কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মন্ত্রী মন্দলনা উত্তর পুর্ব ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দসত্রিএলাইজেসন স্কীম, ২০২৪ অয়াবা পীখ্রে
07 MAR 2024 7:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদনা উত্তর পুর্ব ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন স্কীম, ২০২৪ (উন্নতী – ২০২৪) অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১০,০৩৭া চহি ৮গী কম্মিতেদ লাইএবিলিতিজকা লোয়ননা নোতিফিকেসন থোকখিবা নুমিত্তগী চহি ১০ চৎনহন্নবা থম্লকপা ৱাফম অয়াবা পীখ্রে‍।
স্কীম অসিগী মখাদা ইনভেস্তরশিংদা অনৌবা য়ুনিৎশিং লিংখৎনবা নৎত্রগা হান্না লৈরবা য়ুনিৎশিং মশক থোক্না পাকথোক চাউথোক্নবা মখাদা পীরিবা ইন্সেন্তিবশিং অসি ফংহনগনি‍।
সেরিএল মশিং
GST চৎনগদবা ফীভমশিং
GST চৎনরোইদবা ফীভমশিং
কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব (অনৌবা য়ুনিৎ অমসুং হান্নগী য়ুনিৎ পাকথোক চাউথোকপা অনিমক্কী)
জোন এ: লুপা করোর ৫গী কেপকা লোয়ননা প্লান্ত অমসুং মেচিনরী/ বিল্দিং অমসুং দ্যুরেবল ফীজিকেল এসেতশিং শেমগৎ শাগৎপদা ইলিজিবল ওইনা ইনভেস্তমেন্ত ভেল্যুগী ৩০%
জোন বি: লুপা করোর ৭.৫গী কেপকা লোয়ননা প্লান্ত অমসুং মেচিনরী / বিল্দিং অমসুং দ্যুরেবল ফীজিকেল এসেতশিং শেমগৎ শাগৎপদা ইলিজিবল ওইবা ইনভেস্তমেন্ত ভেল্যুগী ৫০%
কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত ইন্সেন্তিব (অনৌবা য়ুনিৎ অমসুং হান্নগী য়ুনিৎ পাকথোক চাউথোকপা অনিমক্কী)
জোন এ: লুপা করোর ১০গী কেপকা লোয়ননা প্লান্ত অমসুং মেচিনরী/ বিল্দিং অমসুং দ্যুরেবল ফীজিকেল এসেতশিং শেমগৎ শাগৎপদা ইলিজিবল ওইনা ইনভেস্তমেন্ত ভেল্যুগী ৩০%
জোন বি: লুপা করোর ১০গী কেপকা লোয়ননা প্লান্ত অমসুং মেচিনরী / বিল্দিং অমসুং দ্যুরেবল ফীজিকেল এসেতশিং শেমগৎ শাগৎপদা ইলিজিবল ওইবা ইনভেস্তমেন্ত ভেল্যুগী ৫০%
সেন্ত্রেল কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন (অনৌবা য়ুনিৎ অমসুং হান্নগী য়ুনিৎ পাকথোক চাউথোকপা অনিমক্কী):
জোন এ: ৩% ইন্তরেস্ত সবভেন্সন চহি ৭ পীবা
জোন বি: ৫% ইন্তরেস্ত সবভেন্সন চহি ৭ পীবা
সেন্ত্রেল কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন (অনৌবা য়ুনিৎ অমসুং হান্নগী য়ুনিৎ পাকথোক চাউথোকপা অনিমক্কী):
জোন এ: ৩% ইন্তরেস্ত সবভেন্সন চহি ৭ পীবা
জোন বি: ৫% ইন্তরেস্ত সবভেন্সন চহি ৭ পীবা
মেনুফেকচরিং এন্দ সর্ভিসেস লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (MSLI) – অনৌবা য়ুনিৎশিংখক্তগী – GSTগী নেত পেমেন্ততা লিঙ্ক তৌবা, হায়বদি, ইনপুত তেক্স ক্রেদিৎ য়াওদনা থীখিবা GST, অপ্পর লিমিৎনা
জোন এ: P&Mগী ইনভেস্তমেন্তকী ইলিজিবল ভেল্যুগী ৭৫%
জোন বি: P&Mগী ইনভেস্তমেন্তকী ইলিজিবল ভেল্যুগী ১০০%
নিল
স্কীম অসিগী কম্পোনেন্ত পুম্নমক্তগী য়ুনিৎ অমদা ফংবা য়াবা খ্বায়দগী য়াম্বা কান্নবা: লুপা করোর ২৫০
চেন্নরিবা এক্সপেন্দিচর:
স্কীম তমগী প্রপোজ তৌরিবা ফাইনেন্সিএল আউতলে নোতিফিকেসন থোকখিবা নুমিত্তগী চহি ১০গী ওইনা লুপা করোর ১৯,০৩৭নি‍ (কম্মিতেদ লাইএবিলিতীশিংগী অহেনবা চহি ৮)‍। মসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমা ওইগনি‍। স্কীম অসি শরুক য়নি থোক্না খায়দোক্নবা ৱাফম থম্লি‍। পার্ত এ.না ইলিজিবল য়ুনিৎশিংগী ইন্সেন্তিবশিং পীরি (লুপা করোর ৯৭৩৭), অমসুং পার্ত বি.না স্কীম অসি পায়খৎপা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তকীনি (লুপা করোর ৩০০)‍।
পান্দমশিং:
প্রপোজ তৌরিবা স্কীম অসিনা চাউরাক্না এপ্লিকেসন ২১৮০ কোনশিন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি, অমসুং স্কীম অসি চৎনরিঙৈ মনুংদা মীওই ৮৩,০০০ রোমদা হকথেংননা থবক পীবগী খুদোংচাবা লৈগনি হায়না পানরি‍। নাকোইননা থবক কয়া অমসু পীগনি হায়না পারি‍।
স্কীম অসিগী মচং ওইবা ফীচরশিং:
১. স্কীমগী মতম: স্কীম অসি নোতিফিকেসন থোকপা নুমিত্তগী ৩১.০৩.২০২৪ ফাওবা অমসুং কম্মিতেদ লাইএবিলিতীশিংগী চহি ৮ মতম লৈগনি‍।
২. রেজিস্ত্রেসনগী চে থারক্নবগী মতম: ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিং নোতিফিকেসন থোকপা নুমিত্তগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা রেজিস্ত্রেসনগীদমক চে থারকপা য়াহনগনি‍।
৩. রেজিস্ত্রেসন পীবা: রেজিস্ত্রেসনগী এপ্লিকেসন পুম্নমক ৩১.০৩.২০২৭ ফাওবদা লোইশিনগনি‍।
৪. পোত্থোক পুথোকপা নৎত্রগা থবক হৌবা: ইলিজিবল ওইবা ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎ পুম্নমক্না রেজিস্ত্রেসন পীবা মতমদগী চহি ৪গী মনুংদা পোত্থোক পুথোকপা নৎত্রগা থবক হৌগদবনি‍।
৫. দিস্ত্রিক্তশিং জোন অনি থোক্না খায়দোকই: জোন এ (ইন্দস্ত্রিএল্লী এদভান্স দিস্ত্রিক্তশিং) অমসু জোন বি (ইন্দস্ত্রিএল্লী বেকৱার্দ দিস্ত্রিক্তশিং)
৬. ফন্দ ইয়রমার্ক তৌবা: পার্ত এ.গী আউতলেগী ৬০ অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা ইয়রমার্ক তৌখ্রে অমসুং ৪০%না ফর্স্ত-ইন-ফর্স্ত-আউত (FIFO) বেসিস্তা তৌগনি‍।
৭. মাইক্রো ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তদি (MSME কাঙলোন্না তাক্লিবা), P&M কাল্কুলেসন অসিদা বিল্দিং শাবা অমসুং কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তকী P&M শেঞ্জং য়াওরি‍।
৮. অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎ অমসুং পাকথোক চাউথোরক্লিবা য়ুনিৎ পুম্নমক মরী লৈনবা ইন্সেন্তিবশিং ফংবা য়াগনি‍।
থবক পায়খৎপগী মওং মতৌ:
DPIIT না স্কীম অসি স্তেতশিংগা খুৎশম্নরগা পায়খৎকনি‍। থবক পায়খৎপগী ফীভম লৈবাক্কী অমসুং স্তেতকী থাক্তা মখাগী কম্মিতীশিং অসিনা য়েংশিনগনি‍।
১. সেক্রেতরী, DPIIT (SIIT)না লুচিংবা স্তীরিং কম্মিতীনা স্কীম অসিগী ইন্তরপ্রিতেসনশিং মাগী মপুং ওইবা ফাইনেন্সিএল আউতলেগী মনুংদা লেপকনি অমসুং থবক পায়খৎনবা মচা খায়বা চৎন-পথাপশিং থোক্কনি‍।
২. স্তেতকী চীফ সেক্রেতরীনা লুচিংবা স্তেত লেভেল কম্মিতীনা থবক পায়খৎপা, অশোয় অঙাম য়েংশিনগনি, অমসুং অরোন অথুপ লৈহন্দনবা অমসুং মতিং লৈহন্নবা হোৎনগনি‍।
৩. স্তেত অদুগী মকোক থোংবা সেক্রেতরী (ইন্দস্ত্রিজ)না লুচিংবা সেক্রেতরী লেভেল কম্মিতীনা স্কীম অসি পায়খৎপা, রেজিস্ত্রেসনগী রিকম্মেন্দেসন অমসুং ইন্সেন্তিব ক্লেমশিংগী থৌদাং লৌগনি‍।
বেকগ্রাউন্ত:
ভারত লৈঙাক্না অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ত স্কীম, উন্নতী (উত্তর পুর্ব ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন স্কীম), ২০২৪, অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা ইন্দস্ত্রী চাওখৎহন্নবা অমসুং থবক পীননবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমা ওইনা শেম্লে‍। স্কীম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি কান্নবা মওংদা থবক পীদুনা, লমদম অসিগী মপুং ওইবা খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী ফীভম ফগৎহনবনি‍। মসিনা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা কান্নবা পুরক্কদবা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিং শেমগৎকনি‍।
Industrial development in the NER গী ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ত পুরকপদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত পুরক্তুনা অমসুং হান্না লৈরবশিং মখোঙ শোমদুনা থবক পীবা, স্কিল হেনগৎহনবা, অমসুং তুং কোইগদবা চাওখৎপা পুরকপদা ইনোৎ অমা হাপ্পা মথৌ তাই‍। অদুম ওইনমক, ইন্দস্ত্রী চাওখৎপা অমসুং NER তরু তরুবা অকোয়বগী ফীভমগী খল কায়হন্দনা থম্নবগীদমক, রিনিউএবল ইনর্জী, EV চার্জিং স্তেসন্নচিংবা অকক্নবা ইন্দস্ত্রীশিং পোজিতিব লিস্ততা থম্লি অমসুং সিমেন্ত অমসুং প্লাস্তিক্নচিংবা অকোয়বগী ফীভমদা অকায়বা পীগদবা অকক্নবা সেক্তর খরগী নেগেতিব লিস্ত অমসু য়াওরি‍।