উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা ৩শুবা জি.সি.তি.সি. সাইবর সেক্যুরিতী কনফরেন্সতা থমখিবা ৱারোল
13 JUL 2024 7:53PM by PIB Imphal
পুম্নমক্কী মফমদা নোল্লুকচরি,
অদোমগী এজেন্দা লৈতে হায়না জেনেরেল সিংহনা হায়বীরে। মসি মওং অমদদি চুম্মি। মসিবু স্তিগমা চেনবনি হায়নবগীনি। হান্নদগী থৌরাং য়াৎলবা পান্দম অমগীদমক্তা অদোম্না থবক তৌরিবনি। অদোমগী মমাংগী কনফরেন্স অনিদা শরুক য়ারুরবা তুংদা, ঐহাক্না হায়নীংবদি অদোমগী এজেন্দা অমা লৈ হায়বসিনি। এজেন্দা অসিদি মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ নুংঙাইবনি।
হৌজিক্কী মতমগী তঙাই ফদবা এজেন্দা অমনি। তেক্নোলোজীগী শিংনবা অমসুং খুদোংচাবা কয়ানা মিনিৎ খুদিংগী হেনগৎলক্লিবা অসিনা এজেন্দা অসি শৌগৎপগী মথৌ তারিবনি। অদুনা অদোমগী এজেন্দা অসি য়াম্না ফৈ, মালেম্বু চাউনা তেংবাংগনি। মসিদা ভারতশু য়াওরিবনি।
ঐখোয়না মালেম্না শিজিন্নরিবা ৱাহৈ, থিঙ্ক তেঙ্ক অসি য়াম্না মরু ওই। লৈবাক অমনা করম্বা মায়কৈদা চৎলিবগে হায়বসি মসিনা তাকই। থিঙ্ক তেঙ্ক অসি নোংচুপথংবা মালেমদগী হৌরকপনি, মখোয় হৌরকপসি দিকেদ অহুম নত্ত্রগা মরিমুক শুরে। অচুম্বা ৱারোলগী মতাংদা মখোয়গী মনুংদগী খরদি য়াম্না চুম্মি অদুনা মখোয়না মশাবু থিঙ্ক তেঙ্ক নত্ত্রগা ফেক্ত তেঙ্ক হায়না কৌনৈ। চাউখৎপা অমসুং অওনবা পুরকপগী তঙাই ফদববু অদোম্না তসেংনা য়াঙখৎহনবা ঙমগনি। সাইবর সেক্যুরিতীগী শক্লোনশিং নীংথিনা খন্নবা হায়বসি য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওইরি।
চহি অহুম্মুক্তা ঙাইরি। অদুবু চহি অহুম অসিদা অদোম্না ইশাগী শক্তাকখ্রে। অদোমগী মমাংগী কনফরেন্স অনিগী মনুংদগী অমা ওইরিবা, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাক অমনা পীখিবা কীনোত এদ্রেস অসিগী মতাংদা ময়াম্না নৈনরি। ঐহাক্না হায়নীংবদি অদোম্না অহাঙবা অমা মেল্লি হায়বসিনি। মসিগী অহাঙবা অসি লৈফম থোক্তবনি। অদোমগী থিঙ্ক তেঙ্ক অসি মতম চানা লাক্লবনি।
শিংনবা মশক নীংথিনা খঙদোক্তুনা মরী লৈনবা ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্নবগীদমক্তা গ্রুপ অসি ঐহাক্তি চহি খুদিংগী চাউথোকপা হেনগৎহন্নীংই। শক্নাইরবা রিসোর্স কয়া পুনশিন্নদুনা থিঙ্ক তেঙ্ক অসিবু হেন্না মতিক লৈহন্নীংই।
অদোমগী একজেক্যুতিব কাউন্সিল অমা লৈরি। অদুনা থিঙ্ক তেঙ্ক অসিনা অদোমগী ফোকস এরিয়া ওইরিবশিংদা অফবা থৌশিল থৌরাং য়াত্তুনা মালেমগী থিঙ্ক তেঙ্ক অমা ওইরকপগী মতিক লৈরিবনি।
মরুপশিং, হৈ-শিংবা মীওইশিং পুনশিনবা হায়বসি অরায়বা নত্তে। ঐহাক্না রাজ্য সভাগী মতাংদা হায়বা নত্তেকো। মসিদা হৈ-শিংবা মীওই কয়া য়াওরি অদুবু মখোয় খুদিংমক নাকল অমত্তা লৈমিন্নবদি নত্তে। থৌরম খরদা মখোয় অমত্তা ওই। অদুবু, অদোমগী মতাং অসিদদি তেংবাংনবগী থৌওং লৈরি। শিংনবা অমগা মাইয়োক্নগে হায়বা পান্দমগা লোয়ননা অদোমদি মিসন মোদতা লৈরি। শিংনবা অসি করিনো হায়বা ঐখোয় খুদিংনা খঙলবনি। মরুপশিং, শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরম্না লৈবাক অমগী ৱাহন্থোক পীরিবনি।
ঐহাকপু পার্লিয়ামেন্ত, লোক সভাদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমা ওইনা ইং 1989দা থাগৎখি। ভারতকী শেন্মিৎলোনগী পাক চাউবসি লন্দন অমসুং পেরিস লৈরিবা লৈবাকশিংগী শেন্মিৎলোন্দগী হেন্না পীক্লম্মি। দিকেদ অমগী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি অশোনবা শেন্মিৎলোন মঙাগী মনুংদা লৈরম্মি। অদুবু, ঐখোয়না দিকেদ অমগী মনুংদা 11শুবা থাক্তদগী 5শুবা থাক্তা চোংলকখি। হৌজিক্তি ঐখোয়না য়ু.কে., ফ্রান্স, কানাদা, ব্রাজিলদগী হেন্না চাউরে অমসুং জাপান অমসুং জর্মনীদগী অথুবা মতমদা চাউবা হেল্লগনি। মসিশু ইন্দিকেতর অমনি।
মীপুম খুদিংগা মরী লৈনবা শেন্মিৎলোনগী শাহৌগী ইন্দিকেতরগী মায়কৈদা চঙশিনা তারি। মীওই মিলিয়ন 500পু বেঙ্ককী পথাপকী মনুং চল্লক্কনি হায়বসি ঐখোয়না খল্লুবা নত্তে।
য়ুম্থোং খুদিংদা অমাংশঙ শাদুনা, ঈশিং য়ৌহন্দুনা নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপকনি হায়বসি ঐখোয়না কৈদৌনুংদা খল্লুবা নত্তে। দাইরেক্ত ত্রান্সফর হৌজিক পাংথোক্লি। ঐখোয়না মালেমগী ত্রাঞ্জেক্সনগী 50% পাংথোক্লি। ত্রাঞ্জেক্সনশিং অসিগী সেক্যুরিতী অসি য়াম্না মরু ওই। বেনেফিশরী খুদিংনা কান্নবা ফংনবা হায়দুনা অনৌবা অমসুং মতিক লৈবা মেকানিজম কয়া শেম্লি। অদুবু চাউখৎপা কয়া অসিগী মরক্তা অরানবা খুদোংচাবা লৌবা মীওই কয়া অমশু লৈরি। অদুবু, লৈবাক অসিনা ইন্তর্নেত খোঙজেল য়াঙনা শিজিন্নবা হৌখ্রে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা ইন্তর্নেত শিজিন্নবা মীওই মিলিয়ন 850 লৈরবনি।
চাইনা অমসুং য়ু.এস.কী ইন্তর্নেত শিজিন্নরিবা অপুনবা মীওই মশিংদগী ঐখোয়না হেল্লে। লৌমী মিলিয়ন 100না সরকারগী মায়কৈদগী শেলগী খুদোংচাবা অসি চহি অমদা খুদোংচাবা অহুম্লক ফংগনি হায়বসি অদোম খল্লুবরা?
