Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates and lays the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 34,000 crore in Azamgarh
inaugurates and lays the foundation stone of new terminal buildings of 15 airports across the country
Inaugurates Light House Projects (LHP) in Lucknow and Ranchi; foundation stone of these LHPs was laid by the PM in January 2021
Rail and road infrastructure to get strengthened in UP with projects worth more than Rs 19,000 crore
Dedicates to nation about 744 rural road projects under PMGSY worth more than Rs 3700 crore in UP
“Our government is working day and night to make the lives easier for families in Eastern Uttar Pradesh and the country”
“Azamgarh, which was counted among the backward areas, is writing a new chapter of development today”
“Just as our government took public welfare schemes beyond metro cities to small towns and villages... similarly, we are taking the work of modern infrastructure to small towns too”
“Uttar Pradesh decides the politics as well as the direction of the country's development”
“With the double engine government, both the picture and destiny of UP have transformed. Today Uttar Pradesh is among the best performing states in implementing central schemes”
10 MAR 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 34,000 crores in an event at Azamgarh Uttar Pradesh.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the change of such programme happening in places like Azamgarh instead of being held in Delhi. “Azamgarh, which was counted among the backward areas, is writing a new chapter of development today” PM Modi said. Today projects worth Rs 34,000 crore were either inaugurated or their foundation stones were laid from Azamgarh.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of 15 airport projects across the country worth more than Rs 9800 crore. He inaugurated 12 new Terminal Buildings of Pune, Kolhapur, Gwalior, Jabalpur, Delhi, Lucknow, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad, Shravasti and Adampur Airports. The Prime Minister laid the foundation stone of three new Terminal Buildings of Kadapa, Hubballi and Belagavi Airports. To illustrate the speed of the completion of airports, the Prime Minister informed that Gwalior terminal was completed in just 16 months. “This initiative will make air travel easier and accessible for the common citizens of the country”, he said. The Prime Minister emphasized that the record of the government of completing announced project in time repudiates the allegation of these projects being election gimmicks. “People are seeing that Modi is made of different material. I am working relentlessly to create a Viksit Bharat”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that along with airport, highway and railway infrastructure, projects related with education, water and environment received a new push today. Giving a new guarantee to the people of Azamgarh, the Prime Minister said that ‘Azamgarh will remain ‘Aajanm’ a ‘Vikas ka Garh’ (bastion of development forever). Breaking into local dialect, the Prime Minister said with airport, hospital and medical college, Azamgarh is no longer dependent on the neighbouring big cities.
The Prime Minister said that in the last 10 years, the region is seeing politics of development in place of the earlier politics of appeasement and dynasty. This trend got a new momentum under the leadership of the Chief Minister, Yogi Adityanath, the Prime Minister said. He said cities like Aligarh, Moradabad, Azamgarh, Shravasti which were ignored as backward areas of Uttar Pradesh are getting air connectivity due to rapid overall development. He said just like welfare schemes, modern infrastructure is moving beyond metro cities to small towns and villages. “Small cities have equal right to airports and good highways as big metro cities”
PM Modi emphasized. “We are increasing the strength of the tier 2 and tier 3 cities so that urbanization continues unabated”, said the Prime Minister.
Prime Minister Modi emphasized the importance of connectivity and infrastructure development in the region. He referred to the inauguration and foundation laying ceremonies of several railway projects, including those connecting districts like Sitapur, Shahjahanpur, Gazipur, and Prayagraj. Azamgarh, Mau and Balia received the gift of many railway projects. In addition to railway projects, Prime Minister Modi underscored the government's commitment to rural infrastructure development through the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. He stated, "More than 5,000 kilometers of roads have been inaugurated under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, aiming to improve connectivity for the farmers and youth of Eastern Uttar Pradesh."
Prime Minister Modi also highlighted the government's focus on ensuring fair prices for farmers' produce. He talked about the substantial increase in Minimum Support Price (MSP) for various crops, including sugarcane, stating, "Today, MSP for sugarcane farmers has been increased by 8 percent, reaching Rs. 340 per quintal."
Furthermore, Prime Minister Modi addressed the historical challenges faced by sugarcane farmers in the region, emphasizing the government's efforts to address their grievances. He noted, "Our government has settled pending dues worth thousands of crores for sugarcane farmers, providing them timely and fair payments." He also elaborated on transformation brought about by initiatives in biogas and ethanol. Regarding PM Kisan Samman Nidhi, the Prime Minister informed that in Azamgarh itself 8 lakh farmers received 2,000 crore rupees under the scheme.
