Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address to the Members of FICCI FLO Chennai Chapter
11 JUL 2024 2:48PM by PIB Delhi
It's a proud moment to have women with these credentials and this commitment. I'm assured Bharat will be rich and fast at 2047. Because you represent the future. You are stakeholders and vital stakeholders.
This morning, I was pleasantly surprised. What a coincidence. Statesman published from West Bengal, a state where I had been governor for three years, carried a big interview of FLO, chairperson, Joyshree Das Verma. A very detailed interview, extensive. It was absolutely soothing to note. And meeting you on this occasion with this background is important.
Congratulations, you are 40 plus. Am I right? Having started in 1983. The world is increasingly being dominated by your gender. Bharat Nari Shakti has been nurtured and it is blossoming our democracy now. It was a historic occasion. In September 2023, when Parliament passed the Women's Reservation Bill, that was on the table for three decades. For one reason or the other, it could not get through. It finally got through. One third reservation in Parliament and state legislatures. And that reservation is horizontal and vertical. So it will have societal representation of all segments of society. What an achievement.
2023, Chandrayaan-3 landed on the moon and we had the rocket woman massively contributing. We had the occasion to go to ISRO and have face-to-face interaction with them. All women. What an achievement. This day, this year, a great occasion. Republic Day parade at Kartavya Path. My gender was nearly absent. 100% dominance of your gender. Could you ever imagine? We will have girls as combat pilots.
I am a product of Sainik School, Chittorgarh. We never thought Sainik schools will get co-ed. They have. Now girls are admitted to Sainik schools. But what is more significant? All girls Sainik school at Mathura. All girls Sainik school. A constituency being represented by Hema Malini ji. The dream girl is realising the dream of Bharat by empowering women. I was soothingly surprised and motivated.
Your resolve is power to empower. This has been very widely said. Ages ago, educating a boy and educating a girl is different. When you educate a boy, you educate an individual. When you educate a girl, you educate the entire family. That's the big difference.
I have seen the kind of wide spectrum you are functioning. And look at the credentials. When someone says I'm a charter accountant, the saying is very simple.
All of you, as I gather from your profile already given to me, have made your way to the place. You have rationally, justifiably occupied the public space. You are working very hard. But I will make an appeal. By virtue of your position, you are a significant part of corporates.
Hand-holding is required for girls for two things. One, their education. And second, their skill development. If you empower a girl, you cannot imagine what you are doing. Great. That will account for exponential, geometric growth of the society.
When a woman controls the purse of the family, the economy of the family, growth of the family is assured. This has been done in the last 10 years in a massive way. Imagine the kind of progress that has been registered.
If we thought of having toilets in every home, that is basically a relief to your gender. That is owning your dignity. If there is a concept of har-Ghar-me-Nal or har-ghar-me-Jal, that is doing justice to your gender.
I am from Rajasthan. Half a dozen of you are from Rajasthan. Miles have to be walked, with pitcher on the head, to get water to the house. That has been done. Can you imagine empowering households with gas connection? It's just due to your gender.
कितनी तकलीफ़ होती थी माँ को बहन को दादी को They used to operate kitchen in those difficult situations. Look at the joy in the eyes of millions of women today. They own affordable housing. The government has such a mechanism.
Their sense of ownership has come to them. Unbelievable development. If there is a woman around who wants to do something, mudra loans are so easily available.
But yet, much distance has to be traversed. There is still strong headwind for a category of girls. Only yesterday you must have seen a great Supreme Court judgement. It is being debated in public platform. The assistance has to be equitable, uniform for all, irrespective of their religion. That's a big step.
We find increasing footprints of your gender in every walk of life. But let me tell you, to be fair to you, let me be honest to myself. You are elite class. You are highly enabled class. You are in the privileged category of society. You are not seeing what is known as shortage, destitution, challenges.
If you desire something, finances do not come in the way. But there are many others, meritorious, with great potential. They have great difficulty. They have to struggle. What you are doing is very commendable. I have gone through, particularly in the interview, what the mission is.
