Vice President's Secretariat
Text of the Chairman’s Valedictory Remarks at the Conclusion of the 264th Session of Rajya Sabha
03 JUL 2024 3:43PM by PIB Delhi
Hon’ble Members, we have come to the conclusion of the 264th Session of Rajya Sabha. The session began with the President’s address to both Houses of Parliament, an important tradition that set the tone and outlined the Government's agenda.
We witnessed Hon’ble Prime Minister introduce his Council of Ministers after he was sworn in as the Prime Minister of India for the third consecutive term after six decades.
The Motion of Thanks to the President’s Address witnessed lively participation by 76 Members for over 21 hours. The House also heard the maiden speeches by 19 newly elected Members.
The Hon’ble Prime Minister gave a spirited address while participating in the debate.
Though the House lost 43 minutes due to forced adjournments, shortfall of which was made up by continuing discussion during the lunch break and sitting beyond the scheduled time, due to extended sitting, total duration of business was finally extended by three hours beyond the scheduled time and therefore we scored more than 100% in our productivity.
While there was active participation from both the treasury as well as the opposition benches, I was constrained to make some poignant observations that weighed heavily on my mind over the disruptions that marred the proceedings. Witnessing seasoned Members conduct themselves irresponsibly was particularly disheartening. I wish to reiterate that disruptions not only impede the transaction of listed business but also erode the prestige of this esteemed institution.
It was extremely painful to notice that even the Leader of Opposition walked into the well of the House and that was a disgrace to Parliamentary conduct and propriety.
I expect Members of this House to exemplify their conduct so that this becomes a temple of deliberation, discussion, dialogue and debate.
Their walk out today was extremely painful. It was a historic occasion. The government is in its third term with the Prime Minister heading it continually after six decades.
They walked away from their constitutional ordainment and that has sent a dangerous precedent, antithetical to democratic values.
I extend my heartfelt appreciation to the Hon’ble Deputy Chairman, Shri Harivansh Ji who has lent me strength on every occasion and guided me by his wise counsel in the proceedings of the house and engaging in innovative steps in the Secretariat.
Members on the Panel of Vice-Chairpersons are also due for thanks for assisting me in conducting the proceedings of the House. 50 percent of them constitute women members of this House.
I extend my sense of gratitude to the Leader of the House, Leader of the Opposition, Leaders of various parties and all the Members for their kind cooperation.
I acknowledge the untiring efforts of the Secretary-General and his team of dedicated officers and staff for ensuring smooth conduct of the proceedings during the session.
