ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
মন্ত্রী মন্দলনা AI8 ইনোভেসন ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম চাউবা IndiaAI মিসন অয়াবা পীখ্রে
AI ইনোভেসন পুরক্নবগীদমক GPU ১০,০০০ নৎত্রগা মসিদগী হেনবগী পব্লিক AI ইনফ্রাস্ত্রকচর লিংখৎকদৌরি
দিভেলপমেন্ত ওফ ইন্দিজিনস ফাউন্দেস্নেল মোদেলদা শেল থাদগনি
IndiaAI স্তার্তঅপ ফাইনান্সিংনা AI স্তার্তঅপশিংদা আইদিয়াদগী কম্মর্সিএলাইজেসন ফাওবগী ফন্দিং ফংহনগনি
শাফবা, থাজনিংঙাই ওইবা অমসুং ইথিকেল ওইবা AI শেমগৎনবা অমসুং শীজিন্ননবা লমদমসিগী ওইবা খুৎলায়শিং শেমগৎকনি
07 MAR 2024 7:48PM by PIB Imphal
মেকিং AI ইন ইন্দিয়া অমসুং মেকিং AI ৱর্ক ফোর ইন্দিয়াগী মঙলান মখা শমথবদা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা লুপা করোর ১০,৩৭১.৮২গী বজেত আউতলেগা লোয়ননা মপুং ফাবা লৈবাক্কী থাক্কী IndiaAI মিসন অয়াবা পীখ্রে‍।
IndiaAI মিসন অসিনা স্ত্রেতেজিক ওইবা প্রোগ্রামশিং অমসুং পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর শিনবা থুংনা খোঙবু ওইনা চৎমিন্নবগী খুত্থাঙদা AI ইনোভেসন পুরক্নবা মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি‍। কম্প্যুতিং এক্সেস দিমোক্রেতাইজ তৌদুনা, দেতা ক্বালিতী ফগৎহন্দুনা, লমদমসিগী ওইবা AIগী তৌবা ঙম্বশিং শেমগত্তুনা, মকোক থোংবা AI তেলেন্তশিং পুক্নিং চিংশিন্দুনা, ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন লৈহন্দুনা, স্তার্তঅপ রিস্ক কেপিতেল পীদুনা, খুন্নাইদা শাফু পীবা ঙম্বা AI প্রোজেক্তশিং পায়খত্তুনা অমদি ইথিকেল AI লৈহন্দুনা, থৌরাং অসিনা ভারতকী AI ইকোসিস্তেমবা থৌদাং চাউবা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা মওংদা চাওখৎপা পুরক্কনি‍।
মিসন অসি দিজিতেল ইন্দিয়া কোর্পোরেসন (DIC)গী মখাদা ‘IndiaAI’ ইন্দিপেন্দেন্ত বিজিনেস দিভিজন (IBD)না পায়খৎকনি অমসুং মখাগী মচাকশিং অসি য়াওগনি:
১. IndiaAI কম্প্যুৎ কেপাসিতী: IndiaAI কম্প্যুৎ পিলারনা ভারতকী খোঙলৈ থুনা পাকথোক চাউথোরক্লিবা AI স্তার্ত-অপ অমসুং রিছর্চ ইকোসিস্তেমদগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং পীননবা অৱাংবা থাক্কী স্কেলেবল AI কম্প্যুতিং ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি‍। ইকোসিস্তেম অসিদা পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপকী খুত্থাঙদা গ্রাফিক প্রোসেসর য়ুনিৎ (GPU) ১০,০০০ নৎত্রগা মসিদগী হেনবগী AI কম্প্যুৎ ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈগনি‍। মখা তানা, AI ইনোভেতরশিংদা AIবু সর্ভিস অমা ওইনা অমসুং প্রি-ত্রেন মোদেলশিং ওইনা ফংহন্নবা AI মার্কেতপ্লেস অমা শেমগনি‍।
২. IndiaAI ইনোভেসন সেন্তর: IndiaAI ইনোভেসন সেন্তরনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা লমদমসিগী ওইবা লার্জ মল্তিমোদল মোদেলশিং (LMM) অমসুং দোমেন-স্পেসিফিক ফাউন্দেস্নেল মোদেলশিং শেমগৎপা অমসুং শীজিন্নবগী থবকশিং পায়খৎকনি‍।
