Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates and lays the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 34,000 crore in Azamgarh
inaugurates and lays the foundation stone of new terminal buildings of 15 airports across the country
Inaugurates Light House Projects (LHP) in Lucknow and Ranchi; foundation stone of these LHPs was laid by the PM in January 2021
Rail and road infrastructure to get strengthened in UP with projects worth more than Rs 19,000 crore
Dedicates to nation about 744 rural road projects under PMGSY worth more than Rs 3700 crore in UP
“Our government is working day and night to make the lives easier for families in Eastern Uttar Pradesh and the country”
“Azamgarh, which was counted among the backward areas, is writing a new chapter of development today”
“Just as our government took public welfare schemes beyond metro cities to small towns and villages... similarly, we are taking the work of modern infrastructure to small towns too”
“Uttar Pradesh decides the politics as well as the direction of the country's development”
“With the double engine government, both the picture and destiny of UP have transformed. Today Uttar Pradesh is among the best performing states in implementing central schemes”
10 MAR 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 34,000 crores in an event at Azamgarh Uttar Pradesh.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the change of such programme happening in places like Azamgarh instead of being held in Delhi. “Azamgarh, which was counted among the backward areas, is writing a new chapter of development today” PM Modi said. Today projects worth Rs 34,000 crore were either inaugurated or their foundation stones were laid from Azamgarh.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of 15 airport projects across the country worth more than Rs 9800 crore. He inaugurated 12 new Terminal Buildings of Pune, Kolhapur, Gwalior, Jabalpur, Delhi, Lucknow, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad, Shravasti and Adampur Airports. The Prime Minister laid the foundation stone of three new Terminal Buildings of Kadapa, Hubballi and Belagavi Airports. To illustrate the speed of the completion of airports, the Prime Minister informed that Gwalior terminal was completed in just 16 months. “This initiative will make air travel easier and accessible for the common citizens of the country”, he said. The Prime Minister emphasized that the record of the government of completing announced project in time repudiates the allegation of these projects being election gimmicks. “People are seeing that Modi is made of different material. I am working relentlessly to create a Viksit Bharat”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that along with airport, highway and railway infrastructure, projects related with education, water and environment received a new push today. Giving a new guarantee to the people of Azamgarh, the Prime Minister said that ‘Azamgarh will remain ‘Aajanm’ a ‘Vikas ka Garh’ (bastion of development forever). Breaking into local dialect, the Prime Minister said with airport, hospital and medical college, Azamgarh is no longer dependent on the neighbouring big cities.
The Prime Minister said that in the last 10 years, the region is seeing politics of development in place of the earlier politics of appeasement and dynasty. This trend got a new momentum under the leadership of the Chief Minister, Yogi Adityanath, the Prime Minister said. He said cities like Aligarh, Moradabad, Azamgarh, Shravasti which were ignored as backward areas of Uttar Pradesh are getting air connectivity due to rapid overall development. He said just like welfare schemes, modern infrastructure is moving beyond metro cities to small towns and villages. “Small cities have equal right to airports and good highways as big metro cities”
PM Modi emphasized. “We are increasing the strength of the tier 2 and tier 3 cities so that urbanization continues unabated”, said the Prime Minister.
Prime Minister Modi emphasized the importance of connectivity and infrastructure development in the region. He referred to the inauguration and foundation laying ceremonies of several railway projects, including those connecting districts like Sitapur, Shahjahanpur, Gazipur, and Prayagraj. Azamgarh, Mau and Balia received the gift of many railway projects. In addition to railway projects, Prime Minister Modi underscored the government's commitment to rural infrastructure development through the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. He stated, "More than 5,000 kilometers of roads have been inaugurated under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, aiming to improve connectivity for the farmers and youth of Eastern Uttar Pradesh."
Prime Minister Modi also highlighted the government's focus on ensuring fair prices for farmers' produce. He talked about the substantial increase in Minimum Support Price (MSP) for various crops, including sugarcane, stating, "Today, MSP for sugarcane farmers has been increased by 8 percent, reaching Rs. 340 per quintal."
