আয়ুশ
ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদনা লাইব সর্জিকেল দিমোনস্ত্রেসনগা লোয়ননা ‘সাউশ্রুতম 2024’ মায় পাক্না পাংথোকখ্রে
15 JUL 2024 3:45PM by PIB Imphal
নই দিল্লীগী ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ (এ.আই.আই.এ.)গী শলয়া তন্ত্রা বিভাগনা সুশ্রুতা জয়ন্তী-2024গী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা সাউশ্রুতম শলয়া জয়নতীগী অনিশুবা নেস্নেল সেমিনার পাংথোকখ্রে। সর্জরীবু হৌদোক্লম্বা মীওই হায়না খঙনবা ৱারীননীংঙাই ওইরবা সুশ্রুতবু ইকায় খুম্নবা ওইনা জুলাই 15বু সুশ্রুতা জয়ন্তী হায়না চহি খুদিংগী পাংথোকই। সেমিনার অসি জুলাই 13দা হৌখিবনি অমসুং ঙসি লোইশিনখিবনি।
এমস ভোপালগী ফাউন্দর দাইরেক্তর, প্রোফঃ সন্দীপ কুমারনা সেমিনার হৌদোকপগী থৌরমগী অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। এ.আই.আই.এ. দিল্লীগী ফাউন্দর দাইরেক্তর, পদমসশ্রী প্রোফঃ মনোরঞ্জন সাহু; নই দিল্লীগী এমসকী সর্জিকেল দিসাইপলগী হান্নগী ঐচ.ও.দি., প্রোফঃ অনুরাগ শ্রীবাস্তব অমসুং এমসকী হান্নগী দাইরেক্তর, দাঃ এম.সি. মিশ্রানা গেস্ত ওফ ওনর ওইখি। এ.আই.আই.এ.গী দাইরেক্তর প্রোফঃ (দাঃ) তনুজা নেসারী; শলয়তন্ত্রগী ঐচ.ও.দি. প্রোফঃ দাঃ য়োগেশ বরৱেনা মীথুংলেনশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা সেমিনার অসিগী মতাংদা শম্লপ্না পাউদমখি। থৌরম অসিদা দীন পি.জি. প্রোফঃ অনন্দ মোরে অমসুং এ.আই.আই.এ.গী অতোপ্পা সেনিয়র ফেকলতীশিংনা শরুক য়াখি।
অহানবা নুমিৎ অনিদা অরুবা সর্জিকেলগী থৌওং 25 লাইবতা মায় পাক্না পাংথোক্তুনা উৎখি, মসিগুম্বা তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবা অসিনা সেমিনারদা শরুক য়ারিবশিংগী মফমদা মমিং লৈরবা সর্জনশিংগী মায়কৈদগী সর্জিকেলগী মখল কয়াগী থৌওংশিং য়েংবা অমসুং তম্বগী তাঞ্জা পীখি। ভগন্দর (ফিস্তুলা-ইন-এনো), অর্শা (হেমোর্হোইদ), পাইলোনিদেল সাইনস, গোল ব্লেদ্দরগী নুঙ, হর্নিয়ানচিংবা লায়না নাবা অনাবশিংগী লাইব সর্জিকেল ৱর্কশোপ ওপরেসনশিং অসি ভি.এ.এ.এফ.তি., লেপোরোসকোপী অমসুং লেজর অমদি ত্রেদিস্নেল শায়লা মেথদনচিংবা অনৌবা তেক্নিক কয়া শিজিন্নদুনা পাংথোকখি। হৌখিবা চহিদা চাউরাকপা অনাবা 1500না এ.আই.আই.এ.গী সর্জিকেল প্রোসিজরগী কান্নবা ফংখ্রবনি।
এ.আই.আই.এ. দাইরেক্তর, প্রোফঃ তনুজা নেসারীনা অহানবা নুমিত্তা অতোপ্পা মমিং লৈরবা মীথুংলেনশিংগা লোয়ননা বিভাগ অসিগা মরী লৈনবা সোভেনিয়র অমা অমসুং আই.ই.সি. মেতরিএল কয়া লোঞ্চ তৌখি।
প্রোফঃ তনুজা নেসারীনা হায়খি, “এ.আই.আই.এ.না হেক হৌদোকখিবদগী আয়ুর্বেদবু মালেমদা খঙহন্নবা খোঙফম চেত্তুনা লাকখি। শলয়া তন্ত্রা বিভাগনা শিনবা সাউশ্রুতম অসিনা মতমগা চুনবা সর্জিকেল তেক্নোলোজীগা আয়ুর্বেদগা পুনশিন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিবু হেন্না লাইহল্লি, ইন্তিগ্রেতেদ সর্জিকেল প্রেক্তিস কয়াদা থাক ৱাংবা স্কিল অমসুং থাজবগা লোয়ননা আয়ুর্বেদগী সর্জন ওইনীংবশিংবু থৌনা হাপ্লি, পুক্নিং থৌগৎলি”।
নেস্নেল সেমিনার অসিগী অহুমশুবা নুমিৎ অসি সুশ্রুতা পুজন পাংথোক্তুনা হৌখি, মসিগী মতুংদা পেপর প্রজেন্তেসন কম্পিতিসন পাংথোকখি। পেপর প্রজেন্তেসন কম্পিতিসনগী মনা মথুম য়েন্থোকপা, থৌরমদা শরুক য়াবগী থাগৎ ৱাহৈ পীরবা মতুংদা থৌরম অসি লোইশিনখি।
শলায়া তন্ত্রগী ঐচ.ও.দি., প্রোফঃ (দাঃ) য়োগেশ বরৱেনা তীম সাউশ্রুতমবু পুক্নিং চেৎপগীদমক্তা থাগৎখি অমসুং অসুম্না হায়খি, “তীম সাউশ্রুতম্না থৱাই য়াওনা অমসুং অৱাবা লৈতনা হোৎনরি, মসিদা নত্তনা সাউশ্রুতম 2024বু হীরম খুদিংগী মায় পাকপা ফম্বাক অমা ওইহন্নবা মখোয়না খোঙফম চেত্তুনা লাক্লিবনি”।
মীওই 160 হেনবনা সেমিনার অসিদা শরুক য়ানবা রেজিস্তর তৌরকখি, মখোয়গী মনুংদা ভারতকী মফম কয়াদগী পি.জি./পি.ঐচ.দি. স্কোলর, রেসিদেন্ত দাক্তর, সর্জন অমসুং ফেকলতী মেম্বরশিং য়াওরি। সেমিনার অসিদা পেন ইন্দিয়া এক্সপর্ত; প্রোফঃ (দাঃ) লক্ষমন সিংহ – ভরানসী, বি.ঐচ.য়ু., আই.এম.এস.কী শলয়া তন্ত্রগী প্রোফঃ অমসুং হান্নগী ঐচ.ও.দি.; প্রোফঃ (দাঃ) হেমঙ্গা কুমার ভত্তচার্য় – নই দিল্লীগী এমসকী সর্জরী বিভাগ; প্রোফঃ (দাঃ) পি. হেমন্ত কুমার – জয়পুরগী এন.আই.এ.গী শলয়া তন্ত্রগী প্রোফঃ অমসুং ঐচ.ও.দি.; নেপালগী কাথমান্দুদা লৈবা ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিসিন (আই.ও.এম.) ত্রিভুবন য়ুনিভর্সিতীগী আয়ুর্বেদ কেম্পস অমসুং তীচিং হোস্পিতালগী শলয়া তন্ত্র বিভাগকী ঐচ.ও.দি., দাঃ বিজেন্দর শাহনা শরুক য়াখি।

