প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সশক্তী নারী – বিকশিৎ ভারত প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে
নমো দ্রোন দিদিশিংনা লৌউ-শিংউগী দ্রোন পায়বগী থৌওং মিৎয়েং তাখ্রে
নমো দ্রোন দিদি 1,000দা দ্রোনশিং খুৎশিন্নখ্রে
চাউরাকপা লুপা করোর 8,000গী বেঙ্ক লোন অমসুং SHGশিংদা লুপা করোর 2,000গী কেপিতেলাইজেসন সপ্পোর্ত ফন্দ পীখ্রে
লাক্ষপতি দিদিশিংবু ইকায় খুম্নখ্রে
“দ্রোন দিদি অমসুং লাক্ষপতি দিদিশিংনা মায় পাকপগী অনৌবা ৱারী ইরি”
“নারী শক্তিগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া শীনবা অমসুং মখোয়গী ইকায় খুম্নবা ঙাকপনা খুন্নাই অমনা চাউখৎপা ঙমগনি”
“অমাংশঙ, সেনিতরী পেদ, মৈখু খুদবা চাকখুম, তোতি ঈশিংগী হীরম কয়াবু লাল কিলাগী ফম্বাক্তা পুথোকপা অহানবা প্রধান মন্ত্রীদি ঐহাক্নি”
“মোদীনা মীয়ামগী অপাম্বা খঙবগী মতৌ অমসুং মোদীগী স্কিমশিং অসিদি নোংমগী পুন্সিগী এক্সপেরিএন্সশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা থোক্লকপনি”
“দ্রোন তেক্নোলোজীনা লৌউ-শিংউদা অহোংবা পুরকপগী ইথিল অসিবু লৈবাক্কী নুপীশিংনা মায়কৈ তাক্লি”
“নারি শক্তীনা লৈবাক্কী তেক্নোলোজীগী ইহৌবু লুচিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি”
“মমাংগী দিকেদ অসিদা ভারত্তা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ পাকথোক চাউথোক্লক্লিবা অসিদি য়াম্না মশক থোকই। কাঙলুপশিং অসিনা লৈবাক্কী নুপীশিংবু পাঙ্গল হাপ্পগী থৌওংদা অনৌবা মতৌ অমা হাপ্লে”
11 MAR 2024 12:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী পুসাদা লৈবা ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সত্যিত্যুত্তা ঙসি পাংথোকপা শশক্ত নারী – বিকশিৎ ভারত প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে অমসুং নমো দ্রোন দিদিনা লৌউ-শিংউদা শিজিন্নগদবা দ্রোন পাইবগী মতৌবুসু মিৎয়েং তাখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা মফম 10গী নমো দ্রোন দিদিশিংনা ঙসিগী থংন-থংননা দ্রোন পাইবগী থৌরমদা শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা নমো দ্রোন দিদি 1000গী মফমদা দ্রোন কয়া খুৎশিন্নখি। বেঙ্কশিংনা জিলা খুদিংদা শেমগৎলিবা বেঙ্ক লিঙ্কেজ কেম্পশিংগী খুত্থাংদা সবসিদাইজ ওইরবা শেন্দোইগা লোয়ননা পীরিবা চাউরাকপা লুপা করোর 8,000গী বেঙ্ক লোনশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG)শিংদা য়েন্থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা SHGশিংদা লুপা করোর 2000গী কেপিতেলাইজেসন সপ্পোর্ত ফন্দসু য়েন্থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বেনেফিশরীশিংগা ৱারীসু শাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা ঙসিগী থৌরম অসিদি পুৱারী ওইবা থৌরম্নি অমসুং দ্রোন দিদি অমসুং লাক্ষপতি দিদিশিংনা মায় পাকপগী অনৌবা ৱারী ইরে হায়না ফোংদোকখি। মখোয়গুম্বী মায় পাক্লবী নুপী ওন্তোপ্রিনর্শিংনা লৈবাক্কী তুংগী অফবা মতম অমা পুরক্লগনি হায়বগী মহাক্কী মফমদা থাজহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। নারী শক্তিগী ৱাখল চেৎপা অমসুং হোৎনবা কনবগী মতৌবু মহাক্না থাগৎখি। “লাক্ষপতি দিদি করোর 3 শেম্নবা খোঙচৎ অমা চৎকদৌরিবা অসিদশু ঐহাক্না থাজবা লৈরে”, মহাক্না হায়খি।