But please make it a point. That each one of you handholds in your capacity, I know. If you choose to handhold 100 girls, the impact will be very huge. Unbelievable. There could be nothing more important in life by way of satisfaction and happiness to handhold a girl who aspires to a good education but cannot have it. Who is insecure? If you go into historical perspective, nursing, who was at peak? Centuries ago, Florence Nightingale.
So there is urge in girls at all levels, particularly in villages, to work, to be financially self-sufficient. Because if you do not have financial power, you cannot be independent.
Your theme for 2024-25 is very commendable. It exemplifies the aspirations of 1.4 billion people. The theme is collective vision, collaborative action. This is a slight difference but reflecting the vision of the Prime Minister. सबका साथ, सबका विकास, सबका विश्वास, सबका प्रयास|
Let me give you some figures that will enliven you. Women empowerment is nothing but basically economic empowerment. Because they are talented, they are hard-working. Under Mudra Yojana, 69% of 48 crore borrowers are women. 69%. That's about 28 crore women.
Imagine. And let me slightly digress. When I went to the NCC camp on Republic Day occasion, more than 40% is the girl component of NCC now. It's close to 50 as a matter of fact. So this is about Mudra. 70% of homes under Pradhan Mantri Awas Yojana Grameen are women as sole or joint owners. 70%. And mind you, affordable housing scheme has already crossed a figure of 40 million women. Look at the concession the government has shown.
If a property is to be registered in the name of a girl or a woman, the government has very wisely, at central and state level, reduced stamp duty. So there is affirmative governance policies to ensure women continue to make their presence felt equitably after all, they have equal share.
45 laks girls and women have been given scholarships and 3 core plus sukanya samriddhi accounts. Just imagine, there was a time you could not open a bank account. Now the number of bank accounts is over 3 crore. And you'll be happy to note, the amount deposited in those accounts is 80,000 crores.
This is the plateau kind of development our Bharat will be really a developed nation when it's women empowerment takes place. Women power is unleashed. They can realise their potential, explore their talent, and fortify their dreams and aspirations.
You all are well educated. You all are doing gainfully something. You never had to face the challenges that are ordinarily faced by ordinary girls and women.
You therefore will have to introspect, be insightful, know of their problems, what is taken by us who are gifted by getting good quality education, good life, assured life, having no problem of food, housing, clothing. Look at the kind of suffering young talented girls face when they have to drop out from schools, colleges, for a lot of money. High scholarship enabled me to go to high school.
But for that scholarship, I would not have had quality education. So please, focus on education. Rather than enabling a girl or a woman by fiscal goals, enable them, make themselves sufficient so that they themselves become sufficient enough to hand-hold others.
Could you ever imagine India will be having a place of pride when it comes to female pilots in civil aviation? They are ahead of others. We can further do it. India is defining women empowerment.
India is defining women-led empowerment. How gratifying it was to see a tribal woman of humble beginning to be the first region of this country, to be the president of this country. Hon’ble President of India, Droupadi Murmu, that is a signal to the entire world.
In my own way, I stand committed to empower women in Parliament. For the first time, the chairperson's panel has 50% or more women. When Rajeshwar considered and passed the Women's Reservation Bill, on that day, 17 women parliamentarians sat in my chair, apart from me and the Hon’ble Deputy Chairperson, who hold constitutional positions, all were women.
If you look at the proceedings of Parliament, look at the table, that table earlier had all males, now it has more than 50% females. That's been done. If I were to take a call, who will go out and represent our country, I give preference to your gender.
I'm happy to tell you that their performance has been beyond anybody's expectations, not beyond my expectation, because I knew, I was assured they will perform. They actually performed. They are getting a new energy with greater participation.
I would want to exert the influence in your families, in the corporates you are associated with, the people you know, and your spouses, that in a structured manner, they must generalise CSR, specifically and predominantly for empowering girls, and get away from the proximate part of it. To help girls close by is good, but you have to reach out to the last mile. Once you do that, there will be hope generated in those minds that there is someone trying to handle us. And now all over the country, you have 20 chapters. The last one is Siliguri.
