ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିପିଆଇଆଇଟିର ନ୍ୟାସନାଲ କାଉନସିଲ ଫର ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଭବନ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଷଦରେ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
20 MAY 2024 8:23PM by PIB Bhubaneswar
ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିପିଆଇଆଇଟିର ସଂଯୁକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବଙ୍କ କର ମଣ୍ଡଳରେ କମଳରେ ଆଜି ଜାତୀୟ ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଭବନ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଷଦରେ ଇନ୍‌କ୍ୟୁବେସନ ସେଣ୍ଟର (ଏନ.ସି.ବି.-ଆରସି)ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ, ଏନ୍‌ସିିବିର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଷ୍ଟାର ସିମେଣ୍ଟ ଲିମିଟେଡର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂପ୍ରବନ୍ଧ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚମାରିୟା, ଡାଲମିୟା ସିମେଣ୍ଟ (ବି) ଲିମିଟେଡର ରଣନୀତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ମହେନ୍ଦ୍ର ସିଂଧି ଏବଂ ଏନସିବି ବଲ୍ଲଭ ଗଡରେ ଏନସିବିର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏଲ.ପି ସିଂହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ସଂଜୀବ ଏନସିବି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ, ପ୍ରାକ୍ ଦହନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଥ୍ରୀ-ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର ଏବଂ ଉପଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରତିଶତବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିଭ୍ ଏନସେନସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଅଟୋବୋଡ, ଏଏଲଟିସ୍ଏଫ୍, ଓ୍ଵାନଲେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବାୟୋ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସେ ଏନସିବିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସେକ୍ଟର ପାଇଁ ୫୦ଟି ଇନକ୍ୟୁବେଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ ଏନସିବି ଇନକ୍ୟୁବେସନ ସେଣ୍ଟର ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ସିମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତି, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସିମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପରେ ଅଭିନବତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଅଭିନବତା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ୧୬ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୬ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ଡିପିଆଇଆଇଟି ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୧,୩୬,୫୮୪କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରୟାସ ୨୦୪୭ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେବ ।
ଏନସିବି-ଆଇସିରେ ଇନକ୍ୟୁବେଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ /ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଏନସିବିର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବିଲ୍ଡିଂ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ ଶିଳ୍ପର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ଅଧିକ ଉନ୍ନତି କରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ। ଇନକ୍ୟୁବେଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ / ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏନସିବିର ଉନ୍ନତ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ସହାୟତା ପାଇବେ ।
ଆସନ୍ତା ୧୮ତମ ଏନସିବି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ, କଂକ୍ରିଟ ଏବଂ ବିଲ୍ଡିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୭ରୁ ୨୯ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଇଆଇସିସି ଦ୍ୱାରକାସ୍ଥିତ ଯଶୋଭୂମିଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅଫିସିଆଲ୍ ୱେବ୍ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଜିତ ୧୭ଟି ଏନସିବି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଅନୁସରଣ ଭାବରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ନେଟ୍ ଜିରୋ ଫ୍ୟୁଚରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା'।
ଜାତୀୟ ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଭବନ ନିର୍ମାଣର ସାମଗ୍ରୀ ପରିଷଦ (ଏନସିବି) ସମ୍ପର୍କୀତ :ନ୍ୟାସନାଲ କାଉନସିଲ ଫର ସିମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ବିଲ୍ଡିଂ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ସ (ଏନସିବି) ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିପିଆଇଆଇଟିର ପ୍ରଶାସନିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା । ଏନସିବି ସିମେଣ୍ଟ, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସେବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ | ଏନସିବି ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ: https://www.ncbindia.com।

Ministry of Commerce & Industry
Incubation Centre inaugurated at DPIIT’s National Council for Cement and Building Materials
20 MAY 2024 8:23PM by PIB Delhi
The National Council for Cement and Building Materials-Incubation Centre (NCB-IC) was inaugurated today by Joint Secretary, DPIIT, Ministry of Commerce and Industry, Shri Sanjiv today in the presence of Vice-Chairman-NCB and VC & MD-Star Cement Ltd., Shri Rajendra Chamaria; Strategic Advisor to Dalmia Cement (B) Ltd., Shri Mahendra Singhi; and Director General-NCB, Dr. L P Singh at NCB Ballabgarh.
Shri Sanjiv interacted with the StartUps working with NCB viz. LivNSense Technologies, Autoabode, AltSF, Onelement and Bio in the areas of application of artificial intelligence for increasing % of alternative fuels, pre-combustion technology, 3-D printing technology, carbon capture and utilization etc.
He appreciated NCB for establishing the incubation centre. He shared his vision of establishing 50 incubators for the manufacturing sector and the NCB incubation centre is one of the shining examples of it. He stated that the Cement Sector is a very important partner for the Government of India for the growth and development of our country. Cement sector is constantly evolving, driven by advancements in technology, sustainability, and energy efficiency. This initiative marks a significant milestone in our ongoing efforts to foster innovation and growth in the cement industry. The Government of India with an intent to build a strong ecosystem for nurturing innovation, startups and encouraging investments in the startup ecosystem of the country launched the Startup India initiative on 16th January 2016. He informed that Sustained efforts led to an increase in the number of DPIIT recognised startups to 1,36,584 as on today. These all-inclusive efforts will lead to India as a developed nation even before 2047.
At NCB-IC, the incubatee startups/entrepreneurs will be mentored by the scientists of NCB and experts from cement and building materials industry for further improvisation and development of market-ready products for commercialization. The incubatee startups/ entrepreneurs will have support of advanced laboratories at NCB to carry out the development work.
The official web and mobile application of the forthcoming 18th NCB International Conference & Exhibition on Cement, Concrete and Building Materials scheduled to be held from 27 – 29 November 2024 at Yashobhoomi, IICC Dwarka, New Delhi, India was also launched at the event. This Conference is organised as a follow-up of the Seventeen NCB International Conferences organized earlier. The theme for this year’s Conference is “Cementing the Net Zero Future”.
About National Council for Cement and Building Materials (NCB):
National Council for Cement and Building Materials (NCB) is an apex Research and Development organization under the administrative control of DPIIT, Ministry of Commerce & Industry, Government of India. NCB is dedicated to research, technology development & transfer, education & industrial services for cement, allied building materials & construction industries. For more information about NCB: https://www.ncbindia.com.