পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
ন্যু য়োর্ক্কী য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতর্সতা মে 3, 2024দা পাঙথোক্কদৌরিবা CPD57 সাইদ ইভেন্ত “লোকেলাইজিং দি SDGs: ৱুমেন ইন লোকেল গভর্নান্স ইন ইন্দিয়া লীদ দি ৱে”দা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী খল্লবা নুপী মীহুৎশিংনা শরুক য়াগনি
02 MAY 2024 4:00PM by PIB Imphal
ন্যু য়োর্ক্কী য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতর্সতা এপ্রিল 29দগী মে 3, 2024 ফাওবা পাঙথোক্লিবা কম্মিসন ওন পোপুলেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত (CPD57)গী 57শুবা সেসন মনুংদা মে 3, 2024দা “লোকেলাইজিং দি SDGs: ৱুমেন ইন লোকেল গভর্নান্স ইন ইন্দিয়া লীদ দি ৱে” হায়না মীংথোনবা সাইদ ইভেন্ত অমা পর্মিনেন্ত মিসন ওফ ইন্দিয়া তু দি য়ুনাইতেদ নেসন্স পোপুলেসন ফন্দ (UNFPA)গা চুংশিন্নদুনা য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পাঙথোক্লি। শ্রীমতী সুপ্রিয়া দাস দত্ত, সবধীপতী, সেপাহিজালা জিলা পরিশদ, ত্রিপুরা; শ্রীমতি. কুনুকু হেমা কুমারী, সর্পঞ্চ, পেকেরু গ্রাম পঞ্চায়ৎ, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং শ্রীমতী নিরু য়াদব, সর্পঞ্চ, লাম্বি অহীর গ্রাম পঞ্চায়ৎ, রাজস্থান্না ভারতকী রুরেল লোকেল ওতোনোমস গবর্নমেন্তকী মীহুৎ নুপীশিংগী মহুৎ শিন্দুনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। ভারত সরকারগী পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী বিবেক ভারদ্বাজনা মীহুৎ কাংবু অদু লুচিংখি।
মে 3, 2024দা পাঙথোক্কদৌরিবা “লোকেলাইজিং দি SDGs: ৱুমেন ইন লোকেল গভর্নান্স ইন ইন্দিয়া লীদ দি ৱে” কৌবা সাইদ ইভেন্ত অসিনা গ্রাসরুৎ লেবেলদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা মখোয়না চাউনা শরুক তম্বদা মীৎয়েং চংবা গ্রাসরুৎ পোলিতিকেল লীদরশিপতা ভারতকী নুপীশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অদু উৎলগনি। মসিগী মরু ওইবা থৌরম অসি নুপীগী এম্পাৱর্মেন্তগী ইথিল পীনীংঙাই ওইবা দিস্প্লে/মেনিফেস্তেসন অসি মালেমগী মীয়াম্না উবা ফংনবা মে 3, 2024(ইরাই)দা নুমিদাং পুং 10:45 (IST) তাবা মতমদগী হৌদুনা GoIগী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সোসিএল মেদিয়া পেজশিংদা য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতর্সতগী লাইবস্ত্রীম তৌগনি। (https://webtv.un.org/en/asset/k1e/k1e5k5ukq7)
য়ুনাইতেদ নেসন্সতা লৈবা ভারতকী পর্মিনেন্ত রিপ্রজেন্তেতিব এম্বেসেদর রুচিরা কাম্বোজনা থৌরম অদু হৌদোক্লদুনা জেন্দর ইক্বেলিতি খুমাং চাউশিলহনবদা পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অমসুং গ্রাসরুৎ গভর্নান্সতা নুপীগী লুচিংবগী মরুওইবা অদু মহাক্কী হৌদোক ৱারোলগী খুত্থাংদা পনখি। এম্বেসেদর কাম্বোজনা ৱা ঙাংখিবগী মতুংদা, সেক্রেতরী শ্রী বিবেক ভারদ্বাজনা ভারতকী পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লৌরকপা স্ত্রেতেজীশিং অদু খন্নখি। মসিগী পান্দমদি জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং নুপীশিংগী এম্পাৱরমেন্ত, অখন্ননা লায়রবগী চাং হন্থহনবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং থমদুনা ফগৎহনবনি। মহাক্না লোকেল গভর্নান্সতা নুপীশিংগী লুচিংবগী মতাংদা ভারতকী এক্সপরিয়েন্সকী ইনসাইৎশিংসু শেয়র তৌগনি।