Furthermore, Prime Minister Modi addressed the historical challenges faced by sugarcane farmers in the region, emphasizing the government's efforts to address their grievances. He noted, "Our government has settled pending dues worth thousands of crores for sugarcane farmers, providing them timely and fair payments." He also elaborated on transformation brought about by initiatives in biogas and ethanol. Regarding PM Kisan Samman Nidhi, the Prime Minister informed that in Azamgarh itself 8 lakh farmers received 2,000 crore rupees under the scheme.
Highlighting the transformative impact of government initiatives, Prime Minister Modi emphasized the need for honest governance to achieve rapid development. He stated, "Honest governance is essential for achieving unprecedented development. Our government is committed to eliminating corruption and ensuring transparent governance."
Prime Minister Modi expressed confidence in the transformative potential of the government's initiatives for Eastern Uttar Pradesh. He stated, "The establishment of Maharaja Suheldev Rajkiya Vishwavidyalaya and other initiatives will empower the youth and transform the educational landscape of the region."
Highlighting UP's pivotal role in shaping national politics and development, Prime Minister Modi emphasized how the state's progress aligns with the nation's growth trajectory. The Prime Minister commended UP for its exemplary implementation of central schemes under the double engine government and positioning the state among the top performers in this regard. He noted the significant investment made in UP over the past years, with infrastructure development and the creation of numerous opportunities for the youth being key outcomes.
PM Modi highlighted UP's rising profile, fueled by record levels of investment, ground-breaking ceremonies, and the expansion of expressway networks and highways. He praised the state's focus on improving law and order, exemplified by the completion of the historic Ram Mandir in Ayodhya.
Background
Providing a major boost to the civil aviation sector, the Prime Minister inaugurated and lay the foundation stone of 15 airport projects across the country worth more than Rs 9800 crore. He will inaugurate 12 new Terminal Buildings of Pune, Kolhapur, Gwalior, Jabalpur, Delhi, Lucknow, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad, Shravasti and Adampur Airports. The Prime Minister laid the foundation stone of three new Terminal Buildings of Kadapa, Hubballi and Belagavi Airports.
The 12 new Terminal Buildings will have a combined capacity to serve 620 Lakh passengers annually, while for the three Terminal Buildings whose foundation stone is being laid, once completed, the combined passenger handling capacity of these airports will increase to 95 Lakh passengers per annum. These Terminal Buildings have state-of-the-art passenger amenities and are also equipped with various sustainability features like Double Insulated Roofing System, Provision of Canopies for energy saving, LED Lighting etc. The designs of these Airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of that state and city, thus reflecting the local culture and highlighting the heritage of the region.
One of the key focus areas of the Prime Minister has been providing housing for all. Guided by this vision, an innovative means to for achieving this has been the conceptualization of the Light House Project. Prime Minister inaugurated Light House Project (LHP) in Lucknow and Ranchi under which more than 2000 affordable flats have been built with modern infrastructure. The innovative construction technology employed in these LHPs will give the families a sustainable and futuristic living experience. Earlier, Prime Minister has inaugurated similar Light House Projects in Chennai, Rajkot and Indore. The foundation stone of these LHPs was laid by the Prime Minister on 1st January 2021.
For Ranchi LHP, Germany's Precast Concrete Construction System - 3D Volumetric technology has been adopted. A unique feature of LHP Ranchi is that each room has been made separately and then the entire structure has been added like Lego Blocks toys. LHP Lucknow has been constructed using Canada's Stay In Place PVC Formwork with Pre-Engineered Steel Structural System.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of several road projects worth around Rs 11,500 crore in Uttar Pradesh. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
The Prime Minister dedicate to nation and laid the foundation stone of several road projects worth more than Rs 19,000 crore in Uttar Pradesh. The projects dedicated to nation include three packages of four lane Lucknow Ring Road and six laning of Chakeri to Allahabad Section of NH-2. The Prime Minister also laid the foundation stone of the four-laning of western side spur of Rampur – Rudrapur; two packages of six-laning of Kanpur Ring Road, and four Laning of Raebareli – Prayagraj section of NH-24B/ NH-30. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
The Prime Minister dedicated to nation about 744 rural road projects worth more than Rs 3700 crore built under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. These projects will result in the cumulative construction of over 5,400 KMs of rural roads in Uttar Pradesh, benefiting approximately 59 districts in the state. This will enhance connectivity and provide a significant boost to socio-economic development.
