কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
FY 2023-24দা ভারতকী সীফুদ এক্সপোর্ত তৌবা অসি ভোল্যুমদা য়েংবদা খ্বাইদগী ৱাংবা চাং য়ৌখ্রে
মরু ওইবা এক্সপোর্ত তৌরিবা পোৎলমশিংদা ফ্রোজন শ্রিম্প অমসুং ফ্রোজন ফিশ য়াওরি; US অমসুং চাইনানা মকোক থোংবা এক্সপোর্ত দেস্তিনেসন ওইরি
19 JUN 2024 1:18PM by PIB Imphal
ভারতকী সীফুদ এক্সপোর্ত তৌবা অসি মরু ওইবা এক্সপোর্ত মার্কেৎশিংদা শীংনবা কয়ামরুম লৈরবসু শেনবা চহি 2023-24গী মনুংদা ভোল্যুমদা খ্বাইদগী ৱাংবা চাং য়ৌখি। ভারতনা 2023-24 মনুংদা লুপা করোর 60,523.89 (US দোল্লর7.38 বিলিয়ন)রোম ওইবা সীফুদ 17,81,602 MT শিপ তৌখি। ফ্রোজন শ্রিম্পনা ক্বান্তিরি অমসুং ভেল্যুদা মরু ওইবা এক্সপোর্ত আইতেম ওইখি অমরোমদা USA অমসুং চাইনানা ভারতকী সীফুদকী মরু ওইনা ইম্পোর্তরশিং ওইকি। FY 2023-24 মনুংদা এক্সপোর্ত অসি ক্বান্তিতীদা য়েংবদা 2.67% হেনগৎলকখি। 2022-23দা ভারতনা লুপা করোর 63,969.14 (US দোল্লর8,094.31 মিলিয়ন)রোমগী সীফুদ 17,35,286 MT এক্সপোর্ত তৌখি।
“ভারতনা USA, EU অমসুং UKগুম্বা মরু ওইবা এক্সপোর্ত মার্কেৎশিংদা শীংনবা কয়ামরুম লৈজরবসু ভোল্যুমদা য়েংবদা US দোল্লর 7.38 বিলিয়নরোমগী সীফুদ 17,81,602 MT শিপ্পিং তৌখি” হায়না মেরিন প্রদক্তস এক্সপোর্ত দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী (MPEDA)গী চিয়রমেন, IAS শ্রী দি ভি স্বামীনা ফোঙদোকখি।
ফ্রোজন শ্রিম্পনা সীফুদ এক্সপোর্ত বাস্কেৎতা মকোক থংবা আইতেম ওইদুনা মাগী পোজিসন লেংদনা লৈদুনা লুপা করোর 40,013.54 (US দোল্লর4881.27 বিলিয়ন) তান্দুনা ক্বান্তিতীদা শিয়র 40.19% অমসুং অপুনবা দোল্লর আর্নিংদা 66.12% শরুক তমখি। শ্রিম্প এক্সপোর্ত তৌবা অসি ক্বান্তিতীদা য়েংবদা মতম অসিদা 0.69% হেনগৎখি।
2023-24 মনুংদা ফ্রোজন শ্রিম্প এক্সপোর্ত তৌবা অসি 7,16,004 MTদা লৈখি। খ্বাইদগী চাউবা মার্কেৎ ওইরিবা USAনা ফ্রোজন শ্রিম্প 2,97,571 MT ইম্পোর্ত তৌখি, মতুংদা চাইনা (1,48,483MT), য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন (89,697 MT), সাউথইস্ত এসিয়া (52,254MT), জাপান (35,906MT), অমসুং মিদ্দল ইস্ত (28,571 MT) হায়রিবশিং অসিনা তুং ইনখি।
ব্লেক তাইগর (BT) শ্রিম্পগী এক্সপোর্ত অসি 2023-24দা মথংশিৎনা ক্বান্তিতী, লুপাগী ভেল্যুদা অমসুং US দোল্লরদা 24.91%, 11.33% অমসুং 8.28% হেনগৎলে। BT শ্রিম্প অসি লুপা করোর 2855.27 (US দোল্লর 347.84 মিলিয়ন) গী মমল ওইবা 38,987 MT থাদোকখি। ব্লেক তাইগর শ্রিম্পকী ওইনা চাইনা (হোং কোং য়াওনা) অসি US দোল্লরভেল্যুগী ওইনা চাদা 28.43 ওইদুনা মকোক থোংবা মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইখি। মসিগী মতুংদা USA (18.21%), য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন (18.06%) অমসুং জপান (13.12%) না মথংদা লাকখি। স্কেম্পী এক্সপোর্তনা 2023-24দা মথংশিৎনা ক্বান্তিতি, লুপাগী ভেল্যুদা অমসুং US দোল্লর গী ওইনা 6.42%, 23.22% অমসুং 18.96%গী পোজিতিব ত্রেন্দ অমা উৎলি। ভান্নামৈ শ্রিম্পগী এক্সপোর্ত অসি 2023-24দা ভোল্যুমগী ওইনা চাদা 0.33 হেনগৎখ্রে; অদুম ওইনমক, মখোয় অসি US দোল্লর 4809.99 মিলিয়নদগী US দোল্লর 4253.86মিলিয়নদা চাদা 11.56 হন্থখ্রে।
