প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সম্মিৎ ফোর দেমোক্রেসি মনুংদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিদিও এদ্রেসগী মপুংফাবা ৱারোল
20 MAR 2024 9:34PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবশিং,
খুরুমজরি !
থবক অসি মখা চৎথবগীদমক রাস্ত্রপতি য়ুন সুক য়িওল ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। সম্মিৎ ফোর দেমোক্রেসি অসি গনতন্ত্রগী থবক-থৌরমশিংগী মতাংদা অমনা অমদগী তম্নবগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লে।
ইকায়খুম্নরবশিং,
হৌজিক্তগী চয়োল খরগী মনুংদা, মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত্তা গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা কুহ্মৈ উবা ফংলগনি। ভোত্তর বিল্লিয়ন ১ রোম ভোৎ থাদনবা পান্দম থমদুনা, মসি মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা মীখলগী থবক ওইগনি। ভারতকী মীয়াম্না অমুক হন্না গনতন্ত্রদা মখোয়গী থাজবা উৎকনি। ভারতকী অরিবা অমসুং তৎপা লৈত্রবা গনতন্ত্রগী চৎনবী লৈরি। মসি ভারতকী সভেত্যাগী থৱায়নি। ভারতকী পুৱারি শীনবা থুংনা মনিং-মখা তম্না খন্ন-নৈনবা অমসুং ৱারি শানবনা খোন্থাং য়ৈরি। মরম অদুনা ঐগী ইরৈচাশিংনা ভারত অসি গনতন্ত্রগী মমানি হায়না খন্নরিবনি।
ইকায়খুম্নরবশিং,
“সবকা সাথ সবকা বিকাস সবকা বিশ্বাস সবকা প্রায়াস” লাইৱাগা লোয়ননা হৌখিবা চহি ১০ অসি ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মসি পুন্না চাউখৎমিন্ননবগী অপুনবা থবকশিংনি। খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক, মরুওইনা লায়রবা, নুপীশিং, নহারোল অমসুং লৌমীশিং ঐখোয়না মরুওইনা লৌবা অসি খুদিংমক কোনশিনবগী অশেংবা ৱাখল্লোন্নি। ঐখোয় থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক অমদা লাক্লে, অৱাৎপশিং, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং তাথি-তাওইনা তৌবগী মহুৎ অরোন-অথুপ লৈতবা, মরম চানা থবক তৌবা অমসুং খুদোংচাবনা মহুৎশীল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা তেক্নোলোজিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতনা য়াংনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকপদগী সরকারগী খুদোংচাবশিং মীয়ামদা ফংহনবদা অওনবা অমা পুরক্লে অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং মীয়ামদা ফংহনবা হেনগৎলে। নহারোলগী থৌনা অমসুং তেক্নোলোজিগা লোয়ননা, ভারতনা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দ-অপ ইকোসিস্তেম য়াংনা শেমগৎলে। মীখলদা খল্লক্লবা নুপী মীয়ামগী মীহুৎ মিল্লিয়ন ১.৪ হেনবা ঐখোয়গী নুপীশিংনা লমজিংবা চাউখৎপগীদমক এজেন্তশিং ওইরে।
ইকায়খুম্নরবশিং,
ঙসি, ভারতনা লৈবাক অসিগী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪গী অনিংবশিং থুংহনবতা নত্তনা, লৈবাক অসিনা গনতন্ত্র ফংহন্দুনা অমসুং গনতন্ত্র শক্তি হাপতুনা মালেমগী থাজবা অমা ওইরি। নুপী লেজিসলেচরশিংগীদমক শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা ওইনবা আইন অমা ভারতকী সংবিধান্না পাস তৌবা মতমদা, মসিনা মালেম শীনবা থুংবগী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংদা থাজবা অমা পীখি। হৌখিবা চহি ১০দা ভারতনা মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোকহনবা মতমদা, লৈবাক অসিনা মালেমগী ওইনা গনতন্ত্রদা থাজবা হেনগৎহনখি। লৈবাক ১৫০ হেনবদা ভারতনা কোবিদকী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং ফংহনবা মতমদা, মসিদা গনতন্ত্রগী শক্তি অদু মমি তাখি। ভারতনা মাইপাক্না থাগী লৈমায়দা চন্দ্রয়ান থাখিবা মতমদা, মসি ভারত খক্তগী চাউথোকচবা মিকুপ অমা ওইখিদে, মসি গনতন্ত্রগীশু মাইপাকপা অমা ওইখি। লৈবাক অসিনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ পুখৎলকপা মতমদা, মালেমগী রাজনিতিদা খন্ন-নৈনদুনা ৱারেপ লৌবগী মরুওইবা অদু লৈবাক অসিনা উৎখি। হৌজিক ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবগী লম্বীদা লৈরে, লৈবাক অসিনা হেন্না ফংবা তুংলমচৎ অমগীদমক মালেম শীনবা থুংবগী মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা থাজবা পীরে। ২০৪৭ দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতনা ৱারেপ লৌবগা লোয়ননা, গনতন্ত্রনা অনিংবা থুংহনবা ঙম্মী, ইথিল পীবা ঙম্মী অমসুং মাইপাকপা ঙম্মী হায়বা লৈবাক অসিনা উৎলে।
ইকায়খুম্নরবশিং,