It should have been before, now it is there. But make it a point, your chapters must be there in every state of the country, and every union territory.
I say so, why? One, when you step out of your homes, step out of your workplace, you get together, you converge at a point, synergy developed, then you become a force, and then you become a force, and then you can persuade, in a structured manner, industry associations, business associations, corporate associations, to make it a point. By and large, I see that there is some kind of a reservation. While considering a woman for a particular job, we must give them precedence.
We must overcome the psychological barrier and I have no doubt, having seen each one of you introduce yourself. Nothing could be more energising for me on this day than this.
I am interacting those who will become a piece of change, a centre of positive energy, and they will resolve from here that yes, if not 100 girls, at least in double digit, they will hand-hold girls, whenever I will come to Chennai.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা FICCI FLO চেন্নৈ চেপ্তরগী মেম্বরশিংদা থমখিবা ৱারোল
11 JUL 2024 2:48PM by PIB Imphal
মসিগুম্বা কেরেদন্সিএল অমসুং কম্মিৎমেন্ত লৈবী নুপীশিং লৈজবগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা পুঙফম হায়বদু হৌজিক অসিনি। ভারত অসি ইং 2047দা ইনাক খুল্লগনি অমসুং চাউখৎ খোঙজেল লৈরগনি হায়বা ঐহাক থাজরে। মরমদি অদোম্না তুংলমচৎ পুগদৌরিবা অসিননি। অদোমদি য়াম্না মরু ওইবা স্তেকহোলদরশিংনি।
ঙসিগী অয়ুক অসিদি ঐহাক অঙকপা ফংখ্রে। তান কয়াদা চানখ্রবনো। ঐহাক্না চহি অহুম রাজ্যপাল ওইরম্বা নোংচুপ বেঙ্গলদগী ৱারোল অমা লাকখি, এফ.এল.ও.গী চেয়রপর্সন জোশি দাস ভর্মাগী ইন্তর্ভ্যু অমা থেংনখি। য়াম্না কুপ্পা ইন্তর্ভ্যু অমনি। তাবদা য়াম্না নুংঙাইখি। অদুগা থৌরম অসিদা অদোমগা উন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই।
থাগৎচরি, অদুগা অদোমগী চহিসি 40 হেল্লে। চুম্মিকো? ইং 1983দা পোকপনি। মালেম অসি অদোমগী জেন্দরনা লুচিংবা হেনগৎলক্লি। ভারত নারী শক্তি মপাঙ্গল হাপ্লি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রবুশু শাফু পীরি। মসিদি পুৱারী ওইবা থৌদোক অমনি। পার্লিয়ামেন্তনা ইং 2023দা ৱিমেন রিজর্বেসন বিল পাস তৌখিবা মতমদা বিল অসি দিকেদ অহুম তেবলদা অদুমক লৈরম্লবনি। মরম অমা নত্ত্রগা অমদগী মসিবু পাস তৌদনা লাকখিবনি। পার্লিয়ামেন্ত অমসুং রাজ্যগী লেজিস্লেচরদা শরুক অহুম থোকপগী অমগী ফম খাকপা। রিজর্বেসন অসি হোরাইজোন্তেল অমসুং ভর্তিকেল অনিমক ওই। অদুনা, খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংদগী মীহুৎ লাক্লগনি। কয়াদা চাউখ্রবা মায় পাকপনো।