ঐহাক্না হায়নীংলিবা অসিদি, দিজিতেল ৱর্কিং হায়বসি হৌজিক্তি ঐখোয়গী শরুক অমা ওইরে হায়বসিনি। মসিনা শেন্মিৎলোনবু মমাংদা তৌরমদবা মতৌদা ফোর্মেলাইজ তৌরে। ৱর্ল্দ বেঙ্ককী প্রসিদেন্তশু লৈবাক অসিদা জি-20গী মনুংদা লাক্লম্লে। মহাক্না মরু ওইবা ৱাফম অমা হৌদোক্লম্মি, মদুদি, ভারতকী দিজিতাইজেসন অসি মালেমগী খুদম ওইরবনি।
ভারতনা চহি তরুক্কী মনুংদা ফংখিবসি দিকেদ মরিদা ফংবা ঙম্বা নত্তে। মদুমক নত্তবনিনা, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী শাহৌ ঙাক্না ঐখোয়না নীংথিনা শেম শাবা তাবনি। সাইবরক্রাইম্না মীয়াম্বু নথাক তৌহন্দনবা হোৎনবা তাবনি। অদোমগী মীংচৎ মীয়াম্না খঙলবা তুংদা অদোম্না মসিগী মতাংদা চুনবা উপায় তৌদুনা ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি।
অদুবু, সাইবর ক্রাইম হায়বসিদি লিগেলগী ইচিল ইনাওশিংগী মফমদফাওবা অনৌবা হীরম অমা ওইরি। ঐখোয়না অহানবদা শিংনবা কয়া মাইয়োক্নরম্মি। মসিগী মাইয়োক্তা কনাদা ৱাক্তকদগে, করম্বা মতমদা ৱাকৎকদগে হায়বা মীয়াম্না খঙলমদে। মসিগী মরমদি ক্রাইম অসি লৈবাক্কী মফম খুদিংদা থোকপগীনি।
মসিগী হৌরকফম অসি লৈবাক ৱাংমদগী অয়াম্বা ওইরিবনি। অদুনা পুলিস, ইনভেস্তিগেতর, রেগ্যুলেতর অমসুং লিগেল ফ্রেতর্নিতীনা নাকল অমদা লৈমিন্নবা তাবনি। অকায়বা পীহনবা ঙম্বা তেক্নোলোজী মরাং কায়না লৈরবনিনা ঐখোয়না কন্না হোৎনবা তাবনি। হায়রিবা অকায়বশিং অসি ঐখোয়গী য়ুম, ওফিস্তা লৈরবনি। অদুনা ঐখোয়না শিংনবা অসিবু খুদোংচাবদা ওন্থোকপা তাবনি।
ইন্তর্নেত ওফ থিংস, এ.আই., ব্লোকচেন অসি মীওই কয়া অমদা শুপ্নগী ৱাহৈ অমখক ওইরম্বা য়াই। মখোয় অসি মুন্না য়েংলুবদা ৱাহন্থোক অমত্তা থোক্তবনি। অদুবু বিভাগনা প্রজেন্তেসন অমা উৎপীখিবদা ঐহাক মুন্না খঙলে। মসিগী মতিক য়াম্না লৈ। থিঙ্ক তেঙ্কনা মিৎয়েং চঙলিবা হীরম অসি শুপ্নগী শেন্মিৎলোন, কারবার অমসুং মীওই অমখক্কী অপাম্বদা মিৎয়েং চঙবখক নত্তে, মখোয়না লৈবাক্কী সেক্যুরিতীগশু মরী লৈনরি।
অদুনা অকায়বা পীহনবা তেক্নোলোজীশিং অপদেত তৌদুনা মখোয়গী কান্নবা ওইনা লৌদুনা খুদোংচাবদা ওন্থোকপা তাবনি। সেক্যুরিতী খক্তদা মিৎয়েং চঙবা থিঙ্ক তেঙ্ক দা ঐহাক্না শরুক য়াবগী তাঞ্জা ফংখি। হৌজিক লৈরিবা মেকানিজম অসিনা লানগী ৱাহন্থোক হোংদোকখ্রে।
লান অসি হৌজিক কংফাল, ঈশিং অমসুং নোংথক্তগী হেল্লে। মসিনা অনৌবা মায়কৈ লৈরে অমসুং তেক্নোলোজী অসিগীদমক্তা লৈবাক অমনা কয়া য়াম্না শেম শাদুনা লৈরবগে হায়বসিনা লৈবাক অদুগী মপাঙ্গল তাক্লে।
মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক থোকপগী অমগী লৈবাক ওইরিবা ঐখোয়না হৌজিক ক্বান্তম কম্প্যুতিংদা মিৎয়েং চঙবা লৈবাক খরগী মনুং চল্লবনি। ঐখোয়না 6G কম্মর্সিএলাইজ তৌনবা হোৎনরি। অদুনা, থিঙ্ক তেঙ্কনা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিক ইন্সতিত্যুসনগী অহেনবা মশা লৈবগী মথৌ তারে। মালেমদা মমিং চৎপা ইন্সতিত্যুসন কয়া অমনা ভারতপু কারবারগী থিঙ্ক তেঙ্ক ওইহল্লিবনি। লৌশিং হায়বসি মতম কয়াদগী তুংদুনা লাক্লবনি।
অকায়বা পীহনবা তেক্নোলোজীগী হীরমদা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা তাকপীফম থোক্লি। মসিনা লৈবাক চাউখৎপফা য়াম্না তেংবাংগনি। অদুবু। লাপ্না মহৈ পীবা হায়বসি অরুবা থৌওংনি। সাইবর ক্রাইম থোক্লিবা মীয়াম্না খঙদবগীনি।
সর্ভিস পীবগী মতাংদা ভারতনা খুঙ্গংগী থাক্তা অচৌবা থৌওং পাংথোক্লিবা অসিদা মালেম্না ঙক্নরবনি। অশাংবা ক্যু লেপ্নদ্রে, তেক্নোলোজীশিং অসিনা হীরম খুদিংমক লোয়না লাইথোকহল্লে। মসিনা হায়বদি তেক্নোলোজী হায়বসি অচম্বা মীয়ামগী পাসৱার্দ ওইরে হায়বনি।
চহি চা কয়াগী মমাংদা ভারতনা পাৱর হাউস ওইরম্লিবা অসি নলান্দা, তকশিলানা খুদম ওইরি।
বেঙ্কিং ইন্সতিত্যুসনশিংনা অদোমগী দেতা মীঙোন্দা পীথোক্কনি হায়না হঞ্জিন হঞ্জিন্না লাওরি। অদুবু তল্লি হায়বা ঙমদবা মিত্রং কয়ানা খুঙ্গংগী মীয়াম্বু ফারি। লোন ফংলগনি, অদোমগী দেতা পীরকউ হায়বদা অদুমক পীনরি। অদুনা মসিনা মীয়াম্বু শোন্থহল্লি। মসিগুম্বা থিঙ্ক তেঙ্কনা মীয়াম্বু শিংহনগনি। মসিগুম্বা থবকশিং অসিগীদমক্তা ঐখোয়না দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেতকী ওফিসকী তেংবাং লৌগদবনি হায়না ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন্দা ঐহাক্না ৱারোল থম্বগী খুদোংচাবা ফংজখি।
দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেত হায়বসি ময়োলনি অমসুং জিলানা মসিবু ইকায় খুম্নরিবনি। হৌজিক ঐখোয়না মসিগুম্বা ইস্তাব্লিশমেন্তকী মথৌ য়াম্না তারবনি। মোবাইল থোক্লকপা খুদিংদা মশক মান্নরবশু মখোয়গী সেক্যুরিতী হেনগৎলগা লাকই। সর্ভিস সেক্তরগুম্বা দেতা য়াম্না লৈবা মফমশিংগী দেতা অসি নীংথিনা ঙাক শেন্দুনা থম্নৈ। অদুবু, মালেম পুম্বগী দিফেন্সকী মফমশিংদা মতম নাইদনা সাইবর এতেক্ত থোকপগী পাও ঐখোয়না তাদুনা লৈরি। ঐখোয়সগু মসিগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈগদবনি। লৈবাক মনুংদা লৈরিবা মালেমদা মমিং চৎপা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মসিগীদমক্তা অমত্তা ওইবা তাবনি। ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিং ইন্নোভেতিব ওইবা তাবনি।
মখোয়না রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ততা তেংবাংনদুনা কনা অমত্তনা অকায়বা পীবা ঙম্লোইদবা সীস্তেম শেমগৎপা তাবনি। ঐখোয়না মসিদা মালেমগী মকোক থোংবা য়াই। তেক্নোলোজীগী হীরমদা ঐখোয় য়াম্না শোত্থরম্মি। নোংচুপ লৈবাক্তা লৈরিবা তেক্নোলোজীশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়ৌরকপদা দিকেদ চঙলম্লিবনি। অদুবু, হায়রিবশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তগী থোক্লক্কনি হায়বসি ঐখোয়না খল্লুবা নত্তে।
মসিদি ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তীনি, মখোয়গী লম্নি, অদুনা ঐখোয়না খুদোংচাবা লৌবা তাবনি হায়না ঐখোয়না খল্লম্মি। ঐখোয়না মখোয়গী মতুং কয়া য়াম্না কুইনা ইনখিদোইনো? ইল্লরোই। ঐখোয়না পুম্নমক্তগী মাঙজিল থাবা হীরম কয়া অমা লৈরে। ঐখোয়গী লৈবাক্না চাউখৎলিবা অসিদি থিংবা ঙমদ্রবা অচৌবা ইচেলগুম্বনি।
ঐখোয়না নিংতম্বগী চহি চাম্মা মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা চহি, ইং 2047দা ভারত অসি চাউখৎপা লৈবাক ওইহনগনি হায়না লেপখ্রবনি। লমজেল অসি ঐখোয়না হৌজিক চেল্লিবনি। মীপুম খুদিংনা তেংবাংসি। অদুবু, মসিগুম্বা ক্রাইমগী মতাংদা শেম শাদ্রবদি অপনবা শোইদনা লাক্কনি। অদুনা সাইবর সেক্যুরিতী অসি য়াম্না মরু ওইরি।
মছিন লর্নিং হায়রিবা অসি কান্নবা য়াম্না পীগদবা মেকানিজম অমনি। লৈবাক্কী মিংচৎ থীহন্নবা, চাউখৎপদা অকায়বা পীনবা ৱারোল কয়া শন্দোকপা ঐখোয়না থেংনরি। মখোয়সি লৈবাক মনুং অমসুং মপান্দগী হৌরকপনি। অদুনা ঐখোয়না কৈদৌবা তাই, শেম শাদুনা লৈবা তাবনি। মছিন লর্নিংনা মসিগা মাইয়োক্নবা ঙমগনি।
মসিগা শেন্মিৎলোন চাউখৎপগা মরী লৈনৈ। লৈবাক অমগী শেন্মিৎলোন চাউখৎলকপা মতমদা মদুগী গনতন্ত্রীগী পথাপ অমসুং স্ত্রেতজিক দিফেন্সনা শেম শাদুনা লৈবা ঙম্মি। ঐখোয়না পাঙ্গল লৈরবা অমসুং শান্তি লৈবা মতমদা মসি ওইথোকই। শান্তি অসি পাঙ্গলদগী লাকই। ঐখোয়গী লৈবাক অসি মালেম্না ইকায়খুম্নরি, মসি মমাংদা ওইরম্বা নত্তে। মসি মখা তানা চত্থখিগনি।
ঐখোয়না কোবিদকী মতমদা অতোপ্পা লৈবাক কয়াবু শেন্নখি, লমজিংখি। মতমদুদা, মীওই বিলিয়ন 1.3 লৈরিবা ঐখোয়গী লৈবাকশু কোবিদকা মাইয়োক্নরিবনি। অদুবু, ঐখোয়না লৈবাক 100তা কোভেক্সিন-মাইত্রীনা তেংবাংখি, মালেমগী লুচিংবা কয়ানা থাগৎনখি। ঐহাক্না মীরম লৈবাক্কী খঙচৎ চৎপা মতমদা থাগৎ ৱাহৈ কয়া তাবা ফংখি।
ভারতকী দিজিতেল প্রোগ্রামগী থৌওংশিংবু ৱর্ল্দ বেঙ্কনা শকখঙখিবা অসিনা মালেমদা ঐখোয়গী শক্তাক মমি শেংহনখিবনি। থৌওং অসিমক মালেমগী রোল মোদেল ওইনা শিজিন্নফম থোকই হায়না মখোয়নাফোংদোকখ্রবনি। হৌজিক্তি ঐখোয়না লৈবাক কয়াবু মখুৎ পায়দুনা শেন্নবা ঙম্লে। ভারত সরকারনা মসিবু য়াম্না মরু ওই হায়না শকখঙলি।
তেক্নোলোজীগী শিংনবশিং মাইয়োক্নদুনা মখোয়গী কান্নবা ওইনা লৌবা অমসুং লৈবাক চাউখৎপদা শিজিন্নবা হায়বসিদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙলি হায়নাঐহাক্না থমখ্রে। সাইবর সেক্যুরিতীদা মিৎয়েং চঙলে অমসুং কাঙলুপ শেমদুনা অমসুং কাঙলোন শেমদুনা মসিগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা সরকারনা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে।
ঐখোয়গী দিজিতেল দিফেন্স মপাঙ্গল লৈহন্নবা সরকারনা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে। নেস্নেল সাইবর সেক্যুরিতী পোলিসী, ইন্দিয়ন কম্প্যুতর ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স তীম, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী এক্ত 2000দা অহোংবা পুরকপা, নেস্নেল ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোতেক্সন সেন্তর, দিজিতেল পর্স্নেল দেতা প্রোতেক্সন এক্ত 2023 অমসুং পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরশিপ খুমাং চাউশিলহনবা হায়বসি পনবা য়াবা খোঙথাংশিংনি।
