তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা কাহিনী কোৱাৰ সত্যতা আৰু পৰিপক্কতা দেখিবলৈ পোৱাটো লক্ষণীয়: ১৮ তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা শ্ৰেণীৰ জুৰী
ছাত্ৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে অভিজ্ঞ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ সৈতে সমান পৰ্যায়ত প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰে: অপূৰ্ব বক্সী, অধ্যক্ষ, ৰাষ্ট্ৰীয় জুৰী
19 JUN 2024 6:24PM by PIB Guwahati
অষ্টাদশ মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ (এমআইএফএফ) ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা জুৰীয়ে এক সংবাদমেলত তেওঁলোকৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু গভীৰ প্ৰশংসা ব্যক্ত কৰে, যি ১৮তম এমআইএফএফ ২০২৪-ত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা শাখাত প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰা চলচ্চিত্ৰসমূহৰ গভীৰতা আৰু বৈচিত্ৰতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
এক সামূহিক বিবৃতিৰ জৰিয়তে জুৰী সদস্যসকলে কয় যে তেওঁলোকৰ দৰ্শনৰ অভিজ্ঞতাৰ মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল কেনেকৈ গোটেই পৰিষদৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে পিতৃতান্ত্ৰিকতাৰ শাৰীৰিক গঠন নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু পুৰুষৰ সম্পৰ্কক কোমল লেন্সৰ জৰিয়তে চিত্ৰিত কৰিছিল যিটো কেতিয়াবাহে অন্বেষণ কৰা হৈছিল। জুৰীৰ অধ্যক্ষ আৰু ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক অপূৰ্ব বক্সীয়ে সদস্য এডেল চিলমেন (জাৰ্মান চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক), ড০ ববি শৰ্মা বৰুৱা (ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা), মুঞ্জল শ্ৰফ (ভাৰতীয় এনিমেটৰ), আৰু আন্না হেংকেল-ডনাৰ্চমাৰ্ক (জাৰ্মান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা)ৰ সৈতে সংবাদমেলত অংশগ্ৰহণ কৰে।
জুৰীয়ে ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা শক্তিশালী, গভীৰ আৰু মাৰ্মিক বৰ্ণনাৰ সাক্ষী হোৱাৰ সন্মানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “যোৱা চাৰি দিন ধৰি আমি তথ্যচিত্ৰ, চুটি কল্পকাহিনী আৰু এনিমেচন শ্ৰেণীত চোৱা ৭৫ খন চলচ্চিত্ৰই আমাক বিভিন্ন আৱেগ অনুভৱ কৰাইছে আৰু ভাল ক্লাছিক চিনেমাৰ পটভূমি তৈয়াৰ কৰা লিখন শক্তিয়ে আচৰিত কৰিছে,” বিবৃতিটোত কোৱা হৈছে। গভীৰভাৱে প্ৰতিধ্বনিত হোৱা বিষয়বোৰৰ ভিতৰত আছিল সকলো সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক শ্ৰেণীত ভাৰতত অনুসৰণ কৰা পুৰণি ৰীতি-নীতিৰ মাজত সমৃদ্ধ আৰু বিবিধ দৃশ্যপটৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ধাৰিত সম্পৰ্কৰ অন্বেষণ, জুৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
(ফটোত: এখন সংবাদমেলত অংশগ্ৰহণ কৰা ১৮তম এমআইএফএফৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা জুৰীৰ সদস্যসকল)
জুৰীৰ অধ্যক্ষ অপূৰ্ব বক্সীয়ে যোৱা চাৰি দিনধৰি যাত্ৰাটোৰ বিষয়ে তেওঁৰ উত্তেজনা ভাগ বতৰা কৰিছিল। “আমি কেইবা ঘণ্টা ধৰি চিন্তা-চৰ্চা কৰি আহিছো, যিটো আমাৰ কাহিনী কোৱাৰ প্ৰতি থকা আগ্ৰহৰ এক প্ৰমাণ। জুৰীৰ এক বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ লিংগ স্কেপ আছে, যাৰ ফলত প্ৰক্ৰিয়াটো গণতান্ত্ৰিক হৈ পৰিছে,” তেওঁ কয়। তেওঁ ভাৰতৰ এক উদীয়মান বিন্যাস ডকুমেণ্টৰী চলচ্চিত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ বাবে এমআইএফএফৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰৰ আৱিষ্কাৰত বিস্ময় প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয়, “উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অবিশ্বাস্য চলচ্চিত্ৰসমূহ বিশেষভাৱে আকৰ্ষণীয় আছিল।“