Highlighting the transformative impact of government initiatives, Prime Minister Modi emphasized the need for honest governance to achieve rapid development. He stated, "Honest governance is essential for achieving unprecedented development. Our government is committed to eliminating corruption and ensuring transparent governance."
Prime Minister Modi expressed confidence in the transformative potential of the government's initiatives for Eastern Uttar Pradesh. He stated, "The establishment of Maharaja Suheldev Rajkiya Vishwavidyalaya and other initiatives will empower the youth and transform the educational landscape of the region."
Highlighting UP's pivotal role in shaping national politics and development, Prime Minister Modi emphasized how the state's progress aligns with the nation's growth trajectory. The Prime Minister commended UP for its exemplary implementation of central schemes under the double engine government and positioning the state among the top performers in this regard. He noted the significant investment made in UP over the past years, with infrastructure development and the creation of numerous opportunities for the youth being key outcomes.
PM Modi highlighted UP's rising profile, fueled by record levels of investment, ground-breaking ceremonies, and the expansion of expressway networks and highways. He praised the state's focus on improving law and order, exemplified by the completion of the historic Ram Mandir in Ayodhya.
Background
Providing a major boost to the civil aviation sector, the Prime Minister inaugurated and lay the foundation stone of 15 airport projects across the country worth more than Rs 9800 crore. He will inaugurate 12 new Terminal Buildings of Pune, Kolhapur, Gwalior, Jabalpur, Delhi, Lucknow, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad, Shravasti and Adampur Airports. The Prime Minister laid the foundation stone of three new Terminal Buildings of Kadapa, Hubballi and Belagavi Airports.
The 12 new Terminal Buildings will have a combined capacity to serve 620 Lakh passengers annually, while for the three Terminal Buildings whose foundation stone is being laid, once completed, the combined passenger handling capacity of these airports will increase to 95 Lakh passengers per annum. These Terminal Buildings have state-of-the-art passenger amenities and are also equipped with various sustainability features like Double Insulated Roofing System, Provision of Canopies for energy saving, LED Lighting etc. The designs of these Airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of that state and city, thus reflecting the local culture and highlighting the heritage of the region.
One of the key focus areas of the Prime Minister has been providing housing for all. Guided by this vision, an innovative means to for achieving this has been the conceptualization of the Light House Project. Prime Minister inaugurated Light House Project (LHP) in Lucknow and Ranchi under which more than 2000 affordable flats have been built with modern infrastructure. The innovative construction technology employed in these LHPs will give the families a sustainable and futuristic living experience. Earlier, Prime Minister has inaugurated similar Light House Projects in Chennai, Rajkot and Indore. The foundation stone of these LHPs was laid by the Prime Minister on 1st January 2021.
For Ranchi LHP, Germany's Precast Concrete Construction System - 3D Volumetric technology has been adopted. A unique feature of LHP Ranchi is that each room has been made separately and then the entire structure has been added like Lego Blocks toys. LHP Lucknow has been constructed using Canada's Stay In Place PVC Formwork with Pre-Engineered Steel Structural System.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of several road projects worth around Rs 11,500 crore in Uttar Pradesh. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
The Prime Minister dedicate to nation and laid the foundation stone of several road projects worth more than Rs 19,000 crore in Uttar Pradesh. The projects dedicated to nation include three packages of four lane Lucknow Ring Road and six laning of Chakeri to Allahabad Section of NH-2. The Prime Minister also laid the foundation stone of the four-laning of western side spur of Rampur – Rudrapur; two packages of six-laning of Kanpur Ring Road, and four Laning of Raebareli – Prayagraj section of NH-24B/ NH-30. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
The Prime Minister dedicated to nation about 744 rural road projects worth more than Rs 3700 crore built under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. These projects will result in the cumulative construction of over 5,400 KMs of rural roads in Uttar Pradesh, benefiting approximately 59 districts in the state. This will enhance connectivity and provide a significant boost to socio-economic development.