অতৈ মরু ওইবা এক্সপোর্ত আইতেমশিং
ফ্রোজন ফিশ, অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্ত তৌখিবা আইতেম ওইরিবা অসিনা লুপা করোর 5,509.69 (US দোল্লর671.17 মিলিয়ন) ফংখি, মসিনা ক্বান্তিতীদা 21.42% অমসুং US দোল্লরদা 9.09% শরুক তমখি। চহি অসিদা ফ্রোজন ফিশকী এক্সপোর্ত তৌবা অসি মথং শিৎনা ক্বান্তিতী অমসুং লুপাগী ভেল্যুদা 3.54% অমসুং 0.12% হেনগৎলকখি অদু ওইনমক US দোল্লরদদি 2.31% হন্থরকখি।
ঙা অমসুং শ্রিম্প-মীল অমসুং ফীদ- নন-ইদিবল দ্রাইদ আইতেমশিং, এক্সপোর্ত বাস্কেৎতা অহুমশুবা খ্বাইদগী মরুওইবা পোৎলম ওইরিবা অসিনা লুপা করোর 3684.79 (US দোল্লর 449.17 মিলিয়ন) তানখি মসিনা ক্বান্তিতীদা চাদা 15.89 অমসুং দোল্লরদা চাদা 6.08 শরুক তমদুনা ক্বান্তিতী, লুপাগী ভেল্যু অমসুং US দোল্লরদা 15.99%, 34.07% অমসুং 31.52%গী হেনগৎলকপা উবা ফংখি। কাংলুপ অসিগী এক্সপোর্ত অসি 2,83,019 MT ওইখি। গ্রুপ অসিদা উবা ফংখিবা য়ুনিত ভেল্যুগী গ্রোথ অসি 13.38% ওইখি।
ফ্রোজন স্ক্বিদ, মরিশুবা খ্বাইদগী এক্সপোর্ত তৌবা আইতেম অসিনা লুপা করোর 3061.46 (US দোল্লর 373.40 মিলিয়ন) তানখি, ক্বান্তিদা চাদা 5.25 অমসুং দোল্লরদা চাদা 5.06 শরুক তমখি। ফ্রোজন স্ক্বিদ এক্সপোর্ত তৌবা অসি ক্বান্তিতীদা 11.52% হেনগৎলকখি।
মঙাশুবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মফমদা লৈরিবা সুরিমি অমসুং সুরিমি অনালোগস এক্সপোর্ত তৌবা অসি 1,35,327 MTদা লৈখি, ক্বান্তিতীদা 4.12% হেনগৎলকখি অমসুং লুপা করোর 2,414.43 (US দোল্লর294.43 মিলিয়ন) তানখি।
তরুকশুবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মফমদা লৈরিবা ফ্রোজন কত্তলফিশ এক্সপোর্ত তৌবা অসি 54,316 MT দা ওইদুনা লুপা করোর 2252.63 (US দোল্লর 274.62 মিলিয়ন) রোম ওইখি, ক্বান্তিদা চাদা 3.05 অমসুং দোল্লরদা চাদা 3.72 শরুক তমখি।
তরেৎশুবা খ্বাইদগী এক্সপোর্ত তৌবা আইতেম, চিল্দ আইতেমশিং অসিনা প্রোমিজিং সেক্তর অমা ওইনা লৌখি, ক্বান্তিদা চাদা 47.06 অমসুং দোল্লরদা চাদা 8.66 হেনগৎলকখি।
নিপানশুবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মফমদা লৈরিবা ফ্রোজন ওক্তোপস এক্সপোর্ত তৌবা অসি US দোল্লর62.17 মিলিয়ন রোম তানখি, মতুংদা ফিশ ওইল (US দোল্লর58.51 মিলিয়ন), লাইব আইতেমশিং (US দোল্লর48.61 মিলিয়ন), দ্রাইদ ইদিবল আইতেমশিং (US দোল্লর 37.60 মিলিয়ন), ফ্রোজন লোবস্তর (US দোল্লর 33.67 মিলিয়ন) অমসুং ফিশ মোস (US দোল্লর 16.76 মিলিয়ন) লৈখি।
মরু ওইবা এক্সপোর্ত দেস্তিনেসনশিং
মপান লৈবাক্কী কৈথেলশিংগী ওইনদি, USAনা US দোল্লর ভেল্যুগী মওংদা চাদা 34.53% ওইদুনা US দোল্লর ভেল্যুগী মওংদা চাদা 2,549.15গী ইম্পোর্ত অমগা লোয়ননা ভারতকী সীফুদ ইম্পোর্ত তৌরিবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক অমা ওইখি। USতা এক্সপোর্ত তৌবগী চাং অসি 7.46% অমসুং 1.42% হেনগৎখি; অদুম ওইনমক, মখোয়না US দোল্লরগী চাংদা 3.15% হন্থখি। USAদা এক্সপোর্ত তৌরিবা মরুওইবা পোৎলম ওইনা ফ্রোজেন গ্রেম্প অসি USA তর্মিনেলদা চাদা 91.90%গী শিয়রগা লৈখি। USAদা ব্লেক তাইগর শ্রিম্পগী এক্সপোর্ত অসি মশিং ওইনা 35.37% হেনগৎখি অমসুং USগী মশিং ওইনা 32.35% হেনগৎখি।