AYUSH
All-India Institute of Ayurveda successfully Hosts 'Saushrutam 2024’ with Live Surgical Demonstrations
15 JUL 2024 3:45PM by PIB Delhi
The Department of Shalya Tantra at All-India Institute of Ayurveda (AIIA) New Delhi successfully organised the Second National Seminar SAUSHRUTAM Shalya Sangoshti on the auspicious occasion of Sushruta Jayanti-2024. Sushruta Jayanti is celebrated every year on 15th July to honour the legendary Sushruta, considered as the father of surgery. The seminar started on the 13th July and concluded today.
Prof. Sandeep Kumar, Founder Director, AIIMS Bhopal was the Chief Guest for the inauguration ceremony. Padamshri Prof. Manoranjan Sahu, Founder Director AIIA Delhi; Prof. Anurag srivastav, Ex-HoD surgical disciplines, AIIMS New Delhi and Dr MC Misra, former Director AIIMs were the Guest of Honours. AIIA Director Prof. (Dr) Tanuja Nesari; Prof Dr Yogesh Badwe, HoD Shalyatantra welcomed all the dignitaries and briefed about seminar. The event was also blessed by the presence of Dean PG Prof. Anand More and other senior faculty members of AIIA.
On the first two days, 25 live complex surgical procedures were successfully demonstrated, this unique opportunity provided participants to observe and learn various surgical techniques from renowned surgeons. During the live surgical workshops operations carried out on patients of Bhagandar (Fistula-in-ano), Arsha (Hemorrhoids), Pilonidal sinus, Gall bladder stone, hernia etc. using newer technics like VAAFT, Laparoscoly and laser and traditional Shayla methods. In the last one year, around 1500 patients have been benefitted through AIIA’s surgical procedures.
AIIA Director Prof Tanuja Nesari along with the esteemed dignitaries launched a souvenir and an IEC material related to the department on the first day.
Prof. Tanuja Nesari said, "Since its inception, AIIA has been committed to elevating Ayurveda globally. Saushrutam, hosted by the Department of Shalya Tantra, exemplifies our dedication to integrating Ayurveda with cutting-edge surgical technology, empowering aspiring Ayurvedic surgeons with advanced skills and confidence in integrated surgical practices."
The third day of the National Seminar started with the Sushruta Poojan ceremony, followed by a paper presentation competition. The event concluded with a valedictory ceremony where prizes were distributed for the paper presentation competition and a vote of thanks.
HoD, Shalaya Tantra Prof. (Dr) Yogesh Badwe applauded the dedication of team Saushrutam, "Team Saushrutam has worked with great enthusiasm and tirelessly, despite their professional commitment to make Saushrutam 2024 a successful platform in every aspect.”
More than 160 participants registered themselves, which consisted of PG/Ph.D scholars, resident doctors, surgeons, and faculty members from various parts of India. The seminar was graced by PAN India Experts; Prof. (Dr.) Laxman Singh Prof. & Ex. HoD Shalya Tantra, IMS, BHU, Varanasi; Prof. (Dr.) Hemanga Kumar Bhattacharjee Dept. of Surgery, AIIMS, New Delhi; Prof. (Dr.) P. Hemanth Kumar Prof & HoD Shalya Tantra, NIA, Jaipur; Dr. Bijender Shah, HoD, Dept. of Shalya Tantra, Ayurveda Campus and Teaching Hospital, Institute of Medicine (IOM) Tribhuvan University, Kathmandu, Nepal.