“নারী শক্তিগী খুদোংচাবা শেম্বীরবা অমসুং মখোয়গী ইকায় খুম্নবগী মতৌবু ঙাক্না চৎলবতদা খুন্নাই অমনা চাউখৎপা ঙমগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। নারী শক্তিদা মতেং খরা পীবা মতমদা মখোয়না মতেংগী মথৌ তাবা হন্থরক্তুনা অতোপ্পদা ওইনা তেংবাংবা ঙম্লক্কনি হায়না পি.এম. মোদীনা মখা তাখি। মহাক্না অমাংশঙ, সেনিতরী পেদ, মৈখু খুদবা চাকখুম, খুদোংচাদবা কয়াদগী নুপীশিংবু কনবীনবা তোতি ঈশিং ফংহনবা, নুপী খুদিংগী জন ধন একাউন্ত হাংবা, নুপীশিংদা অথীবা ৱাহৈ শিজিন্নবগী মাইয়োক্তা ৱাফম থমখিবা, অমসুং নারী শক্তিগী মায়কৈদা অফবা লিচত চৎনবা ইমুংগী ইচানুপাশিংবু তাকপী তম্বীবগী হীরম কয়াবু লাল কিলাগী ফম্বাক্তা পুথোকখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি।
“মোদীনা মীয়ামগী অৱা-অনা খঙবগী মতৌ অমসুং মোদীগী স্কিমশিং অসিদি নোংমগী পুন্সিদা থেংনবা এক্সপেরিএন্সশিংদগী থোক্লকপনি”, পি.এম. মোদীনা হায়খি। পুন্সিগী তসেংবা মতৌ থেংনবনা মীয়ামগী মসিগুম্বা অৱা-অনা খঙবা ঙম্লিবনি, চুনবা স্কিম শেম্বা ঙম্লিবনি, মহাক্না হায়খি। মসিনা মরম ওইরগা, স্কিমশিং অসিনা লৈবাক্কী ইমা অমসুং ইচানুপীশিংগী পুন্সিদা মহিংদা নুংঙাই য়াইফবগী চাং হেনগৎহল্লিবনি।
নারী শক্তিনা পুন্সিগী থেংখাং খুদিংদা থেংনবা হীরম কয়াদা মিৎয়েং চঙলিবা স্কিম কয়াগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি। নুপীমচাশিংবু পোক্ত্রিঙৈদা লৌথোকপা থিংনবগীদমক্তা, বেতি বচাও বেতি পরহাও, মীরোনবী মমাশিংদা ন্যুত্রিসন ফংহন্নবা লুপা 6000গী তেংবাং পীবা, এজুকেসনগী মতমদা রিসোর্স ফংহন্নবা পায়খৎপা সুকনয়া সামৃধী, ওন্তোপ্রিনরগী হীরমদা মশাগী ফিবম শেম্বা ঙমজনবা মুদ্র য়োজনাগী তেংবাং, মেতর্নিতী লীব শাংদোকপা, লেম্না লাইয়েংবা, অহোঙবা হিদাক লাংথক ফংহনবা, পি.এম. অৱস য়ুমশিংবু নুপীশিংগী মিংদা পীবগী থৌওংশিংনা পায়খৎপগা লোয়ননা থৌওংশিং অসিনা অরিবা ৱাখল্লোনশিংবু মুত্থৎলি। লৈবাক্কী নুপীশিংনা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা লৌউবগী থৌওংদা অহোংবা পুরক্লিবা অসিবুশু মহাক্না শকখঙখি। প্রধান মন্ত্রীনা দ্রোন দিদি অমগা ৱারী শাখিবগী থৌদোক নীংশিংলদুনা, চাগা, স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং দ্রোন দিদিশিংবু শকখঙবনা নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপ্লিবা অসিবুশু মহাক্না মখা তানা পনখি। “লৈবাক্কী নুপীশিংনা তেক্নোলোজীগী ইহৌবু লুচিংগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শঙ্গোম অমসুং মনা –মশিংগী পোত্থোকপু কৈথেলদা য়ৌহনবা, হিদাক য়ৌহনবগুম্বা অনৌবা এভেন্যু কয়া অমসু দ্রোন দিদিশিংগীদমক্তা হাংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
“মমাংগী দিকেদতা লৈবাক্কী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পাকথোক চাউথোকখিবা অসিদি মশক থোকপা মতৌ অমনি। কাঙলুপশিং অসিনা নুপীবু মপাঙ্গল হাপ্পগী হীরমদা অনৌবা থৌওং অমা হৌদোক্লি”, মহাক্না হায়খি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা নুপীশিংনা য়ারিবা মরু ওইবা থৌদাংশিং নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়রদুনা নুপীশিংগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎখি, “ঐহাক্না ঙসি লৈবাক্কী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী ইচে-ইচল খুদিংবু থাগৎচরি। মখোয়না হোৎনবা কনবগী মতৌনা মখোয়বু লৈবাক শেম্বদা লুচিংবগী থৌদাং লৌবা ঙমহল্লে”। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবগী মশিং মশক থোক্না হেনগৎলক্লিবা অসিবু মহাক্ন শকখঙলদুনা অদুম্না হায়খি, “ঙসিদি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারিবা নুপীশিংগী মশিংনা করোর 10 হেনখ্রে”। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু শৌগৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “হৌখিবা চহি 10 অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু পাকথোক চাউথোকহনখিবগা লোয়ননা গ্রুপশিং অসিগী চাদা 98কী বেঙ্ক একাউন্ত হাংবদা তেংবাংখি”। মসিগুম্বা গ্রুপ্তা পীরিবা শেলগী তেংবাংশু লুপা লাক্ষ 20দা হেনগৎখ্রে অমসুং গ্রুপশিং অসিগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাক্ষ 8 হেন্না হাপখ্রে। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তঙাই ফদবা লৈরকপদগী, হায়রিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিগী চাগাদশু শরুক অহুম থোক্না হেনগৎখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হাপ্পগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিনা খুন্নাইদা অফবা ইথিল পীরিবা অসিবুসু পনখি অমসুং অসুম্না হায়খি, “গ্রুপশিং অসিনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুঙ্গংগী খুন্নাইশিংবু মপুং ওইনা চাউখৎহনবদা মশক থোক্না তেংবাংখি”। বেঙ্ক শখী, কৃষি শখী, পশু শখী অমসুং মতস্যা শখীগী থৌদাং অমসুং সেবাশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “দিদিশিং অসিনা লৈবাক্কী ওইবা হকশেলদগী হৌরগা দিজিতেল ইন্দিয়া ফাওবগী কেম্পেনশিংদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লি। প্রধান মন্ত্রী গ্রামীন দিজিতেল সাকশর্তা অভিয়ান চলায়রিবশিংগী চাদা 50 হেনবদি নুপীশিংনি অমসুং মসিগী বেনেফিশরীশিংগী চাদা 50 হেনবশু নীপা ঙাক্তনি। মসিগুম্বা মায় পাকপগী থৌদোক কয়া অসিনা ঐহাক্কী নারী শক্তিদা লৈবা থাজবগী চাংশু হেনগৎহল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা মাঙজিল থানা থোক্লক্তুনা পি.এম. সুর্য়ঘর মুফ বিজলী য়োজনাবু তেংবাংসি হায়খি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মেম্বরশিংনা থৌদাং লৌরবদি, স্কিম অসিগী ওইনা মখোয়গী মফমদা অহানবা প্রাইওরিতী পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দা, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া অমসুং শ্রী গিরিরাজ সিংহনশু ঙসিগী থৌরমদা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
নমো দ্রোন দিদি অমসুং লাক্ষপতি দিদি অসিদি প্রধান মন্ত্রীগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হাপ্পা হেনগৎপা অমসুং নুপীশিংগী মরক্তা শেল থুমগী নিংতম্বা পুরকপা, অখন্ননা খুঙ্গংগী মফমশিংদা, হায়বগী পান্দমগী মরু ওইবা খোঙথাংশিংনি। পান্দম অসিবু ফংবদা তেংবাংনবগীদমক্তা, দীন্দয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা, নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসনগী তেংবাংদগী মায় পাকপা ফংখ্রবা অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মখা তানা চাউখৎহন্নবা মখোয়গী মেম্বরশিংবু পুক্নিং থৌগৎলিবী লাক্ষপতি দিদিশিংবু ইকায় খুম্নগনি।
The entire nation is proud of the accomplishments of India's Nari Shakti in various spheres. Speaking at 'Sashakt Nari-Sashakt Bharat' programme.https://t.co/5PWUoBj65q
