তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১৮ তম এমআইএফএফৰ মুক্ত মঞ্চত তথ্যচিত্ৰৰ বিত্তীয় উপযোগিতাৰ সমাধানৰ বিষয়ে আলোচনা
তথ্যচিত্ৰৰ বিত্তীয় উপযোগিতাৰ বাবে ক্ৰয় কৰিব পৰা থকা দৰ্শক প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব: সঞ্জিত নাৰ্ভেকাৰ
ভাৰতত তথ্যচিত্ৰ চোৱা সংস্কৃতি সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়: প্ৰেমেন্দ্ৰ মজুমদাৰ
আধুনিক প্ৰযুক্তিয়ে তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিছে: ধৰম গুলাটি
মানুহে কিনিব পৰা সমলক গুৰুত্ব দিয়ে: উৎপল দত্ত
20 JUN 2024 4:16PM by PIB Guwahati
চলিত ১৮ তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ উপলক্ষে, ইণ্ডিয়ান ডকুমেণ্টৰী প্ৰডিউচাৰ্ছ এছ'চিয়েশ্যনে (আইডিপিএ) 'ডকুমেণ্টৰী ফাণ্ডিংৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি' শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত এখন মুক্ত মঞ্চৰ আয়োজন কৰে। চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিশিষ্ট বক্তাসকলে ভাৰতত তথ্যচিত্ৰৰ বিত্তীয় উপযোগিতাৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান আৰু সাম্ভাব্য সমাধানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁলোকৰ মতামত ব্যক্ত কৰে।
আলোচনাৰ শুভাৰম্ভ কৰি ভি শান্তাৰাম বঁটা বিজয়ী আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ী শ্ৰী সঞ্জিত নাৰ্ভেকাৰে কয় যে ভাৰতত তথ্যচিত্ৰ চাবলৈ এনে দৰ্শকক আকৰ্ষিত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, যিসকলৰ ক্ৰয় কৰিব পৰা ক্ষমতা থাকে। তেওঁ কয় যে এনে সংস্কৃতিৰ উদ্ভৱ নহ'লে তথ্যচিত্ৰসমূহ অৰ্থনৈতিকভাৱে লাভজনক কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও মানুহে ৰচনামূলক চলচ্চিত্ৰৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰিবলৈ সাজু থাকে, ৰাজহ আৰ্হিৰ অভাৱৰ ফলত তথ্যচিত্ৰৰ বাবে বিত্তীয় যোগান ধৰাত বাধা আহে। "কিছুমান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাই তেওঁলোকৰ চলচ্চিত্ৰৰ বাবে নিজেই বিত্তীয় যোগান ধৰে, যি তেওঁলোকক শৈল্পিক স্বাধীনতা প্ৰদান কৰে। আমি তথ্যচিত্ৰৰ বাবে চৰকাৰ, কৰ্পোৰেট আৰু ক্ৰাউড-চৰ্চিং পুঁজি দেখিছোঁ, কিন্তু এই প্ৰচেষ্টাবোৰৰ কোনোটোৱেই চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাৰ পক্ষত কাম কৰা নাই। যিসকল লোকে তেওঁলোকৰ ধন খৰচ কৰে তেওঁলোকেও ইয়াৰ পৰা লাভ আশা বিচাৰে।’’
প্ৰবীণ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাগৰাকীয়ে এইটোও কয় যে নতুন প্ৰযুক্তি আৰু এমইউবিআইৰ দৰে ষ্ট্ৰীমিং প্লেটফৰ্মে তথ্যচিত্ৰৰ বাবে অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে বৰ্তমানৰ বিত্তীয় সীমাবদ্ধতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ‘কমাণ্ডমেণ্টছ শ্বেডো’ৰ দৰে এটা প্ৰকল্পৰ কল্পনা কৰিব পাৰিবনে?