দিজিতেল পর্স্নেল দেতা প্রোতেক্সন এক্ত 2023 অসিনা মীওই কয়াগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্লি। খুঙ্গংগী মীয়াম্না ইশাগী দেতা ঙাক শেনবগী করি মথৌনো খন্নরি। মশাগী দেতা, বেঙ্ক কার্দ, একাউন্ত অমসুং পাসৱার্দ অসি মশা খক্তনা খঙগদবনি হায়বসি মখোয়দা খঙহনফম থোকই। থিঙ্ক তেঙ্ক অসিগী কোর গ্রুপকা রাজ্য সভাগী মেম্বরশিংগা ৱারী শান্নহন্নীংই। মসিনা মখোয়দা অনৌবা লৌশিং পীগনি।
মরমদি, রাজ্য অমসুং লোক সভাদা করিগুম্বা অমা হায়বা মতমদা লৈবাক পুম্নমক্না তারিবনি। অদোম্না তঙাই ফদবা লৈরে হায়না তাকপা হীরমশিংদা ঐখোয়না থবক তৌরিবনি। অদুনা সাইবর সেক্যুরিতী লীদর্শিপকী চৎনবী লৈহনবা তাবনি, অদুগা হায়রিবা সাইবর এতেক্তশিং অসিগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা মতিকশিং লীদরশিং অসিদা লৈহনবা তাবনি। সাইবর এতেক্ত কয়ানা মীওই কয়াগী শেল লৌথোকপীবা, মদুনা মরম ওইরগা মশাগী পুন্সি অমসুং ইমুংদা অৱাবা নংহনবগী থৌদোক য়াম্না থোকখ্রে। মতাং অসিদা মখোয়না করিশু তৌবা ঙমদনা তুমিন্না লৈবশু য়াওরিবনি। অদুনা, মখোয়গী মফমদা লিগেল এদ পীবগী মথৌ তারকই। মীয়াম্না মাঙ থানা থোকপীরকউ, মদুদগী মসিগুম্বা ক্রাইমগী মতাংদা লৈবাক্না মাইয়োক্নগে হায়না লেপ্পগী ইথিল লাক্কনি।
মরুপশিং, থৌওং অসিনা স্ত্রেতজিক অমসুং তেক্নিকেল দোমেন্দা হ্যুমেন রিসোর্সক ইম্পাৱর্মেন্ত তৌবগী মথৌ তারে হায়না তাক্লি। ঐহাক্না আই.আই.তি., আই.আই.এম., সাইন্স ইন্সতিত্যুসন অমসুং লৈবাক্কী মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসন কয়াদা চৎলুরে। মখোয়গী ৱাখল্লোন অসি তোঙানবা ওইবনা মখোয়গা ৱারী শাবগী থৌওং তোঙানগনি। নিতি আয়োগকুম্বা সর্কারগী থিঙ্ক তেঙ্কশিংগা মরী লৈনদুনা, হায়রিবা মফমশিং অসিগী মহৈরোইশিংবু ইন্নোভেতিব ওইহন্নবা অদোম্না কোর্স শেম্বা তাবনি। অদুবু, হৌজিক ঐখোয়না থেংনরিবা শিংনবা অসিদি ই-পাউ ফাওনবা ৱাৎপগীনি। মহৈরোইশিং অসি পরিক্ষা মায় পাকপগীদমক্তা খন্দুনা লৈরে। হীরম অসিদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং মখোয়না খঙদবনা মরম ওইরগা মখোয়না হৌজিক্কী ফিভম অসিদা লৈরিবনি।
ঐহাক্না পাৱর সেক্তরগী মতাংদা খল্লম্বনি। গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন খঙইকো? ভারত সরকারনা মসিগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 18,000 কাইথখ্রে। ইং 2030 ফাওবদা থবক লাক্ষ 8 অমসুং লুপা লাক্ষ লিশিং 18গী ইনেভেস্তমেন্ত লৈরগনি। স্পেসকী মতাংদা খল্লুবদশু ঐহাক ঙকই। ঐনা আই.এস.আর.ও.দা অহুম্লক চৎলুরে, মখোয়গী ফেকলতীশিংগা ৱারী শারক্লে। ঐখোয়না থাক ৱাংনা খনবা ইন্সতিত্যুসন্দগী লাকপা মীওই অমত্তা য়াওদে। ঐখোয়গী অঙাংসিংনা আই.আই.তি., আই.আই.এম.গীদমক্তা শেম শানরি। মসিগী ৱাংমদশু ঐখোয়না য়েংবা তাবনি।
লৌশিং অসি ফাজিন্দুনা থমগদবা নত্তে। ফোংদোক্কদবনি। অদোমগী মতৌ খঙলবদি, মসি পাংথোকপা ঙমগনি। অদোমগী মিৎয়েংগী মখা পোল্লি। ভারতকী সমুদ্র তোর্বানশিংদা য়েংসি। ব্লু ইকোনোমীনি। মসিগী কান্নবা লৌবা য়াইনা। য়োগগী মতাংদা মালেমগী থাক্তা লৌবা য়াবা খুদোংচাবা য়াম্না লৈ। মসি লৌফম থোক্লিবনি।
মরুপশিং, নুপীগী পাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি করিনো হায়না ভারতনা ঙসি তাক্লি। মসি করিনো? ঐখোয়না গনতন্ত্র দিবস নুমিত্তা উখ্রে।
ঐনা হায়বদি, ভারত অসি খুদোংচাবা অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী লমদম্নি। গ্রোথ ত্রাজেক্তরী নৈনদনা ঐখোয়না পোলিতিকেল দিভেলপমেন্তকী ৱারী শাবা য়াদে। লৈবাক নত্ত্রগা পোলিতিকেল পার্তীনা মসিগী খুদোংচাবা লৌবা য়াগনি। অদুগা তংদু লৈতাবা সরকার অমা লৈরবা মতুংদা, হায়রিবা শাহৌশিং ঐখোয়না লৌবা ঙমগনি।
ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ততা লৈরিবা মীওইশিংগী য়াম্লবা তেলেন্ত, রাজ্য সরকারনশিংনা খোঙফম চেৎলিবা, চাউখৎপা পাম্লিবা অমসুং সরকার অমদি প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং শানবা লুচিং পুরেল অসিনা মথংগী চহি মঙা অসিদা চহি চা অসিদি ভারতকীনি হায়না শোইদনা তাক্কনি হায়বগী ঐঙোন্দা য়েৎনীংঙাই লৈতে। তেরোরিজম্না ঐখোয়বু য়াম্না ৱাহনখ্রে, অদুবু ঐখোয়না মতিক চানা পাউখুম পীখ্রে।
ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা কন্না হোৎনরি। মহৈদি মীয়াম্না উরবনি। সংবিধানগী তেম্পরেরী আর্তিকল 370 হৌজিক লৈত্রে। সাইবর সেক্যুরিতী হায়বসি তেরোরিজমগী ওইনশু য়াম্না মরু ওই।