— Narendra Modi (@narendramodi) March 11, 2024
कोई भी देश हो, कोई भी समाज हो, वो नारीशक्ति की गरिमा बढ़ाते हुए, उनके लिए नए अवसर बनाते हुए ही आगे बढ़ सकता है: PM @narendramodi pic.twitter.com/RS5a296wCg
— PMO India (@PMOIndia) March 11, 2024
हमारी बहनें देश को सिखाएंगी कि ड्रोन से आधुनिक खेती कैसे होती है: PM @narendramodi pic.twitter.com/eJ4HsFbiVf
— PMO India (@PMOIndia) March 11, 2024
हमारी बहनें देश को सिखाएंगी कि ड्रोन से आधुनिक खेती कैसे होती है: PM @narendramodi pic.twitter.com/eJ4HsFbiVf
— PMO India (@PMOIndia) March 11, 2024
मेरा विश्वास है, देश की नारीशक्ति, 21वीं सदी के भारत की तकनीकी क्रांति को नेतृत्व दे सकती है: PM @narendramodi pic.twitter.com/x3l8LXpqRA
— PMO India (@PMOIndia) March 11, 2024
बीते 10 वर्षों में जिस तरह भारत में महिला स्वयं सहायता समूहों का विस्तार हुआ है, वो अपने आप में अध्ययन का विषय है: PM @narendramodi pic.twitter.com/PvyeStwybk
— PMO India (@PMOIndia) March 11, 2024

Prime Minister's Office
PM participates in Sashakt Nari - Viksit Bharat programme
Witnesses demonstration of agriculture drones by Namo Drone Didis
Hands over drones to 1,000 Namo Drone Didis
Disburses about Rs 8,000 crore bank loans and Rs 2,000 crore capitalization support fund to SHGs
Felicitates Lakhpati Didis
“Drone Didis and Lakhpati Didis are scripting new chapters of success”
“Any society can progress only through creating opportunities and ensuring the dignity of the Nari Shakti”
“I am the first Prime Minister who raised issues like toilets, sanitary pads, smoke-filled kitchens, piped water from the ramparts of the Red Fort”
“Modi’s sensitivities and Modi’s schemes have emerged from the experiences rooted in everyday life”
“Transformative influence of drone technology in agriculture is being steered by women of the nation”
“I have full faith that Nari Shakti will lead the technology revolution in the country”
"The expansion of self-help groups in India over the past decade has been remarkable. These groups have rewritten the narrative of women empowerment in the country"
11 MAR 2024 12:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Sashakt Nari - Viksit Bharat programme and witnessed agricultural drone demonstrations conducted by Namo Drone Didis at Indian Agricultural Research Institute, Pusa, New Delhi. Namo Drone Didis from 10 different locations nationwide also participated in the drone demonstration simultaneously. During the programme, the Prime Minister also handed over drones to 1,000 Namo Drone Didis. The Prime Minister also disbursed around Rs 8,000 crore Bank loans to Self Help Groups (SHGs) at subsidised interest rate through Bank Linkage Camps set up by Banks in each district. The Prime Minister also disbursed about Rs 2,000 crore Capitalization Support Fund to SHGs. The Prime Minister also interacted with the beneficiaries.
