ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଖଣି ସଚିବ ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (କାବିଲ୍)ର ପଞ୍ଜୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
11 MAY 2024 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭିଏଲ କାନ୍ତ ରାଓ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ସଂସଦ ମାର୍ଗରେ ଥିବା ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (କାବିଲ୍)ର ପଞ୍ଜୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କାବିଲର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସିପିଏସ୍ଇ ନାଲ୍ କୋ, ଏଚସିଏଲ୍ ଏବଂ ଏମ୍ଇସିଏଲ୍ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏକ ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନି କାବିଲ୍ କୁ ବିଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ସମ୍ପତ୍ତି ଚିହ୍ନଟ, ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିକାଶ ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନର ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
ଖଣି ସଚିବ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ କାବିଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଉଦ୍ ଘାଟନ ଭାରତର ଖଣିଜ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ପ୍ରତୀକ। ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ କାବିଲ୍ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଏବଂ "ବିକଶିତ ଭାରତ" ଏବଂ ଭାରତ ନେଟ୍ ଜିରୋ ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି ।
କାବିଲର ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା ଜାନୁଆରୀ ୧୫, ୨୦୨୪ରେ ସିଏଏମୱାଇଏନ ସହିତ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା । ଏହି ଚୁକ୍ତି ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନାର ପାଞ୍ଚଟି ଲିଥିୟମ୍ ବ୍ଲକ୍ ପାଇଁ କାବିଲ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଲିଥିୟମର ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଜି୨ଜି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ଲିଥିୟମର ଅଗ୍ରଣୀ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ (ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ପ୍ରାୟ ୪୭%) ଏବଂ କୋବାଲ୍ଟ (ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦକର ପ୍ରାୟ ୩%) ସହ ଭାରତର ସହଯୋଗ ରହିଛି ଏବଂ ବି୨ବି ବୁଝାମଣାପତ୍ର (କାବିଲ୍ ଏବଂ ସିଏମଓ ମଧ୍ୟରେ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଲିଥିୟମ୍ ଏବଂ କୋବାଲ୍ଟର ୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚୟନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଚାଲିଛି।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କାବିଲର ପଞ୍ଜୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିବା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଭାରତର ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କାବିଲର ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବ ।

Ministry of Mines
Mines Secretary Inaugurates Registered Office of Khanij Bidesh India Limited (KABIL) in New Delhi
11 MAY 2024 1:52PM by PIB Delhi
Secretary, Ministry of Mines Shri V L Kantha Rao today inaugurated the Registered Office of Khanij Bidesh India Ltd(KABIL) at Sansad Marg, New Delhi in presence of Senior officials of Ministry & KABIL.
KABIL, a Joint Venture Company formed by NALCO, HCL and MECL, the CPSEs under the Ministry of Mines, is entrusted with the important mission of identifying, exploring, acquiring, and developing critical & strategic mineral assets overseas.
The Secretary Mines in his inaugural address mentioned that the inauguration of Office of KABIL at Delhi symbolizes a new era of concerted efforts towards ensuring the mineral security of India. With a steadfast commitment to excellence, KABIL is poised to play a crucial role in driving India's growth and self-sufficiency in the realm of critical & strategic minerals aligning with the objectives of "Make in India" and “Viksit Bharat” and India achieving the Net Zero Emission Goal.
An instrumental step in KABIL's journey was the signing of an Exploration and Development Agreement with CAMYEN on January 15, 2024. This agreement granted KABIL exclusive exploration rights for five lithium blocks in Argentina, marking a significant stride towards securing a stable supply of lithium, a key component in the production of batteries essential for various industries, including electric vehicles.
There is also collaboration of India with Australia who is the leading producer of Lithium ( about 47% of the world- top producer) and Cobalt (about 3% of World- 4th largest producer) by signing G2G MoU ( between Ministry of Mines and DSIR) and B2B MoU ( between KABIL and CMO). Five projects of Lithium and Cobalt have been selected where project feasibility is being carried out.
Opening of the Registered Office of KABIL in New Delhi is a big stride which will facilitate the efficient and fast functioning of KABIL for securing a consistent supply of essential minerals to meet India's domestic requirements.