ইহৌ কয়া মতম শাংনা চত্থবা, মালেমগী মফম কয়াদগী লৈবাক কাইহন্নবা হোৎনরকপা ঐখোয়না উরে। অদুনা ঐখোয় চেকশিনবা তাবনি, মরু ওইনা, সাইবর সেক্যুরিতীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা তাবনি। অদোমগী পুন্সি মাঙহনবা ঙম্বসি মসিশু অমা ওইরিবনি অদুনা ঐখোয়না 100% মিৎয়েং চঙবা তাবনি।
মরুপশিং, ঐখোয়না বিশ্ববন্ধু ওইবগী পান্দম থম্লি, অদুগা করিগীশু থম্লোই? ঐখোয় অসি চহি চা কয়াগী মমাংদা বিশ্বগুরু ওইরম্লিবনি। বাসুদেব কুতুম্বাকমগী চাউখৎ ৱাখলোন্দা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। মসিনা ঐখোয়গী জি-20গী থীমশু ওইখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা খোঙফম চেৎলিবা ভারত প্রোজেক্ত, “শান্তি অসি তানগদবনি, লান তৌদুনা লৌগদবা নত্তে, দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীনা পুরক্কদবনি”, অসিনা তেক্নিকেল অমসুং সাইবর স্পেসকা মরী লৈনবা পোলিসীগী হীরম কয়াদা মালেম তেংবাংনবগী খোল্লাও ওইরিবনি। মসি ঐখোয়না তুংলমচৎ খঙনা চৎপা তাবনি, নত্ত্রগা ঐখোয়গী খুত্তগী ৱাংমা লানখিগনি।
ঐহাক্না মমাংগী থাদা বাউলিয়ানৱালা পোস্ততা চৎখি। নুমিৎ য়ুংবা মতমদা চৎপনি। মতম অসিদা চৎপগী মরম অমা লৈ। মসিগুম্বা মতমদা ঐহাক চৎলি খঙনবা চৎপনি। ফিভম চাদবা মতমদুদা মীপুম খুদিংমক চেকশিন্না অমসুং মীকুপ নাহুম শিংনা লৈরমখি। শম্বল নীংথিনা খারি, উৎ কয়া চত্থোক চৎশিন তৌনরম্মি। অতোপ্পা নাকলদা কনামত্তা লৈরমদে। কনা লৈত্রবশু কায়দে, ঐখোয়না লান্থোক্তুনা চৎলুগদবা নত্তে। অদুবু মখোয়দি লাকপা য়াই, অদুনা ঐখোয়না 24x7 মীকুপ নাহুম শিংনা লৈবা তাবনি। ঐ পুং অমা লৈরম্লগা লাক্লে। মদুগী খুদোংচাবা মখয়না লৌবা য়াইনা। মীকুপ নাহুম শিংবগী মতৌ অসি সাইবর ক্রাইমগী মতাংদশু চপ মান্ননা লৈগদবনি। নত্রবদি, চেকশিন্দবা মিৎকুপ্তা লান্দারক্কনি।
ভারতনা ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক ওইবা পাম্লি। অদোম খুদিংমক মরু ওইবা স্তেকহোলদর ঙাক্তনি, মরমদি, সাইবর সেক্যুরিতীবু ঐখোয়না লায়না লৌবা য়াদে। সেক্যুর দিজিতেল ইনভাইরনমেন্ত লৈবনা ইন্নোভেসন লৈহনগনি, ইনভেস্তমেন্তকী পুক্নিং চীংশিনগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিংদা মওং নাইনা চাউখৎহনগনি।
হৈ-শিংলবা অদোম্না কনফরেস্ন অসিদা মপুং ফানা নৈনগদৌরিবা ৱারোলশিংনা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা তেংবাংগদবা ৱারোইশিন পুরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। থৌওং অসি লেপ্তনা চত্থবা থৌওং ওইহনগদবনি। অদোম্না ইশাগী ফম্বাক খনবা য়াগনি।
পার্লিয়ামেন্ততা লৈবা মীহুৎশিংনা পাংথোকফম থোকপা থৌওং লৈরগদি, ঐহাকপু মদুগী শরুক ওইহনবীয়ু। ঐখোয়না মসিগুম্বা ভর্চুএলগী য়ুগ অসিগী মাঙজিলদা লেপ্লিবা অসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয় অসি মরিশুবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসনগী মনুং চল্লবনি।
অওনবা অসি ময়েক য়াম্না শেংলবনি। ভারতপু দিজিতেল সুপরপাৱর ওইহনবখক নত্তনা সাইবর সেক্যুর ওইবা লৈবাক অমশু ওইহন্নবা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলসি। সেক্যুর ওইবা দিজিতেল ফ্যুচরগী মায়কৈদা চঙলিবা খোঙচৎ অসি ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নগদবনি।
ইন্নোভেতিব, ইনক্লুসিব অমসুং খ্বাইদগী হেনবা থৌওং ওইরিবা, সেক্যুর ওইবা দিজিতেল ইন্দিয়া অমা ঐখোয় পুন্না শেম্মিন্নরসি। মসিগুম্বা মরু ওইবা হীরমশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপা ঙমহন্নবগীদমক্তা অহুমশুবা জি.সি.তি.সি. সাইবর সেক্যুরিতী কনফরেন্স অসিবু শিন লাঙলিবশিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। খুদোংচাবা অসি লৌদুনা, সেক্যুর ওইবা দিজিতেল ফ্যুচর শেম্নবা ঐখোয়না ৱাখল্লোন লান্নসি, খাইদগী ফবা থৌওংশিং তাক্নসি অমসুং ঐখোয়গী অপুনবা ৱারেপকী মপাঙ্গল হাপ্লসি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at the 3rd GCTC Cyber Security Conference
13 JUL 2024 7:53PM by PIB Delhi
Greetings to all of you,
General Singh said you do not have an agenda. In a sense, true. Because it is taken to be stigmatic. You are serving a predetermined cause. But I can say, after having gone through your earlier two conferences, you have an agenda. The agenda is for the welfare of humanity.