চন্দ্রয়ান 3না 2023দা থা লৈমায়দা তাখি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী নুপী রোক্কেৎশিংনা শরুক য়াম্না তমখি। ঐখোয়না আই.এস.আর.ও.দা চৎখি অমসুং মখোয়গা শক-মায় উন্নখি। নুপী ঙাক্তনি। অচৌবা মায় পাকপা অমনি। হন্দক্কী চহি অসিগী ঙসিগী নুমিৎ অসি য়াম্না মরু ওইবা পুঙফম অমনি। কর্তব্য পথকী গনতন্ত্র দিবস নুমিৎ। ঐহাক্কী জেন্দরদি কয়াবু য়াওদ্রে। অদোমগী জেন্দরনা 100% কনশিনখ্রে। মসিবু খল্লুবা ঙম্বরা? ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা ঙসিদি কোম্বেত পাইলোত ওইরে।
ঐহাক অসি চিত্তোরগরগী সাইনিক স্কুলগী মহৈরোইনি। সাইনিক স্কুলদা নুপী তম্লক্কনি হায়বসি ঐখোয়না কৈদৌনুংদা খল্লুদে। হৌজিক্তি তম্লে। নুপীমচাশিং সাইনিক্তা মিং চনবা হৌরে। অদুবু, খ্বাইদগী হেন্না মশক নাইবসি কদাইদনো? মথুরাগী সাইনিক স্কুল। নুপী ঙাক্তগী সাইনিক স্কুল। হেমা মালিনীজীনা মীহুৎ ওইবা কনস্তিত্বেন্সীনি। দ্রীম গর্ল অসিনা নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপ্তুনা ভারতকী মঙলান মঙফাওনহল্লি। ঐহাক য়াম্না ঙকই অমসুং ইথিলশু য়াম্না ফংই।
অদোমগী ফিরেপ্তি পাঙ্গল হাপ্নবা পাঙ্গল তানবনি। মসি ময়াম্না হায়নরবা ৱাফম অমনি। চহি কয়াগী মমাংদা, নুপামচা অমসুং নুপীমচা মহৈ তম্বীবা অসি য়াম্না খেন্নরম্মি। অদোম্না নুপামচা অমা মহৈ তম্বা মতমদা মীওই অমা মহৈ তম্বী। অদুবু, নুপীমচা অমবু মহৈ তম্বীবদা ইমুং পুম্বদুবু মহৈ তম্বী। অশুক য়াম্না চাউবা খেন্নবা অমা লৈ।
অদোম্না থৌদাং পাংথোক্লিবা হীরম অসি কয়া য়াম্না চাউই হায়বা ঐহাক উরে। অদোমগী ক্রেদেন্সিএল অমুক্তা য়েংশি। কনাগুম্বা অমনা মহাক অসি চার্তর একাউন্তেন্তনি হায়বা মতমদা, খুহায় অসি ইচম চম্মি।
ঐহাক্না ফংলিবা অদোমগী প্রোফাইলগী মখা পোন্না অদোম খুদিংমক্না ইশাগী পন্থুংফম য়ৌরে হায়বা খঙলে। অদোম্না পব্লিক স্পেসপু পুম্থন থনহল্লে। অদোম্না য়াম্না কন্না হোৎনরি। অদুবু ঐহাক ৱাফম অমা থমজগে। অদোমগী ফমগী থাক্না অদোম্বু কোর্পোরেৎকী মশক নাইবা শরুক অমা ওইহল্লবনি।
নুপীমচাশিংবু মখুৎ পায়দুনা পুবগী মথৌ তাবা মরম অনি লৈ। অমা, মখোয়গী মহৈ মশিং অমসুং অতোপ্পা অমনা মখোয়বু স্কিল লৈহনবা। অদোম্না নুপীমচা অমবু মপাঙ্গল হাপ্পা মতমদা অদোম্না তসেংনা পাংথোক্লিবা অসি করিনো খঙলোই। থৌওং অসিমক্না খুন্নাইবু থিংবা ঙমদবা মওংদা চাউখৎহনগনি।