সাইদ ইভেন্ত অসিদা শক্নাইরবা ইলেক্তেদ ৱুমেন রিপ্রজেন্তেতিব (EWR) অহুমগা লোয়ননা পেনেল দিস্কসন অমা পাঙথোক্কনি, মখোয়না লোকেল সেল্ফ-গভর্নান্সকী মখোয়গী মমল য়াম্লবা এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং ইনসাইৎশিং লোয়ননা মখোয়গী ইথিল পীনীংঙাই ওইবা খোঙচৎ অদু শরুক য়ামিন্নগনি। শ্রীমতী ত্রিপুরাগী সবধীপতী, সেপাহিজালা জিলা পরিশদকী সুপ্রিয়া দাস দত্তনা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত ওইহন্নবগীদমক পঞ্চায়ৎশিংদা নুপীশিংগী লুচিংবগী থৌদাংগী মতাংদা ইনসাইৎশিং শিয়র তৌগনি। শ্রীমতী অন্ধ্র প্রদেশকী নোংচুপ গোদাবরীগী পেকেরু গ্রাম পঞ্চায়ৎকী সর্পঞ্চ, কুনুকু হেমা কুমারিনা মরুওইবা সোসিএল সেক্তর প্রোগ্রামশিং পুথোকপদা পঞ্চায়ৎ অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদু শন্দোক্না তাক্কনি। শ্রীমতী রাজস্থানগী ঝুনঝুনুদা লৈবা লম্বী অহির গ্রাম পঞ্চায়ৎকী সর্পঞ্চ, নীরু য়াদবনা নুপী অমসুং নুপীমচাদা কান্নবা পঞ্চায়ৎশিং প্রমোৎ তৌবদা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌগনি।
CPD57গী সাইদ-ইভেন্ত অসিদা মিস্তর UNFPA গী এসিয়া পেসিফিক রিজনেল দাইরেক্তর পিও স্মিথ, UNFPA ইন্দিয়াগী মীহুৎ, শ্রীমতি এন্দ্রিয়া অমসুং MoPR গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী অলোক প্রেম নগরনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোঙদোক্কনি অমসুং শক্নাইরবা EWRশিং অসিবু মখোয়গী গেম চেঞ্জিং থবকশিং অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং মাংলোমদা পুখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্কনি।
ইলেক্তেদ ৱুমেন রিপ্রজেন্তেতিবশিং (EWRশিং) না গ্রাসরুৎকী থাক্তা পোজিতিব ওইবা অহোংবা পুরকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ভারত অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী মকোক থোংবা মফম অমা ওইরি। নুপী মিলিয়ন 1.4না পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং/ রুরেল লোকেল বোদীশিংদা মীখলগী মীহুৎ ওইনা থবক তৌরি। মে 3, 2024দা পাঙথোক্কদৌরিবা CPD57গী সাইদ ইভেন্ত অসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (SDGশিং) লোকেলাইজ তৌবদা মাংজিল থাবা ঙম্নবা পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংদা EWRশিংবু শক্তি পীনবগী ভারতকী অনৌবা মোদেল অদু শন্দোক্না তাক্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা EWRশিংনা মতৌ করম্না জেন্দর ইক্বেলিতি, লায়রবগী চাং হন্থহনবা অমসুং গ্রাসরুৎতা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তদা চেম্পিয়ন ওইবদা কেতালাইতিক রোলশিং লৌবগে হায়বদু উৎলি।
EWRশিংনা SDG লোকেলাইজেসনবু খুমাং চাওশিলহন্দুনা, কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবা অমসুং থৌদাং লৌবগী খুত্থাংদা পোজিতিব অমসুং কান্নরবা অহোংবা পুরকখিবা, ভারতকী শিংথানিংঙাই ওইবা মাই পাকপগী ৱারীশিং অদু শন্দোক্না তাক্কনি। থৌরম অসিনা SDGশিংগা মান্ননা লোকেল দিবেলপমেন্ত লমজিংনবা EWRশিংবু অহোংবা পুরক্নবা এজেন্তশিং ওইনা শক্তি পীনবগীদমক ভারতকী ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচকী স্কেলএবিলিতী অমসুং রিপ্লিকেবলিতী উৎলি।
মসিগী মথক্তা, মসিনা ভারতকী অনৌবা মোদেল অসি গ্রাসরুৎ লেভেলদা SDGশিং ফংনবগী মায়কৈদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অমসুং লুচিংবগী থৌওংদা খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমা ওইনা মালেম পুম্বনা হেন্না মশক খঙবা অমসুং মতেং পীনবগী ৱাফম থম্লি। অসিগুম্বা মরুওইবা থৌরম অসিনা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী লমজিং মৈরা ওইনা লোকেল গভর্নান্সতা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু ময়েক শেংনা তাক্লি।
