AYUSH
Yoga Mahotsav 2024: IDY 100 Days Countdown begins with Women Empowerment Focus
The event was celebrated with the theme “Yoga for Women Empowerment”
Yoga is a comprehensive instrument for empowering women, encompassing their physical, mental, emotional, social, and spiritual well-being: Vaidya Rajesh Kotecha
13 MAR 2024 1:30PM by PIB Delhi
Yoga Mahotsav-2024, a grand event was organized today to commemorate 100 Days Countdown to IDY -2024 at Vigyan Bhawan. The event was celebrated with this year’s IDY theme “Yoga for Women Empowerment”. International Day of Yoga is observed every year on 21st June. This year the 10th edition will be observed.
On this occasion Secretary Ministry of Ayush Vaidya Rajesh Kotecha stated that the purpose of Yoga Mahotsav 2024 is to propel Yoga into a widespread movement with focus on women well-being and promoting global health and peace. The Ministry has actively supported studies on various conditions affecting women, including PCOS/PCOD, stress management, and the like, to focus on women's health irrespective of their age or condition, promoting women empowerment through evidence-based research. Yoga is a comprehensive instrument for empowering women, encompassing their physical, mental, emotional, social, and spiritual well-being. Empowered women take on roles as leaders, educators, and advocates for change, promoting inclusivity, diversity, and empowerment across society.
Smt. Hansaji Jayadeva, Director of The Yoga Institute, Mumbai said that ‘A balance state of mind is Yoga’. During her address she also emphasized over the enduring value of good actions, they are the best currency that sustain us forever. She highlighted the importance of accepting people as they are and finding joy in understanding them, rather than letting oneself be disturbed by the actions of others.
Smt. Jayadeva also emphasized that Yoga is essentially the science of Awareness, enabling individuals to cultivate a deeper awareness of their body, mind, and environment.
Dr. H.R. Nagendra, Chancellor, SVYASA University, Bengaluru emphasized Yoga as a science of holistic living. He highlighted that the challenges posed by modern lifestyle disorders as well as non-communicable diseases can be effectively tackled by integrating Ayush healthcare, and particularly, Yoga into our daily lives. Dr. Nagendra expressed the vision of spreading Yoga to every corner of India and the world, underscoring India's potential to lead this global movement.
During the event important dignitaries, Joint Secretary, Ayush, Smt. Kavita Garg, DDG Ministry of Ayush Satyjit Paul, Advisor (Ayurveda), Ministry of Ayush, Vaidya Manoj Nesari, Chairman, National Commission of homoeopathy, Dr. Anil Khurana and many other senior officials of the Ministry of Ayush made their graceful presence. Director Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), Smt. Vijaylakshmi Bhardwaj, welcomed the guest.
Another highlight of the inaugural event was the showcasing of recent milestone achieved by MDNIY with a touch of digital technology. It included the upgraded IT assets— Ayush Yoga Portal, MDNIY website, Namaste Yoga & Y-Break App. These upgraded IT assets will be available in public domain, just a click away, in bilingual mode for an easy access to common man. The revamped mobile apps feature a modern and visually appealing user interface design, catering to both Android and iOS users for a broader reach. The apps offer personalized Yoga routines, progress tracking, and meditation sessions, with regular updates for fresh content, bug fixes, and improved compatibility across devices, ensuring better performance and stability.
The one-day Yoga Mahotsav-2024 covered a range of activities after the inaugural session, including theme based technical sessions (Empowering Women’s Health through Yoga, Transforming Life through Yoga). The event ended with a Panel Discussion (Yoga & Women Empowerment: Different Dimensions), Y-Break and Yoga demonstrations.
The purpose of 100 days countdown is to maximize the reach of Yoga by garnering the support of leading Yoga organisations, Yog Gurus, and other Ayush stakeholders.