অপূৰ্ব বক্সীয়ে বহুতো জৰুৰী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বস্তুৰ কথাও উল্লেখ কৰে যিয়ে তেওঁলোকৰ কামক কঠিন কৰি তুলিছিল। “কাহিনী কোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এনে পৰিপক্কতা দেখিবলৈ পোৱাটো লক্ষণীয়। কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, উত্তৰ-পূব আৰু দক্ষিণৰ দৰে দেশৰ বিভিন্ন কোণৰ প্ৰামাণিক কাহিনী এই চলচ্চিত্ৰসমূহত নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে প্ৰবাহিত হৈ আছে,” তেওঁ উল্লেখ কৰে। “দৰ্শনৰ অভিজ্ঞতা অবিশ্বাস্য আছিল, আৰু বহুতো চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাই উপস্থিত থাকি সুখী। শিক্ষাৰ্থী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে অভিজ্ঞ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ সৈতে সমান পৰ্যায়ত প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিছিল, প্ৰায়ে তেওঁলোকৰ বৰ্ণনামূলক শক্তিৰে আমাৰ মন আলোড়িত কৰিছিল,” তেওঁ সামৰণি মাৰে।
জাৰ্মান চলচ্চিত্ৰ প্ৰযোজক এডেল চিলমেনে চলচ্চিত্ৰ, কাহিনী কোৱাৰ দৃশ্যপট আৰু বিষয়বস্তুৰ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত তেওঁৰ শিহৰণ প্ৰকাশ কৰিছিল। “মই এই অভিজ্ঞতাৰ দ্বাৰা অভিভূত আৰু মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে এমআইএফএফৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ। চলচ্চিত্ৰৰ ভাষা সাৰ্বজনীন, আৰু উত্থাপিত আৱেগবোৰ সীমা অতিক্ৰম কৰে,” তেওঁ কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চলচ্চিত্ৰসমূহত বন্দী হোৱা মানৱ অস্তিত্বৰ জটিলতাই জুৰী আৰু দৰ্শক দুয়োকে আচৰিত কৰিছিল।
ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা ড০ ববি শৰ্মা বৰুৱাই ভাল চিনেমা আৰু উত্তৰ-পূবৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ স্বতন্ত্ৰ মনোভাৱক প্ৰশংসা কৰিছিল। “আমাৰ উদ্যোগটো অতি সৰু, কিন্তু চলচ্চিত্ৰৰ মানদণ্ড আকৰ্ষণীয়,” তেওঁ মন্তব্য কৰে।
এনিমেটৰ মুঞ্জল শ্ৰফ কাহিনী কোৱাৰ গভীৰতাৰ দ্বাৰা আকৰ্ষিত হৈছিল, বিশেষকৈ এনিমেছনত। “শব্দ আৰু চিনেমাটোগ্ৰাফীৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিপক্ক দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ মাধ্যমটোৰ ওপৰত থকা নিয়ন্ত্ৰণ আশ্চৰ্যজনক। ই চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ, বিশেষকৈ যুৱ প্ৰজন্মৰ প্ৰতিভাৰ গভীৰতাৰ সৈতে কথা কয়,” তেওঁ কয়। তেওঁ শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ বাছনি কৰাৰ বাবে বিস্তৃত আৰু বিবিধ বিষয় আৰু জুৰী সদস্যসকলৰ মাজত দীঘলীয়া বিতৰ্কৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু ইয়াক এক মহান উৎসৱৰ বিশেষত্ব বুলি অভিহিত কৰে। “তিনিজন ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু দুজন বিদেশীৰ সৈতে জুৰিৰ বিবিধ ৰচনাই অভিজ্ঞতাটো সমৃদ্ধ কৰিছে আৰু এক মূল্যৱান বাহিৰৰ দৃষ্টিভংগী আনিছে,” তেওঁ উল্লেখ কৰে।
জাৰ্মান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আন্না হেংকেল-ডনাৰ্ছমাৰ্কে জুৰীৰ অংশ হোৱাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে, কিয়নো ই তেওঁক ইয়াৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ জৰিয়তে ভাৰত অন্বেষণ কৰিবলৈ সুযোগ দিছিল। “ই মোক চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ বুজাত সহায় কৰে- কেনে ধৰণৰ চলচ্চিত্ৰৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰা হয়, বাছনি কৰা হয়, আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে কি কাহিনী ক'ব বিচাৰে,” তেওঁ কয়। তেওঁ জুৰী সদস্যসকলৰ সৈতে হোৱা আলোচনাৰ প্ৰশংসা কৰে যাৰ বিভিন্ন দৃষ্টিভংগী আছিল আৰু দীঘলীয়া বাছনি তালিকাৰ বাবে বঁটাৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ প্ৰত্যাহ্বানটো উল্লেখ কৰিছিল।

Ministry of Information & Broadcasting
Remarkable to Witness the Authenticity and Maturity of Storytelling from different parts of India : Jury, National Competition Category at 18th Mumbai International Film Festival
Student Filmmakers Competed on an Equal Footing with Experienced Filmmakers: Chairperson, National Jury, Apoorva Bakshi
19 JUN 2024 6:24PM by PIB Mumbai
Mumbai, 19 June 2024
The National Competition Jury of the 18th Mumbai International Film Festival (MIFF) expressed their insights and profound appreciation at a press meet, highlighting the depth and diversity of the films that competed in National competition section at the 18th MIFF 2024.