An agenda that is in need of our contemporaneous times. An agenda that is required to be nurtured because technological challenges and opportunities are unfolding by the minute. So your agenda is wholesome, soothing, and to help the world at large, including Bharat, that has been targeted by such kind of menacing trends.
A think tank, if we examine in global terms, is very vital. It defines the direction in which a country is going. Think tanks have emerged in the Western world, and they are three or four decades old even. Some of them are very authentic when it comes to fact and they label themselves as think tank and fact tank. So, this is so very vital. You can really catalyse the much-needed development and change. It is commendable that you have deliberated various facets of cyber security and this on this platform, which is nascent.
Hardly three years. But then in three years, you have made your presence felt. Your earlier two conferences, one was a keynote address by one of our neighbouring countries' personality, is being debated. All I can say, you are filling a vacuum. A vacuum that should not have been there. Your think tank has come not a day too soon.
I wish it gets into a higher group year by year, so that there is proper appreciation first of the situation and then its resolution. Convergence of acclaimed human resources with great exposure and experience in varied areas make this institute, this think tank, remarkable and extremely relevant.
You have an Executive Council. So I can say, without fear of contradiction, that this think tank has the potential to emerge as a global think tank that can help formulate policies in the area that is your focus area.
Friends, to bring intelligent people together is never easy. I'm not reflecting on Rajya Sabha. It has intelligent people and it's not that every time they are not on the same page. They are on the same page on occasions. But here I find continuity, cooperative, collaborative approach. You are in mission mode with a passion to deal with a problem. The problem is writing on the wall for all of us. Friends, economic activity defines a nation.
Just imagine what was our situation in 1989, when I was elected to Parliament, Lok Sabha, I had the good fortune to serve Bharat by being a central minister. The size of Indian economy then was smaller than the size of economy of the countries of London and Paris.
Just a decade ago, we were taken as a fragile five countries on the point of economy. What a jump in a decade. From slot number 11, we are at number 5. And look at, we have marched ahead of whom? UK, France, Canada, Brazil and it's a matter of time we'll be ahead of Japan and Germany. But then, this is one indicator.
We have to go to another indicator also an indicator of economic growth that is relatable to every individual. Because our size at the moment has to be seen in the context of our demographic size. So I have no doubt that our economy is looking up. and it is looking up on account of various steps taken. We never imagined that there will be banking inclusion of 500 million people. We never thought of it.
We never thought empowerment of women will take place by toilets in every household, providing water. But I've come to the relevant issue. 500 million banking accounts, banking inclusivity, has given us a big flip.
Direct transfers are taking place. We account for nearly 50% of global transactions. Security of these transactions is critical. Innovative, menacing mechanisms are being developed to see that the beneficiary is deprived of it. Because every positive technology brings in its wake something for rogue elements. These rogue elements are ever prepared and for lack of information, for lack of dissemination, people fall easily prey to these kinds of practises. But the great thing about this nation is that we have moved so fast in adaptability of Internet. We have users, 850 million.
We have Internet per capita consumption that is more than that of the US and China taken together. Can you ever imagine in a country like ours that 100 million farmers thrice a year will get financial advantage from the government? That advantage, the government can take the credit, rightly so. But what is remarkable is that the farmer is prepared for it.
All I'm trying to suggest is that digital working is part of us now. Digital working is part of every Indian. It has formalised our economy as never before and with this, there are challenges. Obviously because the world bank president was here during G20. He made a very important suggestion, a reflexion, that India's digitisation is a role model for the world.
But what India has achieved in just 6 years is normally not achievable in 4 decades. And that being so, we have to be extremely well prepared to sustain our economic growth, to see the trajectories incremental, that people are not disheartened by onslaught of cybercrimes so that they are not cheated. There has to be a secure mechanism and that can be brought about when things in terms of your reputation reach out to the people through governmental mechanism, sensitising them, disseminating the information, so that people at large and institutions engage in prevention, precaution, neutralising that, and ultimately something which comes to the table of my fraternity, legal fraternity, because by and large, lawyers are facilitators.
But it is one area which is new even to the legal fraternity, to the investigating agencies. Initially we have a great difficulty. People are not aware where to report a cybercrime, when to report a cyberattack, and then the agency is not well prepared at all levels, because these crimes can take place in every nook and corner of the country.
And the source may be much beyond our geographical borders. So the police system, the investigator, the regulator, the legal fraternity, all have to converge on one page. And in that context, you will have to work very hard, because disruptive technologies have come to stay. They'll be with us. They are in our home space. They are in our work space. They have defined the way we will act. These technologies have got into driver's seat. Now these challenges have to be converted by us as opportunities.
Internet of things, artificial intelligence, blockchain, machine learning, for many would be words. If you look at these words and expressions in the lexical, they make no sense. But it was an eye-opener for me when we had the occasion to see a presentation by the department. What enormous potential it has. Because the area in which the think tank is focussing at the moment is an area not limited to just economics, not just to the aspects of business or individual persons. It is relatable also to the security of the nation.
And therefore, updating the system with these disruptive technologies to unleash their positive energy, to avail them as opportunities is something we have to do. I had the occasion to participate in a think tank that primarily focused on security. War is beyond conventional mechanism now.
War is beyond land, space and sea. War has taken different dimensions and how prepared a nation is in these technologies will define the prowess of the nation. Soft diplomatic power, the cutting edge of diplomacy is primarily premised these days on our strength in these technologies.
I am delighted to share with you that our birth, home to one sixth of humanity is among single digit countries that are focussing on quantum computing. We are focussing on commercialisation of 6G. That being the situation, the think tank must get additional branch of industry and academic institutions. If India was a powerhouse long back, centuries ago, Nalanda, Takshila defined it. India was a powerful country in business thanks to institutions of global repute. Knowledge and wisdom was there.
Our institutions have to rise and they can now take lead by being in the front lead when it comes to imparting education training in disruptive technologies. I have no doubt this think tank will certainly go a long way in facilitating this development. Technology absorption in our country people thought from a distance was difficult.
Language, reason, lack of education, villages. The world is stunned and surprised that technology is being used at the village level in a massive manner in delivery of services. The long queues that rotate our times.
People have to take leave for getting rid of their electricity bill, water bill. The process of passport was difficult on account of such situations. All that has been brought about seamlessly, effortlessly. If a person in a village does not know it his neighbours would know it. Which means increasingly organically technology is becoming a password with the ordinary man. He relishes his transactions being digital.
That being so we have to be extremely alert to ensure that challenges for the common man are not there. The nature of cyber crimes the way things are taking place is on account of ignorance of the people. Banking institutions day in and day out suggest don't share your data don't share your information but people in the villages in particular are lured by an offer that is very difficult to register.
