তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১৮ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী ছানি জোচেফ আৰু আৰ.ভি. ৰমণিৰ কথোপকথন অধিবেশনত বৌদ্ধিক যুগলবন্দী দেখা গ’ল
চিনেমা হৈছে সামাজিক প্ৰয়োজন আৰু অভাৱ প্ৰতিফলিত কৰা এখন দাপোন: ছানি জোচেফ
আধুনিক তথ্যচিত্ৰত কাল্পনিক উপাদানবোৰ সচৰাচৰ হৈ আহিছে: আৰ.ভি. ৰমণী
19 JUN 2024 6:13PM by PIB Guwahati
১৮ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত আজি চলচ্চিত্ৰ সম্পৰ্কে এক হাস্যকৰ আৰু গভীৰ কথোপকথন দেখা যায়। কথোপকথনৰ ভিতৰত 'বিয়ণ্ড বাউণ্ডেৰীজ'ত প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী আৰ.ভি. ৰমণী আৰু ছানী যোচেফে অংশগ্ৰহণ কৰে । এই সুন্দৰ অধিৱেশনত চিনেমাটোগ্ৰাফীৰ কলা আৰু দৰ্শনৰ ওপৰত এক গভীৰ আলোচনা প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, যিয়ে দৰ্শকসকলক গভীৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু চিন্তাপ্ৰৱণ আলোচনাৰে আকৰ্ষিত কৰে।
অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে ছানী যোচেফে বৰ্ণনামূলক চলচ্চিত্ৰত মৌলিকতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে একতা আৰু একতাৰ মনোভাৱ কঢ়িয়াই আনে। সমাজ সংস্কাৰক শ্ৰী নাৰায়ণ গুৰুৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ কয়, "যি ভাল পায়, জীয়াই থাকে," চিনেমাক "প্ৰতি ছেকেণ্ডত ২৪ বাৰ প্ৰেম" বুলি তুলনা কৰে। তেওঁ কয় যে চিনেমা, ফিচাৰ ফিল্ম হওঁক বা তথ্যচিত্ৰই সামাজিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অভাৱ প্ৰতিফলিত কৰা আইনা হিচাপে কাম কৰে।
ছানি যোচেফে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে দৃশ্যগ্ৰহণ কৰা বিষয়বস্তু আৰু জলবায়ুক সন্মান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিটো তেওঁ তেওঁৰ পৰামৰ্শদাতা, পৰিচালক জি. অৰবিন্দনৰ পৰা শিকিছে। তেওঁ তথ্যচিত্ৰখনৰ দৃশ্যগ্ৰহণৰ সময়ত নূন্যতম ব্যাঘাতৰ পোষকতা কৰিছিল, আৰু লগতে পৰামৰ্শ দিছিল যে বিষয়বোৰৰ ভাষা বুজি পোৱাটোৱে প্ৰকৃত আৱেগ আৰু ছন্দ ধৰি ৰখাত সহায় কৰে। চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী আৰু সম্পাদনাৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাল সম্পাদকসকলে দৃশ্যৰ ভিতৰত অন্তৰ্নিহিত ছন্দবোৰ বুজি পায়, এই দুটা কলা প্ৰকাৰৰ আন্তঃসংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ী শ্ৰী আৰ.ভি. ৰমণীয়ে চিনেমাটোগ্ৰাফীৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী ভাগ বতৰা কৰিছিল, যি বিষয় আৰু প্ৰণালীৰ প্ৰতি সহানুভূতি সৃষ্টি কৰাৰ চাৰিওফালে ঘূৰি থাকে। তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল যে চিত্ৰগ্ৰহণৰ সময়ত কিমান অপৰিকল্পিত, স্বতঃস্ফূৰ্ত মুহূৰ্তবোৰ প্ৰায়ে যাদুকৰী, যাদুকৰী পৰিৱৰ্তনশীল দৃশ্য হৈ পৰে। ৰমণীৰ বাবে, চলচ্চিত্ৰৰ ধাৰণাটো বুজি পোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ; তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে যেতিয়া সম্ভাৱনাবোৰ অন্বেষণ কৰা হয় তেতিয়া দৃশ্যটোৰ সমাপ্তি স্বাভাৱিকতে আহে।
দুয়োজন চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাই দৃশ্যগ্ৰহণকাৰীৰ বিকশিত দৃশ্যপটৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। ছানি জোচেফে ডিজিটেল কেমেৰা প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰিছিল যিয়ে কিছু পৰিমাণে কামৰ বোজা হ্ৰাস কৰিছিল আৰু চিত্ৰগ্ৰহণকাৰীসকলক অধিক স্বাধীনতা দিছিল। তেওঁ সমসাময়িক চলচ্চিত্ৰত পৰীক্ষামূলক চলচ্চিত্ৰৰ অভাৱক সমালোচনা কৰিছিল আৰু যুৱ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল।
