AYUSH
Secretary (I&B) and Secretary (AYUSH) review preparations for outreach activities of International Day of Yoga 2024
Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman Awards to be awarded
07 JUN 2024 4:54PM by PIB Delhi
Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and the Ministry of AYUSH have initiated the preparations for organisation of International Day of Yoga (IDY) 2024. Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH reviewed media and outreach activities for the upcoming IDY 2024 celebrated annually on 21st June, here today.
The Media Units of the Ministry of Information & Broadcasting are preparing to organise a variety of program activities to create awareness about the Common Yoga Protocol (CYP) along with awareness about the benefits of practising Yoga. Key activities are planned by various media units including Press Information Bureau, Prasar Bharati, New Media Wing, and others.
Public Service Broadcaster, Prasar Bharati would be broadcasting and telecasting different programs through Doordarshan (DD)/All India Radio (AIR) Network. Doordarshan would be broadcasting programmes/interviews with Yoga experts along with telecasting special LIVE morning shows.
Akashvani will broadcast programmes to promote Yoga as a way of life and for the overall wellness of people, in collaboration with ‘Morarji Desai National Institute of Yoga’, an autonomous organisation under the Ministry of AYUSH. The Ministry of AYUSH has prepared a ‘Yoga Geet’ which would be shared across all media platforms.
The Ministry of I&B would continue with the initiative of encouraging private media organisations with Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS). Ministry of Information & Broadcasting had instituted the Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) on 09.06.2023 for recognizing the contribution of Media Houses/Companies in Print, TV and Radio in spreading the message of Yoga. The award categories include ‘Best Media Coverage in Yoga in Newspaper’, ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (TV)’ and ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (Radio)’. The Awards for this year, along with the awards of last year's, would be presented at a later date after the completion of this year’s celebrations.
The New Media Wing (NMW) would be conducting activities like ‘Yoga with Family’ contest through Ministry of I&B’s social media accounts as a challenge for families to do Yoga together and upload reels using the Yoga Geet. A ‘Yoga Quiz - Guess the Aasan’ will also be organised. The IDY 2024 Podcast will be released.
Apart from this, various Media Units and Organizations of Ministry of I&B will organise sessions/workshops on yoga as a run-up to IDY. Yoga camps, seminars, etc., will also be conducted this year to promote yoga and wellness among the employees.
The scale and the level of celebration of the IDY has been increasing every year since the recognition of June 21 as the “International Yoga Day”. Prime Minister Shri Narendra Modi has been at the fore-front of the efforts of the Government to take Yoga to the world. On the occasion of the 9th International Day of Yoga 2023, Prime Minister had led the festivities at the UN headquarters in 2023 attended by delegates from 135 nations. A Guinness World Record was set with 135 nations participating in the Yoga celebration. The event was also celebrated on a larger scale with new initiatives. The main national event organised in Jabalpur, Madhya Pradesh saw over 15,000 enthusiastic participants demonstrating the Common Yoga Protocol (CYP) in the presence of Vice President, Shri Jagdeep Dhankar.
In addition, the ‘Ocean Ring of Yoga’ saw naval personnel from 19 ships across 34 countries participating in yoga demonstrations with support of the Ministries of Defence, External Affairs, and Ports Shipping, and Waterways. Yoga demonstrations were held from the Arctic to Antarctica, including India's research bases, Himadri and Bharati. The Indian armed forces created the ‘Yoga Bharatmala’ and coastal demonstrations were termed ‘Yoga Sagarmala.’
At the grassroots levels, the ‘Har Aangan Yoga’ initiative connected with rural communities, organising yoga sessions at Panchayats, Anganwadi centres, and schools, covering around 200,000 locations. The estimated participation in the IDY 2023 was 23.4 crore.

