ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରଚାରରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କିମ୍ବା ପରୋକ୍ଷ ଏମସିସି ଉଲ୍ଲଂଘନ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଘୋଷଣା
ଏମସିସି ଉଲ୍ଲଂଘନ ସମ୍ପର୍କରେ ଏମସିସି ଅଧୀନରେ ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକ ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ନିର୍ବାଚନ କମିଶନ
ଏମସିସି କଠୋରତାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ଏଭଳି ପରୋକ୍ଷ ଉଲ୍ଲଂଘନର ପୂର୍ବ ଉଦାହରଣକୁ ଆଡଭାଇଜୋରିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି
01 MAR 2024 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ନିର୍ବାଚନରେ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରଚାରର ସ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇବାର ବିଭିନ୍ନ ଧାରା ଓ ଘଟଣାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରଚାରରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଂଯମତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାରର ସ୍ତରକୁ 'ପ୍ରସଙ୍ଗ' ଭିତ୍ତିକ ବିତର୍କରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଅଧିକ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଏମସିସିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଜଣାଶୁଣା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ କଲେ ଆୟୋଗ ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକ ଓ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ 'ନୋଟିସ୍'ରେ ରଖିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନରେ ସମୟ ଓ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ନୋଟିସକୁ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ପରାମର୍ଶ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ପରୋକ୍ଷ ଏମସିସି ଉଲ୍ଲଂଘନର ଆକଳନ କରିବେ। ଲୋକସଭା ର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ୪ଟି ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନର ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ର "ପୁନରାବୃତ୍ତି" ଅପରାଧ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ଆଧାର ହେବ ।
ମତପ୍ରକାଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳନତା ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପରାମର୍ଶଦାତାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆୟୋଗ ଗତ କିଛି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ବାଚନ ପରଠାରୁ ଆତ୍ମନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ନୋଟିସ୍ ପ୍ରାର୍ଥୀ କିମ୍ବା ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ପାଇଁ ନୈତିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇଛି। ସିଧାସଳଖ ନିଷେଧାଦେଶ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରଚାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ସତର୍କତାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ତେବେ ଏମସିସି ନୋଟିସକୁ ନୈତିକ ଭଳି ସଠିକ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରି ଆଲୋଚନାର ସ୍ତର ଯାଞ୍ଚ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନ ଚକ୍ରରେ ଭୁଲ ବୁଝାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବିକଶିତ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରାକ୍-ଏମସିସି ଏବଂ ୪୮ ଘଣ୍ଟାର ନୀରବତା ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ରେଖାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଦେଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଏକାଧିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ଏପରିକି ଅସମ୍ପୃକ୍ତ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଷୟବସ୍ତୁର ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି
ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ପ୍ରାର୍ଥୀ ଓ ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ
• ଭୋଟରଙ୍କ ଜାତି/ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଭାବନା ଆଧାରରେ କୌଣସି ମତାମତ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ନାହିଁ ବିଦ୍ୟମାନ ମତଭେଦକୁ ବଢ଼ାଇବା କିମ୍ବା ପାରସ୍ପରିକ ଘୃଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବା କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ଜାତି/ସମ୍ପ୍ରଦାୟ/ଧାର୍ମିକ/ଭାଷାଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ନାହିଁ।
• ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ ନେତାମାନେ ଭୋଟରଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିନା ତଥ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଆଧାରରେ ମିଥ୍ୟା ବୟାନ, ବକ୍ତବ୍ୟ ଦେବେ ନାହିଁ । ଅସତ୍ୟ ଅଭିଯୋଗ ଆଧାରରେ କିମ୍ବା ବିକୃତି ଆଧାରରେ ଅନ୍ୟ ଦଳ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ କର୍ମୀଙ୍କ ସମାଲୋଚନାକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯିବ।
• ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନର କୌଣସି ଦିଗ, ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ ଦଳର ନେତା କିମ୍ବା କର୍ମୀଙ୍କ ସମାଲୋଚନା କରାଯିବ ନାହିଁ । ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକ୍ରମଣ କରାଯିବ ନାହିଁ।
