ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସିଆନ୍ – ଭାରତ ଉତ୍ପାଦ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଯୁଗ୍ମ କମିଟିର ୪ର୍ଥ ବୈଠକ
12 MAY 2024 1:34PM by PIB Bhubaneswar
ଏଆଇଟିଆଇଜିଏ (ଆସିଆନ୍ – ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରେଡ୍ ଇନ୍ ଗୁଡ୍ସ୍ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ୍)ର ସମୀକ୍ଷାପାଇଁ ଚତୁର୍ଥ ଯୁଗ୍ମ କମିଟି ବୈଠକ ମେ ୭-୯ ତାରିଖ ୨୦୨୪ ମଧ୍ଯରେମାଲେସିଆର ପୁଟ୍ରାଜୟାରେ ଅୁନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକରେ ଭାରତୀୟବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରଓ୍ବାଲ୍ ଏବଂ ମଲେସିଆରନିବେଶ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପ ସାଧାରଣ ସଚିବ (ବାଣିଜ୍ୟ) ଶ୍ରୀମତି ମସ୍ତୁରା ଅହମ୍ମଦ ମୁସ୍ତାଫା ଅଧ୍ଯକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେସମସ୍ତ ୧୦ ଆସିଆନ୍ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକରିଥିଲେ।
ବାଣିଜ୍ୟ ଉପେଯାଗୀ ସହ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ଲାଭଜନକକରିବା ନିମନ୍ତେ ଏଆଇଟିଆଇଜିଏର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହି ଆଲୋଚନା ୨୦୨୩ ମେମାସରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସମୀକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୁଗ୍ମ କମିଟିର ବୈଠକବର୍ମାନ ସୁଦ୍ଧା ୪ ଥର ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ବୈଠକରେ ଯୁଗ୍ମ କମିଟିସମୀକ୍ଷା ବୁଝାମଣା ପାଇଁ ଏହାର ସର୍ାବଳୀ ଓ ବୁଝାମଣା ସଂରଚନା ଚୁଡାନ୍ତକରିଥିଲା ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲରେ ୨୦୨୪ ଫେବୃଆରୀ ୧୮ ଓ ୧୯ ତାରିଖରେହୋଇଥିବା ତୃତୀୟ ବୈଠକରେ ଏଆଇଟିଆଇଜିଏର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ସମୀକ୍ଷାରେ ଚୁକ୍ତିନାମାର ବିଭିନ୍ନ ନୀତି କ୍ଷେତ୍ର ସହ କାରବାର କରିବା ପାଇଁ ୮ଟି ସବ୍-କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ସେଥିମଧ୍ଯରୁ ୫ ଟି ସବ୍-କମିଟି ସେମାନଙ୍କଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ୫ଟି ଉପ-କମିଟି ସେମାନଙ୍କରଆଲୋଚନାର ଫଳାଫଳ ୪ର୍ଥ ଏଆଇଟିଆଇଜିଏ ଯୁଗ୍ମ କମିଟିକୁ ଜଣାଇଥିଲେ।ଏହି ସବ୍-କମିଟିଗୁଡିକ ମଧ୍ଯରୁ ‘ଜାତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ବଜାର ଗ୍ରହଣୀୟତା’, ‘ଉତ୍ପତି ନିୟମ’, ‘ମାନଦଣ୍ଡ’, ‘ବୈଷୟିକ ନିମୟମାବଳୀ ଓ ସମାନତାମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପ୍ରକ୍ରିୟା’ ଏବଂ ‘ଆଇନ୍ଗତ ଓ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସମସ୍ୟା’ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକରୁଥିବା ୪ ଟି ସବ୍-କମିଟି ୪ର୍ଥ ଏଆଇଟିଆଇଜିଏ ଯୁଗ୍ମ କମିଟି ସହମାଲେସିଆର ପୁଟ୍ରାଜୟାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ସାନିଟାରୀ ଏବଂଫାଇଟୋସାନିଟାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କମିଟି ୨୦୨୪ ମେ ୩ ତାରିଖଦିନ ଆଗୁଆ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ଯୁଗ୍ମ କମିଟି ଏହି ସବ୍-କମିଟିଗୁଡିକୁ ଆବଶ୍ୟକମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ବ ବାଣିଜ୍ୟରେ ୧୧% ଅଂଶଧନ ସହ ଆସିଆନ୍, ଭାରତର ପ୍ରମୁଖବାଣିଜ୍ୟ ଭାଗୀଦାରିମାନଙ୍କ ମଧ୍ଯରୁ ଅନ୍ୟତମ। ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହି ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକବାଣିଜ୍ୟ ୧୨୨.୬୭ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର ଥିଲା। ଏଆଇଟିଆଇଜିଏର ନବୀକରଣଏହି ଦ୍ବିପାକ୍ଷକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୫ମ ଯୁଗ୍ମ କମିଟିବୈଠକ ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜାକତ୍ର୍ତାଠରେ ଆସନ୍ତା ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୯ ରୁ୩୧ ତାରିଖ ମଧ୍ଯରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବେ।

Ministry of Commerce & Industry
4th Meeting of ASEAN-India Trade in Goods Agreement Joint Committee
12 MAY 2024 1:34PM by PIB Delhi
The 4th Joint Committee meeting for the review of AITIGA (ASEAN-India Trade in Goods Agreement) was held in Putrajaya, Malaysia from 7-9 May 2024 and was co-chaired by Shri Rajesh Agrawal, Additional Secretary, Department of Commerce, India and Ms. Mastura Ahmad Mustafa, Deputy Secretary General (Trade), Ministry of Investment, Trade & Industry, Malaysia. The delegates from India and all 10 ASEAN countries participated in the discussions.
The discussions for review of AITIGA, to make it more trade-facilitative and beneficial for businesses across the region, started in May 2023. The Joint Committee undertaking the review work has met four times so far. The Joint Committee finalised its Terms of Reference and the Negotiating Structure for the review negotiations in its first two meetings and initiated the negotiations for review of AITIGA from its third meeting held from 18-19 February 2024 in New Delhi.
A total of 8 Sub-Committees have been constituted for dealing with different policy areas of the Agreement in the review and out of these, 5 Sub-Committees have started their discussions. All the 5 Sub-Committee reported the outcomes of their discussions to the 4th AITIGA Joint Committee. Four of these Sub-Committees dealing with ‘National Treatment and Market Access’, ‘Rules of Origin’, ‘Standards, Technical Regulations and Conformity Assessment Procedures’ and ‘Legal and Institutional Issues’ also met physically in Putrajaya, Malaysia alongside the 4th AITIGA Joint Committee. The Sub-Committee on Sanitary and Phytosanitary had met earlier on 3rd May 2024. The Joint Committee provided necessary guidance to the Sub-Committees.
ASEAN is one of the major trade partners of India with a share of 11% in India’s global trade. The bilateral trade stood at USD 122.67 Bn during 2023-24. The upgradation of AITIGA will further boost bilateral trade. Both sides would next meet for the 5th Joint Committee meeting from 29-31 July 2024 in Jakarta, Indonesia.