G20গী প্রসিদেন্সীগী মতমদা, ভারতনা জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ৱার্কিং গ্রুপ ওন ৱুমেন এম্পাৱরমেন্ত লিংখৎতুনা মহাক্কী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না খুঙ্গংগী লমদা স্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (SDGশিং) লোকেলাইজ তৌবা অমসুং ফংহনবদা থৌনা ফরবা লুচিংবগী থৌদাং লৌরি। থিমেতিক এপ্রোচ অমা লৌদুনা, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না SDGশিং অসি পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা লোকেলাইজ তৌনবা হোৎনরি। SDG 17 অসি মপুং ওইবা হীরম নিপানদা পুনশিন্দুনা থম্লি। মরুওইনা, “থিম 9: ৱুমেন-ফ্রেন্দলী পঞ্চায়ৎ” অসিনা নুপীশিংগী কান্নবশিং ঙাক-শেনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা মরুওইবা পান্দম অদুদা মীৎয়েং থম্লি।
নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লুচিংবগী থৌদাং লৌবা ঙম্নবগীদমক, মগুন লৈবা ত্রেনিং পীবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিএতিবশিং হৌদোক্লে। চহি অসিদগী হৌরগা, IIM অহমদাবাদকুম্বা মকোক থোংবা মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুৎশিংদা PRIশিংগী মীখলদা মীহুৎ ওইরবা মীহুৎশিং অমসুং ফঙ্কস্নিয়রশিংগীদমক ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবগীদমক অনৌবা অমসুং মখলগী অহানবা ইনিসিএতিব - লিদরশিপ অমসুং মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা IIM অহমদাবাদগুম্বা মমিং লৈরবা মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুতশিংদা পায়খৎলি। CPD57গী সাইদ ইভেন্তনা IIM আহমেদাবাদতা MoPRগী লিদরশিপ অমসুং মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী অহানবা বেৎচতা ত্রেনিং ফংখিবা সুপ্রিয়া দাস দত্তানা জেন্দর ইক্বেলিতি, লায়রবা কোকহন্নবা অমসুং গ্রাসরুৎতা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তদা চেম্পিয়ন ওইবদা কেতালাইতিক ওইবা থৌরাং করম্না লৌবগী উৎলি।
UN হেদক্বাতর্দতা CPD57 সাইদ-ইভেন্তদা শরুক য়ারিবা EWR অহুমগী শমলপ্পা প্রোফাইল
শ্রীমতী সুপ্রিয়া দাস দত্ত, সভধিপতি, সেপাহিজালা জিলা পরিশদ, ত্রিপুরানা মীয়ামগী ওইবা ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা নুপীশিং য়াওহনবদা মতেং পাংলি। মহাক্না দিস্ত্রিক্তকী নুপীশিংগীদমক্তা দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়তকী ওফিসিএলশিংগী মমাংদা খুঙ্গং চাউখৎপগী ৱাফমশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা দিস্কসন প্লেতফোর্মশিং হৌদোকখি। মহাক্না নুপীশিংগীদমক্তা অফবা থবক শুফমগী ফিভম অমা শেমগৎনবা চাইল্দ কেয়র ফেসিলিতীশিং প্রমোৎ তৌবদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না জেন্দর ইক্বেলিতি ফংনবগীদমক্তা খুন্নাইগী কাংলোনশিংবু কোকহনবদা থাজবা থম্লি অমসুং মহাক্কী মীয়ামগী থৌদাংদা পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা থবক তৌরি। শ্রীমতী সুপ্রিয়া দাস দত্তনা ফার্মাসিদা দিপ্লোমা অমা পাই।
শ্রীমতী কুনুকু হেমা কুমারী, সর্পঞ্চ, পেকেরু গ্রাম পঞ্চায়ৎ, ব্লোক: ইরাব্রম, দিস্ত্রিক্ত: ৱেস্ত গোদাভরী, অন্ধ্র প্রদেশনা মশাবু লৈঙাক্কী স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মরমদা খুন্নাই অসিগী মনুংদা খঙহন্নবা হোৎনবদা কত্থোকখি। মহাক্না খ্বাইদগী খুদোংচাদবা অমসুং লাপথোক্লবা কাংলুপশিংদা পব্লিক সর্ভিসশিং ইফেক্তিব ওইনা ফংহনবদা মীৎয়েং থম্লি। শ্রীমতী কে. হেমা কুমারিনা মহাক্কী খুঙ্গংদা চাং নাইনা মেদিকেল কেম্পশিং পাঙথোক্লি। মসিনা খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা মেদিকেল সর্ভিসশিং য়ৌহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না মহাক্কী মীয়ামদা পাউ ফাওনবগী থবকশিংগী খুত্থাংদা ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱার্করশিং অমসুং হেল্থ সর্ভিসশিং মথৌ তাবা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী মরক্তা মায় পাক্না মরী লৈনহনখ্রে। মহাক্না তেক্নোলোজীদা মাস্তর দিগ্রী ফংখি অমসুং মমাংদা ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ অমদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ই-কম্ম্যুনিকেসনগী ফেকল্তী মেম্বর ওইনা থবক তৌখি।
শ্রীমতী লম্বী অহির গ্রাম পঞ্চায়ৎ, তেহসিল: বুহানা, দিস্ত্রিক্ত: ঝুনঝুনু, রাজস্থানগী সর্পঞ্চ, নীরু য়াদবনা জেন্দর স্তেরিওতাইপশিং লান্থেংননবা অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীনবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। মহাক্না নুপীমচাশিংগী মহৈ-মশিং তম্বদা অহানবদা মীৎয়েং থমখি অমসুং নুপীমচাশিংনা স্কুল দ্রোপ আউৎ তৌবগী চাং হন্থহন্নবা হোৎনখি। মহাক্না এজুকেসনদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবগীদমক রাজস্থান সরকারনা মহাকপু শকখঙখি। মহাক্না নুপীমচাশিংবু শান্ন-খোৎনবদা, মরুওইনা হোকীদা শরুক য়াহনবা হৌখি। মহাক্না রেগ্রেসিব জেন্দর নোর্মশিংবু চেলেঞ্জ তৌখি অমসুং হোকী ৱালি সর্পঞ্চগী মিংথোন ফংখি। শ্রীমতী নীরু য়াদবনা প্লাস্তিক শিজিন্নবা হন্থহন্নবা কেম্পেনশিং পায়খৎখি অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক্নবা অচৌবা প্লান্তেসন দ্রাইবশিং পাঙথোকখি। মহাক্না লুহোংবগী থৌরমশিংদা কন্যাদানগী শরুক অমা ওইনা উ পাম্বীশিং থাহন্দুনা অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা থৌরাং অমা হৌদোকখি অমসুং "মাই ত্রী-মাই ফ্রেন্দ" কেম্পেন হৌদোকখি। মহাক্না মেথমেতিক্স অমসুং এজুকেসনদা মাস্তরগী দিগ্রী ফংখি অমসুং হৌজিক্তি Ph.D তৌরি।

Ministry of Panchayati Raj
Elected Women Representatives of Panchayati Raj Institutions to Participate in CPD57 Side Event “Localizing the SDGs: Women in Local Governance in India Lead the Way” on 3rd May 2024 at United Nations Headquarters in New York
02 MAY 2024 4:00PM by PIB Delhi
The Permanent Mission of India to the United Nations and the Ministry of Panchayati Raj, in collaboration with the United Nations Population Fund (UNFPA), is organizing the side event titled “Localizing the SDGs: Women in Local Governance in India Lead the Way” on 3rdMay, 2024, during the 57th Session of the Commission on Population and Development (CPD57), taking place from the 29th of April until the 3rd of May 2024 at United Nations Headquarters in New York.Smt. Supriya Das Datta, Sabhadhipati, Sepahijala Zilla Parishad, Tripura; Smt. Kunuku Hema Kumari, Sarpanch, Pekeru Gram Panchayat, Andhra Pradesh and Smt. Neeru Yadav, Sarpanch, Lambi Aheer Gram Panchayat, Rajasthan are attending the event to represent the Elected Women Representatives from the rural local self-government in India and the delegation is led by Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, GoI.