ভারতকী ওইনা সীফুদ এক্সপোর্ত তৌবদা চাইনা (হোং কোং অমসুং তাইৱান নত্তনা) US দোল্লর মওংদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে। মসিগী ইম্পোর্ত ভোল্যুম অসি US দোল্লরগী মওংদা US দোল্লর মিলিয়ন 1,384.89 ওইদুনা মশিং ওইনা চাদা 25.33 অমসুং US দোল্লরগী মওংদা চাদা 18.76 ওইরি। চাইনাদা এক্সপোর্ত তৌবা অসি মশিং ওইনা 12.80% হেনগৎখি; অদুম ওইনমক, মখোয় অসি লুপাগী ভেল্যুদা 0.88% অমসুং US দোল্লর ভেল্যুদা 4.21% হন্থখি। চাইনাদা মপুং ওইনা এক্সপোর্ত তৌরিবা পোৎলমশিংগী মরক্তগী মরুওইবা পোৎলম ওইরিবা ফ্রোজেন ক্রিম্পনা মশিং ওইনা 32% অমসুং US দোল্লরদা মশিং ওইনা 55.11%গী শরুক অমা লৈরি। অদুগা ফ্রোজেন ঙাগী শরুক অসি মশিং ওইনা 36.83% অমসুং US দোল্লরদা মশিং ওইনা 21.56% ওইদুনা অনিশুবদা লৈরি
জাপান অসি খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইম্পোর্তরনি, চাং ওইনা চাদা 6.06 অমসুং US দোল্লর দা ভেল্যু ওইনা চাদা 5.42% ওইরি। ফ্রোজেন গ্রিম অসি জাপানদা মশিং ওইনা 33.26%, ওইনা 65.94% অমসুং US দোল্লর ভেল্যু ওইনা 65.98% ওইদুনা এক্সপোর্ত তৌবগী মরুওইবা পোৎলম ওইরি।
ভিয়েতনামনা US দোল্লরমিল্লিয়ন 391.41গী মমলদা মেত্রিক তন 1,32,086 ইম্পোর্ত তৌদুনা খ্বাইদগী চাউবা মার্কেৎ পোজিসন মরিশুবদা লৈ। ফ্রিজ তৌরবা চেং-চাংশিংনা US দোল্লরদা ফংলিবা শেন্দোংগী চাদা 55.43 অমসুং চাং ওইনা চাদা 30.11গা লোয়ননা ইম্পোর্ততা দোমিনেৎ তৌই, মসিগী মতুংদা অকংবা পোৎলমশিং লাকই।
থাইলেন্দ অসি US দোল্লর গী শরুক 3.82%গা লোয়ননা খ্বাইদগী চাউবা মার্কেৎ মঙাশুবনি অমসুং ভোল্যুমগী ওইনা অহুমশুবা মফমদা লৈ (7.77%গী শরুক) । মসিদা US দোল্লর মিলিয়ন 281.97গী মমলদা মিতন 1,38,457 লৈ। থাইলেন্দদা এক্সপোর্ত তৌরিবা মরুওইবা পোৎলমদি ফ্রোজেন ফিস ওইদুনা US দোল্লর দা ফংলিবা শেন্দোংদা চাদা 44.37 অমসুং চাং ওইনা চাদা 63.91% ওইরি।
কেনাদা অসি US দোল্লর (2.70%গী শিয়র) দা খ্বাইদগী চাউবা তরুকশুবা অমসুং ভোল্যুমগী ওইনা (1.40%গী শিয়র) দা US দোল্লর মিলিয়ন 199.13গী মশিংগা লোয়ননা 24,956 MT কনাদাদা এক্সপোর্ত তৌবদা ফ্রোজেন শ্রিম্প দোমিনেৎ তৌরি। US দোল্লর দা ফংলিবা শেন্দোংদা চাদা 93.36 অমসুং ক্বান্তিতিগী ওইনা চাদা 89.48 ওইরি।
স্পেন অসি US দোল্লর (2.65% শিয়র) দা খ্বাইদগী চাউবা তরেৎশুবা কৈথেলনি অমসুং US দোল্লর 195.95 মিলিয়নগী মমলদা 39,849 MTগী এক্সপোর্ত ভোল্যুমগা লোইননা ভোল্যুমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা তরুকশুবা ওইরি। ফ্রোজেন কত্তলফিশ অসি US দোল্লর 44.01% অমসুং ক্বান্তিতিগী ওইনা 33.01%গা লোয়ননা স্পেনদা এক্সপোর্ত তৌরিবা মরুওইবা পোৎলম অমা ওইখি।
ভারতকী সীফুদ এক্সপোর্তকী লমশিংগী মরক্তা বেলজিয়ম অসি US দোল্লরশিয়র 2.42%গা লোয়ননা 8শুবা মফমদা লৈ। মসিগী মতুংদা য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেৎস (UAE) না 2.15%গী শিয়র) অমসুং ইতালিনা 2.14%গী শিয়র লৌখি।