আয়ুষ
যোগ মহোৎসৱ ২০২৪: মহিলা সৱলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ১০০ দিনৰ বাবে গণনা আৰম্ভ
এই কাৰ্যসূচী “মহিলা সৱলীকৰণৰ বাবে যোগ” শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে উদযাপন কৰা হয়
যোগ হৈছে মহিলাসকলক শাৰীৰিক, মানসিক, আৱেগিক, সামাজিক আৰু আধ্যাত্মিক সুস্থতা শক্তিশালী কৰাৰ এক বিস্তৃত উপায়,: বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচা
13 MAR 2024 1:30PM by PIB Guwahati
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস-২০২৪ৰ ১০০ সংখ্যক দিনত আজি বিজ্ঞান ভৱনত যোগ মহোৎসৱ-২০২৪ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানত "মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে যোগ" শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰা হয়। এইবাৰ দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰা হ'ব।
এই উপলক্ষে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচাই কয় যে যোগ মহোৎসৱ ২০২৪ৰ উদ্দেশ্য হৈছে মহিলাৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি যোগক এক ব্যাপক আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলা আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য আৰু শান্তিৰ প্ৰসাৰ। মহিলাসকলৰ বয়স বা অৱস্থা নিৰ্বিশেষে মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ পিচিঅ’এছ/পিচিঅ’ডি, মানসিক চাপ ব্যৱস্থাপনা আৰু অন্যান্য অনুৰূপ অৱস্থাকে ধৰি মহিলাসকলক প্ৰভাৱিত কৰা বিভিন্ন অৱস্থাৰ ওপৰত অধ্যয়নত সক্ৰিয়ভাৱে সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। যোগ হৈছে নাৰী সবলীকৰণ, তেওঁলোকৰ শাৰীৰিক, মানসিক, আৱেগিক, সামাজিক আৰু আধ্যাত্মিক সুস্থতাৰ উন্নতিৰ এক ব্যাপক আহিলা।
মুম্বাইৰ যোগ ইনষ্টিটিউটৰ সঞ্চালিকা শ্ৰীমতী হন্সাজী জয়দেৱে কয় যে ‘যোগ হৈছে এক সন্তুলিত মনৰ অৱস্থা’। তেওঁ ভাল কামৰ চিৰস্থায়ী মূল্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, সেইবোৰেই হৈছে আমাক চিৰদিনৰ বাবে টিকিয়াই ৰখাৰ উপায়। তেওঁ মানুহক যিজন সেই হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে আনৰ কামেৰে নিজকে অশান্তি দিয়াতকৈ আনক বুজি পোৱাত আনন্দ থাকে।
শ্ৰীমতী জয়দেৱে লগতে জোৰ দি কয় যে যোগ মূলতঃ সজাগতাৰ বিজ্ঞান, যাৰ ফলত ব্যক্তিয়ে নিজৰ শৰীৰ, মন আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি গভীৰ সচেতনতা গঢ়ি তুলিব পাৰে।
