କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଜନ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଏଆରପିଜି)ର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସୁଶାସନ ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଜିଜି) ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ଜନ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)ର ନବୀକରଣକୁ ନେଇ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ନିମନ୍ତେ ବାଂଲାଦେଶ ଗସ୍ତ
28 APR 2024 11:33AM by PIB Bhubaneswar
ଡିଏଆରପିଜିର ସଚିବ ଭି. ଶ୍ରୀନିବାସ ତିନିଦିନିଆ ବାଂଲାଦେଶ ଗସ୍ତ ଅବରରେ ସେ ଦେଶର ଲୋକ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ କରିବେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା
ପ୍ରଶାସନିକ ସୁଧାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଏଆରପିଜି)ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭି. ଶ୍ରୀନିବାସ ଅପ୍ରେଲ ୨୮ ଠାରୁ ୩୦, ୨୦୨୪ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଚାରିଜଣିଆ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ସହିତ ବାଂଲାଦେଶ ଯାତ୍ରା ଅବସରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ୨୦୨୪-୨୦୨୯ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଜିଜି) ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ଲୋକ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ରାଜିନାମା (ଏମଓୟୁ)ର ନବୀକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏହି ଗସ୍ତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ବାଂଲାଦେଶର ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଏହି ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସେ ଦେଶ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ବାଂଲାଦେଶର ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନରେ ମିଡ୍- କ୍ୟାରିଅର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ ।
ସୁଶାସନ ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଜିଜି) ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୧୪ଠାରୁ ବାଂଲାଦେଶ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜନ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତା ଜାରି ରହିଛି । ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୧ଗୋଟି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ୨୦୧୪ ଠାରୁ ୨୬୦୦ ବାଂଲାଦେଶ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ସୁଶାସନ ତାଲିମ ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି । ବାଂଲାଦେଶ ସରକାର ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗିତା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସୁଶାସନ ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଜିଜି) ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)ର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ନିଜର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯିବ । ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ରର ନବୀକରଣ ଘଟିଲେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ଅବଧି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇପାରିବ ।
ଡିଏଆରପିଜି ସଚିବ ଭି. ଶ୍ରୀନିବାସ ଏହି ତିନିଦିନିଆ ଯାତ୍ରା ଅବସରରେ ଅନେକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହେବେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଂଲାଦେଶର ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ସଚିବ, ଲୋକସେବା ପ୍ରଶାସନ ଏକାଡେମୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଶାସନ ନବୀକରଣ ବିଭାଗର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କ୍ୟାରିଅର୍ ନିୟୋଜନ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶାଖାର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଡିଏଆରପିଜିର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭି. ଶ୍ରୀନିବାସ ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ଲୋକସେବା ପ୍ରଶାସନ ଏକାଡେମୀର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ‘ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ବିତରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ମାର୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ (ଶାସନ)ର ସଂସ୍ଥାଗତକରଣ’ ଶୀର୍ଷକ ଉପରେ ଉଦବୋଧନ ଦେବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳ ଏନସିଜିଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପୂର୍ବ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବା ସହିତ ନାରାୟଣଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଶ୍ରୟ ପରିଯୋଜନା ସ୍ଥଳ ଗସ୍ତ କରିବେ ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) delegation to visit Bangladesh for bilateral discussions for renewal of MoU between National Centre for Good Governance (NCGG) and Bangladesh Ministry of Public administration
Secretary DARPG V.Srinivas to hold bilateral meetings with senior officials of Bangladesh Ministry of Public Administration during the 3-day visit
28 APR 2024 11:33AM by PIB Delhi
Shri. V.Srinivas, Secretary, DARPG will lead a 4-member delegation from Department of Administrative Reforms and Public Grievances to Bangladesh from 28-30 April 2024 for bilateral discussions regarding renewal of MOU between National Centre for Good Governance (NCGG) India and Bangladesh Ministry of Public Administration for the period 2024-2029. The visit is being undertaken on the invitation of the Bangladesh Ministry of Public Administration and will focus on the mid-career capacity building programs in field administration for Bangladesh Civil Servants.
The National Centre for Good Governance (NCGG), India and the Bangladesh Ministry of Public Administration have collaborated for conducting capacity building programs for Bangladesh Civil Servants since 2014. Under the bilateral collaboration, 71 Capacity Building Programs were held and 2600 Bangladesh Civil Servants have visited the National Centre for Good Governance since 2014. The Bangladesh Government have emphasised on the utility of these training programs and conveyed interest in renewal of the MOU between National Centre for Good Governance (NCGG) and the Bangladesh Ministry of Public Administration under which these training programs are being organized for the next 5 years when it expires in 2025.
During the 3 day visit, Secretary DARPG V.Srinivas will hold bilateral meetings with Hon’ble Minister of Public Administration, Senior Secretary Ministry of Public Administration, Director General of the Civil Services Administration Academy, Director General of the Public Administration Training Centre, Director General Governance Innovation Unit in the Prime Minister’s Office and the Additional Secretary Career Planning and Training Wing of Ministry of Public Administration. Secretary DARPG V.Srinivas will address the participants of the Law & Administration Courses and Faculty of Bangladesh Civil Services Administration Academy on “Institutionalization of SMART Governance to Enhance Public Service Delivery”. The Indian delegation will interact with the Alumni of the NCGG programs and visit the Ashrayan Project at Narayanganj district.