Ministry of Communications
TRAI releases recommendations on ‘Inputs for formulation of National Broadcasting Policy-2024’
20 JUN 2024 4:03PM by PIB Delhi
Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has today released recommendations on ‘Inputs for formulation of National Broadcasting Policy-2024’.
The Ministry of Information and Broadcasting (MIB), vide its letter dated 13th July 2023 has requested TRAI to provide its considered inputs under Section 11 of the TRAI Act, 1997 for formulation of National Broadcasting Policy.
As a first step, TRAI issued a Pre-Consultation Paper on 21st September 2023, to elicit the issues which were required to be considered for the formulation of National Broadcasting Policy. Based on the comments received from and discussion held with stakeholders, TRAI released the Consultation Paper on 'Inputs for formulation of National Broadcasting Policy-2024' on 2nd April 2024. The Consultation Paper identified the focus areas and raised 20 questions seeking comments of the stakeholders. TRAI received comments from 42 stakeholders including service providers, organizations, industry associations, consumer advocacy groups and few individuals.
The Open House Discussion (OHD) was held on 15th May 2024. Certain additional comments were also received post OHD. The comments, OHD submissions and the additional comments have been analysed and duly considered while framing the recommendations to the Government.
The broadcasting sector is a sunrise sector having huge potential to contribute towards the growth of the Indian economy. The recommendations on inputs for formulation of the broadcasting policy has stipulated the vision, mission, goals and strategies for the planned development and growth of the broadcasting sector in the country in the era of emerging technologies.
The objective of the policy is to facilitate the growth of the sector with quick adoption of the emerging technologies for providing an immersive and enriching experience to the consumers in a cost-effective manner, while safeguarding the interest of the stakeholders involved in the broadcasting sphere. Achieving these goals necessitates collaboration among the key stakeholders viz. the central and state governments, local governments and agencies, television and radio broadcasters, OTT service providers, content creators, distributors, equipment manufacturers, academia, research institutes, industry including startups and small and medium enterprises.
The Authority has recommended the following Vision, Mission and Goals for the National Broadcasting Policy-2024.
Vision
To foster a competitive, affordable and ubiquitous ecosystem for sustained growth of the broadcasting sector, catering to the diverse needs of consumers that facilitates quality content creation, promotes democratic values and cultural diversity, enables inclusivity and literacy, attracts investments, safeguards intellectual property, develops resilient indigenous infrastructure, adopts emerging technologies, generates employment and drives socio-economic development through innovation and collaboration for strengthening India’s soft image and positioning ‘Brand India’ globally.
Mission
In pursuit of establishing India a global leader in the broadcasting sector, this policy intends to target broad roadmap for 10 years with special focus on the next 5 years. The National Broadcasting Policy-2024, envisages to achieve the following:
1. Propelling Growth
• Establishing a robust broadcasting ecosystem by enabling growth-oriented policies and regulations through data-driven governance.
• Supporting creation of a resilient, adaptive and tech-agile infrastructure fostering R&D, technology innovation and indigenous manufacturing.
• Facilitating level-playing field and healthy competition; promoting ease of doing business and stimulating economic growth by enabling the reach of broadcasting services to all, positioning India as an ‘Uplinking Hub’ for television channels, attracting investments, generating employment opportunities and promoting skill development.
1. Promoting Content
• Supporting quality content production and distribution for television, radio and OTT broadcasting services, encouraging proliferation of Indian content, both locally and globally, by harnessing the power of emerging broadcasting technologies and making India a ‘Global Content Hub’.
• Establishing India as a preferred destination for content creation.
• Enabling quality content production in public service broadcasting to inform, educate and entertain the masses.
• Promoting and facilitating the growth of Indian content through films, animation, visual effects, gaming, music and state-of-the-art post-production infrastructure.
1. Protecting Interests
• Combating piracy and safeguarding the rights of content creators and intellectual property holders through copyright protection.
• Fulfilling social responsibilities by ensuring awareness and enabling provisions for disseminating information to all strata of society; and environmental responsibilities through green broadcasting practices and disaster preparedness.