(সোঁফালৰ পৰা বাওঁফাললৈ ফটো ড০ দেৱ কন্যা ঠাকুৰ, শ্ৰীযুত ধৰম গুলাটি, শ্ৰীযুত সঞ্জিত নাৰ্ভেকাৰ, শ্ৰীযুত প্ৰেমেন্দ্ৰ মজুমদাৰ, শ্ৰীযুত উৎপল দত্ত আৰু শ্ৰীমতী মায়া চন্দ্ৰই ১৮ তম এমআইএফএফত মুক্ত মঞ্চৰ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে)
চলচ্চিত্ৰ সমালোচক, লেখক আৰু সংগঠক শ্ৰী প্ৰেমেন্দ্ৰ মজুমদাৰে লগতে কয় যে ভাৰতীয় দৰ্শকৰ তথ্যচিত্ৰ চোৱাৰ জনপ্ৰিয় সংস্কৃতি নাই আৰু প্ৰথমে এনে দৰ্শকক আকৰ্ষিত কৰিব লাগিব যিসকলে ধন খৰচ কৰি তথ্যচিত্ৰ চায়। এমআইএফএফৰ দৰে চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱে এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে বুলি তেওঁ কয়। শ্ৰী মজুমদাৰে তথ্যচিত্ৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিশ্বব্যাপী পৰিমাণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ মূল্য প্ৰায় ১২ বিলিয়ন ডলাৰ, কিন্তু দুখজনকভাৱে ভাৰতৰ অংশ নিম্নতম। “ভাৰতত বছৰি প্ৰায় ১৮,০০০ ৰ পৰা ২০,০০০ চলচ্চিত্ৰই প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত, ফিচাৰ ফিল্মৰ অংশ হৈছে প্ৰায় দুই হাজাৰ। বাকীবোৰ তথ্যচিত্ৰ, কিন্তু আমি এই চলচ্চিত্ৰবোৰ ক'তো প্ৰদৰ্শিত হোৱা দেখা নাই। এনএফডিচিৰ দৰে সংগঠনে নতুন তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ কামৰ প্ৰচাৰৰ বাবে যথাসম্ভৱ চেষ্টা কৰে।“
প্ৰযোজক, সঞ্চালক, সঞ্চালক, ফটোগ্ৰাফী আৰু শিক্ষাবিদ শ্ৰী ধৰম গুলাটিয়ে তথ্যচিত্ৰৰ বাবে সমৰ্পিত অ'টিটি প্লেটফৰ্মৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আধুনিক প্ৰযুক্তিয়ে তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিছে, যাৰ ফলত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰকল্পসমূহৰ স্ব-বিত্তীয় যোগান ধৰিব পাৰিব। শ্ৰীযুত গুলাটিয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কেৱল বিত্তীয় লাভেই নহয়, তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিও গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ প্ৰস্তাৱ দিয়ে যে চৰকাৰে তথ্যচিত্ৰৰ বাবে চিএছআৰ পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰি কৰ্পোৰেটসকলক কৰ কৰ্তন প্ৰদান কৰিব আৰু কৰ লাভালাভৰ বিনিময়ত তথ্যচিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ মাল্টিপ্লেক্সসমূহ বাধ্যতামূলক কৰিব।
এক বেলেগ দৃষ্টিভংগী ভাগ বতৰা কৰি, অসম ডাউন টাউন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অনুশীলন অধ্যাপক আৰু লেখক শ্ৰী উৎপল দত্তই চৰকাৰৰ পৰা বিত্ত লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জটিল প্ৰশাসনিক প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী দত্তই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে মানুহে বিনামূলীয়া অফাৰৰ সলনি ধন পৰিশোধ কৰিব লগা সমলক মূল্য দিয়ে। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে তথ্যচিত্ৰ উৎসৱত উপস্থিতি সদায় মাচুল ল'ব লাগে।
স্বতন্ত্ৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু ফ্ৰিলান্স লেখক ড০ দেৱ কন্যা ঠাকুৰে তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে ইউটিউব আৰু অ'টিটি সেৱাৰ দৰে উদীয়মান মঞ্চ বিকশিত কৰা আৰু তাত সুযোগ অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ নিৰ্দিষ্ট বিষয়বস্তু থকা সংগঠনবোৰৰ পৰা পুঁজি বিচাৰিবলৈ আৰু কৰ্পোৰেট বিত্ত ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। ড০ ঠাকুৰে পুঁজি আকৰ্ষিত কৰিবলৈ তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণক প্ৰতিষ্ঠানিক ৰূপ দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে আৰু পৰামৰ্শ দিয়ে যে বিভিন্ন অংশীদাৰ, যেনে আইডিপিএ আৰু 'বিচিত্ৰা'য়ে তথ্যচিত্ৰৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰাৰ বাবে সহযোগিতা কৰিব। তেওঁ কয় যে এই অংশীদাৰসকলে উচ্চাকাংক্ষী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক ফেলোশ্বিপ দিয়া উচিত। তেওঁ লগতে ক্ৰাউড-ফাণ্ডিংৰ সম্ভাৱনা আৰু দৰ্শকক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ মহান সমল সৃষ্টিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ড০ ঠাকুৰে মহিলা তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতাৰ বৰ্ধিত সংখ্যাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে, যি উদ্যোগটোত লিংগৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাত সহায় কৰে।
অধিৱেশনখন চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজনা উদ্যোগী শ্ৰীমতী মায়া চন্দ্ৰাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছিল যিয়ে আঙুলিয়াই দিছিল যে যুৱকসকল ফিচাৰ ফিল্মতকৈ তথ্যচিত্ৰৰ প্ৰতি কম আকৰ্ষিত হয়। তেওঁ তথ্যচিত্ৰৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক পৃথক সংস্থা বা পৰিৱেশ-ব্যৱস্থা স্থাপনৰ ওপৰত আলোচনাৰ আহ্বান জনায়। চন্দ্ৰাই উল্লেখ কৰে যে কৰ্পোৰেট পুঁজিয়ে শেহতীয়াকৈ কৰ্ণাটকৰ দৰে ৰাজ্যত তথ্যচিত্ৰত বিনিয়োগ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে আইডিপিএ-য়ে তথ্যচিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে আইএনঅ’এক্স আৰু পিভিআৰৰ দৰে থিয়েটাৰ চেইনৰ সৈতে অংশীদাৰী ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত দৰ্শক-সংস্কৃতি বিকাশ হ’ব পাৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Open Forum at 18th MIFF discusses solutions for financial viability of docu films
Building a paying audience is crucial for the financial viability of documentaries: Sanjit Narwekar
Creating a culture of documentary viewership in India is essential: Premendra Mazumder
Modern tech has reduced cost of documentary film making: Dharam Gulati
People value paid content: Utpal Datta
Evolving with technology and crowdfunding can boost documentary filmmaking: Dr. Dev Kanya Thakur
20 JUN 2024 4:16PM by PIB Mumbai
Mumbai, 20 June 2024
On the sidelines of the ongoing 18th Mumbai International Film Festival, the Indian Documentary Producers Association (IDPA) organized an Open Forum on the topic ‘Creating new opportunities for documentary-funding’. Esteemed speakers from the film industry shared their insights, highlighting the challenges and potential solutions for the financial viability of documentary films in India.