Getting a message your loan is ready, you can get it in 24 hours you have to give this information and they give it. We had long back a mechanism and we said last time for long that someone would go into a village get the gold and the honey trap was it will be doubled. I saw it in the 60s as a member of parliament I faced it in 90s even now it happens in proportion sharing of data is taking place it is liable to be misused.
To aware them as opportunities is something we have to do. I had the occasion to participate in a think tank that primarily focused on security. War is beyond conventional mechanism now. War is beyond land, space and sea. War has taken different dimensions and how prepared a nation is in these technologies will define the promise of the nation. Soft diplomatic power, the cutting edge of diplomacy is primarily premised these days on our strength in these technologies.
I am delighted to share with you that our birth home to one-sixth of humanity is amongst single digit countries that are focussing on quantum computing. We are focussing on commercialisation of 6G. That being the situation, the think tank must get additional branch of industry and academic institutions.
If India was a powerhouse long back, centuries ago, Nalanda, Takshila defined it. India was a powerful country in business thanks to institutions of global repute. Knowledge and wisdom was there.
Our institutions have to rise and they can now take lead by being in the front league when it comes to imparting education, training in disruptive technologies. I have no doubt this think tank will certainly go a long way in facilitating this development. Technology absorption in our country, people thought from a distance, was difficult.
Language, reason, lack of education, villages. The world is stunned and surprised that technology is being used at the village level in a massive manner in delivery of services. They are availing it.
The long queues that rotate our times. People have to take leave for getting rid of their electricity bill, water bill. The process of passport was difficult on account of such situations.
All that has been brought about seamlessly, effortlessly. If a person in a village does not know it, his neighbours will not know it. So we have, which means increasingly, organically, technology is becoming a password, a budget with the ordinary man.
He relishes his transactions being digital. That being so, we have to be extremely alert to ensure that challenges for the common man are not there. The nature of cyber crimes, the way things are taking place, is on account of ignorance of the people.
Banking institutions day in and day out suggest, don't share your data, don't share your information. But people in the villages in particular are lured by an offer that is very difficult to resist. Getting a message, your loan is ready, you can get it in 24 hours, you have to give this information.
And they give it. We had long back a mechanism, and we say it lasted for long, that someone would go into a village, get the gold, and the honey trap was, it will be doubled. I saw it in the 60s, as a member of parliament I faced it in the 90s, even now it happens. In proportion, sharing of data is taking place. It is liable to be misused. It can be ruinous in the growth trajectory of an individual.
It makes a category vulnerable. And therefore, a think tank like this can and should, according to me, have modules that can enlighten the people at large. I had the occasion to reflect in Indian Institute of Public Administration, that we must use the office of district magistrate for such kind of things.
A district magistrate is a nerve centre and evokes great respect in the district. When it comes to discipline, when it comes to, let's say, tree plantation, his action matters same is about this, and I'm sure that will happen.
Now, we are having this need in every establishment. You will find, with every mobile phone, security features getting enhanced. The look is the same, enhanced. You will find every establishment, particularly in the service sector, where they have a lot of data, the data is protected, preserved. We find day in and day out, the cyber attack is taking place in defence installations all over the globe. Now, the world has to be prepared for it.
This can happen when there is convergence of nations, of institutions at a global level, and of institutions within the country. Time has come when we need to inspire and motivate our corporates and academia. Our institutions of eminence must be innovative.
They should engage in research and development. They must come out with a mechanism which may make your system as close to impregnability as possible. We now can be ahead of other nations. We earlier had a huge technological gap. What was available in the West used to come to us after decades. We never thought we will be originator of it.
We thought it is intellectual property, their domain, we will get the benefit of it. How much benefit we get will be decided by them. At what cost we get will be determined by them. Not any longer. There are several areas in which we are ahead of others. And the way our country is rising is exponential, phenomenal, unstoppable.
We have decided for ourselves in 2047, when we have centennial celebration of our independence, Bharat will be a developed nation. This marathon march is on way. Everyone has to contribute. But derailment can take place when we are not prepared for such kind of crimes, such kind of incursions. Therefore cyber security is all important. I compare cyber security to the rail tracks.
If a single rail track goes wrong, we have accidents. Therefore, right now people at large become aware of the situation after being victim. The purpose of the think tank has to be that such a situation does not arise. If it arises, it should not have cascading impact. It must be contained. The neutralisation should take place soon.
Machine learning is a mechanism that can be extremely helpful. Because these days narratives are set afloat to destabilise nations. To taint, tarnish, demean our institutions. We have seen them. They originate from within the country and outside. Now, how do we do it? Sometimes a narrative goes, fake news. People have to be prepared for it. Machine learning is a mechanism out which can deal with it.
This is integrated in the rise of economy. Because democracy and strategic defence is best prepared when the nation is on economic upsurge. And when we are strong enough, that is a guarantee for peace. Peace is from a position of strength. Our country at the moment is having a reputation globally which it never had. But that will be sustained and it will go up.
When in this area also we outperform other nations. And are in a position to handhold other nations in the same pattern as we did during COVID. A nation then of 1.3 billion people was battling COVID.
And at the same time we helped 100 countries Covaxin-Maitri. Several global leaders have appreciated this gesture and so communicated to me on my visits abroad or when they call on me.
We can handhold several nations. World Bank observation was eye-opener that India's digital programme, the depth of its digitisation, the speed at which it is taking place, the penetration it is having up to the grassroots, is a role model to be adopted globally. The government of India has recognised its critical importance.
As I indicated, it is focussing on how to address challenges of the technologies and how to ensure that their energy is unleashed affirmatively and for the growth of the nation. Cyber security is being taken note of. Several measures have been initiated by the government by way of groups and legislation.
It has implemented a range of measures to fortify our digital defences. Initiatives such as the National Cyber Security Policy, the establishment of the Indian Computer Emergency Response Team, and changes in the Information Technology Act 2000, National Critical Information Infrastructure Protection Centre, Digital Personal Data Protection Act 2023, and promotion of public-private partnerships and these are pivotal.
The changes affected in the Digital Personal Data Protection Act 2023 are game-changers. But people have to know about it. Right now, by and large, people in the villages think, what is there to protect about data? They have to be sensitised that your data, your bank card, your bank account, your password, is beyond confidential transaction.
It has to be only with you and no one else. Now the kind of technology we are having, the challenges are geometric. And therefore, the relevance of a think tank like this is inescapable. I indicated earlier, we need a multistakeholder, multidimensional approach, coupled with global cooperation to ensure cyber security. Industry, academia, government, professional bodies, civil society, NGOs, international organisations, all must come together to combat this menace. And for this, I urge all of you, once in a year conference of this nature is important but not sufficient. You have to secure, as your partners, media, academia, parliamentarians. I would be happy to facilitate that the core group of this think tank interacts with members of Rajya Sabha. And I have no doubt it will be enlightening to them.