Goals
1. Propelling Growth: Establishing a robust broadcasting ecosystem
1. Measure sector’s performance based on various key economic parameters to enable data-driven policy decisions
2. Enable reach and access of television broadcasting services to uncovered households
3. Enable radio coverage in uncovered areas
4. Promote R&D and secure IPR in broadcasting sector
5. Promote manufacturing and adoption of new technologies including indigenous broadcasting technologies and equipment
6. Employment generation, bolstered up through training and upskilling for providing New Age Skills to the workforce
7. Encourage innovation-led startups and empower Small and Medium Enterprises
8. Foster conducive policies and regulatory practices for economic growth
9. Make India an ‘Uplinking Hub’ of television channels
10. Leverage digital terrestrial broadcasting as a complimentary broadcasting technology
11. Establish effective audience measurement and rating system
1. Promoting Content: Encouraging Indian content outreach at global stage
1. Establish India as a hub for content creation
2. Strengthen Public Service Broadcasting
3. Facilitate content proliferation through Digital Radio Broadcasting
4. Support growth and proliferation of Indian Content through OTT broadcasting services
5. Support Indian Content production through films, animation, visual effects, gaming and music
1. Protecting Interests: Safeguarding rights of content creator and leveraging broadcasting services for protecting socio-environmental interests of the society
1. Enforce content security through copyright protection
2. Address social and environmental responsibilities
3. Recognize the role of broadcaster during disasters
To achieve each goal, a number of strategies have been recommended, the details of which are available in the recommendations placed on TRAI's website www.trai.gov.in.
For any clarification/information, Shri Deepak Sharma, Advisor (B&CS), TRAI may be contacted at email ID: advbcs-2@trai.gov.in or Telephone +91-11-20907774.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି-୨୦୨୪ ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ସୂଚନା ସମ୍ପର୍କରେ' ସୁପାରିସ ଜାରି କଲା ଟ୍ରାଇ
20 JUN 2024 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଟେଲିକମ୍ ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଟ୍ରାଇ) ଆଜି 'ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି-୨୦୨୪' ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ସୁପାରିସ ଜାରି କରିଛି।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଆଇବି) ୨୦୨୩ ଜୁଲାଇ ୧୩ତାରିଖରେ ଲେଖିଥିବା ଚିଠି ଜରିଆରେ ଟ୍ରାଇ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୯୭ର ଧାରା ୧୧ ଅନୁଯାୟୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ଟ୍ରାଇକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି।
ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଟ୍ରାଇ ୨୦୨୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୧ତାରିଖରେ ଏକ ପ୍ରାକ୍-ପରାମର୍ଶ ପତ୍ର ଜାରି କରି ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ କେଉଁ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଚାର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ମତାମତ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ ଟ୍ରାଇ ଏପ୍ରିଲ ୨, ୨୦୨୪ରେ 'ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି-୨୦୨୪ ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍' ଶୀର୍ଷକ ପରାମର୍ଶ ପତ୍ର ପ୍ରକାଶକରିଥିଲା। ପରାମର୍ଶ ପତ୍ରରେ ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମତାମତ ଲୋଡିବା ପାଇଁ ୨୦ଟି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଯାଇଥିଲା। ଟ୍ରାଇ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ସଂଗଠନ, ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଉପଭୋକ୍ତା ଆଡଭୋକେସି ଗ୍ରୁପ୍ ଏବଂ କିଛି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମେତ ୪୨ଟି ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
୨୦୨୪ ମେ' ୧୫ତାରିଖରେ ଓପନ୍ ହାଉସ୍ ଆଲୋଚନା (ଓଏଚ୍ ଡି) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଓଏଚ୍ ଡି ପରେ କିଛି ଅତିରିକ୍ତ ମନ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ସରକାରଙ୍କୁ ସୁପାରିସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ ମତାମତ ଓଏଚଡି ଦାଖଲ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଟିପ୍ପଣୀକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ବିଚାର କରାଯାଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ସୁପାରିଶ ପ୍ରଣୟନ ସମୟରେ ଏହା ଉପରେ ବିଧିବଧ ଭାବେ ବିଚାର କରାଯାଇଥିଲା ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଉଦୀୟମାନ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଯୁଗରେ ଦେଶରେ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିକାଶ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ନିମନ୍ତେ ମତାମତ ଉପରେ ସୁପାରିସରେ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମିଶନ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ରଣନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଉପାୟରେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜ କରିବା ହେଉଛି ଏହି ନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ଓ ଏଜେନ୍ସି, ଟେଲିଭିଜନ ଓ ରେଡିଓ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟର, ଓଟିଟି ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା, ବିତରକ, ଉପକରଣ ନିର୍ମାତା, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମେତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ପ୍ରାଧିକରଣ ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି-୨୦୨୪ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭିଜନ, ମିଶନ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି।
