বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
২০২৫ৰ ভিতৰত বিশ্বই মহাকাশত প্ৰথমজন ভাৰতীয় আৰু গভীৰ সমুদ্ৰত পৰৱৰ্তী ভাৰতীয়ক প্ৰত্যক্ষ কৰিবঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিং
যোৱা দশকত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আমূল পৰিৱৰ্তনেপ্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ উন্নয়নৰ আদৰ্শৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছেঃ ডাঃ সিং
ডাঃজিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, “বিগত সময়ত কাশ্মীৰলৈ অভিলেখ সংখ্যক প্ৰায় ২.৫ কোটিপৰ্যটকৰ আগমনইয়াৰ উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ সাক্ষ্য”
04 JUL 2024 3:31PM by PIB Guwahati
২০২৫ৰ ভিতৰত বিশ্বই মহাকাশত প্ৰথমজন ভাৰতীয় আৰু গভীৰ সমুদ্ৰত পৰৱৰ্তী ভাৰতীয়ক প্ৰত্যক্ষ কৰিব, আজিইয়াত ভাৰত ২৪ নিউজ নেটৱৰ্কৰ মঞ্চত ভাষণপ্ৰদানেৰেএইদৰে কয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিঙে।
ভাৰতৰ মহাকাশ আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডত অগ্ৰগতি সম্পৰ্কে ভাষণ প্ৰদানেৰে ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰথম মানৱ মহাকাশ অভিযান- গগণযানৰ বাবে চাৰিজন মহাকাশচাৰী-তিনিজন গ্ৰুপ কেপ্তেইন আৰু এজন উইং কমাণ্ডাৰ নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। একেদৰে, তেওঁ জনাই যে ভাৰতৰ গভীৰ-সমুদ্ৰ অভিযানৰ অধীনত ২০২৫ত তিনিজন ভাৰতীয়ক গভীৰ সমুদ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ’ব।
ভাৰত ২৪ নিউজ নেটৱৰ্কৰদ্বাৰা আয়োজিত কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডাঃজিতেন্দ্ৰ সিং
ভাষণৰ সময়তউত্তৰ-পূব ভাৰতৰ উন্নয়ন সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে কেন্দ্ৰীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব), ধৰিত্ৰী বিজ্ঞান দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব), প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্য্যালয় (PMO), পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ আৰু মহাকাশ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী তথা কৰ্মচাৰী বিভাগ, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডাঃজিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়,“যোৱা দশকত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আমূল পৰিৱৰ্তনেপ্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ উন্নয়নৰ আদৰ্শৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে।” তেওঁউত্তৰ-পূবত কাৰ্য্যক্ষম কৰা নতুন বিমানবন্দৰসমূহৰ কথা তথা দূৰৱৰ্তী সংযোগৰ লগতে সকলো বতৰৰ বাবে উপযোগী পথ আৰু ঘাইপথ নেটৱৰ্কৰবৰ্ধনৰ কথা আলোকপাত কৰে। তেওঁ ইটানগৰৰপৰা ৰেলৰ চলাচল আৰু মুকলি কৰা নতুন জলপথৰ কথাও ব্যক্ত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অঞ্চলত কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, বৰঞ্চ মানৱ সম্পদৰ উন্নয়ন সাধনৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰশংসনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কিয়নো, আতিথ্য আৰু বিমান উদ্যোগৰ নিয়োগকৰ্তাসকলে এতিয়া প্ৰতিভা আহৰণৰ বাবে এই অঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহ ভ্ৰমণ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী এই অঞ্চলটোৰ প্ৰতি আগ্ৰহী আৰু মিজোৰামৰ অনুকূল পৰিস্থিতিৰ বাবে ৰাজ্যখনত এখন ‘চাইট্ৰাছ ফলৰ পাৰ্ক- এক চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স’ স্থাপনৰ পোষকতা কৰিছে।
ইয়াত যোৱা দশকত জম্মু-কাশ্মীৰৰ অগ্ৰগতি সম্পৰ্কে সোধাত ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়,“বিগত সময়ত কাশ্মীৰলৈ অভিলেখ সংখ্যক প্ৰায় ২.৫ কোটি পৰ্যটকৰ আগমনইয়াৰ উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ সাক্ষ্য।” তেওঁ লগতে কয় যে অমৰনাথ যাত্ৰাৰ বাবে ইতিমধ্যে ১ লাখ ভক্তৰ সমাগম হৈছে, যি কাৰ্য্যই ঘৰুৱা পৰ্যটনৰো উত্থানক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াত সন্ত্ৰাসবাদৰপ্ৰায় বিলুপ্তি ঘটিছে।
এই কাৰ্য্যসূচীত উধমপুৰ সমষ্টিৰপৰা বিজয়ী হৈ হেট্ৰিক অৰ্জনৰ লগতে ৩য় বাৰৰ বাবে মন্ত্ৰী হোৱাৰ বাবে ডাঃজিতেন্দ্ৰ সিঙক মিডিয়া গোষ্ঠীটোৱে অভিনন্দন জনায়। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰীজনেএই খণ্ডৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতিৰ কথা ব্যক্ত কৰি এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা সদৰী কৰে। তেওঁ কয়,“মহাকাশ খণ্ডটো ৰকেট আৰু উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণতে সীমাবদ্ধ যদিও এই খণ্ডই বিকাশকো আগুৱাই নিব আৰু কৃষি, আন্তঃগাঁথনি, যোগাযোগ ব্যৱস্থা, স্বাস্থ্যসেৱা আদিত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব। ভূমি অভিলেখ ব্যৱস্থাপনা, নতুন ভূ-স্থানিক নীতি, নতুন মহাকাশ নীতিআৰু মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড, ডিবিটি, লেণ্ড মেপিং আদিয়ে কৃষক ৰাইজৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব।“
তেওঁ লগতেকয়, “২০২২ত আমাৰ মাত্ৰ এটা মহাকাশ ষ্টাৰ্টআপ আছিল আৰু ২০২৪ত ব্যক্তিগত অংশগ্ৰহণৰ বাবে মহাকাশ খণ্ডটো মুকলি কৰাৰ পিছত এতিয়া আমাৰ এই খণ্ডত প্ৰায় ২০০টা ষ্টাৰ্টআপ আছে আৰু ইয়াৰে একাধিকৰে বৈশ্বিক ক্ষমতা আছে।“ তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ১০০০ কোটি বিনিয়োগ মহাকাশ খণ্ডলৈ আহিছে।
ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, “কোৱান্টাম প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আগশাৰীৰৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অন্যতম, কাৰণ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱান্টাম মিছন আছে।”তেওঁ এতিয়াও হাত নিদিয়া ভাৰতৰ বিশাল সম্পদৰাজিযথাঃ হিমালয়ৰ সম্পদ, ৭৫০০ কিলোমিটাৰ দীঘল উপকূলৰ সামুদ্ৰিক সম্পদ আদিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। লেভেণ্ডাৰ খেতিক প্ৰোৎসাহিত কৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত কৃষকক অৰ্থনৈতিকভাৱে সবলীকৰণ কৰা আৰোমা মিছনৰদ্বাৰা কৃষি আৰু উদ্যোগীকৰণক সংহতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰখন সফল হৈছে বুলিও মন্ত্ৰীজনে কয়।

Ministry of Science & Technology
World to witness 1st Indian in Space and other Indian in Deep Sea by 2025, says Union Minister Dr. Jitendra Singh
Infrastructure overhaul in Northeast India in the last decade is the role model of PM Modi’s development: Dr. Singh
Dr. Jitendra Singh says, “Record number of tourists in Kashmir nearly 2.5 crore in the last season is the testimony of development and peace”
04 JUL 2024 3:31PM by PIB Delhi
World to witness 1st Indian in Space and other Indian in Deep Sea by 2025, says Union Minister Dr. Jitendra Singh on the stage of Bharat 24 News network during his address here today.
Speaking on India’ s progress in Space and Marine sector, Dr. Jitendra Singh shared that four astronauts-three Group Captains and one Wing Commander have been selected for India’s 1st Human Space Mission- Gaganyaan. Similarly, he also shared that India’s Deep-Sea mission will send three Indians to deep sea in 2025.
Union Minister Dr. Jitendra Singh at the programme hosted by Bharat 24 News network
During his address highlighting the Development in the Northeast India, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy and Department of Space and MoS Personnel, Public Grievances and Pensions Dr. Jitendra Singh said Infrastructure overhaul in Northeast India in the last decade is the role model of PM Modi’s development.” Going further he recalled the new airports made operational in Northeast. Increase in network of all-weather roads and highways along with remote connectivity. The railways operating trains from Itanagar and new waterways that have been opened. He categorically mentioned that not only in terms of Infrastructure but also in human resources development is commendable as recruiters in the hospitality and aviation industry are now visiting these states for talent acquisition. Going further he stated that Prime Minister is fond of the region and preferred Mizoram to establish a ‘Citrus Fruit Park- A Centre of excellence’ in Mizoram due its favorable conditions.
Dr. Jitendra Singh when asked about the progress of Jammu Kashmir in the last decade said “Record number of tourists visiting Kashmir nearly 2.5 crore in the last season is the testimony of development and peace in the region.” He also added that 1 lakh people have already arrived for Amarnath Yatra which also highlights boom in domestic tourism. He also mentioned that terrorism is in its last phase.
The media group congratulated Dr. Jitendra Singh for making a hattrick by winning from Udhampur constituency and also being the Minister for the 3rd time. The Science and Technology Minister recalled the recent progress and shared the path of India’s vision. He said “Space sector is limited to launch rockets and satellites but it will also propel growth and positively impact agriculture, infrastructure, communication, healthcare etc. Land Record management, new geospatial policy, new space policy, and initiatives such as soil health card, DBT, land mapping etc. will boost farmer productivity,”
He said, “In 2022 we had just one space Startup and in 2024 after opening the space sector for private participation we have nearly 200 startups and many among them have global capacity. He also shared that in just few months 1000 crore of Private sector investment has come into Space sector.
Dr. Jitendra Singh said, “India is among the frontline nations in terms quantum technologies as we have National Quantum Mission”. He also highlighted India’s Vast resources which are untapped such as Himalayan resources, Marine Resources of 7500km long coastline. The minister also shared that the government is successful in bringing agriculture and entrepreneurship together by Aroma Mission which promotes lavender cultivation and empowers farmers economically with the help of technology.