আৰ.ভি. ৰমণীয়ে কৈছিল যে আধুনিক তথ্যচিত্ৰত কাল্পনিক উপাদানবোৰ সাধাৰণ হৈ পৰিছে, বিশেষকৈ ষ্ট্ৰীমিং প্লেটফৰ্মত। তেওঁ যুক্তি দিছিল যে যদি এটা ভাল চিত্ৰনাট্য হাতত থাকে তেন্তে প্ৰযোজক বিচাৰি উলিওৱাটো সহজ। চিনেমাত কাল্পনিক উপাদানবোৰ ৰখাৰ সদায় কোনো প্ৰয়োজন নাথাকিব। চলচ্চিত্ৰখনৰ ধাৰণা আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ দৃষ্টি চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে যথেষ্ট।
এই অধিৱেশনত ছানি যোচেফ আৰু আৰ.ভি. ৰমণীৰ প্ৰশংসিত ৰচনাসমূহৰ ভিডিঅ' ক্লিপ দেখুওৱা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে দেওথাকাল, পিৰাভি, চিল্ড্ৰেন অফ মিনি জাপান, এ স্কুল অফ মাই ওন, বিয়ণ্ড দা হুইলচ, ফেচ লাইক এ মেন আৰু উইণ্ডফল অফ গ্ৰেছ। দৃশ্য আৰু বৌদ্ধিক উদ্দীপনাৰ এই মিশ্ৰণে চিন্তা আৰু কল্পনাৰ এক যুগলবন্দী প্ৰদান কৰিছিল, যি শ্ৰোতাসকলক গভীৰ অনুপ্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিছিল।
চানী যোচেফ
ছানি জোছেফ এগৰাকী বিশিষ্ট চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী আৰু ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু টিভি প্ৰতিষ্ঠানৰ (এফটিআইআই) স্নাতক। তেওঁ কল্পকাহিনী আৰু অ-কল্পকাহিনী দুয়োখন চলচ্চিত্ৰলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে। ৬৫ খন ফিচাৰ ফিল্ম আৰু সমান সংখ্যক তথ্যচিত্ৰ আৰু চুটি চলচ্চিত্ৰসহ এক আকৰ্ষণীয় পৰ্টফলিঅ'ৰ সৈতে, ছানিয়ে উদ্যোগটোৰ কেইজনমান আটাইতকৈ প্ৰতিষ্ঠিত পৰিচালকৰ সৈতে কাম কৰিছে। তেওঁৰ উল্লেখযোগ্য কল্পকাহিনীৰচনাসমূহৰ ভিতৰত আছে পিৰাভি, বাস্তুহাৰা, নিজালকুথু, ট্ৰেইন টু পাকিস্তান আৰু কাহিনী, আনহাতে তেওঁৰ প্ৰশংসিত তথ্যচিত্ৰসমূহৰ ভিতৰত আছে সহজ, আয়ুৰ্বেদ, দেৱী, আৰু লাইট আপ দ্য স্কাই। যোচেফ ইণ্ডিয়ান চছাইটি অফ দৃশ্যগ্ৰহণৰ সভাপতি আৰু সাধাৰণ সম্পাদক আছিল আৰু ইয়াৰ কোষাধ্যক্ষ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আছে।
আৰ ভি ৰমণী
আৰ ভি ৰমণী এজন প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী। তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ পৃথিৱীত তেওঁ নিজৰ বাবে এটা চিহ্ন প্ৰস্তুত কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ী ৰমণীৰ তথ্যচিত্ৰসমূহ তেওঁলোকৰ অনন্য, প্ৰভাৱবাদী শৈলীৰ বাবে জনাজাত যিয়ে অভিব্যক্তিৰ বিভিন্ন দিশ অন্বেষণ কৰে। মুম্বাই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা পদাৰ্থ বিজ্ঞানত স্নাতক, ৰমণীৰ যাত্ৰা ফটো সাংবাদিকতাৰ সৈতে আৰম্ভ হৈছিল, পুনেৰ ফিল্ম এণ্ড টিভি ইনষ্টিটিউট অৱ ইণ্ডিয়াৰ পৰা চলচ্চিত্ৰ ফটোগ্ৰাফীত বিশেষজ্ঞহোৱাৰ আগতে, য'ৰ পৰা তেওঁ ১৯৮৫ চনত স্নাতক ডিগ্ৰী লাভ কৰিছিল। বিগত বছৰবোৰত, তেওঁৰ কাম আৰু পূৰ্বৱৰ্তী অনুষ্ঠান কেইবাখনো আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত প্ৰদৰ্শিত হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁ বিশ্বজুৰি প্ৰশংসা আৰু স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
In-Conversation Session by Cinematographers Sunny Joseph and R.V.Ramani at 18th MIFF turned into a visual and intellectual jugalbandi
Cinema, a mirror reflecting societal needs and inadequacies: Sunny Joseph
Fictional elements getting normalized in modern documentaries: R. V.Ramani
19 JUN 2024 6:13PM by PIB Mumbai
Mumbai, 19 June 2024
The 18th Mumbai International Film Festival (MIFF) hosted an enriching In-Conversation session titled ‘Beyond Boundaries’ featuring acclaimed filmmakers and cinematographers R.V. Ramani and Sunny Joseph. This engaging session delved into the art and philosophy of cinematography, captivating the audience with profound insights and thought-provoking discussions.
