Ministry of Culture
AWARENESS ABOUT THE IMPORTANCE OF CULTURAL HERITAGE
22 JUL 2024 1:51PM by PIB Delhi
In recognition of the relevance of cultural awareness the Ministry regularly organizes cultural awareness programmes on various occasions like World Heritage Day, World Heritage Week, International Museums Day, Republic Day, Independence Day and Gandhi Jayanti through exhibitions, lectures supported with slide shows, workshops, competitions and other programmes involving general public, school and college students. Further, video films are shown in interpretation centre at selected monuments.
Also, Ministry of Culture regularly organizes book displays, exhibitions, programmes and lectures in online as well as offline mode on important occasions like Independence Day, Republic Day, Gandhi Jayanti, Ambedkar jayanti, Birth Anniversary of Kabiguru Rabindranath Tagore, Reading Day, International Museum Day, Teacher’s Day to raise awareness about the importance of our cultural heritage in the form of books for the General public.
Under the Azadi Ka Amrit Mahotsav programme activities such as Qila aur Kahaniyan campaign, Wonder Caves campaign, Madhavpur Ghed festival, Kalanjali program, Vitasta- celebrating Buddhist Heritage of Kashmir and Mera Gaon Meri Dharohar, etc. were organized.--
Galleries, Libraries, Archives, and Museums (GLAM) Division has organized International Museum Expo, Festival of Libraries and India Art, and Architecture & Design Biennale to raise the awareness about the importance of cultural heritage through workshops, seminars, exhibitions, master classes, hands on training, etc.
Further, the Zonal Cultural Centre under the Ministry have also celebrated regional level festivals such as Geeta Mahotsav of Kurukshetra (Haryana), Madavpur Ghed Festival of Porbandar (Gujarat), Lokotsav of Goa, Orange City Craft Mela of Nagpur (Maharashtra), Lingraj Festival of Odisha, Silk City Festival of West Bengal, Discover North East of Manipur, Manipur Sangai Festival of Imphal (Manipur), Golden Beach Festival of Chandipur (Odisha), Vasantotsav Festival of Gandhinagar (Gujarat) and National Tribal Dance Festival of Telangana.
The target audience is the public at large, and school and college students, in particular.
The local communities/organizations also collaborate in organizing the events.
This information was given by the Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in the Lok Sabha today.

কল্চর মন্ত্রালয়
কলচরেল হেরিতেজগী মরুওইবগী মতাংদা এৱার্নেস
22 JUL 2024 1:51PM by PIB Imphal
কলচরেল এৱার্নেসকী মরী লৈনবা শকখংলদুনা একজিবিসনশিং, স্লাইদ শোশিংনা সপোর্ত তৌবা লেকচরশিং, ৱার্কশোপশিং, কম্পিতিসনশিং অমসুং জেনরেল পব্লিক, স্কুল অমসুং কোলেজ মহৈরোইশিং শরুক য়াবা অতোপ্পা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা ৱার্ল্দ হেরিতেজ দে, ৱার্ল্দ হেরিতেজ ৱীক, ইন্তরনেস্নেল ম্যুজম দে, রিপব্লিক দে, ইন্দিপেন্দেন্স দে অমসুং গান্ধী জয়েন্তিগুম্বা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা মন্ত্রালয়না কলচরেল এৱার্নেস প্রোগ্রামশিং চাং নায়না পাংথোক্লি। মসিগা লোয়ননা খনগৎলবা মোনুমেন্তশিংগী ইন্তরপ্রিতেসন সেন্তরদা ভিদিও ফিল্মশিং উৎলি।
মসিদসু নত্তনা, কলচর মন্ত্রালয়না জেনরেল পব্লিক্কীদমক লাইরিকশিংগী ফোর্মদা ঐখোয়গী কলচরেল হেরিতেজগী মরুওইবগী মতাংদা এৱার্নেস হেনগৎহন্নবা ইন্দিপেন্দেন্স দে, রিপব্লিক দে, গান্ধী জয়েন্তী, এম্বেদকর জয়েন্তী, কবিগুরু রবিন্দ্রনাথ তেগোরগী মপোক কুমওন, রীদিং দে, ইন্তরনেস্নেল ম্যুজম দে, তিচর্স দেগুম্বা মরুওইবা থৌরমশিংদা বুক দিসপ্লেশিং, একজিবিসনশিং, প্রোগ্রামশিং অমসুং ওনলাইগা লোয়ননা ওফলাইনদা লেকচরশিং চাং নায়না পাংথোক্লি।
অজাদি কা অমৃত মহোতসব থৌরমগী মখাদা কিলা ঔর কহানিয়া কেম্পেন, ৱান্দর কেব কেম্পেন, মাধবপুর ঘেদ ফেস্তিবেল, কলাঞ্জালি থৌরম, বিতাস্তা- কাশ্মীরগী বুদ্ধিস্ত হেরিতেজ সেলেব্রেত তৌবা অমসুং মেরা গাও মেরা ধারোহর অসিনচিংবা এক্তিবিতীশিং ওর্গনাইজ তৌরি।
গেলরিজ, লাইব্রেরিজ, অর্কাইবস অমসুং ম্যুজিয়ম (জি.এল.এ.এম.) দিবিজননা ৱার্কশোপশিং, সেমিনারশিং, একজিবিসনশিং, মাস্তর ক্লাসশিং, হেন্দস ওন ত্রেনিং অসিনচিংবশিংগী খুত্থাংদা কলচরেল হেরিতেজগী মরুওইবগী মতাংদা এৱার্নেস হেনগৎহন্নবা ইন্তরনেস্নেল ম্যুজম এক্সপো, লাইব্রেরিশিং অমসুং ইন্দিয়া আর্তকী ফেস্তিবেল, অমসুং আর্কিতেকচর অমসুং দিজাইন বাইনিয়েল ওর্গনাইজ তৌরি।
মসিদসু নত্তনা, মন্ত্রালয়গী মখাদা জোনেল কলচরেল সেন্তরনা কুরুক্ষেত্রগী গীতা মহোতসব (হরিয়ানা), পোরবন্দরগী মাধবপুর ঘেদ ফেস্তিবেল (গুজরাত), গৱাগী লোকোতসব, নাগপুরগী ওরেঞ্জ সিতী ক্রাফ মেলা (মহারাস্ত্র), ওরিশাগী লিঙ্গরাজ ফেস্তিবেল, ৱেস্ত বেঙ্গলগী সিল্ক সিতী ফেস্তিবেল, মনিপুরগী দিস্কোবর নের্থ ইস্ত, ইম্ফালগী মনিপুর সঙাই ফেস্তিবেল (মনিপুর), চান্দিপুরগী গোল্দন বীচ ফেস্তিবেল (ওরিশা), গান্ধিনগরগী বসান্তোতসব ফেস্তিবেল (গুজরাত) অমসুং তেলঙ্গনাগী নেস্নেল ত্রাইবেল দান্স ফেস্তুবেল অসিনচিংবা রিজনেল থাক্কী ফেস্তিবেলশিংসু সেলেব্রেত তৌরি।
মসিনা পান্দম থম্লিবা অয়েংবশিংদি মীচম প্রজা অমসুং অখন্ননা স্কুল অমদি কোলেজ মহৈরোইশিংনি।
থৌরমশিং ওর্গনাইজ তৌবদা লোকেল কম্যুনিতীশিং/ওর্গনাইজেসনশিংসু কোলাবোরেত তৌই।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজম মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱাতনা পীখিবনি।