During the programme, the Prime Minister inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple rail projects worth around Rs 8200 crores, which will strengthen the rail infrastructure in Uttar Pradesh. He will dedicate doubling and electrification of multiple key rail sections. He will also dedicate to the nation Bhatni-Peokol bypass line which will end the problem of engine reversal at Bhatni and will facilitate seamless trains operation. The Prime Minister laid the foundation stone for gauge conversion of Bahraich-Nanpara-Nepalganj Road rail section. After completion of this project, the region will be connected to the metropolitan cities through a broad gauge line which will facilitate speedy development. The Prime Minister also inaugurated a new rail line from Ghazipur City and Ghazipur Ghat to Tarighat including a rail bridge over river Ganga. He will also flag off MEMU train service between Ghazipur City-Tarighat-Dildar Nagar Jn.
Further, the Prime Minister also inaugurated and dedicated multiple sewage treatment plants and other such projects in Prayagraj, Jaunpur and Etawah.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আজমগড়ত ৩৪ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, দেশলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
সমগ্ৰ দেশৰ ১৫টা বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
লক্ষ্ণৌ আৰু ৰাঁচীত ২০২১ চনৰ জানুৱাৰী মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা লাইট হাউচ প্ৰজেক্ট (এল এইচ পি) উদ্বোধন
১৯ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰে উত্তৰ প্ৰদেশত শক্তিশালী হ’ব ৰে’ল আৰু পথ আন্তঃগাঁথনি
উত্তৰ প্ৰদেশত ৩৭০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ পিএমজিএছৱাইৰ অধীনত প্ৰায় ৭৪৪টা গ্ৰাম্য পথ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা
"আমাৰ চৰকাৰে পূব উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু দেশৰ পৰিয়ালসমূহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে"
"পিছপৰা অঞ্চল বুলি বিবেচিত আজমগড়ে আজি উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিছে।"
"যেনেকৈ আমাৰ চৰকাৰে মেট্ৰ' চহৰৰ বাহিৰলৈ গৈ জনকল্যাণমূলক আঁচনি সৰু চহৰ আৰু গাঁৱলৈ লৈ গ'ল.. ঠিক তেনেদৰে আমি আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ কাম সৰু চহৰলৈও লৈ গৈ আছো"
“উত্তৰ প্ৰদেশে ৰাজনীতিৰ লগতে দেশৰ উন্নয়নৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰে”
"ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ লগে লগে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভাবমূৰ্তি আৰু ভাগ্য দুয়োটা সলনি হৈছে। আজি উত্তৰ প্ৰদেশ কেন্দ্ৰীয় আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন
10 MAR 2024 1:52PM by PIB Guwahati
আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ আজমগড়ত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আনুষ্ঠানিকভাৱে মুঠ ৩৪,০০০ কোটি টকাৰ অসংখ্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ, উৎসৰ্গা, আৰু আৰম্ভণি কৰে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজধানী দিল্লীতকৈ আজমগড়ৰ দৰে স্থানত এনে কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এসময়ত পিছপৰা অঞ্চলৰ ভিতৰত বিবেচিত আজমগড়ে এতিয়া প্ৰগতিৰ কাহিনীৰ চিত্ৰনাট্য লিখিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আজি আজমগড়ত হয় ৩৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয় নহয় আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশজুৰি ১৫টা বিমানবন্দৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ পৰিমাণ ৯৮০০ কোটিৰো অধিক। ইয়াৰ ভিতৰত তেওঁ পুনে, কলহাপুৰ, গোৱালিয়ৰ, জব্বলপুৰ, দিল্লী, লক্ষ্ণৌ, আলিগড়, আজমগড়, চিত্ৰকূট, মোৰাদাবাদ, শ্ৰাৱস্তি, আৰু আদমপুৰ বিমানবন্দৰত ১২টা নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিং উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাডাপা, হুবলী, আৰু বেলাগাভি বিমানবন্দৰত তিনিটা নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। বিমানবন্দৰৰ প্ৰকল্পসমূহৰ দ্ৰুত সমাপ্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মাত্ৰ ১৬ মাহত গোৱালিয়ৰ টাৰ্মিনেলৰ কাম সমাপ্ত হৈছে। এই পদক্ষেপে সাধাৰণ জনসাধাৰণৰ বাবে বিমান যাত্ৰাত বহুখিনি সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে। সময়মতে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ চৰকাৰৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পদক্ষেপসমূহ কেৱল নিৰ্বাচনী কৌশল বুলি উত্থাপন কৰা অভিযোগ খাৰিজ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "মানুহে মোৰ দৃষ্টিভংগীৰ পাৰ্থক্য প্ৰত্যক্ষ কৰে। মই এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছো।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বিমানবন্দৰ, ঘাইপথ, আৰু ৰে’লৱেৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উপৰিও শিক্ষা, পানী, আৰু পৰিৱেশৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহেও আজি উল্লেখযোগ্য উত্থান লাভ কৰিছে। আজমগড়ৰ জনসাধাৰণক নতুন নিশ্চয়তা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘আজমগড় ‘আজন্ম’ হৈ থাকিব ‘বিকাশ কা গড়’ (চিৰকালৰ বাবে উন্নয়নৰ দুৰ্গ)। স্থানীয় উপভাষাত ভাঙি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিমানবন্দৰ, চিকিৎসালয়, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে আজমগড় এতিয়া চুবুৰীয়া ডাঙৰ চহৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত দশকত অঞ্চলটোৰ তুষ্টিকৰণ আৰু বংশৰ ৰাজনীতিৰ পৰা উন্নয়নৰ ৰাজনীতিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই ধাৰাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথক কৃতিত্ব দিয়ে। অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ আলিগড়, মোৰাদাবাদ, আজমগড়, আৰু শ্ৰৱস্তিৰ দৰে চহৰৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিবোৰক পূৰ্বতে পিছপৰা অঞ্চল হিচাপে উপেক্ষা কৰা হৈছিল, এতিয়া দ্ৰুত সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে বিমান সংযোগ লাভ কৰিছে। আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সমতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয়, "কল্যাণমূলক আঁচনিৰ দৰেই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও মেট্ৰ' চহৰৰ বাহিৰলৈ সৰু চহৰ আৰু গাঁওলৈকে বিস্তৃত হৈ আছে। সৰু চহৰসমূহেও বিমানবন্দৰ আৰু ভাল ঘাইপথৰ যিমান যোগ্য, ডাঙৰ মেট্ৰ' চহৰবোৰেও সিমানেই যোগ্য।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰন্তৰ নগৰায়ন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে, "আমি এই চহৰসমূহৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছো যাতে নগৰায়ন বিনা বাধাই অগ্ৰগতি লাভ কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অঞ্চলটোত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন বৃদ্ধিৰ তাৎপৰ্য পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ সীতাপুৰ, শ্বাহজাহানপুৰ, গাজীপুৰ, আৰু প্ৰয়াগৰাজৰ দৰে জিলাসমূহ সংযোগ কৰা বিভিন্ন ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু ভেটি স্থাপন অনুষ্ঠানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তদুপৰি আজমগড়, মাউ, বালিয়া একাধিক ৰেল প্ৰকল্পৰ হিতাধিকাৰী আছিল। ৰে’লৱেৰ পদক্ষেপৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ নিষ্ঠাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "পূব উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সংযোগ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ অধীনত ৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক পথ উদ্বোধন কৰা হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশেষকৈ চুপাৰিৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ বিভিন্ন শস্যৰ নূন্যতম সহায়ক মূল্য (এম এছ পি) যথেষ্ট বৃদ্ধি পোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, "আজি চুপাৰি খেতিয়কৰ এম এছ পি ৮ শতাংশ বৃদ্ধি কৰি প্ৰতি কুইণ্টলত ৩৪০ টকা হৈছে।"
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অঞ্চলটোৰ চুপাৰি খেতিয়কসকলে সন্মুখীন হোৱা দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকৰ উদ্বেগ দূৰ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে, “আমাৰ চৰকাৰে চুপাৰি খেতিয়কসকলৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বাকী থকা বাবদ ধন ক্লিয়াৰ কৰিছে, যাতে তেওঁলোকে সময়মতে আৰু ন্যায্য ধন লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।” ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ জৈৱ গেছ আৰু ইথানল উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকাশ কৰে যে কেৱল আজমগড়তে এই আঁচনিৰ অধীনত মুঠ ৮ লাখ কৃষকে লাভ কৰিছে মুঠ ২০০০ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দ্ৰুত উন্নয়ন সাধনৰ ক্ষেত্ৰত সৎ শাসন ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি চৰকাৰী পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়, "অতুলনীয় উন্নয়ন লাভৰ বাবে সৎ শাসন ব্যৱস্থা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ চৰকাৰে দুৰ্নীতি নিৰ্মূল আৰু স্বচ্ছ শাসন ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল আছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পূব উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাবে চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে, "মহাৰাজা ছুহেলদেৱ ৰাজকীয় বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন আৰু অন্যান্য পদক্ষেপে যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ শৈক্ষিক পৰিৱেশত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।"
ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজনীতি আৰু উন্নয়ন গঢ় দিয়াত উত্তৰ প্ৰদেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতি ৰাষ্ট্ৰৰ বৃদ্ধিৰ ট্ৰেজেক্টৰীৰ সৈতে কেনেদৰে মিলি যায় তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় আঁচনিসমূহৰ অসাধাৰণ ৰূপায়ণ আৰু এই ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনক শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শনকাৰীৰ ভিতৰত স্থান দিয়াৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত বছৰবোৰত উত্তৰ প্ৰদেশত কৰা যথেষ্ট পৰিমাণৰ বিনিয়োগকো স্বীকাৰ কৰে, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য সুযোগ সৃষ্টিক মূল ফলাফল হিচাপে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী বিনিয়োগ, ভূমিস্খলন অনুষ্ঠান, আৰু এক্সপ্ৰেছৱে নেটৱৰ্ক আৰু ঘাইপথৰ সম্প্ৰসাৰণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উত্তৰ প্ৰদেশৰ উত্থানশীল প্ৰফাইলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে। অযোধ্যাত ঐতিহাসিক ৰাম মন্দিৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ আইন-শৃংখলা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাজ্যৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশজুৰি ১৫টা বিমানবন্দৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰি অসামৰিক বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক উল্লেখযোগ্য উত্থান ঘটায়, যাৰ পৰিমাণ ৯৮০০ কোটিতকৈও অধিক। ইয়াৰ ভিতৰত তেওঁ পুনে, কলহাপুৰ, গ্ৱালিয়ৰ, জবলপুৰ, দিল্লী, লক্ষ্ণৌ, আলিগড়, আজমগড়, চিত্ৰকূট, মোৰাদাবাদ, শ্ৰাৱস্তী আৰু আদমপুৰ বিমানবন্দৰত ১২টা নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিং উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাড়াপা, হুবলী, আৰু বেলাগাভি বিমানবন্দৰত তিনিটা নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
১২টা নতুন টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙত বছৰি ৬২০ লাখ যাত্ৰীক সামূহিকভাৱে ৰখাৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা তিনিটা টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ বাবে, এবাৰ সম্পূৰ্ণ হ’লে, ইয়াৰ সংযুক্ত যাত্ৰী পৰিচালনা ক্ষমতা বছৰি ৯৫ লাখ যাত্ৰীলৈ বৃদ্ধি পাব। এই টাৰ্মিনেল বিল্ডিংসমূহে অত্যাধুনিক যাত্ৰীসকলৰ সুবিধাসমূহৰ গৌৰৱ কৰে আৰু বিভিন্ন বহনক্ষমতাৰ বৈশিষ্ট্যসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰে, যেনে ডাবল ইনচুলেটেড ছাদ ব্যৱস্থা, শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে কেন’পিৰ ব্যৱস্থা, আৰু এল ই ডি লাইটিং। তদুপৰি এই বিমানবন্দৰসমূহৰ ডিজাইনসমূহে নিজ নিজ ৰাজ্য আৰু চহৰৰ ঐতিহ্য গঠনৰ সাধাৰণ উপাদানসমূহৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে, যাৰ ফলত স্থানীয় সংস্কৃতি প্ৰতিফলিত হয় আৰু অঞ্চলটোৰ চহকী ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
সকলোৰে বাবে গৃহ প্ৰদানৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অন্যতম মূল কেন্দ্ৰবিন্দু ক্ষেত্ৰ হৈছে লাইট হাউচ প্ৰজেক্ট (এল এইচ পি)ৰ ধাৰণা নিৰ্মাণ। শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্ণৌ আৰু ৰাঞ্চিত লাইট হাউছ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে, য’ত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰে সজ্জিত ২০০০ৰো অধিক সুলভ মূল্যৰ ফ্লেট নিৰ্মাণৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। এই প্ৰকল্পসমূহত পৰিয়ালসমূহক এক বহনক্ষম আৰু ভৱিষ্যতৰ জীৱন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে উদ্ভাৱনীমূলক নিৰ্মাণ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চেন্নাই, ৰাজকোট, ইন্দোৰত একেধৰণৰ লাইট হাউচ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিছিল। এই প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২১ চনৰ ১ জানুৱাৰীত।
ৰাঞ্চি এল এইচ পিয়ে জাৰ্মানীৰ উন্নত প্ৰিকাষ্ট কংক্ৰিট নিৰ্মাণ ব্যৱস্থা - 3D ভলিউমেট্ৰিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে, য'ত প্ৰতিটো কোঠাক সামগ্ৰিক গঠনত নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সংযুক্ত কৰাৰ আগতে পৃথকে পৃথকে নিৰ্মাণ কৰা হয়, যিটো লেগো ব্লক একত্ৰিত কৰাৰ দৰেই। আনহাতে, এল এইচ পি লক্ষ্ণৌৱে ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ বাবে কানাডাৰ উদ্ভাৱনীমূলক ‘ষ্টে ইন প্লেচ’ পিভিচি ফৰ্মৱৰ্ক প্ৰি-ইঞ্জিনিয়াৰিং ষ্টীল ষ্ট্ৰাকচাৰেল চিষ্টেমৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ব্যৱহাৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাতিৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰি উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰায় ১১,৫০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই পথ প্ৰকল্পসমূহে সংযোগৰ উন্নতি সাধন কৰিব, যান-জঁটৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰি উত্তৰ প্ৰদেশত ১৯ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে চাৰি লেনযুক্ত লক্ষ্ণৌ ৰিং ৰোডৰ তিনিটা পেকেজ আৰু ২ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ এলাহাবাদ অংশলৈ চাকেৰীৰ ছয় লেনিং ৰোড। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰামপুৰ – ৰুদ্ৰপুৰৰ পশ্চিম ফালৰ স্পাৰৰ চাৰিলেনিঙৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে; কানপুৰ ৰিং ৰোডৰ ছয় লেনিঙৰ দুটা পেকেজ, আৰু ৰায়েবাৰেলীৰ চাৰিটা লেনিং – ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-২৪বি/ ৩০ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ প্ৰয়াগৰাজ অংশ। এই পথ প্ৰকল্পসমূহে সংযোগৰ উন্নতি সাধন কৰিব, যান-জঁটৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মিত ৩৭০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰায় ৭৪৪টা গ্ৰাম্য পথ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে সামূহিকভাৱে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৫,৪০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ কাম কৰে, যিবোৰ ৰাজ্যখনৰ প্ৰায় ৫৯খন জিলাক সামৰি লৈছে। এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ সংযোগ বৃদ্ধি আৰু উল্লেখযোগ্য আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰায় ৮২০০ কোটি টকাৰ একাধিক ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত তেওঁ কেইবাটাও মূল ৰে’ল অংশৰ দুগুণ আৰু বিদ্যুৎকৰণৰ কাম উৎসৰ্গা কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ভাটনি-পিওকোল বাইপাছ লাইন উদ্বোধন কৰে, যাৰ ফলত ভাটনীত ইঞ্জিন ওলোটা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া হ’ব, যাৰ ফলত ৰে’লৰ পৰিচালনা সুশৃংখলিত হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাহৰেইচ-নানপাৰা-নেপালগঞ্জ ৰোড ৰেল খণ্ডৰ গেজ ৰূপান্তৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এই প্ৰকল্পটোৱে অঞ্চলটোক বহল গেজ লাইনৰ জৰিয়তে মহানগৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিব, যাৰ ফলত দ্ৰুত উন্নয়নৰ সুবিধা হ’ব। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গংগা নদীৰ ওপৰত এখন ৰেল দলংকে ধৰি গাজীপুৰ চহৰৰ পৰা গাজীপুৰ ঘাটলৈ নতুন ৰেল লাইন উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ গাজীপুৰ চহৰ, তাৰিঘাট, আৰু দিলদাৰ নগৰ জংচনৰ মাজত এমইএমইউ ৰেল সেৱাৰ ফ্লেগ অফ কৰি অঞ্চলটোৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰে।
তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰয়াগৰাজ, জৌনপুৰ আৰু ইটাৱাত একাধিক নলা পৰিশোধন প্লাণ্ট আৰু এনেধৰণৰ অন্যান্য প্ৰকল্পও উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা কৰে।