Through a collective statement the jury members said that the highlight of their viewing experience was how filmmakers across the the board deconstructed the anatomy of patriarchy and portrayed male relationships through a tender lens which was seldom explored. Chairperson of the jury and Indian Film Producer Apoorva Bakshi participated in the press conference along with members Adele Seelman (German film producer), Dr. Bobby Sarma Baruah(Indian filmmaker), Munjal Shroff (Indian Animator), and Anna Henckel-Donnersmarck (German filmmaker).
The jury also emphasized the honor of witnessing strong, profound, and poignant narratives emerging from different parts of India. “The 75 films we have watched in the documentary, short fiction, and animation categories over the past four days have left us feeling a range of emotions and in awe of the writing strength that forms the backdrop of good classic cinema," the statement read. Themes that deeply resonated included explorations of relationships set against rich and diverse landscapes amidst the age old customs followed in India across all social and economic classes, noted the jury.
(In Photo: Members of National Competition Jury of 18th MIFF participating in a press conference)
Apoorva Bakshi, the Chairperson of the jury, shared her excitement about the journey over the past four days. "We have deliberated for hours, which is a testament to our passion for storytelling. The jury has a diverse gender scape, making the process democratic," she said. She praised MIFF for focusing on documentary films, an emerging format in India, and expressed amazement at the discovery of animation films. "Incredible films from the Northeast were particularly impressive," she added.
Apoorva Bakshi also mentioned the multiple urgent and important themes that made their job tough. "It is remarkable to see such maturity in storytelling. Authentic tales from various corners of the country like Kashmir, Punjab, Northeast, and South are seamlessly flowing in these films," she noted. "The viewing experience has been incredible, and many filmmakers are happy to attend. Student filmmakers competed on equal footing with experienced filmmakers, often blowing our minds with their narrative strength," she concluded.
German film producer Adele Seelman expressed her thrill at the diversity of films, storytelling landscapes, and themes. "I am overwhelmed by this experience and grateful to MIFF for inviting me. The language of film is universal, and the emotions raised transcend borders," she said. She noted that the complexity of human existence captured in the films awed both the jury and the audience.
Indian filmmaker Dr. Bobby Sarma Baruah appreciated the good movies and the independent spirit of filmmakers in the Northeast. "Our industry is very small, but the quality of films is impressive," she remarked.
Animator Munjal Shroff was fascinated by the depth of storytelling, particularly in animation. "The control young filmmakers have over the medium is amazing, with a mature approach in sound and cinematography. It speaks to the depth of talent in filmmakers, especially the younger generation," he said. He praised the wide and diverse range of subjects and the long debates among jury members to select the best film, calling it a hallmark of a great festival. "The jury's diverse composition, with three Indian nationals and two foreigners, enriched the experience and brought a valuable outside perspective," he noted.
German filmmaker Anna Henckel-Donnersmarck expressed her happiness at being part of the jury, as it allowed her to explore India through its filmmakers. "It helps me understand the filmmaking ecosystem—what kinds of films get funded, selected, and what stories filmmakers want to tell," she said. She appreciated the discussions with jury members who had different perspectives and noted the challenge of deciding the awards due to a long shortlist.