Scheduled for 3rdMay 2024, the side event titled “Localizing the SDGs: Women in Local Governance in India Lead the Way” will shed light on the key role of Indian women in grassroots political leadership, emphasizing their significant contributions to sustainable development at the grassroots level.This momentous occasion will be livestreamed from the United Nations Headquarters on the social media pages of theMinistry of Panchayati Raj, GoI, commencing at 10:45 PM (IST) on 3rdMay, 2024 (Friday), facilitating a global audience to witness this inspiring display/manifestation of women’s empowerment in action.(https://webtv.un.org/en/asset/k1e/k1e5k5ukq7)
Ambassador Ruchira Kamboj, Permanent Representative of India to the United Nations, will inaugurate the event by highlighting the pivotal role of Panchayati Raj Institutions (PRIs) in advancing gender equality, and the significance of women leadership in grassroots governance, through her opening remarks. Following Ambassador Kamboj’s address, Secretary Shri Vivek Bharadwajwill discuss strategies derived from India’s Panchayati Raj Institutions aimed at fostering gender equality and women's empowerment, particularly focusing on poverty reduction and inclusive development. He will also share insights from India’s experience with women’s leadership in local governance.
The side event will feature a panel discussion with three distinguished Elected Women Representatives (EWRs), who will share their invaluable experiences, insights, and perspectives on local self-governance as well as their impactful journey. Smt. Supriya Das Datta, Sabhadhipati, Sepahijala Zilla Parishad, Tripura will share insights on the women's leadership role in the Panchayats in enabling inclusive development. Smt. Kunuku Hema Kumari, Sarpanch, Pekeru Gram Panchayat, West Godavari, Andhra Pradesh will highlight the Panchayat’s role in driving key social sector programmes. Smt. Neeru Yadav, Sarpanch, Lambi Aheer Gram Panchayat, Jhunjhunu, Rajasthan will share her experience in promoting women and girl-friendly Panchayats.
The CPD57 side-event will also see the presence of Mr. Pio Smith, the UNFPA Asia Pacific Regional Director, Ms. Andrea M. Wojnar, the UNFPA India Representative, and Shri Alok Prem Nagar, Joint Secretary, MoPR, who will share their insightful remarks and recognize these leading EWRs for their game-changing efforts and instrumental role as torchbearers in driving forward the Sustainable Development Goals.
Elected Women Representatives (EWRs) have been instrumental in driving positive change at the grassroots level. India stands at the forefront globally, with 1.4 million women serving as elected members of Panchayati Raj Institutions / Rural Local Bodies, constituting 46% of the total elected representatives of PRIs. The CPD57 side event on 3rdMay, 2024 aims to highlight India’s trailblazing model of empowering EWRs in Panchayati Raj Institutions to spearhead the localization of the Sustainable Development Goals (SDGs). It showcases how EWRs play catalytic roles in championing gender equality, poverty alleviation, and inclusive development at the grassroots.