• କୌଣସି ମନ୍ଦିର/ମସଜିଦ୍/ଚର୍ଚ୍ଚ/ଗୁରୁଦ୍ୱାର କିମ୍ବା କୌଣସି ଧର୍ମାନୁଷ୍ଠାନକୁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର କିମ୍ବା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ନାହିଁ। ଭକ୍ତ ଓ ଦେବତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଉପହାସ କରୁଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ କିମ୍ବା ଦିବ୍ୟ ନିନ୍ଦାର ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ।
• ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଓ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରତି ଅପମାନଜନକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ/କାମ /ବକ୍ତବ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ।
• ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ବିଜ୍ଞାପନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
• ସମ୍ବାଦ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
• ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ଏବଂ ଅପମାନିତ କରୁଥିବା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୋଷ୍ଟ କିମ୍ବା ଯେଉଁ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଖରାପ ଅଟେ କିମ୍ବା ଯାହା ସମ୍ମାନଠାରୁ କମ୍ ଅଟେ ତାହା ପୋଷ୍ଟ କିମ୍ବା ସେୟାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ବିଧି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ରହିବାକୁ ଆୟୋଗ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ସେମାନଙ୍କ ନେତା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାରର ସ୍ତରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏମସିସି ଏବଂ ସରୋଗେଟ୍ ଉପାୟର ପରୋକ୍ଷ ଉଲ୍ଲଂଘନ କଲେ ଆୟୋଗ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
ପୂର୍ବ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରୋକ୍ଷ/ସରୋଗେଟ୍ ଏମସିସି ଉଲ୍ଲଂଘନର କେତେକ ଶୈଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଫରେନ୍ସ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
• ବେଳେବେଳେ ଅନ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅଶ୍ଳୀଳ, ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ପ୍ରୟୋଗ
• ମିଥ୍ୟା, ଅଗଣିତ, ଭିତ୍ତିହୀନ, ଭୁଲ୍ ଏବଂ ଅସତ୍ୟ ଅଭିଯୋଗ,
• ଈଶ୍ୱରୀୟ ନିନ୍ଦା/ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅପମାନ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ଶବ୍ଦ,
• ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୋଷ୍ଟ/ ବ୍ୟଙ୍ଗଚିତ୍ରକୁ ଅପମାନିତ କରିବା ତଥା ବ୍ୟଙ୍ଗର ସୂକ୍ଷ୍ମ ରେଖା ଅତିକ୍ରମ କରିବା
• ଅନେକ ସମୟରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ବା ଅପପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ।
• ମତଦାନର କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ସ୍ତରର ଖେଳ ପଡ଼ିଆ ସହ ଖବର ଆଳରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ବିଜ୍ଞାପନ
• ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ଦଳର ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଉପହାସ
• ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
• ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଲାଞ୍ଚ ଦେବା ଭଳି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣର ପ୍ରଲୋଭନ ଦେଖାଇ ଭୋଟରଙ୍କୁ ପ୍ରଲୋଭିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ
• ଭୋଟରଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିରୋଧରେ ସାଧାରଣ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ନାମ ବ୍ୟବହାର
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଜନପ୍ରତିନିଧି ଆଇନ, ୧୯୫୧ର ଧାରା ୭୭ ଅନୁଯାୟୀ ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକ ଭାବେ ମନୋନୀତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୈତିକ ରାଲିରେ ଭାଷଣ ଦେଇଥାନ୍ତି। ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ବିଧି (ଏମସିସି) ଏବଂ ଆଇନର ବୈଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ନିର୍ମାଣ ଢାଞ୍ଚାରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବା ଜରୁରୀ । ତେଣୁ ଧାରା ୭୭ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଉପଭୋଗ କରିବା ସହିତ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ସମୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି।

Election Commission
Ahead of General Elections 2024, ECI warns political parties to maintain decorum in public campaigning; conveys stern action against direct or indirect MCC violations
ECI puts additional responsibility on star campaigners and candidates under MCC – regarding MCC violations
Advisory cites previous examples of such indirect violations using known methodologies to avoid MCC strictures
01 MAR 2024 6:24PM by PIB Delhi
Taking note of the various trends and cases of plummeting levels of political campaign discourse in recently held elections, the Election Commission of India has issued further advisory to all political parties to maintain decorum and utmost restraint in public campaigning and raise the level of election campaigning to “issue” based debate.
