ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
১৮শুবা মিফতা শক্নাইরবা লম্লক্কী শা-উচেক্কী ফিল্ম পুথোকপা শ্রী সুবিয়া নাল্লামতুদা ভি. শান্তরাম লাইফতাইম এচিভমেন্ত এৱার্দ পীরে হায়না লাউথোক্লে
15 JUN 2024 4:19PM by PIB Imphal
১৮শুবা মুম্বাই ইন্তরনেসনেল ফিল্ম ফেস্তিবেল(মিফ)দা শক্নাইরবা লম্লক্কী শা-উচেক্কী ফিল্ম পুথোকপা শ্রী সুবিয়া নাল্লামতুদা লেমজনিঙাই ওইরবা ভি. শান্তরাম লাইফতাইম এচিভমেন্ত এৱার্দ পীরে হায়না ঙসি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল মুরুগান্না লাউথোকখ্রে।
এন.এফ.দি.সি কমপ্লেক্সতা পাউমীগা উনবদা মিনিস্তরনা হায়খি ফেস্তিবেল অসিদা লেমজনিঙাই ওইরবা মনা অসি ফংবগীদমক ঐনা শী নাল্লামতু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লম্লক্কী শা-উচেক্কী ফিল্ম পুথোকপগী হিরমদা মহাক্কী শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিংগীদমক মিফনা শী নাল্লামতুদা মনা অসি পীগদবনি।
শী সুবিয়া নাল্লামতু লম্লক্কী শা-উচেক্কী সেনিমাতোগ্রাফিদা অখন্নবা থবক কয়া পাংথোকখি অমসুং মহাক মালেম শীনবা থুংনা খঙনখি। ফিল্ম অমসুং তেলিবিজন ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াগী মহৈরোয় অমা ওইনা, ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা পান্দা এৱার্দ ফংলবা ইনভাইরোনমেন্তগী সেরিজ লিভিং ওন দি এজদা থবক তৌবদা মহাক্না শকখঙনখি। মহাক্না হায়-স্পিৎ কেমেরামেন অমা ওইনা ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসনগা থবক তৌমিন্নখি।
মহাক্না রোয়াল বেঙ্গল তাইরদা ঙাউজবা অদু থবক ওইনা ওন্থোক্তুনা নেসনেল জিওগ্রাফিক চেন্নেল অমসুং বি.বি.সিগীদমক কৈদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী দোকুমেন্তরি মঙা পুথোকখি। মহাক্কী ফিল্মশিংগী মনুংদা তাইগর দাইনাস্তি(২০১২-১৩), তাইগর ক্বিন(২০১০) অমসুং দ ৱার্ল্দ ফেমস তাইগর(২০১৭) য়াওরি। মহাক্না মহৌশাগী অকোয়গী মতাংদা দোকুমেন্তরি ফিল্ম কয়া পুথোকখি অমসুং মীওইবা অমসুং ইকোসিস্তেমগা ৱারি শানবা ফিল্মশিং হায়বদি বি.বি.সি ৱার্ল্দগী আর্থ ফাইল(২০০০) অমসুং এনিমেল প্লানেতকী দ ৱার্ল্দ গোন ৱাইল্দ পুথোকখি। লম্লক্কী শা-উচেক্কী সেনিমাতোগ্রাফিদা মহাক্কী মাইপাকপশিংগী মনুংদা ভারত্তা অহানবা ওইনা লম্লক্কী শা-উচেক্কী ফিল্ম নম্বদা ফোর কে রিজোলুসন শীজিন্নবা অসিনি।
শী সুবিয়া নাল্লামতু নেসনেল এৱার্দ মঙা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা নেসনেল অমসুং ইন্তরনেসনেল এৱার্দ কয়া ফংখ্রে। মহাক জেকসন হোল ৱাইল্দলাইফ ফিল্ম ফেস্তিবেলগী রিগুলার জুরি মেম্বর অমনি অমসুং মহাক ইন্দিয়ান পেনোরামা ফিল্ম ফেস্তিবেলগী জুরি চিয়ারমেন(২০১২) ওইখ্রে।
ভি.শান্তরাম লাইফতাইম এচিভমেন্ত এৱার্দকী মরমদা
দোকুমেন্তরি ফিল্মশিংদা শিংথাবা য়ানা থবক তৌবা অমসুং ভারত্তা মসিগী ইহৌ চাউখৎনবা হোৎনবা ফিল্ম মেক্কর অমদা, মিফগী ইদিসন খুদিংদা লেমজনিঙাই ওইরবা দোক্তর ভি.শান্তরাম লাইফতাইম এচিভমেন্ত এৱার্দ পীরি। মনা অশিদা শেন ওইনা লুপা লাখ ১০, ত্রোফি অমা, সাইতেসন অমা য়াওরি। হৌখিবা চহিশিংদা মনা অসি ফংখ্রবা অতোপ্পা শক্নাইরবা ফিল্মগী মীওইশিংগী মনুংদা স্যাম বেনেগল, বিজয় মুলে অমসুং অতোপ্পা ফিল্ম মেক্করশিংনি। মনা অসি শক্নাইরবা ফিল্ম মেক্কর ভি. শান্তরাম নিংশিংনবা লিংখৎপনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Renowned Wildlife Filmmaker Shri Subbiah Nallamuthu announced as winner of V. Shantaram Lifetime Achievement Award at 18th MIFF
15 JUN 2024 4:19PM by PIB Mumbai
Mumbai, 15 June 2024
The 18th Mumbai International Film Festival (MIFF) is honoring the illustrious wildlife filmmaker Shri Subbiah Nallamuthu by conferring upon him the much coveted V. Shantaram Lifetime Achievement Award, announced Dr. L. Murugan, the Minister of State for Information & Broadcasting today.
“I congratulate Shri Nallamuthu for winning the prestigious award this edition”, said the Minister while interacting with the media at the NFDC complex. MIFF will confer the award upon Shri Subbiah Nallamuthu in recognition of his remarkable contributions to the realm of wildlife filmmaking.
Shri Subbiah Nallamuthu, has made exceptional contributions to wildlife cinematography, earning him global acclaim. An alumnus of the Film and Television Institute of India, he gained prominence with his work on Living on the Edge, India’s longest-running Panda Award-winning environment series. His expertise extends to his tenure with the Indian Space Research Organisation (ISRO) as a high-speed cameraman.
His passion for the Royal Bengal Tiger has translated into five tiger-centric international documentaries for National Geographic Channel and BBC. His prolific filmography includes Tiger Dynasty (2012-2013), Tiger Queen (2010) and The World’s Most Famous Tiger (2017). He has made innumerable documentaries on the environment and the interaction between humans and the ecosystem such as Earth File (2000) for BBC World and The World Gone Wild (2001) for Animal Planet. His achievements in wildlife cinematography include the distinction of being one of the first to use 4K resolution for wildlife filming in India.
Shri Subbiah Nallamuthu has won several national and international awards including the five National Film Awards. He is a regular jury member of the Jackson Hole Wildlife Film Festival and has also served as the jury chairman of the Indian Panorama Film Festival (2021).
About V Shantaram Lifetime Achievement Award
The prestigious Dr. V Shantaram Lifetime Achievement Award is presented in every edition of MIFF, to a filmmaker for seminal contribution to documentary films and its movement in India. It carries a cash award of 10 lakh rupees, trophy and a citation. Other illustrious recipients of the award in previous years include Shyam Benegal, Vijaya Mulay and other prominent filmmakers. . The award is instituted in memory of legendary filmmaker V Shantaram.