নুপী অমনা ইমুংগী শেঙ্গাও অমসুং শেন্মিৎলোন শেন্নরবদি ইমুং অদু শোইদনা চাউখৎলগদবনি। মসিদি মমাংগী চহি 10দা পাক শন্না পাংথোক্তুনা লাক্লবনি। মসিনা কয়া য়াম্না চাউখৎপা পুরকখ্রবগে হায়বা অমুক্তা খন্থদুনা য়েংবীয়ু।
য়ম্থোং খুদিংগী অমাংশঙ লৈহনবা হায়না ঐখোয়না লেপখিবা মতমদা মসিনা অদোমগী জেন্দ্রদা মশক থোক্না তেংবাংখি। মসিনা অদোমগী ইশাগী ইকায় খুম্নবা তেক্ত-কায়দনা থম্বীরি। হর-ঘর-মে-নল নত্ত্রগা হর-ঘর-জলগী ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়না থবক তৌবসিনা অদোমগী জেন্দরদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহল্লিবনি।
ঐহাক রাজস্থান্দগীনি। অদোমগী মশিং দর্জন তংখায় অমশু রাজস্থান্দগীনি। ঈশিং লৌনবগীদমক্তা শাংলবা লম্বী কয়া কোকথক্তা পুন পুদুনা চৎপা তাই। মদুগী ৱারোইশিন পুরকখ্রে। য়ুম্থোং খুদিংদা গ্যাস কন্নেক্সন লৈহন্দুনা ইমুংগী পাঙ্গল হাপ্পগী মতাংদা খঙবরা? মসিদি অদোমগী জেন্দরদা পীফম থোকপা অচুম্বা ৱায়েলনি।
ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরম্মি। মতমদুগী ফিভম অদুদা মখয়না চাকখুম শেন্নরম্মিবনি। অদুবু, নুপী মিলিয়ন কয়ানা হরাও নুংঙাইরিবা অসি অমুক্তা য়েংবীয়ু। মখোয়গী নাক্তা য়ুম লৈরে। সরকারগী মসিগুম্বা মেকানিজম লৈরিবনি।
মপু ওইবগী ৱাখল্লোন মখোয়দা হৌজিক লৈরে। থাজবদা ৱাবা থৌওংনি। করিগুম্বা অমা তৌনীংবা পাম্বা নুপীশিংগী মুদ্র লোন লৈরবনি। লায়না ফংলবনি।
অদুবু, পাংথোক্কদবা য়াম্না লৈরি। অথোইবা সুপ্রীম কোর্তকী ৱায়েল অমা ঙরাংখক্তা অদোম্না উরমগনি। পব্লিক প্লেতফোর্মদা মসিগী মতাংদা ৱারী শানরি। তেংবাংবা হায়বসি ধর্মগী মখা পোন্দনা পুম্নমক্তা চপ মান্ননা ফংহনগদবনি। মসিদি য়াম্না চাউবা খোঙথাংনি।
পুন্সিগী থাক খুদিংদা অদোমগী জেন্দরনা শরুক য়াবগী মতৌ হেনগৎলক্লি। অদুবু ঐহাক করিনোমা হায়গে, অদোম খুদিংদা চপ মান্নবা মিৎয়েং য়েংই তাক্নবা ঐহাক পুকচেল শেংনা হায়গে। অদোম অসি থাক ৱাংবা কাঙলুপ্নি। অদোম অসি য়াম্না হৈথোই শিংথোইবা কাঙলুপ্নি। অদোম অসি খুন্নাই অসিগী অখন্নবা খুদোংচাবা ফংবা কাঙলুপ্নি। অৱাৎপা, শিংনবা অমসুং তৌফম খঙদবা হায়বসি অদোম্না উদ্রি।
অদোম্না করিগুম্বা অমা পাম্লকপা মতমদা শেল থুম লৈতে। অদুবু মতিক লৈবা অমসুং মহৈ-মশিং হৈবা মীওই কয়া অমদি লৈরি। মখোয়না অৱাবা কয়া থেংনৈ। মখোয়না কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই। অদোম্না পাংথোক্লিবা অসি য়াম্না থাগৎনীংঙাইনি। মিসন অসি করিনো হায়বা ঐহাক্না ইন্তর্ভ্যুদগী মুন্না খঙলে।
অদোম্না অঙম্বা নুপীমচাশিং শেমগনি খনবীয়ু। অদোম্না নুপীমচা 100কী মখুৎ পায়দুনা চৎপীগে খনবা মতমদা মদুনা খুন্নাইদা অচৌবা শাফু পীগনি। মহৈ তম্নীংবা অদুবু তম্বদি ফংজদবী নুপীমচা অমবু মহৈ তমহনবা মতমদা ফংগদবা অদোমগী নুংঙাইবগী মপান নাইরোই। পুৱারীদা য়েংলুরবশু, নর্সিংগী মতাংদা কনানা খ্বাইদগী হেনবগে? চহি চা কয়াগী মমাংদা ফ্লোরেন্স নাইতিঙ্গেল লৈরম্লবনি।