US দোল্লর দা য়েংবদা মকোক থোংবা মার্কেৎ 10না 79.89% শরুক তমখি।

Ministry of Commerce & Industry
India’s seafood exports touch all-time high by volume in FY 2023-24
Major export items include frozen shrimp and frozen fish; US & China remain top export destination
19 JUN 2024 1:18PM by PIB Delhi
India’s seafood exports touched an all-time high in volume during the financial year 2023-24 despite various challenges in significant export markets. India shipped 17,81,602 MT of seafood worth ₹60,523.89 crore (US$7.38 billion) during 2023-24.
Frozen shrimp remained the major export item in quantity and value, while the USA and China became the major importers of India’s seafood. During FY 2023-24, the export improved in quantity terms by 2.67%. In 2022-23, India exported 17,35,286 MT of seafood worth ₹63,969.14 crore (US$8,094.31million).
“India recorded an all-time high export in terms of volume by shipping 17,81,602 MT of seafood worth US$ 7.38 billion, despite the several challenges in its major export markets like the USA, EU & the UK,” Shri D V Swamy IAS, Chairman, Marine Products Export Development Authority (MPEDA), said.
Frozen shrimp, which earned ₹40,013.54 crore (US$4881.27million), retained its position as the top item in the seafood export basket, accounting for a share of 40.19% in quantity and 66.12% of the total dollar earnings. Shrimp exports during the period increased by 0.69% in quantity terms.
The export of frozen shrimps during 2023-24 was pegged at 7,16,004 MT. The USA, the largest market, imported 2,97,571 MT of frozen shrimp, followed by China (1,48,483MT), the European Union (89,697 MT), Southeast Asia (52,254MT), Japan (35,906MT), and the Middle East (28,571 MT).
The export of black tiger (BT) shrimp increased by 24.91%, 11.33% and 8.28% in quantity, value ₹ and US$ terms, respectively, in 2023-24. BT shrimps were exported to the tune of 38,987 MT worth ₹2855.27 Cr (US$347.84 million). China (including Hong Kong) turned out to be the major export destination for black tiger shrimp with a share of 28.43% in terms of US$ value, followed by the USA (18.21%), European Union (18.06%) and Japan (13.12%). Scampi exports have shown a positive trend of 6.42%, 23.22% and 18.96% in quantity, value ₹ and US$ terms, respectively, in 2023-24. The Vannamei shrimp exports have grown in 2023-24 by 0.33% by volume; however, they declined by 11.56% from US$ 4809.99 million to US$ 4253.86 million.