Because Rajya Sabha and Lok Sabha is a platform from where if you speak out something of larger public interest, it resonates very extensively, and it reaches out to every nook and corner of the country and beyond. Friends, the need which is being fed by all of you, we are working in that direction, and the need is to promote a culture of cyber security leadership and equip such leadership that is focused to combat evolving cyber attacks. You will find in conventional investigational matters, SIT is formed, SOG is there, we need this in cyber matters, cyber crimes, an individual who has suffered a cyber attack, has faced a cyber situation that has really made him dysfunctional, exploited his vulnerability, may not be enabled to take a logical conclusion.
He may be drained out of all his finances, and he might give up. Therefore, there is a need for legal aid in cyber kind of situations to enable the individual, and that I think will go a long way. First, I am bolding the people to come forward, and secondly, the national morale will go up with respect to such kind of crimes.
Friends, this calls for human resource empowerment in strategic and technical domain. I have had the occasion to go to several institutions, IITs, IIMs, ISRO, science institutions, institutions of national importance. Now, my discourse to them is very different than discourse in general, because each of the persons there, as faculty and students, they are thinking out of the box. They are innovative. I strongly urge you, that in this field, if there is an idea that has occurred to you, please don't permit that idea to be parked in your brain. That must be implemented. Gone are the days when we used to look up to the world in the West, they will take the lead. The West is looking at us, because genius of our human resource has been established beyond any doubt. Look at how world corporates and institutions are being led by human genius of this nation.
Premier educational institutions, in concert with government institutions like NITI Aayog, think tanks like you, must devise courses so that the students can be innovative. Our problem at the moment is, and that is also on account of lack of information. The students are in silos. They work in overdrive for competitive examinations and if they do not get through, they are visited with frustration. This is being done because they are not aware that the opportunities, the new stars, they are available in this field. Enormous.
I was reflecting, power has been a sector. Just imagine, green hydrogen mission. The government of India has already allocated 18,000 crores. By 2030, we will have 8 lakh jobs and investment of 8 lakh thousand. Just imagine. If you talk of space, I was amazed.
I made three trips to ISRO, talked to their faculty. None of them was coming from educational institutions we look up to. Our boys and girls are preparing day in and day out for IITs, IIMs. We need to go there. But we must look at other options also.None of them. And they have made the most of it. Talent certification does not depend on degree.
Knowledge is not in captivity. You have to unleash it. And one way to unleash it, you must know what your attitude is.What your aptitude is. Look at India's seashore. Blue economy. You could make much of it. Even in a field of yoga, enormous global potential is there for us. They are exploiting it.
Friends, it has to be dealt with like a plateau. It can't be pyramidical. It cannot be of a situation that you get cutting edge in one area, investigation or cutting edge in one area, regulations. Or cutting edge in one area, awareness. All facets have to be identified and their rise has to be like a plateau. What is outstanding about India's progress which people don't notice and they become critical. That is, the village today has what? Toilets. Every house. Did we ever imagine? The very thought itself was mind-boggling. Cooking gas. When I was a member of parliament, a member of parliament had great indulgence of 50 gas connections and now just imagine, 115 million or so gas connections have been given free to the needy. Affordable housing. These are plateau kind of things and we have taken a leap to empower our women. Women-led development. Getting the representation in parliament, Lok Sabha, and state assemblies.
friends, India is today defining what is woman empowerment. What is woman-led empowerment. We saw it on Kartavya Path last Republic Day.
Meaning thereby you have to see great point in what I have said, India is a land of opportunity and investment. I have said quite often, we cannot correlate political developments without growth trajectories. Political journey beat of the nation or of a party, will get headwind, will get air pockets, but once you have a Government in place, it is secure and certain that the growth trajectory will gallop.
I have no doubt, given the enormous talent of our Parliamentarians, commitment of the State Governments, the urge of every State Government to look up for development, and the visionary leadership of the Government and the Prime Minister, these five years will show to the entire world that the century belongs to Bharat. Friends, terrorism has bled us on occasion. We have to take tough measures.
Our agencies are working very hard. The results are there for all to see, including Article 370 not being in the Constitution, an article that was a temporary article of the Constitution, the only article that was temporary, not there. But cyber security is all important also for terrorism.
We have seen how agitations are sustained. How from various epicentres on the globe to destabilise the nation, and therefore we have to be vigilant, every individual has to be vigilant, and this makes emphasis on cyber security all the more important, critically important, an area which is all important because it can spoil your pudding. And therefore we must focus 100% on it.
Friends, aiming to become Vishwabandhu, and why not? Centuries ago, we were Vishwaguru. We have believed in a civilisational culture of Vasudev Kutumbakam. That was the theme of our G20 also.
In G20 we recorded a huge success because visionary leadership of the country secured African Union as a member of G20. We became for the first time the voice of Global South, look at those countries, look at their GDP. And therefore, I would urge, we must build cyber capacity building in the Global South that will promote a secure and inclusive cyber space for sustainable development. Development is vital, but sustainable development is soothing, wholesome, relieves pain of everyone. India stands in the world for peace, for stability, for harmony.
For the stand of Bharat projected by the Prime Minister, peace has to be secured, not by war, but by dialogue, by diplomacy. Friends, Bharat has been a leading voice for international cooperation in several issues, both technical as well as policy related in cyberspace. Now these need to be addressed in a predictable manner, because we can't otherwise handle it.
Last month I had the occasion to go to border in Bawliyanwala, the post. It was when the sun was at peak. The time I chose was with a rational approach. I must go there so that people come to know I'm going there at this hour. I found everyone was alert, challenging environment. We had fencing, camels were moving. Our people were alert. There was no one on the other side. They don't need to be, because we will never cross it. But they may do it suddenly, which means we have to be prepared 24X7. I was left for one hour. They can capitalise. The same is with greater intensity on cyber crime. It will catch you when you are unawares.
Bharat aspires to be a big a Viksit Nation by 2047. You all are vital stakeholders because cyber security is a factor that cannot be ignored. The advantages of a secure digital environment is that it fosters innovation, attracts investment and facilitates seamless economic growth and activity.
I'm sure the ignited and enlightened minds in this conference will deliberate holistically to reach conclusions which can be executed on ground beyond the conference. It has to be an ongoing exercise. You can choose your platforms.
If you find that some suggestions have to be made, which need to be taken over by parliamentarians, you can take me to be a part in this venture. As we stand on the cusp of a new digital era, We are virtually in the fourth industrial revolution.
The change is so pronounced. Let us commit to making India not just a digital superpower, but a cyber secure one. Our journey towards a secure digital future is a collective endeavour.
Let us work, friends, in togetherness to create a digital India that is innovative, inclusive and above all secure. I commend the organisers of the third GCTC Cyber Security Conference for providing a valuable platform to deliberate on these critical issues, to engage in brainstorming and find resolutions. Let us use this opportunity to exchange ideas, share best practises and strengthen our collective resolve to build a secure digital future.
Thank you so much.