অদুনা নুপীমচা খুদিং, মরু ওইনা খুঙ্গংদা লৈবশিংনা শেন্মিৎলোনগী হীরমদা নিংতম্বা ঙম্নবা হোৎননবা হায়জনীংই। অদোম্না শেল-থুমগী নিংতম্বা ফংলবা মতমদা ইশাশু নিংতমগনি।
অদোমগী ইং 2024-25কী থীম অসিশু য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওইরি। মসিনা মীওই বিলিয়ন 1.4গী অপাম্বা উৎলি। থীম অসিদি অপুনবা মিৎয়েং, অপুনবা থবক হায়রি। মসিগা প্রধান মন্ত্রীগী সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস হায়রিবা পান্দম অসিগা খরদি খেন্নৈ, অদুবু পন্থুংফম মান্নবগী মমিদি তারি।
অদোম্না নুংঙাইগদবা ৱাফম খরা ঐহাক তমজগে। নুপীবু পাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি করিশু নত্তে, মসিদি শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা হায়বনি। মরমদি, অদোম অসি মহৈ লৈ, শুবা নোম্বা কল্লি। মুদ্র য়োজনাগী মখাদা লৈরিবা শেল পুরিবা মীওই করোর 48কী মনুংদা নুপীনা 69%গী শরুক ওইরি। মসিনা হায়বদি চাউরাক্না নুপী করোর 28 হায়বনি।
অমুক্তা খন্থসি। ঐহাক হায়জগে। গনতন্ত্র দিবস নুমিত্তা ঐহাক্না এন.সি.সি. কেম্পতা চৎপদা এন.সি.সি.দা হৌজিক নুপীমচা 40% হেনবনা শরুক য়ারে খঙলে। মসিদি 50গা নক্নরবনি। প্রধান মন্ত্রী গ্রামীন অৱস য়োজনাগী য়ুমগী 70%গী মপু নত্ত্রগা পুন্না মপু ওইমিন্নরিবা অসি নুপীনি। এফোর্দেবল হাউজিংগী ওইনশু নুপীগী মশিংনা মিলিয়ন 40 হেনখ্রবনি। সরকারনা পাংথোক্লিবশিং অসি অমুক্তা য়েংবীয়ু।
নুপীমচা অমা নত্ত্রগা নুপী অমগী মিংদা লনথুম রেজিস্তর তৌগদবা ওইবা মতমদা, সরকারনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা স্তাম্প দ্যুতী হন্থহল্লবনি। নুপীশিংনা চপ মান্নবা শরুক ফংহন্নবগীদমক্তা সরকারগী অফবা পোলিসী কয়া লৈরবনি।
নুপীমচা অমসুং নুপী লাক্ষ 45তা স্কোলার্শিপ পীখ্রে অমসুং সুকনয়া সামৃধী একাউন্ত করোর 3 হেন্না হাংদোকখ্রে। অদোমগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংবা ফংলমদবা মতম অমা লৈরম্লবনি হায়বা অদোম নীংশিংবীয়ু। হৌজিক্তি বেঙ্ক একাউন্ত মশিংনা করোর 3 হেল্লবনি। একাউন্তশিং অসিদা হাপ্লিবা অপুনবা শেনফম অসি করোর 80,000 য়ৌরবনি তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওগনি।
নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা মতমদা ভারতনা য়াম্না চাউখৎকনি। নুপীশিংদা মপাঙ্গল হাপ্পা মতমদা মখোয়গী মথৌনা, মতিক পুম্নমক ফুদোরক্কনি।
