ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ-ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ କାଉନସିଲ୍ (ଡିବିଟି-ଆଇବିଆଇସି)-ଟିଏଚ୍ଏସ୍ ଟି ଆଇ ପକ୍ଷରୁ ଦ୍ବିତୀୟ ଟ୍ରାନ୍ସଲେସନଲ୍ ହେଲ୍ଥ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ଟିଏଚ୍ଏସ୍ ଟି ଆଇ) ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ କୋର୍ସ ଇନ୍ ଭ୍ୟାକ୍ସିନୋଲୋଜି (ଟିଆଇଭିଏସି) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
28 MAY 2024 4:14PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ କାଉନସିଲ (ଆଇବିଆଇସି) - ଟ୍ରାନ୍ସଲେସନଲ ହେଲଥସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ଟିଏଚଏସଟିଆଇ) -ଦ୍ଵିତୀୟ ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ଆଡଭାନ୍ସଡ କୋର୍ସ ଇନ୍ ଭ୍ୟାକ୍ସିନୋଲୋଜି (ଟିଭିଏସି) ଏବଂ ମହାମାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଇପିଆଇ) ମେ ୨୭ରୁ ଜୁନ୍ ୧, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ । ଫରିଦାବାଦ କ୍ୟାମ୍ପସଠାରେ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ଏହି ୬ ଦିନିଆ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଟିକାର ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀକରଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଧାରଣା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଏହା ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି ।
ମହାମାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଇପିଆଇ) ସହାୟତାରେ ନେପାଳ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, କ୍ୟାମେରୁନ, ଘାନା, ନାଇଜେରିଆ, ତାଞ୍ଜାନିଆ, କେନିଆ, ଇଜିପ୍ଟ ଏବଂ ରୱାଣ୍ଡାର ୧୦ ଜଣ ଯୁବ ଗବେଷକ ଏବଂ ପେସାଦାର ମାନେଦ୍ୱିତୀୟ ଟିଆଇଭିଏସିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ ମଇ ମାସରେ ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ପରିସରରେପ୍ରଥମ ଟିଭିଏସି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିଲା ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚ୍ଏସଟିଆଇ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଟିକା ଯଥା କୋର୍ବେଭାକ୍ସ, ଜାଇକୋଭିଡି ଏବଂ କୋଭିସିଲ୍ଡ ପାଇଁ ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦତା ଅଧ୍ୟୟନ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ।
ଆଇବିଆରଆଇସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟରେ ଟିକା ବିକଶିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ରଖିଛି । ଆଶାଜନକ ଟିକା ର ମଧ୍ୟମ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ୧୮୦୦ ବର୍ଗଫୁଟର ଏକ ଟିକା ଡିଜାଇନ୍ ଆଣ୍ଡ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର (ଭିଡିଡିସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମଲ୍ଟିଭାଲେଣ୍ଟ ସେଲ୍ଫ-ଆସେମ୍ବଲେଡ୍ ନାନୋକେଜ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏମଏସଏନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ) ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର-ଏଆଇ-ଡ୍ରାଇଭେନ୍ ନେଟିଭ୍ ଆଣ୍ଟିଜେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ଆଶାଜନକ ଟିକା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଟିକାରେ ମର୍ସ ସ୍ପାଇକ୍ ଟ୍ରାଇମର୍ସ, ସାର୍ସ-କୋଭ୍-୨ ସ୍ପାଇକ୍ ଟ୍ରାଇମର୍ସ, ଇନଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଏଚ୍ଏ ଟ୍ରାଇମର୍ସ, ଇନଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଏନଏ ଟେଟ୍ରାମର୍ସ, ନିପା ଜି ଟେଟ୍ରାମର୍ସ, ନିପା ଏଫ ଟ୍ରାଇମର୍ସ, ଡେଙ୍ଗୁ ଏନଭଲଫ ଡାଇମର୍ସ, ଚିକୁନଗୁନିଆ ଏନଭଲଫ ଟ୍ରାଇମର ରହିଛି। ଆଣ୍ଟିଜେନର ସ୍ଥିର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ସିଏଚ୍ଓ ସେଲ୍ ଲାଇନ୍ ର ବିକାଶ ଚାଲିଛି।
ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ଭ୍ୟାକ୍ସିନୋ ଲୋଜିରେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଆଡଭାନ୍ସଡ କୋର୍ସ (ଟିଆଇଏସି) ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ସମ୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ସହିତ ଟିକାର ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ କରଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଧାରଣା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା |
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଫୋକସ୍ ହେବ: ଟିକା ବିକାଶର ମୌଳିକ ଜୀବବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଇମ୍ୟୁନୋଲୋଜି; ପ୍ରାକ୍-କ୍ଲିନିକାଲ ଗବେଷଣା; ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମେତ କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷଣ ଡିଜାଇନ୍; ନିୟାମକ ମଞ୍ଜୁରୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା; ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଅନୁପାଳନ।
ଭ୍ୟାକ୍ସିନୋଲୋଜି ଏବଂ ଇମ୍ୟୁନୋଲୋଜିର ନୀତିରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଟିକା ବିକାଶରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ନିମ୍ନ ଓ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ଦେଶ (ଏଲଏମଆଇସି)ର ଯୁବ ଗବେଷକ ଓ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭ୍ୟାକ୍ସିନୋଲୋଜି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଖୋଲାଯାଇଛି।
ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ ଘାଟନ ଅବସରରେ ଆଇବିଆରଆଇସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଜି କାର୍ତ୍ତିକେୟନ ଗବେଷଣାର ଉନ୍ନତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆଇବିଆରସି-ଟିଏଚଏସଟିଆଇ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ତୀବ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ବିଚାର କରିବ।

Ministry of Science & Technology
Department of BioTechnology-Institute of Biotechnology Research and Innovation Council (DBT-iBRIC)-THSTI Organizes 2nd Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) Advanced Course in Vaccinology (TiVaC)
28 MAY 2024 4:14PM by PIB Delhi
The Institute of Biotechnology Research and Innovation Council (iBRIC, an organization of the Department of Biotechnology, Government of India)—Translational Health Science and Technology Institute (THSTI)—has organized the 2nd THSTI Advanced Course in Vaccinology (TiVaC) along with the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) from May 27–June 1, 2024, at the iBRIC-THSTI, Faridabad campus. The 6-day course aims to provide a comprehensive overview of the concepts and steps involved in the design, development, and commercialization of vaccines and is open to both Indian and international participants.
With the support from Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), 10 young researchers and professionals from Nepal, Sri Lanka, Cameroon, Ghana, Nigeria, Tanzania, Kenya, Egypt and Rwanda are attending the 2nd TIVaC. The 1st TiVaC was held in May 2023, at the iBRIC-THSTI campus.
The iBRIC-THSTI was at the center of the research and development response to combat the COVID-19 pandemic. Especially significant were the safety and efficacy studies conducted by the iBRIC-THSTI, for the vaccines under development during the pandemic, viz., Corbevax, ZyCoVD, and Covishield.
The iBRIC-THSTI has established world class infrastructure for research and has the capability and capacity to develop vaccines among other products. A Vaccine Design and Development Centre (VDDC), an ~1800 sq ft facility with state-of-the-art infrastructure, has also been established at the iBRIC-THSTI for rapid expansion of mid-level production of promising vaccine candidates.
Scientists at the iBRIC-THSTI are working on promising vaccine platforms such as the Multivalent Self-Assembled Nanocage Platform (MSN platform) and the Structure-AI-Driven Native Antigen Platform. The vaccine candidate portfolio consists of MERS spike trimers, SARS-CoV-2 spike trimers, Influenza HA trimers, Influenza NA tetramers, Nipah G tetramers, Nipah F trimers, Dengue envelope dimers, Chikungunya envelope trimers using transient expression systems in HEK293 and CHO cell lines. The development of a CHO cell line for stable production of antigens is under development.
Leveraging these capabilities, the iBRIC-THSTI is organizing the 2nd Advanced Course in Vaccinology (TIVaC). This course aims to provide a comprehensive overview of the concepts and steps involved in the design, development and commercialization of vaccines, with resource persons from Indian academia and industry.
The focus of the training would be on: basic biology and immunology of vaccine development; pre-clinical research; clinical trial design, including statistical processes; regulatory clearances and procedures; manufacturing; and quality compliance.
Training in the principles of vaccinology and immunology is a crucial aspect of appropriating global leadership in vaccine development. Keeping in view the same, the iBRIC-THSTI has opened the vaccinology course to young researchers and professionals from low- and middle-income countries (LMICs).
During the inauguration of the course, Dr. G. Karthikeyan, Executive Director of the iBRIC-THSTI, stressed the need for training in advanced fields of research and the need for training programs to enhance both institutional and national capacity in this area. He stated that “The iBRIC-THSTI would consider the possibility of setting up more short-term intense training programmes for national and international researchers.”.