India’s remarkable success stories, where EWRs have driven positive and impactful change through community leadership and engagement, advancing SDG localization, will be highlighted. The event illustrates the scalability and replicability of India's transformative approach in empowering EWRs as agents of change to steer local development aligned with the SDGs.
Moreover, it advocates for greater global recognition and support for India’s pioneering model as a best practice in promoting women's meaningful participation and leadership towards achieving the SDGs at the grassroots level. This groundbreaking event emphasizes India’s commitment to empowering women in local governance as torchbearers of sustainable development.
During its G20 Presidency, India reaffirmed its commitment to gender equality and women-led development by establishing the Working Group on Women’s Empowerment. The Ministry of Panchayati Raj has taken a proactive leadership role in localizing and achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) in rural India, with women spearheading local self-governance initiatives. Embracing a thematic approach, the Ministry of Panchayati Raj has endeavoured to localize the SDGs through Panchayati Raj Institutions, consolidating the 17 SDGs into nine overarching themes.Notably, ‘Theme 9: Women-Friendly Panchayat’underlines the pivotal objective of safeguarding and promoting the interests of women, while ensuring their survival, protection, development, and participation rights at the grassroots level.
In order to empower women to assume leadership roles effectively, various initiatives have been launched, including providing quality training. Beginning this year, an innovative and first-of-its-kind initiative – Leadership and Management Development Programme – has been undertaken to conduct training programs for elected representatives and functionaries of PRIs in premier management institutes such as IIM Ahmedabad. The CPD57 side event showcases how EWRs like Smt. Supriya Das Datta, who received training in the first batch of MoPR’s Leadership and Management Development Programme at IIM Ahmedabad, play catalytic roles in championing gender equality, poverty alleviation, and inclusive development at the grassroots.
Brief Profile of Three EWRs attending CPD57 side-event at the UN Headquarters
Smt. Supriya Das Datta, Sabhadhipati, Sepahijala Zilla Parishad, Tripura has promoted women’s involvement in public decision-making processes. She initiated discussion platforms for women in the District to voice concerns and views on village development issues before District Panchayat officials. She has been active in promoting child-care facilities to create a conducive work environment for women. She firmly believes in addressing deep-rooted social norms to achieve gender equality and has actively worked towards this goal in her public role. Smt. Supriya Das Datta holds a Diploma in Pharmacy.
Smt. Kunuku Hema Kumari, Sarpanch, Pekeru Gram Panchayat, Block: Iragavaram, District: West Godavari, Andhra Pradesh has dedicated herself to raising awareness about government schemes and programs within the community. She has focused on ensuring the effective delivery of public services to the most vulnerable and marginalized groups. Smt. K. Hema Kumari has organized regular medical camps in her village, ensuring that medical services reached even the most remote areas. She has successfully established linkages between frontline health workers and women and girls in need of health services through her public outreach efforts. She holds a Master's Degree in Technology and previously served as a faculty member for Electronics and e-Communication in an Engineering College.
Smt. Neeru Yadav, Sarpanch, Lambi Aheer Gram Panchayat, Tehsil: Buhana, District: Jhunjhunu, Rajasthan has led initiatives to combat gender stereotypes and empower women. She prioritized girls' education, leading community efforts to reduce school dropout rates among girls. She has been acknowledged by the Government of Rajasthan for outstanding contributions to education. She initiated girls’ engagement in sports, particularly hockey, challenging regressive gender norms and earning the title “Hockey Wali Sarpanch”. Smt. Neeru Yadav steered campaigns to reduce plastic usage and organized large-scale plantation drives for environmental preservation. She launched an innovative initiative to promote environmental conservation by presenting trees as part of Kanyadaan during marriages and initiated the campaign ‘My Tree–My Friend’. She holds a Master’s Degree in Mathematics and Education and is currently pursuing her Ph.D.