Opening the session, Sunny Joseph emphasized the importance of originality in narrative cinema, echoing the sentiment of oneness and unity. Quoting Social reformer Sree Narayana Guru, he stated, "One who loves, lives," likening cinema to "love 24 times per second." He highlighted that cinema, whether feature film or documentary, serves as a mirror reflecting societal needs and inadequacies.
Sunny Joseph stressed the necessity of respecting the subjects and environment where filmmakers shoot, a lesson he learned from his mentor, Director G. Aravindan. He advocated for minimal disturbance while shooting documentaries, suggesting that understanding the language of the subjects helps in capturing genuine emotions and rhythms. Addressing the relationship between cinematography and editing, he noted that good editors discern the inherent rhythm within shots, emphasizing the interconnectedness of these two art forms.
(In Photo: Eminent filmmaker and cinematographer Sunny Joseph in an In-Conversation session at 18th MIFF)
National Award winner Shri R.V. Ramani shared his approach to cinematography, which revolves around creating empathy for the subject and the setting. He described how unplanned, spontaneous moments during filming often result in magical, transformative scenes. For Ramani, understanding the film's concept is crucial; he believes that the end of a shot reveals itself naturally when possibilities are sought.
Both filmmakers discussed the evolving landscape of cinematography. Sunny Joseph praised the advancements in digital camera technology, which have alleviated some of the workload and provided cinematographers with greater freedom. He encouraged young filmmakers to embrace experimentation, criticizing the lack of experimental films in contemporary cinema.
(In Photo: National Award winning filmmaker and cinematographer R.V. Ramani in an In-Conversation session at 18th MIFF)
R.V.Ramani reflected on the normalization of fictional elements in modern documentaries, particularly those on streaming platforms. He argued that while scripts can be useful for finding producers, they are not always necessary, as a concept note and the filmmaker’s vision often suffice.
The session was interspersed with video clips from the acclaimed works of Sunny Joseph and R.V. Ramani, including Devathakal, Piravi, Children of Mini Japan, A School of My Own, Beyond the Wheels, Face Like a Man, and Windfall of Grace. This blending of visual and intellectual stimuli provided a jugalbandi of thought and imagery, leaving the audience deeply inspired.
Sunny Joseph
Sunny Joseph, an eminent cinematographer and graduate of the Film and TV Institute of India (FTII), has significantly contributed to both fiction and non-fiction cinema. With an impressive portfolio that includes 65 feature films and an equal number of documentaries and short films, Sunny has collaborated with some of the most esteemed directors in the industry. His notable fiction works include Piravi, Vasthuhara, Nizhalkuthu, Train to Pakistan, and Kahini, while his acclaimed documentaries include Sahaja, Ayurveda, Goddesses, and Light Up The Sky. Joseph has also held prominent positions as the Chairman and General Secretary of the Indian Society of Cinematographers and currently serves as its Treasurer.
R.V. Ramani
R.V. Ramani, a celebrated filmmaker and cinematographer, has carved a niche for himself in the world of documentary filmmaking. A national award winner, Ramani’s documentaries are known for their unique, impressionistic style that explores various aspects of expression. A graduate in Physics from Mumbai University, Ramani’s journey began in photojournalism before he specialized in Motion Picture Photography at the Film and TV Institute of India, Pune, graduating in 1985. Over the years, his works and retrospectives have been featured in numerous international film festivals, earning him acclaim and recognition worldwide.