Speaking on the occasion the Prime Minister called today’s occasion historic as Drone Didis and Lakhpati Didis are scripting new chapters of success. He said interacting with such successful women entrepreneurs fills him with confidence about the future of the nation. He praised the determination and persistence of the Nari Shakti. ‘This gave me confidence to embark on the journey of creating 3 crore lakhpati Didis’, he said.
“Any society can progress only through creating opportunities and ensuring the dignity of the Nari Shakti”, the Prime Minister said. PM Modi said with just a little bit of support Nari Shakti transcends the need for support and becomes support for others. The Prime Minister said he is the first Prime Minister who spoke from the ramparts of the Red Fort about issues of women empowerment like toilets for women, sanitary pads, unhealthy smoky kitchens, piped water to save the women daily inconvenience, Jan Dhan account for every women, against derogatory language for women and need to educated sons about the proper behaviour towards Nari Shakti.
“Modi’s sensitivities and Modi’s schemes have emerged from the experiences rooted in everyday life”, PM Modi said. Experience as lived the realities of life has informed these sensitivities and schemes, he said. That is why, these schemes bring ease of life for the mothers and daughters of the country.
The Prime Minister talked about schemes that are being brought to address the issues pertaining to Nari Shakti at every stage of their lives. In order to stop foeticide Beti Bachao Beti Padhao, Rs 6000 for nutrition of the expecting mothers, Sukanya Samriddhi for ensuring resources during education period, Mudra Yojana for helping them to get gainful foothold in entrepreneur arena, maternity leave expansion, free medical treatment, affordable medicines and enhancing ownership by registering PM Awas houses in the names of women, have brought change in the old mindset. He also acknowledged that the transformative influence of drone technology in agriculture is being steered by women of the nation. Recalling his interaction with a Drone Didi, the Prime Minister elaborated on the sense of empowerment through income, skill and recognition of the Drone Didi. “I have full faith that Nari Shakti will lead the technology revolution in the country”, The Prime Minister added, mentioning strides by women in all fields. The Prime Minister elaborated on the expansion of drone technology in areas such as transporting milk and vegetable products to the market, medicine delivery etc opening new avenues for Drone Didis.
He stated, "The expansion of self-help groups in India over the past decade has been remarkable. These groups have rewritten the narrative of women empowerment in the country." Acknowledging the pivotal role played by women in self-help groups, the Prime Minister expressed his gratitude, saying, "I extend my heartfelt greetings to every sister in the self-help groups today. Their hard work has elevated these groups to become leaders in nation-building." Prime Minister Modi emphasized the impressive growth of women's participation in self-help groups, noting, "Today, the number of women in self-help groups has surpassed 10 crore." Highlighting the government's efforts to support self-help groups, Prime Minister Modi stated, "Over the past ten years, our government has not only expanded self-help groups but also facilitated the opening of bank accounts for 98% of these groups." The assistance to such groups has been increased to 20 lakh rupees and more than 8 lakh crore rupees have been deposited to the accounts of such groups. The Prime Minister said that due to push for modern infrastructure, the income of these Self Help Groups have increased three fold.
In addition to economic empowerment, Prime Minister Modi praised the societal impact of self-help groups, stating, "These groups have contributed significantly to the development of rural infrastructure and the overall upliftment of rural communities." The Prime Minister acknowledged the role and services of Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi and Matasya Sakhi. “These Didis are giving new impetus to the country's national campaigns, from health to Digital India. More than 50 percent of those running the Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan are women and more than 50 percent of the beneficiaries are also women. This series of successes only strengthens my faith in Nari Shakti”, said the Prime Minister.
The Prime Minister asked the Self Help Groups to come forward in implementation of PM Suryaghar Muft Bijli Yojana. He said wherever members of Self Help Group take initiative, they will be given priority in the scheme.
Union Ministers Shri Arjun Munda, Dr Mansukh Mandaviya and Shri Giriraj Singh were among those present on the occasion.
The Namo Drone Didi and Lakhpati Didi initiatives are integral to the Prime Minister's vision of fostering economic empowerment and financial autonomy among women, especially in rural areas. In order to further this vision, Prime Minister will felicitate Lakhpati Didis, who have achieved success with the support of Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission and are supporting and motivating other Self-Help Group members for their upliftment.