অদোম মহৈ য়াম্না হৈরবশিংনি। অদোম্না মশক থোকপা করিগুম্বা অমা পাংথোক্লি। অতোপ্পা অচম্বা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংনা মাইয়োক্নরিবা শিংনবশিং অসি অদোম্না থেংনবা নত্তে।
অদুনা, মখোয়গী শিংনবশিং অসি করিনো হায়বা অদোম্না খঙনবা হোৎনবা তাবনি। অদোমদি অফবা পুন্সি, মহৈ-মশিং, য়ুম-কৈ, ফিরোল ফংদুনা লাকপনি। অদুনা, শেল য়াম্না চঙবগী স্কুল অমদি কোলেজতগী মহৈ তম্বা তোকপা মতমদা তেলেন্ত লৈরবী নুপীমচাশিংনা করি খল্লমগনি খঙবীয়ু। স্কোলার্শিপ য়াম্না পীবনা অফবা স্কুলদা তম্বা ঙমহনগনি।
অদুবু স্কোলার্শিপ ফংলে হায়দুনা অফবা এজুকেসন ফংদবা নত্তে। অদুনা এজুকেসন্দা মিৎয়েং চঙবীয়ু। শেল-থুমগী অপাম্বা ফংহন্নবা হোৎনবগী মহুত্তা মখয়বু মরোমদোম লেপ্পা ঙম্নবা হোৎনবীয়ু, অতোপ্পদা অমুক্কা মতেং পাংবা ঙমহনবীয়ু।
সিভিল এভিএসনগী হীরমদা নুপী পাইলোত হায়না পল্লকপা মতমদা ভারতনা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা থাক্তা লৈগনি হায়বা অদোম খল্লুবরা? মখোয়না পুম্নমক্তগী হেল্লবনি। ঐখোয়না মসিবু মখা তাহনবা য়ারি। নুপীগী পাঙ্গল হাপ্পা হায়বসিগী ৱাহন্থোক ভারতনা পীরিবনি।
নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপা হায়বসিদা ভারতনা মাঙজিল থারি। অচম্বা ইমুংদগী হৌরকপী ত্রাইবেল নিংঙোল অমনা লৈবাক্কী মসিগুম্বা মফম অসিদগী হৌরকপী রাস্ত্রপতি ওইরকপা কয়াদা নুংঙাইখি। ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবী, ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা মালেমগী খুদম ওইরিবনি।
ঐহাকশু ইশাগী থৌওং পাংথোক্তুনা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপকনি হায়না পার্লিয়ামেন্ততা লেপ্লি। চেয়রপর্সনগী পেনেলদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, নুপী 50% অমসুং হেন্না য়াওরি। রাজেশ্বরনা খন্নরবা তুংদা নুপীগী রিজর্বেসন বিল পাস তৌখিবা নুমিৎ অদুদা পার্লিয়ামেন্তরিয়ন নুপী 17না ঐহাক্কী চৌক্রিদা ফমখি, অদুগা ঐহাক অমসুং ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা দেপ্যুতী চেয়রপর্সন নত্তনা, সংবিধানগী ওইবা ফম পায়বা খুদিংমক নুপী ঙাক্তনি।
অওনবা পুরকপদা থৌদাং য়াগদবা মীওইশিংগা ঐহাক্কী ৱারী শারি, মখোয় অসি পোজিতিব ইনর্জীগী ময়োলনি। নুপীমচা 100বু মখুৎ পায়দুনা চাউখৎহনবা ঙমদ্রবশু, দিজিত অনিগী মশিংগী নুপীমচাশিংবু মখুৎ পায়দুনা পুবগী মতৌ অসি ঐহাক্না চেন্নৈদা লাকপা খুদিংগী উহনগনি হায়বা ফিরেপ অমত্তা লৌবীয়ু।
মহাক লৈবা মতমদা থৱাই য়াওবগী অকোয়বা ফিভম অমা লৈবা ঐহাক নীংশিংই। অদুনা, ঐহাক্না হৌজিক্কী মতম, ইকুই কুইদনা হৌখ্রবা মতম অমসুং তুংগী মতমদা য়েংলুবা মতমদা, অঙনবা থৱান মিচাক অদুনা কান্নবা ঙাক্তা পাংথোকই। অদোম্বু থাগৎচরি।