Vice President's Secretariat
Text of the Chairman's Opening Remarks at the 265th Session of Rajya Sabha
22 JUL 2024 12:22PM by PIB Delhi
This session - the 265th Session of Rajya Sabha marks a significant moment with the consideration of the maiden Budget by the newly elected government, now serving its third consecutive term, after over six decades, under Prime Minister Shri Narendra Modi.
Hon’ble Members, I am confident that this august House will expectedly lead the nation by example to calibrate the political path forward marked by moderation of discourse pledging to serve the nation rising above partisan interests.
Undeniably there is need to lower the temperature in our polity. This House must reflect highest standards of sanctity, propriety and protocol of Parliamentary traditions that will be motivational for legislatures in the largest democracy and outside as well. World is looking up to us; let us live up to that expectation.
Hon’ble Members, I have every hope that the proceedings of the House will be marked by enriching and informed debates, optimally utilizing the time for national benefit.
Let us uphold the principles of 'Dialogue, Discussion, Deliberation, and Debate', fostering an environment conducive to robust parliamentary discourse and set an example before the nation.
Hon’ble Members, I seek to draw your attention to another important and concerning aspect- many a time, Members’ communications to the Chairman find way to public domain and sometimes even before the same reach the addressee. This inappropriate practice of garnering public attention is at best avoided.
Hon’ble Members, there is nothing beyond Bharat which we cannot achieve. Let us dedicate to ever keep Nation First, relegating partisan interests. No better place than this temple of democracy to begin. Let us all commit to act in togetherness for welfare of our people.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাজ্য সভাগী 265শুবা সেসন্দা থমখিবা চিয়রমেনগী হৌদোকপগী ৱারোল
22 JUL 2024 12:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা দিকেদ তরুক্কী মতুংদা হৌজিক থংন-থংননা অহুমশুবা তর্ম পাইরিবা নৌনা খল্লবা সরকারগী অহানবা বজেৎ পুথোকপগা লোয়ননা সেসন অসি – রাজ্য সভাগী 265শুবা সেসন অসি মরু ওইবা মীকুপ অমা ওইরি।
ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ওগস্ত হাউস অসিনা খেন্নবা থমদনা লৈবাক অসি শেবা তৌনবা ৱাশক লৌদুনা দিস্কোর্সকী মোদেসন তৌদুনা রাজনিতীগী লম্বেল অসি মাংদা পুখৎনবা ফিদম্নফম অমা ওইদুনা লৈবাক অসিবু লমজিংগনি।
ঐখোয়গী পোলিতীদা তেম্পরেচর হন্থহনবগী মথৌ তাবা লৈ। হাউস অসিনা খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী অমসুং মপান্দা লৈরিবা লেজিসলেচরশিংগীদমক ইথিল পীগদবা পার্লিয়ামেন্তরী ত্রেদিসনশিংগী সেঙ্কতিতী, প্রোপ্রাইতী অমসুং প্রোতোকলগী খ্বাইদগী ৱাংবা স্তেন্দর্দশিং ঙাক্কদবনি। মালেমনা ঐখোয়দা মীৎয়েং থম্মি; মখোয়গী থাজবা অদু মাংহল্লোইদবনি।
ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং ঐহাক্না হাউস অসিগী প্রোসিদীংশিং অসি কান্নরবা অমসুং ইনফোর্ম দিবেৎশিংনা থনগনি, লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক মতম য়ারিবা মখৈ শীজিন্নগদবনি।
ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তরী দিস্কোর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং জাতিগী মমাংদা খুদম অমা থম্নবা কন্দ্যুসিব এনভাইর্নমেন্ত অমা থম্নবা ‘দাইলোগ, দিস্কসন, দেলিবরেসন অমসুং দিবেৎ’কী প্রিন্সিপলশিং ঙাক্না চৎসি।
ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, ঐহাক্না অতোপ্পা মরুওইবা অমসুং শীংননিংঙাই ওইবা ৱাফম অমদা অদোমগী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্লিবা – কয়ারক মেম্বরশিংনা চিয়রমেনদা পাউ ফাওবা অসিনা পব্লিক দোমেনগী লম্বী অমা থী অমসুং করিগুম্বা মতমদা মখোয় অদু এদ্রেসীতা য়ৌদ্রিঙৈগী মমাংদা ফাওবা ফংবা ঙম্মী। মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিন্নবগী অসিগুম্লবা ফত্তবা চৎনবী অসি তৌরোইদবনি।
ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, ভারতকী ৱাংমদা ঐখোয়না ঙমদবা করিসু লৈতে। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নেসন ফার্স্ত থমদুনা, পার্তিসন ইন্তরেস্তপু তুংদা থমসি। মসিগী দেমোক্রেসিগী লাইশঙ অসিদগী হেন্না ফবা মফম অমা লৈতে। ঐখোয়গী মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনমিন্নসি।