৩. IndiaAI দেতাসেত প্লেতফোর্ম – IndiaAI দেতাসেত প্লেতফোর্ম অসিনা AI ইনোভেসনগীদমক মতিং লৈবা নন-পর্সনেল দেতাসেতশিং ফংহনবগী থৌওং মওং মরিল নাইহনগনি‍। ভারতকী স্তার্তঅপশিং অমসুং রিছর্চরশিংদা অয়েৎ অপন লৈতনা নন-পর্সনেল দেতাসেতশিং ফংহন্নবগী ৱন-স্তোপ সোলুসন অমা পীননবা পুনশিল্লবা দেতা প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎকনি‍।
৪. IndiaAI এপ্লিকেসন দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব – IndiaAI এপ্লিকেসন দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিবনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং, স্তেত দিপার্তমেনশিং, অমসুং অতৈ ইন্সতিত্যুৎশিংদগী লৌরকপা প্রোব্লেম স্তেতমেন্তশিংগীদমক মরুওইবা সেক্তরশিংদা AI শীজিন্নবগী থৌওং য়োকখৎকনি‍। থৌরাং অসিনা অচৌবা মওংদা খুন্নাইই-শেন্মিৎলোন্দা অওনবা পুরক্নবগী মতিং লৈবা AI পাম্বৈশিং শেমগৎপা/থাক ৱাংখৎহনবা/শীজিন্নহনবদা মীৎয়েঙ চঙগনি‍
৫. IndiaAI ফ্যুচরস্কিল্স – IndiaAI ফ্যুচরস্কিল্স AI প্রোগ্রামশিংদা চঙবদা লৈরিবা অপনবশিং হন্থহন্নবা মীৎয়েঙদা শেমগৎপনি অমসুং মসিনা অন্দরগ্রেজুএত, মাস্তর-লেবেল, অমসুং Ph.D. প্রোগ্রামশিংদা AI কোর্স তম্বগী চাং হেনগৎহনগনি‍। মখাতানা, ফাউন্দেস্নেল লেবেল কোর্সশিং তম্বিনবগীদমক ভারত শিনবা থুংনা তিয়র ২ অমসুং তিয়র ৩ ময়োল্লমশিংদা দেতা অমসুং AI লেবশিং লিংখৎকনি‍।
৬. IndiaAI স্তার্তঅপ ফাইনান্সিং: IndiaAI স্তার্তঅপ ফাইনান্সিং পিলর অসি দীপ-তেক AI স্তার্তঅপশিংদা ঙাক্লৌ পীনবা অমসুং খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবা অমসুং তুংলমচৎকী ওইবা AI প্রোজেক্তশিং পায়খিপা য়াননবা মওং মরিল নাইনা ফন্দিং ফংহন্নবা মীৎয়েঙদা শেমখিবনি‍।
৭. শাফবা অমসু থাজনিংঙাই ওইবা AI – থৌদাং লৈনা AI শেমগৎপা, শীজিন্নবা, অমসুং লৌশিনবগী থৌওং খুমাং চাওশিলহন্নবা গার্দরেল মরাং কায়না লৈবগী মথৌ তাববু শকখঙবগা লোয়ননা, শাফবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা AI পিলরনা লমদমসিগী ওইবা তুল অমসুং ফ্রেমৱর্কশিং শেমগৎপা, ইনোভেতরশিংগী সেল্ফ-এসেসমেন্ত চেকলিস্ত, অমসুং অতৈ লমজিং পথাক অমসুং গভর্নেন্স ফ্রেমৱর্কশিং য়াওনা থৌদাং চাউবা AI প্রোজেক্তশিং পায়খৎপা ঙমহনগনি‍।
অয়াবা পীখ্রবা IndiaAI মিসন অসিনা ভারতকী তেক সোভেরেন্তী লৈহন্নবগীদমক ইনোভেসন্দা খোঙজেল হাপকনি অমসুং দোমেস্তিক কেপাসিতী শেমগৎকনি‍। মসিনা লৈঙাকসিগী দিমোগ্রাফিক দিভিদেন্দশিংগী মতিং লোকশিন্নবা থাক ৱাংনা স্কিল লৈরবশিংগী থবক পীবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি‍। IndiaAI মিসন্না ভারতপু মালেমগী মফমদা অওনবা পুরক্কদবা তেক্নোলোজী অসিবু খুন্নাইদা অফবা পুরক্নবা মওংদা কমদৌনা শীজিন্নগনি অমসুং মালেমগী ওইবা হিদান্নবগী চাং হেনগৎহনগনি হায়বা উৎপদা মতেঙ ওইগনি‍।