ଆୟୁଷ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୪ର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମ୍ମାନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
07 JUN 2024 4:54PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ୨୦୨୪ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଆଇ ଆଣ୍ଡ ବି) ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଆଜି ଜୁନ୍ ୨୧ ତାରିଖରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଆଗାମୀ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଡିଆ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସହିତ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି । ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀ, ନ୍ୟୁ ମିଡିଆ ୱିଙ୍ଗ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡିକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି ।
ସାର୍ବଜନିନ ପ୍ରସାରକ , ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଦୂରଦର୍ଶନ (ଡିଡି) / ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ (ଏଆଇଆର) ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସାରଣ କରିବ । ଦୂରଦର୍ଶନ ଯୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ/ ସାକ୍ଷାତକାର ପ୍ରସାରଣ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସକାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସିଧା ପ୍ରସାରଣ କରିବ ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ 'ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ'ର ସହଯୋଗରେ ଆକାଶବାଣୀ ଯୋଗକୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସାରଣ କରିବ । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ 'ଯୋଗ ଗୀତ' ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି , ଯାହାକୁ ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମ୍ମାନ (ଏୱାଇଡିଏମ୍‌ଏସ୍‌) ମାଧ୍ୟମରେ ଘରୋଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୋଗର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାରରେ ଛାପା ଗଣମାଧ୍ୟମ, ଟିଭି ଏବଂ ରେଡିଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା /କମ୍ପାନୀର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ୨୦୨୩ ଜୁନ୍ ୯ ତାରିଖରେ ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ମିଡିଆ ସମ୍ମାନ (ଏୱାଇଡିଏମଏସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ, ଯଥା :'ସମ୍ବାଦପତ୍ରରେ ଯୋଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରକାଶନ', ‘ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ (ଟିଭି) ରେ ଯୋଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରସାରଣ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ (ରେଡିଓ)' ରେ ଯୋଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ଉତ୍ସବ ଶେଷ ହେବା ପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଗତବର୍ଷର ପୁରସ୍କାର ସହ ଚଳିତ ବର୍ଷର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ନ୍ୟୁ ମିଡିଆ ୱିଙ୍ଗ୍ (ଏନ୍‌ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ଜରିଆରେ ‘ପରିବାର ସହିତ ଯୋଗ' ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକାଠି ଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗ ଗୀତ ବ୍ୟବହାର କରି ରିଲ୍ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ରହିବ । ଏକ 'ଯୋଗ କୁଇଜ୍ - ଗେସ୍ ଦି ଆସନ' (ଆସନକୁ ଚିହ୍ନଟ କର) ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୪ ପଡ୍‌କାଷ୍ଟ ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ମିଡିଆ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ସଂଗଠନ ଆଇଡିୱାଇର ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବରେ ଯୋଗ ଉପରେ ଅଧିବେଶନ / କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବେ । କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଓ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଯୋଗ ଶିବିର, ସେମିନାର ଇତ୍ୟାଦି ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
ଜୁନ୍ ୨୧କୁ 'ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ' ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ମିଳିବା ପର ଠାରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆଇଡିୱାଇ ପାଳନର ଆକାର ଓ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ନବମ ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୩ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏହି ଉତ୍ସବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ୧୩୫ଟି ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଯୋଗ ଉତ୍ସବରେ ୧୩୫ଟି ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ନୂଆ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁର ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ମୁଖ୍ୟ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ୧୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହୀ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ 'ଓସେନ୍ ରିଙ୍ଗ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ' ରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହାୟତାରେ ୩୪ଟି ଦେଶର ୧୯ଟି ଜାହାଜର ନୌସେନା କର୍ମଚାରୀ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ହିମାଦ୍ରି ଓ ଭାରତୀ ସମେତ ଆର୍କଟିକ୍ ରୁ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ 'ଯୋଗ ଭାରତମାଳା' ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ 'ଯୋଗ ସାଗରମାଳା' ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା ।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ 'ହର ଆଙ୍ଗନ ଯୋଗ' ( ପ୍ରତି ଅଗଣାରେ ଯୋଗ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ପଞ୍ଚାୟତ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନର ଆୟୋଜନ କରିଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୨,୦୦,୦୦୦ ସ୍ଥାନକୁ ବ୍ୟାପିଛି । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୩ରେ ଆନୁମାନିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ୨୩.୪ କୋଟି ଥିଲା ।