Opening the discussion, Shri Sanjit Narwekar, a V. Shantaram Awardee and National Award winner, emphasized the importance of developing a paying audience for documentaries in India. He noted that until such a culture emerges, documentary films cannot be made financially viable. He pointed out that while people are ready to finance fiction films, the lack of a revenue model hampers funding for documentaries. “ Some filmmakers finance their own films which gives them artistic freedom. We have seen government, corporate and crowdsourcing funding for documentaries, but none has really worked for filmmakers. People who spend their money always have some strings attached to it,” he said.
The veteran filmmaker also added that new technology and streaming platforms like MUBI are providing more screening avenues for documentaries. He posed the question of whether Indian documentary filmmakers could conceive a project like 'Commandant’s Shadow' given the current financial constraints.
(InPhoto From right to left :Dr. Dev Kanya Thakur, Shri Dharam Gulati, Shri Sanjit Narwekar, Shri Premendra Mazumder, Shri Utpal Datta and Ms Maya Chandra participating in an Open Forum discussion at 18th MIFF)
Shri Premendra Mazumder, a film critic, author, and organizer, echoed this sentiment by stating that Indian audiences do not have a popular culture of watching documentaries, and a paying audience base must be established first. He noted that film festivals like MIFF play a crucial role in this regard. Shri Mazumder highlighted the global scale of the documentary film industry, valued at around $12 billion, but lamented that India's share is minimal. “With approximately 18,000-20,000 films receiving certifications annually in India, only around 2,000 are feature films. Rest are documentary films. But we are not seeing this whole chunk of films being screened anywhere. Organizations like NFDC go a long way in promoting work of new documentary filmmakers”, he opined.
Shri Dharam Gulati, a Producer, Director, Director of Photography and an academician, pointed out the need for OTT platforms dedicated to documentary films. He observed that modern technology has reduced the cost of documentary filmmaking, enabling filmmakers to self-fund their projects. Gulati stressed that commitment, not just financial gain, is crucial for documentary filmmakers. He proposed that the government provide tax deductions to corporates using CSR funds for documentaries and mandate multiplexes to screen documentaries in exchange for tax benefits.
Sharing a differing perspective, Shri Utpal Datta, a writer & Professor of Practice at Assam Down Town University highlighted the challenges of complex bureaucratic processes in obtaining government funding. Shri Datta emphasized that people value paid content over free offerings and suggested that documentary film festivals should always charge for attendance.
Dr. Dev Kanya Thakur, an independent filmmaker and freelance writer, emphasized the need for documentary filmmakers to evolve and explore emerging platforms like YouTube and OTT services. She suggested seeking funds from organizations with specific themes and utilizing corporate funds. Dr. Thakur proposed institutionalizing documentary filmmaking to attract funding and recommended that different stakeholders, such as IDPA and the Bitchitra collective, collaborate to finance documentaries and establish fellowships for aspiring filmmakers. She also highlighted the potential of crowd funding and the importance of creating compelling content to attract viewership. Thakur noted the increasing number of women documentary filmmakers, helping to close the gender gap in the industry.
The session was moderated by Ms. Maya Chandra, a film production entrepreneur, who observed that youngsters seem less passionate about documentaries compared to feature films. She called for discussions on establishing a separate body or ecosystem for documentary film promotion. Chandra mentioned that corporate funds have recently started flowing into documentary films in states like Karnataka and suggested that IDPA could partner with theater chains like INOX and PVR to screen documentaries, thereby cultivating an audience culture.