ଦୃଷ୍ଟି
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସାକ୍ଷରତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ,କରିବା, ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ସୁରକ୍ଷା କରିବା, ସ୍ଥିର ସ୍ୱଦେଶୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବା, ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଭାରତର ସଫ୍ଟ ଇମେଜକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ 'ବ୍ରାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ସ୍ଥିତି କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ।
ମିଶନ
ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ନୀତିରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନୀତି-୨୦୨୪ରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି:
ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିକ ନୀତି ଓ ନିୟମାବଳୀକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଏକ ଦୃଢ଼ପ୍ରସାରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଓ ବିକାଶ, ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର, ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା।
ସମାନ ଅବସର ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ସୁବିଧା; ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ 'ଅପଲିଙ୍କିଗ ହବ୍' ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବା, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ଟେଲିଭିଜନ, ରେଡିଓ ଏବଂ ଓଟିଟି ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିତରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶକ୍ତିକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁର ପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ 'ଗ୍ଲୋବାଲ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ହବ୍'ରେ ପରିଣତ କରାଯିବ ।
ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ପସନ୍ଦର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅବଗତ, ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ସକ୍ଷମ କରିବା।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟ, ଗେମିଂ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପୋଷ୍ଟ-ପ୍ରଡକ୍ସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
C.ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିବା
କପିରାଇଟ୍ ସୁରକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଇରେସିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଧାରକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ।
ସଚେତନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସମାଜର ସବୁ ସ୍ତରରେ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚାଇବାପାଇଁ ସକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା; ଏବଂ ସବୁଜ ପ୍ରସାରଣ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ଦାୟିତ୍ୱ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ
କ . ବିକାଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା: ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରସାରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା
ଡାଟା-ପରିଚାଳିତ ନୀତି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ କ୍ଷେତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମାପ କରନ୍ତୁ
ଉନ୍ମୋଚିତ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଟେଲିଭିଜନ ପ୍ରସାରଣ ସେବାର ପହଂଚ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ସକ୍ଷମ କରନ୍ତୁ
ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଡିଓ କଭରେଜ୍ ସକ୍ଷମ କରନ୍ତୁ
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଇପିଆରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ
ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉପକରଣ ସମେତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ନୂତନ ଯୁଗର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି
ନବସୃଜନ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା
ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଏବଂ ନିୟାମକ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ
ଭାରତକୁ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ଏକ 'ଅପଲିଙ୍କିଙ୍ଗ ହବ୍' ରେ ପରିଣତ କରନ୍ତୁ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭାବରେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ଥଳୀୟ ପ୍ରସାରଣର ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦର୍ଶକ ମାପ ଏବଂ ରେଟିଂ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ
ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା: ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ
ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ
ଡିଜିଟାଲ ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଗମ କରିବା
ଓଟିଟି ପ୍ରସାରଣ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରସାରକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଆନିମେସନ୍, ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟ, ଗେମିଂ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ
C. ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା: ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମାଜର ସାମାଜିକ-ପରିବେଶ ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସାରଣ ସେବାର ଉପଯୋଗ କରିବା
କ. କପିରାଇଟ୍ ସୁରକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷା ଲାଗୁ କରନ୍ତୁ
ଖ. ସାମାଜିକ ଏବଂ ପରିବେଶ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରନ୍ତୁ
ଗ. ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଅନ୍ତୁ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଅନେକ ରଣନୀତି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ବିବରଣୀ ଟ୍ରାଇର ୱେବସାଇଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୁପାରିସରେ ଉପଲବ୍ଧ www.trai.gov.in।
କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ/ସୂଚନା ପାଇଁ ଟ୍ରାଇର ଉପଦେଷ୍ଟା (ବିଆଣ୍ଡସିଏସ) ଶ୍ରୀ ଦୀପକ ଶର୍ମାଙ୍କୁ ଇମେଲ୍ ଆଇଡି:advbcs-2@trai.gov.inକିମ୍ବାଟେଲିଫୋନ୍+୯୧-୧୧ ୨୦୯୦୭୭୭୭୪ରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ।