AYUSH
5000 plus Yoga Enthusiasts to participate in 75 days countdown to IDY- 2024
The Mahotsav will also witness active participation of Gram Pradhans, Anganwadi Workers & Asha Workers/Self Help Groups, Ayush Health & Wellness Centres, Resident Welfare Associations (RWAs), Women Welfare Organisations, School Children, and more
The event will highlight the holistic health and wellness approach taking note of the Power of Yoga
05 APR 2024 3:52PM by PIB Delhi
In the ongoing journey of 100 days countdown of IDY 2024, more than 5000 Yoga Enthusiasts will be participating at 75th day countdown which is being held at Wadia College Sports Ground, Pune (Maharashtra) on 7th April, 2024.
Focusing on holistic health and wellness approach and taking note of the power of Yoga, the Mahotsav will witness active participation of Gram Pradhans, Anganwadi Workers & Asha Workers/Self Help Groups, Ayush Health & Wellness Centres, Resident Welfare Associations (RWAs), Women Welfare Organisations, School Children, and more. The celebration will also witness the auspicious presence of eminent dignitaries, Yoga Gurus/ Masters and Experts of Yoga & Allied Science and Head of the Institutions. The basic motto of the Yoga Mahotsav is to give a wider promotion and publicity to Yoga for health and well-being so that maximum people get benefitted both at National and International levels. The day 75 count down to IDY 2024 event also coincides with the World Health Day which falls on April 7, 2024.
International Day of Yoga is celebrated every year on 21st June. This year too, to sensitise the populace about the benefits of Yoga and to spread the inherent message of holistic health, a 100 days countdown was rolled out on 13th March. As a part of countdown event series, the 75th day countdown is celebrated in the form of Yoga Mahotsav. It is being jointly organized by Morarji Desai National Institute of Yoga and National Institute of Naturopathy (NIN), Ministry of Ayush, Govt. of India with the gathering of thousands of participants as a gala event. All the participants will actively engage in the practice of the Common Yoga Protocol (CYP) starting at 6.00 AM on April 7th 2024. This remarkable display of enthusiasm and participation underscores the growing importance of yoga in fostering personal and societal betterment.The Indian Yoga Association is also supporting this 75th day countdown event IDY-2024 related celebration with their Maharashtra State Chapter.
Common Yoga Protocol (CYP) is at the centre stage of the event. CYP is designed by taking inputs from experts as it comprises day-to-day Yoga practice to reap all the benefits of Yoga. The protocol is intended to popularize Yoga practices like Pranayam, meditation etc. Each Yogic activity is a key to improving flexibility, strength, balance and attaining harmony.
Ministry of Ayush along with Morarji Desai National Institute of Yoga is organizing Mass Yoga Demonstrations/sessions encompassing '100 days, 100 cities, and 100 organizations' campaign in collaboration with various Universities/Institutes/Colleges from 13th March 2024 to 21st June 2024 across the country, leading up to the 10th International Day of Yoga. The campaign includes Common Yoga Protocol, workshops and lectures to promote the practice of Yoga among the people for their improvement of health and well-being.

ଆୟୁଷ
ଆଇଡିୱାଇ -୨୦୨୪ର ୭୫ ଦିନିଆ କାଉଣ୍ଟଡାଉନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୋଗପ୍ରେମୀ
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଗ୍ରାମ ପ୍ରଧାନ, ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ ଓ ଆଶା କର୍ମୀ / ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର, ଆବାସିକ କଲ୍ୟାଣ ସଂଘ (ଆରଡବ୍ଲ୍ୟୁଏ), ମହିଳା କଲ୍ୟାଣ ସଂଗଠନ, ସ୍କୁଲ ପିଲା ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଲୋକ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗର ଶକ୍ତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ
05 APR 2024 3:52PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୪ର ୧୦୦ ଦିନର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ (ଓଲଟା ଗଣନା) ର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ୭ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁଣେସ୍ଥିତ ୱାଡିଆ କଲେଜ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୭୫ତମ ଦିନର କାଉଣ୍ଟଡାଉନରେ ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୋଗପ୍ରେମୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଯୋଗର ଶକ୍ତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଗ୍ରାମ ପ୍ରଧାନ, ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ ଓ ଆଶା କର୍ମୀ / ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର, ଆବାସିକ କଲ୍ୟାଣ ସଂଘ (ଆରଡବ୍ଲ୍ୟୁଏ), ମହିଳା କଲ୍ୟାଣ ସଂଗଠନ, ସ୍କୁଲ ପିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି ଉତ୍ସବରେ ବିଶିଷ୍ଟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯୋଗ ଗୁରୁ/ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଯୋଗ ଓ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ବିଜ୍ଞାନର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୁଖ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ । ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଗର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇ ପାରିବେ । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କାଉଂଟ ଡାଉନ୍‌ର ୭୫ତମ ଦିବସ ମଧ୍ୟ ୭ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ରେ ପଡ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦିବସ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ୍ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଯୋଗର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୩ ତାରିଖରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାଉଣ୍ଟଡାଉନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଓଲଟା ଗଣନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ୭୫ତମ ଦିବସର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଯୋଗ ମହୋତ୍ସବ ଆକାରରେ ପାଳନ କରାଯିବ । ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ନେଚୁରୋପାଥି (ଏନ୍‌ଆଇଏନ୍‌)ର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ।
ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏପ୍ରିଲ ୭ତାରିଖ ସକାଳ ୬ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି)ର ଅଭ୍ୟାସରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ । ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୋଗର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସୂଚାଇଥାଏ । ଭାରତୀୟ ଯୋଗ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ନିଜର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟ ଶାଖା ସହିତ ଏହି ୭୫ ତମ ଦିବସର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଇଡିୱାଇ -୨୦୨୪ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଉତ୍ସବକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।
କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି । ଯୋଗର ସମସ୍ତ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ନେଇ ସିଓପି ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରୋଟୋକଲ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରାଣାୟାମ, ଧ୍ୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା । ନମନୀୟତା, ଶକ୍ତି, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏକ ଚାବିକାଠି ଅଟେ ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ମିଶି ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ରୁ ୨୧ ଜୁନ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ / ଅନୁଷ୍ଠାନ/ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ '୧୦୦ ଦିନ, ୧୦୦ ସହର ଏବଂ ୧୦୦ ସଂଗଠନ' ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ, କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ ।