সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম আৰু লাডাখত পিএমজেভিকেৰ অধীনত বৌদ্ধ উন্নয়ন আঁচনিৰ অন্তৰ্গত প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলে সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি ইৰাণীয়ে
ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে আনুমানিক ২২৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে গ্ৰহণ কৰা ৩৮ টা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়
দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ 'চেণ্টাৰ ফৰ এডভান্সড ষ্টাডিজ ইন বুদ্ধিষ্ট ষ্টাডিজ'কেন্দ্ৰক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ বাবে ৩০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য ঘোষণা
10 MAR 2024 1:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা আৰু মহিলা তথা শিশু বিকাশ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি ইৰাণীয়ে হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল লাডাখত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত বৌদ্ধ উন্নয়ন আঁচনিত অনুমোদিত মুঠ ২২৫ কোটি টকাৰ আনুমানিক ব্যয়ৰে ৰূপায়ণ কৰিবলগীয়া ৩৮ টা প্ৰকল্পৰ ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ 'বিৰাচট কে চাথ বিকাশ ' আৰু ' বিৰাচট কা সংবন্ধন' ধাৰণাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ অৰ্থে দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ'চেণ্টাৰ ফৰ এডভান্সড ষ্টাডিজ ইন বুদ্ধিষ্ট ষ্টাডিজ'কেন্দ্ৰত গৱেষণা, ভাষা সংৰক্ষণ, প্ৰতিলিপিৰ অনুবাদ আৰু বৌদ্ধ লোকসকলৰ দক্ষতা উন্নীতকৰণৰ বাবে ৩০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদানৰ কথা ঘোষণা কৰে।
'বিকশিত ভাৰত'ৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট অব বুদ্ধিষ্ট ষ্টাডিজ (চিআইবিএছ), দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ 'চেণ্টাৰ ফৰ এডভান্সড ষ্টাডিজ ইন বুদ্ধিষ্ট ষ্টাডিজ' কেন্দ্ৰ আৰু অন্যান্য উল্লেখনীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক এটা বৰ্তনীত একত্ৰিত কৰি তেনে প্ৰতিষ্ঠানৰ বিকাশৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াব । তেনে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে যাতে বৌদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু জ্ঞান সংৰক্ষণৰ দৰে কামত আত্মনিয়োগ কৰি আধুনিক শিক্ষা প্ৰদানত সহায় কৰিব পাৰে তাৰ বাবেও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
আজি নতুন দিল্লীত এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱাৰ উপৰি উক্ত অনুষ্ঠানটো ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম ছিং তামাং, কেন্দ্ৰীয় পৃথিৱী বিজ্ঞান মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজু, ভাৰত চৰকাৰৰ সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জন বাৰ্লাৰ উপস্থিতিত সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলতো আয়োজন কৰা হয়। সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধান সভাৰ সদস্য আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি সেই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল লাডাখৰ দূৰৱৰ্তী সীমান্ত অঞ্চলত বৌদ্ধ সম্প্ৰদায়সমূহক নিৰ্দিষ্ট গুৰুত্ব প্ৰদান কি "সমগ্ৰ চৰকাৰ" দৃষ্টিভংগীৰে সংখ্যালঘুসকলৰ বিকাশৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত এই অনুষ্ঠান এক উল্লেখনীয় অনুষ্ঠান হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। বৌদ্ধ সম্প্ৰদায়সমূহক আগুৱাই নিয়া আৰু আধুনিক শিক্ষা তথা পেছাদাৰী/বৃত্তিমূলক ব্যৱস্থাৰ সৈতে পৰম্পৰাগত ধৰ্মীয় শিক্ষাক সংপৃক্ত কৰাই এই পদক্ষেপৰ মূল উদ্দেশ্য। এই অঞ্চলবোৰত বৌদ্ধ জনগোষ্ঠীৰ যুৱ চামৰ বাবে দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে দক্ষতা বিকাশ পাঠ্যক্ৰমৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, যেনে বৌদ্ধ উন্নয়ন পৰিকল্পনা (বিডিপি) আদি।
এই কাৰ্যসূচী সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন চলিত আঁচনি যেনে পিএমজেভিকে, পিএম-বিকাশ, বৃত্তিৰ লগতে এনএমডিএফচি আৰু অন্যান্য মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত কাৰ্যসূচী তথা আঁচনিসমূহ একত্ৰিত কৰি ৰূপায়ণ কৰা হ'ব। এই কাৰ্যসূচীয়ে যাতে উল্লেখিত পাঁচখন ৰাজ্যৰ বৌদ্ধ সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলক উপকৃত কৰিব পাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ সজাগতা অভিযানৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।

Ministry of Minority Affairs
Minority Affairs Minister, Smt. Smriti Irani lays foundation stone for projects approved under Buddhist Development Plan under aegis of PMJVK in Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh, Sikkim & Ladakh
Foundation Stone of 38 projects with estimated cost of Rs. 225 Crore laid via virtual platform
Financial assistance of Rs. 30 Crores announced for strengthening ‘Centre for Advanced Studies in Buddhist Studies of the University of Delhi
10 MAR 2024 1:30PM by PIB Delhi
Union Minister of Minority Affairs and Women & Child Development, Smt. Smriti Irani, laid the foundation stone via virtual platform for 38 projects with the total estimated cost of Rs. 225 crore approved under Buddhist Development Plan under the aegis of Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram in the States of Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh, Sikkim and the Union Territory of Ladakh.
Keeping in view the present Government’s concept of ‘विरासत के साथ विकास’ and ‘विरासत का संवर्धन,’ on this occasion Hon’ble Minister of Minority Affairs announced financial assistance of Rs. 30 Crores for strengthening ‘Centre for Advanced Studies in Buddhist Studies of the University of Delhi for academic collaboration, promoting research, preservation of language, translation of transcripts and skill upgradation of Buddhist population.
Aligned with the purpose of ‘Viksit Bharat’ the Minister desired that the Institutes like Central Institute of Buddhist Studies (CIBS), Centre for Advanced Studies in Buddhist Studies of the University of Delhi and other prominent institutes should collaborate for integrated development in a circuit so as to conserve the Buddhist cultural heritage and knowledge along with providing them modern education.
In addition to the event held in New Delhi today, this event has been ceremoniously conducted in the respective States and the UT also in the presence of Shri Prem Sing Tamang, Chief Minister, Government of Sikkim, Shri Kiren Rijiju, Union Minister of Earth Sciences, Shri John Barla, Minister of State of Minority Affairs, Government of India, various Ministers in the respective States, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies and other dignitaries .
Taking another step ahead towards Government of India’s commitment for development of minorities with the "Whole of Government" approach with specific focus on the Buddhist Communities primarily in the far flung border areas in the States of Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh, Sikkim and the Union Territory of Ladakh and with the prime objective to secularize the traditional theological education with an additional provision of modern education and the professional/Vocational and skill development courses for the young Buddhist population in these areas, the Union Ministry of Minority Affairs has come up with a program viz. Buddhist Development Plan (BDP).
This program would be implemented converging various ongoing schemes of the Ministry such as PMJVK, PM-Vikas, Scholarship as well as the programs and the schemes being administered by NMDFC and those relevant in other Ministries. The program includes provisions for awareness campaigns to ensure that such schemes and programs are within reach of the Buddhist communities in the mentioned five states.