ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଚସ୍ପତି ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ପରେ ଲୋକସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା"
ସଂସଦ କେବଳ ଏକ କକ୍ଷ ନୁହେଁ ବରଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର
26 JUN 2024 12:11PM by PIB Bhubaneswar
ଗୃହର ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲୋକସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କ୍ରମାଗତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଗୃହ ପକ୍ଷରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଅମୃତ କାଳରେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଗୃହକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ନମ୍ର ଓ ଅମାୟିକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବିଜୟସୂଚକ ହସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଗୃହ ପରିଚାଳନାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ପୁନଃ ନିର୍ବାଚିତ ବାଚସ୍ପତି ନୂଆ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ବଳରାମ ଝାକର ହିଁ ପ୍ରଥମ ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ କ୍ରମାଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପରେ ପୁନର୍ବାର ଏହି ପଦରେ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ସଫଳ ସମାପନ ପରେ ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାକୁ ବଡ଼ ସଫଳତାର ସହ ନେତୃତ୍ବ ନେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିନଥିଲେ କିମ୍ବା ନିଯୁକ୍ତି ପରେ ନିର୍ବାଚନ ଜିତି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ପୁଣି ଥରେ ବିଜୟୀ ହୋଇ ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରି ଇତିହାସ ରଚିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ସୁସ୍ଥ ମା' ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ତାଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ କୋଟାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କରିଥିବା ଭଲ କାମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲାଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗତ ଲୋକସଭାରେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ଆମ ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର ପୁନର୍ଗଠନ, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ମୁସଲିମ୍ ମହିଳା ବିବାହ ଅଧିକାର ସଂରକ୍ଷଣ ବିଧେୟକ, କିନ୍ନରଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ - ବିବିଧ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବିଧେୟକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସମସ୍ତ ଐତିହାସିକ ଆଇନ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରାରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ସଫଳତା ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ଏହାକୁ ସ୍ମରଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଅମୃତ କାଳର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୃହକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଉଦଘାଟନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସହ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପଦ୍ଧତିର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗୃହରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କାଗଜବିହୀନ କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିଧାନ ପରିଷଦର ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରଙ୍କ ଏକ ସଫଳ ପି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦ ଭବନ କେବଳ କକ୍ଷ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର । ଗୃହର କାର୍ଯ୍ୟଧାରା, ଆଚରଣ ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ଦେଶରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଝବୁତ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ରେକର୍ଡ ସଫଳତା ୯୭ ପ୍ରତିଶତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗୃହର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସଫଳତା ୧୭୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ବେଳେ ମହାମାରୀ ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଟକାଇବାକୁ ଦେଇନଥିବାରୁ ସେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଗୃହର ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ବାଚସ୍ପତି ଯେଉଁ ସନ୍ତୁଳନ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ କଠୋର ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଇଛି। ପରମ୍ପରା ସହ ଗୃହର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିବାରୁ ସେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।
ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରି ୧୮ତମ ଲୋକସଭା ସଫଳ ହେବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କ ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses Lok Sabha after election of the Speaker
“17th Lok Sabha saw many transformative legislative initiatives”
“Parliament is not just walls but is the center of aspiration of 140 crore citizens”
26 JUN 2024 12:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha after the House elected Shri Om Birla as the Speaker of the House.
The Prime Minister welcomed Shri Birla taking over as Speaker for a second consecutive term. He conveyed the best wishes of the House to the Speaker. Noting the significance of Shri Birla taking over second time during the Amrit Kaal, the Prime Minister expressed the hope that his experience of five years and the members’ experience with him will enable the re-elected Speaker to guide the house in these important times. The Prime Minister noted the polite and humble personality of the Speaker and his winning smile that helps him in conducting the House.
The Prime Minister expressed confidence that the re-elected speaker will continue to achieve new success. He noted that it was Shri Balram Jhakar who was the first Speaker to hold the post again after five successive years, and today it is Shri Om Birla who after the successful completion of the 17th Lok Sabha has got the responsibility to lead the 18th Lok Sabha to great successes. He also pointed out the trend of a 20-year period in the middle when those who were elected Speaker either did not contest elections or did not win an election after their appointment, but it is Shri Om Birla who has scripted history by returning as Speaker after emerging victorious again.
The Prime Minister touched upon the working of the Speaker as a Parliamentarian. PM Modi mentioned the remarkable campaign of Healthy Mother and Healthy Child in the constituency of Shri Om Birla. He also remarked on the good work done by Shri Birla in taking health services to the rural areas of Kota, his constituency. He also praised Shri Birla’s promotion of sports in his constituency.
Recalling Shri Birla’s leadership for the last Lok Sabha, the Prime Minister called that period to be a golden period in our Parliamentary history. Remembering the transformative decisions taken during the 17th Lok Sabha, the Prime Minister praised the Speaker's leadership. The Prime Minister mentioned Nari Shakti Vandan Adhiniyam, Jammu Kashmir Reorganization, Bhartiya Nyay Samhita, Bhartiya Nagrik Suraksha Samhita, Samajik Suraksha Samhita, Personal Data Protection Bill, Muslim Mahila Vivah Adhikar Sanrakshan Vidheyak, Transgender Persons Protection of Rights Bill, Consumer Protection Bill, Direct Tax - Vivad se Vishwas Vidheyak; all landmark Acts that were passed under the Speakership of Shri Om Birla.
The Prime Minister said the long journey of democracy witnesses various stopovers that provide the opportunity to create new records. He expressed confidence that the people of India will continue to cherish the 17th Lok Sabha in the future for its achievements as he lauded the work accomplished in the 17th Lok Sabha towards making India a modern nation. He assured the House that the new Parliament building will pave the way for Amrit Kaal’s future under the Hon’ble Speaker’s guidance. Shri Modi recalled the inauguration of the new Parliament building under the chairmanship of the present Speaker and also praised the steps taken towards strengthening the foundations of democratic methodologies. He also lauded the paperless workflow and the systematic briefing process initiated by the Speaker to boost discussions in the House.
The Prime Minister also praised the Speaker for a very successful P-20 Conference of Presiding Officers of legislative bodies of G-20 nations which was attended by a record number of countries.
The Prime Minister said that the Parliament House is not just walls but is the center of aspiration of 140 crore citizens. He emphasized that the functioning of the house, conduct and accountability deepen the foundation of democracy in our country. The Prime Minister mentioned the record productivity of the 17th Lok Sabha which stood at 97 per cent. Shri Modi also mentioned the personal touch and concern of the Speaker for the Members of the House during the Corona pandemic. He praised Shri Birla for not letting the pandemic stall the functioning of the House when productivity reached 170 percent.
Prime Minister Modi lauded the balance shown by the Speaker in maintaining the decorum of the House which also involved taking several tough decisions. He expressed gratitude towards the Speaker for choosing to uphold the values of the House while maintaining the traditions.
The Prime Minister expressed immense confidence in the 18th Lok Sabha becoming a success by serving the people and realizing their dreams and aspirations. Concluding his address, the Prime Minister conveyed his best wishes to Shri Om Birla for the pivotal responsibility enshrined upon him and to take the nation to new heights of success.