event by the nation”
“This Budget will set the direction of the next five years of the current government and will lay a strong foundation for the dream of Viksit Bharat by 2047”
“Rise up above party politics and commit to the nation by making use of the dignified platform of the Parliament”
“Till 2029 the only priority should be the country, its poor, farmers, women and the youth”
“Muzzling of the elected government and its Prime Minister has no place in democratic traditions”
“First time members should be allowed to come forward and present their views”
“This House is not meant for political parties, this House is meant for the country. It is not meant to serve the Parliamentarians but 140 crore citizens of India”
22 JUL 2024 11:53AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi gave a statement to the media before the start of the Budget Session.
Speaking on the occasion, the Prime Minister reiterated the pride in the fact that after a gap of 60 years a government has come for the third consecutive year. Placing of the Budget by a third term government is being seen by the nation as a glorious event, said the Prime Minister. The Prime Minister said that the Budget is a milestone budget of the Amrit Kaal and the government is working to realize the guarantees given over a period on the ground. “This Budget will set the direction of the next five years of the current government and will lay a strong foundation for the dream of Viksit Bharat by 2047”, he added.
He highlighted that India is the fastest growing country among the major economies with about 8 percent growth in the last three consecutive years. Today, opportunities are at the peak due to positive outlook, investment and performance, he said.
Noting that all the battles have now been fought among political parties and that the citizens have elected the government after the conclusion of the Lok Sabha elections, the Prime Minister urged all Members of Parliament to come together and fight for the country for the next 5 years. He also urged all political parties to rise up above their organizations and commit to the nation by making use of the dignified platform of the Parliament for the next four and a half years. “Go to the battlefields of election in January 2029. Till then, the only priority should be the country, its poor, farmers, women and the youth”, he exhorted. He added that no stone will be left unturned to realize the dreams and resolutions of a Viksit Bharat in 2047.
The Prime Minister lamented that due to the negative approach of some political parties, many Parliamentarians could not get any opportunity to put forward their views and the issues pertaining to their constituencies. He appealed to all the parties to give opportunities to all members, especially the first time members, to present their views. Shri Modi reminded the people about the efforts to muzzle the elected government and the Prime Minister’s speech in the Parliament. “This has no place in democratic traditions’, PM Modi asserted.
The Prime Minister reminded the Parliamentarians that the people of the country have given their mandate to serve the county and not the agendas of political parties.“This House is not meant for political parties, this House is meant for the country. It is not meant to serve the Parliamentarians but 140 crore citizens of India”, he emphasized. Concluding the address, the Prime Minister expressed the belief that all Members of Parliament will contribute towards fruitful discussions. He added that the country requires positive views that take it forward. “Views that oppose are not bad, instead it is negative views that hamper development”, he added, concluding with confidence that this temple of democracy will be used to fulfil the dreams and aspirations of the common citizens.