ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମ ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ନିବେଶ ଅଟେ: ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଏକ ନ୍ୟାୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସମାଜର ମୌଳିକ ନୀତି : ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ କାରଣରୁ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା "ପୁରୁଷ ପ୍ରଧାନ ମାନସିକତା"କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ମହିଳାମାନେ ଆଜି ସମାଜରେ ନିଜର ଉଚିତ ସ୍ଥାନ ପୁନଃ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ଲିଙ୍ଗଗତ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ନ୍ୟାୟ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ : ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍' ହେବା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି
27 MAR 2024 6:44PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ ନିବେଶ ବୋଲି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ ଆଜି ଗୁରୁତ୍ଵରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଏଫଏଲଓର ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଫିକି ଲେଡିଜ୍ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ଏଫ୍ ଏଲ୍ ଓ)ର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗି ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱର ଓ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ବଢ଼ାଇ ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯାହା କେବଳ ନିରପେକ୍ଷ ଓ ନ୍ୟାୟସମ୍ପନ୍ନ ନୁହେଁ ବରଂ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ମଧ୍ୟ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ନ୍ୟାୟସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସମାଜର ମୌଳିକ ନୀତି ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସକ୍ଷମ ଲିଙ୍ଗ ନିରପେକ୍ଷ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ କମିଶନ ଏବଂ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ଭଳି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଓ ନାରୀ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ 'ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ'କୁ ସଂସଦରେ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତିରେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସଂସଦରେ ଅଧିକ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସେହି ପୁରୁଷତାନ୍ତ୍ରିକ ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମହିଳାମାନଙ୍କୁ 'ପ୍ରୋକ୍ସି ପ୍ରାର୍ଥୀ' ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ର ଆଶଙ୍କା ଓ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆମ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମିଶନରେ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ଆଜି ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କର ଉଚିତ ସ୍ଥାନକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ପୁରୁଷ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନୁହଁନ୍ତି ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ "ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍ଗଗତ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ନ୍ୟାୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ"। ଅଧିକ ମହିଳା କାମ କଲେ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦର ପ୍ରାକୃତିକ ଦୂତ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ | ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ "କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜର ଜାତୀୟତାବାଦ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିନା ଏହାର ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ବିକାଶ କରିପାରିବ ନାହିଁ " | ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୌଳିକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ଏହି ଅବସରରେ ଏଫଏଲଓର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ସୁଶ୍ରୀ ସୁଧା ଶିବକୁମାର, ଏଫଏଲଓର ସଦସ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Vice President's Secretariat
Empowering women is an investment in the present and future of our world, says VP
Gender equality and women-led development are fundamental principles of a just and progressive society, notes VP
Increased women participation due to Nari Shakti Vandan Adhiniyam to help change the “patriatical mindset”, stresses VP
Women today are reclaiming their rightful place in society, emphasises VP
Gender justice and women's economic justice are key to achieving Sustainable Development-VP
VP calls upon the women entrepreneurs to be ‘Vocal for Local’ and promote economic nationalism
27 MAR 2024 6:44PM by PIB Delhi
The Vice-President, Jagdeep Dhankhar today stressed that “empowering women is an investment in the present and future of our world”.
While addressing members of FICCI Ladies Organisation (FLO) at the culmination of 40 years of FLO in Bharat Mandapam today Shri Dhankhar indicated that “by promoting equal opportunities, breaking down barriers and amplifying the voices and achievements of women, we create a society that is not only fairer and more just, but also prosperous and sustainable”.
Acknowledging gender equality and women-led development as fundamental principles of a just and progressive society, the Vice-President lauded the enabling gender neutral ecosystem in place and took note of series of recent affirmative initiatives like permanent commission for women in the Armed Forces and admission of girls in Sainik Schools.
Referring to the passage of ‘Nari Shakti Vandan Adhiniyam’ in parliament as game changer for gender equality and woman empowerment, Shri Dhankhar termed it a definitive milestone in Indian polity. More women in Parliament will help change that "patriarchal mindset”, he added.
Dismissing the apprehensions and stereotyping of women as ‘proxy candidates’, the Vice-President underlined the leadership role played by women scientists in our Chandrayan Mission and emphasised that women today are reclaiming their rightful place in society and are no longer controlled by their male family members.
Highlighting the inextricable link between gender justice and sustainable development, Shri Dhankhar opined that “gender justice and women's economic justice are key to achieving Sustainable Development”. When more women work, economies grow, he added.
Calling women as natural ambassadorsof economic nationalism, Shri Dhankhar exhorted all to follow economic nationalism. The Vice-President underscored “no nation can grow without steadfast commitment to its nationalism and culture in all its facets”. Economic nationalism is quintessentially fundamental to growth, he added
National President, FLO, Ms Sudha Shivkumar, members of FLO and other dignitaries were also present on the occasion.