The Commission has also put the Star Campaigners and candidates on a ‘notice’ in case of violations that followed the previously known methodologies during elections to avoid MCC. The Election Commission will assess any indirect MCC violations as per advisory as a fair basis to re-work the notices to be given in terms of time and content in issue in the forthcoming elections. For the General Election to Lok Sabha and General Election to four State Legislative Assemblies, all phases and geographical area of elections shall be the basis to determine “repeat” offences.
While acknowledging the need to keep a balance between the freedom of expression and level playing field, the advisory noted that the Commission has been following a self-restrained approach since the previous few rounds of elections, presuming that its notice would serve as a moral censure to the candidate or star campaigner. Orders issued by the Commission are carefully crafted to ensure minimal disruption to campaigning activities than outright prohibitions. However, the objective to check on the level of discourse, using MCC notices in a judicious way, akin to a moral censure, may not be misunderstood and repeated in the next election cycle. Additionally, advisory has acknowledged the evolving landscape of information technology and social media platforms has blurred the lines between pre-MCC and the 48-hour silence period, leading to persistent circulation of content across multiple phases of campaigning and even unrelated elections.
Advisory to Political Parties, candidates, and Star Campaigners
• No appeal shall be made on the basis of caste/communal feelings of the electors. No activity, which may aggravate existing differences or create mutual hatred or cause tension between different castes/communities/religious/linguistic groups, shall be attempted.
• The political parties and leaders shall not make false statements, utterances without factual basis aimed at misleading the voters. Criticism of other parties or their workers on the basis of unverified allegations or on distortions shall be avoided.
• No aspect of the private life, not connected with the public activities, of the leaders or workers of other parties is to be criticised. Low level personal attacks to insult the rivals shall not be made.
• No temples/mosques/churches/gurudwaras or any places of worship are to be used for election propaganda or electioneering. References which ridicule the relations between devotee and deity or suggestions of divine censure shall not be made.
• The political parties and candidates to refrain from any deeds/action/utterances that may be construed as being repugnant to the honour and dignity of women.
• Unverified and misleading advertisements are not to be given in the media.
• Advertisements masquerading as news items are not to be given.
• Social media posts vilifying and insulting the rivals or posts which are in bad taste or which are below dignity are not to be posted or shared.
The Commission has urged all the political parties, their leaders, and the contesting candidates to remain within the confines of the Model Code of Conduct and the legal framework. It has been emphasised that any genres of surrogate or indirect violation of MCC and surrogate means to plumate level of election campaign will be dealt with stern action by the Commission.
Some genres of indirect/surrogate MCC violations as noticed during previous elections are enumerated for ready reference and record
Use of inappropriate, abusive at times, vocabulary against star campaigners of other political party(ies)
False, unquantifiable, unsubstantiated, incorrect, and unverified allegations,
Slangs conveying divine censure/personal vilification,
Use of vilifying and demeaning social media posts/ caricature crossing fine line of satire
Presenting social media posts out of the context, often to spread misinformation or disinformation.
Misleading advertisements in garb of news items potent with disturbing level playing field just before days of voting
Personal attack on political rivals and ridiculing the candidates of rival parties
State Government publishing their welfare schemes in the neighbouring poll going states at opportune time
Attempts to lure voters, by luring registration for delivery of promises under non-existent schemes which is often akin to bribery of voters through false promises
Use of name of the candidate to make generalised comments against a group of voters
Background:
Political party leaders designated as "star campaigners" under Section 77 of the Representation of the People Act, 1951, deliver speeches during significant political rallies. It is essential to interpret this within the framework of harmonious and purposive construction, as the Model Code of Conduct (MCC) and statutory provisions of the Act complement each other. Therefore, while enjoying the privileges granted by Section 77, star campaigners also bear the responsibility of upholding the highest ethical standards during election campaigns.