Thank you.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাজ্য সভাগী ২৬৪শুবা সেসন লোইশিল্লকপদা পীখিবা চীয়রমেনগী কায়ন-ৱারোল
03 JUL 2024 3:43PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা মেম্বরশিং, হৌজিক্তি ঐখোয় রাজ্য সভাগী ২৬৪শুবা সেসন লোইশিল্লকপগী মীকুপ অদু য়ৌরক্লে। সেসন অসি রাস্ত্রপতিনা মহৌশাদগী চৎনরকপা মরুওইবা চৎনবী অমগা লোইননা লৈঙাক্কী এজেন্দা কয়া পুথোক্তুনা পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিদা ৱারোল পীদুনা হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি তরুক্কী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইনা থংন-থংননা অহুমশুবা তার্ম পায়বগী ৱাশক লৌরবা মতুংদা মহাক্কী মন্ত্রীগী কাউন্সিলশিং শক্তাকপা ঐখোয়না উখ্রে।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা থাগৎপগী মোসন অদুসু ঐখোয়না পুং ২১ হেন্না মেম্বর ৭৬না শরুক য়াবগা লোইননা উবা ফংখ্রে। হাউস অসিদা নৌনা খল্লবা মেম্বর ১৯ গী অহানবা ৱারোলশিং তাবা ফংখ্রে।
ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা দিবেত্তা শরুক য়াবগা লোইননা য়াম্না ইনোৎ হাপ্নিংঙাই ওইবা ৱারোল পীখি।
হাউস অসিনা ফোর্স এদজোর্ন তৌদুনা মিনিত ৪৩ মাঙহনখ্রবসু, মসিগী মতম অদু লঞ্চ ব্রেক্কী মতম ফাওবা খন্ন-নৈনবা মখা চত্থরদুনা অমসুং লেপখিবা মতমদগী হেন্না শাংদোকনা ফমদুনা কনখি, শাংদোক্না ফমখিবনা, বিজিনেসকী অপুনবা লৌখিবা মতম অসি অরোইবদা লেপখিবা মতমদগী পুং অহুম হেন্না শাংদোকখি অমসুং মসিনা ঐখোয়া কান্নবগী চাং ১০০% ফংখি।
অদুগা ত্রেজরী অমসুং ওপোজিসন বেঞ্চতগী মশক থোক্না শরুক য়াখিবগা লোইননা, ঐহাক্না প্রোসিদিংগী মতমদা থোকখিবা অয়েৎপা অদুদা থম্মোইদা নুংনাংবা ফাওখি। মতম কয়া শাংনা থৌ পুরক্লবা মেম্বরশিংনা থৌদাং য়াওদনা উৎখিবা মতৌদা নীংহন্নবা ফাওখি। ঐহাক্না ফোংদোকচনিংবদি, অয়েৎপা পীবনা পরিং নাইনা লৈরিবা খন্নগদবশিংদা অকায়বা পীবদা নত্তনা মমল লৈরবা ইন্সতিত্যুসন অসিগী মগুন হন্থহল্লি।
ওপোজিসনগী লুচিংবনা হাউসকী ৱেলদা থোকখিবা উবদসু থম্মোই শোক্না নুংঙাইতবা ফাওজৈ অমসুং মদুমক পার্লিয়ামেন্তকী ওইবা চৎনবী অমসুং প্রোপ্রাইতীদা মশেং মরাংবা অমনি।
ঐহাক্না হাউসকী মেম্বরশিংদগী খন্ন-নৈনবা, ৱারোল থম্ফম অমসুং দিবেতকী লাইশঙ অমা ওইননবগীদমক মশক থোকপা থবকশিং উবা পামজৈ। ঙসি মখোয়না থোকখিবদু য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মদু পুৱারীদা লৈহৌরগদবা মীকুপনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা লৈঙাক অসিনা চহি হুম্ফুগী মতুংদা লেপ্পা লৈতনা অহুমশুবা তার্ম পায়রকপা মীকুপনি।
মখোয়না মখোয়গী সংবিধানগী থৌদাং থাদোক্তুনা থোকখি অমসুং মদুনা কিনিংঙাই ওইবা খুদম, গনতন্ত্রগী মগুন্দা শোকহন্নিংঙাই ওইবা মশক অমা উৎলি।
ঐহাক্না ইকাইখুম্নজরিবা দিপুতি চীয়রমেন, শ্রী অরিভন্সজিবু থৌরম খুদিংমক্তা পাঙ্গল পীবীবা অমসুগ মহাক্কী লৌশিংনা হাউসকী প্রোসিদিংশিংদা লমজিংবীবা অমসুং সেক্রেতরিএত্তা অনৌবা খোঙথাংশিং পায়খৎপীবগীদমক থম্মোই শেংনা থাগৎচবা ফোংদোকচরি।
ভাইস-চীয়রপার্সনগী পেনেলদা লৈরিবা মেম্বরশিংবুসু ঐহাকপু হাউসকী প্রোসিদিংদা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎচনিংই। মখোয়গী মরক্তগী চাদা ৫০ দি হাউস অসিগী নুপী মেম্বরশিং ওইরি।
ঐহাক্না হাউসকী লুচিংবা, ওপোজিসনগী লুচিংবা, তোঙান-তোঙানবা পার্তীশিংগী লুচিংবশিং অমসুং মেম্বর খুদিংমকপু মখোয়গী মতেংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্না সেক্রেতরী জেনরেল অমসুং মহাক্কী কত্থোক্লবা ওফিসরশিং অমসুং স্তাফশিংবু সেসনগী মনুংদা নীংথিনা পাঙথোক্নবা হোৎনবদা চোকথবা লৈতনা লৌখিবা থৌদাংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
থাগৎচরি।