মুক্নবা অমসুং অওনবশিং লাকপা মতম অমদা, গনতন্ত্রনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবা য়াই। মসিদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। মালেমগী লৈঙাক্লোনশিং অমসুং লোয়শঙশিং হেন্না অপুনবা ওইনবা, গনতন্ত্রিক ওইনবা, শরুক য়ানবা অমসুং চুম্না থবক তৌনবা থবকশিংদা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংনা মাংজিল থাগদবনি। অসিগুম্বা পুনবা থবকশিং খক্তনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনগনি। তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐনা মরা চেৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা তুংলমচৎ অমগী ঐখোয়না য়ুম্ফম থোনগনি। হিরম অসিগী মতাংদা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক খুদিংমক্তা লৈবাক অসিনা খঙজবশিং শরুক য়ানবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s video address during Summit for Democracy
20 MAR 2024 9:34PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I thank President Yoon Suk Yeol for continuing this initiative. ''Summit for Democracy'' has emerged as an important platform, where democracies share experiences and learn from each other.
Excellencies,
In a few weeks from now, the world will witness the largest festival of Democracy in India. With around one billion voters expected to vote, this will be the largest electoral exercise in the history of mankind. The people of India will once again affirm their faith in democracy. India has an ancient and unbroken culture of democracy. It has been the life-blood of Indian civilization. Consensus-building, Open dialogue and free discussion have resonated throughout India's history. That is why my fellow citizens consider India to be the Mother of Democracy.
Excellencies,
Over the last decade, India has moved forward with the mantra of ''सबका साथ सबका विकास सबका विश्वास सबका प्रयास''- that is, collective efforts for inclusive growth. Reaching out to all sections of society, particularly the poor, women, youth, and farmers has been our top priority in the true spirit of inclusivity. We have transitioned to a performance-based governance, where shortages, corruption and discrimination have been replaced by transparency, accountability and opportunity. In these efforts, technology has played a crucial role as a great enabler. India's rapid progress in Digital Public Infrastructure have revolutionized public service delivery and enhanced financial inclusion. Riding on the power of youth and technology, India has rapidly developed into the world's third largest startup eco-system. Over 1.4 million elected women representatives at the grassroots level are our agents of change for Women Led Development.
Excellencies,
Today, India is not only fulfilling the aspirations of its 1.4 billion people, but is also providing hope to the world that democracy delivers and democracy empowers. When the Indian Parliament passed a law to ensure minimum one-third representation for women legislators, it gave hope to women across the democratic world. When India lifted 250 million people out of poverty in the last 10 years, it reinforced global faith in Democracy as an agent of positive change. When India delivered Covid medicines and vaccines to more than 150 countries, it reflected the healing power of Democracy. When India successfully landed Chandrayaan on the Moon, it was not just a proud moment for India, it was a triumph of Democracy as well. When India amplified the Voice of the Global South during its G-20 Presidency, it showed the importance of consultative decision-making in international politics. Now, as India is on track to become the world's third-largest economy, it gives hope to millions of people around the world for a brighter future. As India resolves to become a developed nation by 2047, it shows that Democracy can aspire, inspire, and achieve.
Excellencies,
In the era of turmoil and transitions, democracy faces many challenges. This requires us to work together. Democratic countries should lead the efforts in making international systems and institutions more inclusive, democratic, participative and fair. Only through such shared efforts, will we be able to fulfill the aspirations of our people. And, we will also lay the foundation of a secure, stable and prosperous future for the generations to come. India stands ready to share its experience with all fellow democracies in this pursuit.
Thank you.