বেংগালুৰুৰ এছভিৱাইএএছএ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য ড০ এইচ আৰ নাগেন্দ্ৰই কয় যে যোগ হৈছে সামগ্ৰিক জীৱনধাৰণৰ বিজ্ঞান। তেওঁ কয় যে আধুনিক জীৱনশৈলীৰ বিকাৰৰ লগতে অসংক্ৰামক ৰোগৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কাৰ্যকৰীভাৱে আয়ুষ স্বাস্থ্য সেৱা, বিশেষকৈ আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত যোগক একত্ৰিত কৰি মোকাবিলা কৰিব পাৰি। ড০ নাগেন্দ্ৰই ভাৰত আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত যোগ প্ৰচাৰৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰকাশ কৰি ভাৰতৰ এই বিশ্বব্যাপী আন্দোলনৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ ক্ষমতাক আলোকপাত কৰে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব কবিতা গাৰ্গ, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ ডিডিজি সত্যজিৎ পল, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ উপদেষ্টা (আয়ুৰ্বেদ) বৈদ্য মনোজ নেছাৰী, ৰাষ্ট্ৰীয় হোমিওপেথি আয়োগৰ অধ্যক্ষ ড০ অনিল খুৰানা আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ আন কেইবাজনো জ্যেষ্ঠ বিষয়া উপস্থিত আছিল। মোৰাৰজী দেশাই নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ যোগ (এমডিএনআইৱাই)ৰ সঞ্চালক শ্ৰীমতী বিজয়লক্ষ্মী ভৰদ্বাজে অতিথিক আদৰণি জনায়।
অনুষ্ঠানটো এক পেনেল আলোচনা (যোগ আৰু মহিলা সৱলীকৰণ: বিভিন্ন মাত্ৰা), ৱাই-ব্ৰেক আৰু যোগ প্ৰদৰ্শনৰ সৈতে সমাপ্ত হয়। ১০০ দিনীয়া গণনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে আগশাৰীৰ যোগ সংগঠন, যোগ গুৰু আৰু অন্যান্য আয়ুষ অংশীদাৰসকলৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰি যোগৰ প্ৰসাৰ সৰ্বাধিক কৰা।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আন এটা বিশেষত্ব আছিল ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা লাভ কৰা শেহতীয়া সাফল্যৰ প্ৰদৰ্শন। ইয়াৰ ভিতৰত আছে উন্নত তথ্য প্ৰযুক্তি সম্পদ- আয়ুষ যোগ পৰ্টেল, মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৱেবছাইট, নমস্তে যোগ আৰু ৱাই-ব্ৰেক এপ। এই উন্নত আই টি সম্পত্তিসমূহ ৰাজহুৱা ডমেইনত, মাত্ৰ এটা ক্লিকৰ দূৰত্বত, সাধাৰণ মানুহৰ সহজ প্ৰৱেশৰ বাবে দ্বিভাষিক মোডত উপলব্ধ হ’ব। সংশোধিত ম'বাইল এপবোৰত এক আধুনিক আৰু দৃশ্যমান ভাৱে আকৰ্ষণীয় ব্যৱহাৰকাৰী আন্তঃপৃষ্ঠ ডিজাইন আছে, যি এণ্ড্ৰইড আৰু আই.ও.এছ. দুয়োটা ব্যৱহাৰকাৰীক বহল প্ৰসাৰৰ বাবে সেৱা আগবঢ়ায়। এপবোৰে ব্যক্তিগতকৃত যোগ ৰুটিন, প্ৰগতি ট্ৰেকিং, আৰু ধ্যান অধিৱেশন প্ৰদান কৰে, সতেজ সমল, বাগ ফিক্স, আৰু ডিভাইচবোৰত উন্নত সামঞ্জস্যৰ বাবে নিয়মীয়া আপডেট, উন্নত প্ৰদৰ্শন আৰু স্থিৰতা নিশ্চিত কৰে।
এদিনীয়া যোগ মহোৎসৱ-২০২৪-ৰ পিছত উদ্বোধনী অধিৱেশনত বিষয়বস্তু-আধাৰিত কাৰিকৰী অধিৱেশন(যোগৰ দ্বাৰা মহিলাৰ স্বাস্থ্য সবলীকৰণ, যোগৰ দ্বাৰা জীৱন ৰূপান্তৰ কৰা) সহ কেইবাটাও কাৰ্যকলাপ অনুষ্ঠিত হয়। অনুষ্ঠানটো এক পেনেল আলোচনা (যোগ আৰু মহিলা সৱলীকৰণ: বিভিন্ন দিশ), ৱাই-ব্ৰেক আৰু যোগ প্ৰদৰ্শনৰ সৈতে সমাপ্ত হয়।
১০০ দিনীয়া গণনাৰ লক্ষ্য হৈছে আগশাৰীৰ যোগ সংগঠন, যোগ গুৰু আৰু অন্যান্য আয়ুষ অংশীদাৰসকলৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰি যোগৰ প্ৰসাৰ সৰ্বাধিক কৰা।