Other Major Export Items
Frozen fish, the second largest exported item, fetched ₹5,509.69 crore (US$671.17 million), accounting for 21.42% in quantity and 9.09% in US$ earnings. This year, the export of frozen fish increased by 3.54% and 0.12% in quantity and value ₹ terms, respectively; however, it declined by 2.31% in US$ terms.
Fish and shrimp- meal & feed- non-edible dried items, the third most prominent item in the export basket, earned ₹3684.79 Cr (US$ 449.17 million), accounting for 15.89 per cent share in quantity and 6.08 per cent in dollar earnings, showing an increase of 15.99%, 34.07% and 31.52% by quantity, value ₹ and US$ terms. Exports in this group were exported to the tune of 2,83,019 MT. Unit value growth observed in this group was 13.38%.
Frozen squid, the fourth largest export item, fetched ₹3061.46 crore (US$ 373.40 million), accounting for a 5.25 per cent share in quantity and 5.06 per cent in dollar earnings. The export of frozen squid increased by 11.52% in quantity terms.
The export of Surimi and Surimi Analogs, at the fifth most significant position, pegged at 1,35,327 MT, grew 4.12% in quantity terms and earned ₹2,414.43 crores (US$294.43 million).
The export of frozen cuttlefish, at the sixth most prominent position, pegged at 54,316 MT worth ₹2252.63 crores (274.62 US$ million), accounting for 3.05 per cent share in quantity and 3.72 per cent in US$ earnings.
The export of chilled items at the seventh most prominent position, which is considered a promising sector, also increased by 47.06 % in quantity terms and 8.66%in US$ terms.
Frozen octopus, the eighth largest export item, fetched US$62.17 million, followed by fish oil (US$58.51 million), live items (US$48.61 million), dried edible items (US$ 37.60 million), Frozen lobster (US$ 33.67 million), and Fish maws (US$ 16.76 million).
Major Export Destinations
As for overseas markets, the USA continued to be the major importer of Indian seafood in value terms, with an import worth US$2,549.15 million, accounting for a share of 34.53% in terms of US$ value. Exports to the US increased by 7.46% and 1.42% in quantity and value ₹ terms; however, they declined by 3.15% in US$ terms. Frozen shrimp continued to be the principal item exported to the US, with a share of 91.90% in US terms. Exports of black tiger shrimp to the US increased by 35.37% in quantity terms and 32.35% in value in US terms.
China (excluding Hong Kong and Taiwan) emerged as the second largest seafood export destination country for India in terms of US$ with an import volume of 4,51,363 MT worth US$1,384.89 million, accounting for 25.33% share in quantity and 18.76% in US$ terms. Exports to China grew by 12.80% in quantity; however, they declined by 0.88% in ₹ value and 4.21% inUS$ value. Frozen shrimp, the major item of exports to China, had a share of 32% in quantity and 55.11% in US$ value, while frozen fish had a second most share of 36.83% in quantity and 21.56% in terms of US$ value out of the total exports to China.
Japan is the third largest importer, with a share of 6.06% in quantity and 5.42% in US$ value terms. Frozen shrimp continued to be the major item of exports to Japan, with a share of 33.26% in quantity, 65.94% in ₹, and 65.98% in US$ value.
Vietnam holds the fourth largest market position, importing 1,32,086 MT worth US$ 391.41 million. Frozen shrimp dominates the import with a share of 55.43% in US$ earnings and 30.11% in quantity, followed by dried items.
Thailand is the fifth largest market, with a US$ share of 3.82% and a third-place position by volume (7.77% share), with 1,38,457 MT worth US$ 281.97 million. Frozen fish remained the significant item exported to Thailand, accounting for a share of 44.37% in US$ earnings and 63.91% in quantity.
Canada ranks as the sixth largest market in US$ (2.70% share) and tenth position by volume (1.40% share) terms, with 24,956 MT worth US$ 199.13 million. Frozen shrimp dominates the exports to Canada, with a share of 93.36% in US$ earnings and 89.48% in quantity terms.
Spain is the seventh largest market in US$ (2.65% share) and sixth largest by volume (2.24% share), with an export volume of 39,849 MT worth US$ 195.95 million. Frozen cuttlefish continued to be the significant item exported to Spain, with a share of 44.01% in US$ and 33.01% in quantity terms.
Belgium ranks eighth among seafood export destinations for India with US$ share of 2.42% followed by United Arab Emirates (UAE) (2.15% share) and Italy (2.14% share).
The top 10 markets contribute 79.89% by US$ terms.