During the programme, the Prime Minister inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple rail projects worth around Rs 8200 crores, which will strengthen the rail infrastructure in Uttar Pradesh. He will dedicate doubling and electrification of multiple key rail sections. He will also dedicate to the nation Bhatni-Peokol bypass line which will end the problem of engine reversal at Bhatni and will facilitate seamless trains operation. The Prime Minister laid the foundation stone for gauge conversion of Bahraich-Nanpara-Nepalganj Road rail section. After completion of this project, the region will be connected to the metropolitan cities through a broad gauge line which will facilitate speedy development. The Prime Minister also inaugurated a new rail line from Ghazipur City and Ghazipur Ghat to Tarighat including a rail bridge over river Ganga. He will also flag off MEMU train service between Ghazipur City-Tarighat-Dildar Nagar Jn.
Further, the Prime Minister also inaugurated and dedicated multiple sewage treatment plants and other such projects in Prayagraj, Jaunpur and Etawah.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অজামগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লৈবাক শীনবদা থুংবগী এয়রপোর্ত ১৫গী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লাখনৌ অমসুং রাঞ্চিদা লাইত হাওস প্রোজেকশিং(এল ঐচ পি) শঙ্গাখ্রে; প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারি ২০২১দা হায়রিবা লাইত হাওসশিং উরেপ-উয়ুং তমখিবনি
লুপা করোর ১৯,০০ হেনবগী প্রোজেকশিংনা উত্তর প্রদেসতা রেল অমসুং লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি
পি.এম.জি.এস.ৱাইগী মখাদা লুপা করোর ৩৭০০ হেন্না চঙনা পায়খৎপা খুঙ্গংগী লম্বীগী প্রোজেক ৭৪৪ রোম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেস অমসুং লৈবাক অসিগী ইমুংশিং হিংবদা লাইনবা ঐখোয়গী সরকারনা অহিং-নুংথিল থবক তৌরি”
“চাউখৎত্রিবা লমশিংগী মরক্তা য়াওরম্বা অজামগর, ঙসিদি চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুব অমা ইরে”
“ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং মেত্রো সহরশিংগী ৱাংমদগী অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহল্লে… মসিগা চপ মান্ননা, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং ঐখোয়না অপীকপা তাউনশিংদশু য়ৌহল্লে”
“উত্তর প্রদেসনা লৈবাক অসিগী রাজনিতি অমসুং চাউখৎপগী মাইওন লেপ্লি”
“দবল ইঞ্জিন সরকার লাকপদগী, য়ু.পিগী শক্তম অমসুং মরাইবক অনিমক হোংলে। ঙসি উত্ত
10 MAR 2024 1:52PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী অজামগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা থৌরমশিং দিল্লিদা পাংথোকপগী মহুত্তা অজামগরগুম্বা মফমশিংদা পাংথোক্লে। চাউখৎত্রিবা লমশিংগী মরক্তা য়াওরম্বা অজামগর, ঙসিদি চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুব অমা ইরে। ঙসি অজামগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ রোমগী প্রোজেক খর শঙ্গারে, খরগীনা উরেপ-উয়ুং তম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৯৮০০ হেনবগী লৈবাক শীনবদা থুংবগী এয়রপোর্ত ১৫গী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না পুনে, কোলহাপুর, গ্বালিয়র, জবলপুর, দিল্লি, লাখনৌ, অলিগর, অজামগর, চিত্রাকুত, মোরাদবাদ, শ্রাবাস্তি অমসুং এদামপুর এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং ১২ শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রীনা কাদাপা, হুববাল্লী অমসুং বেলাগাবি এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অহুমশু উরেপ-উয়ুং তমখি। এয়রপোর্তশিং য়াংনা লোইশিনবগী খুদম ওইনা শুপ্নগী থা ১৬ তা গ্বালিয়র তর্মিনেল লোইশিনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মসিগী থবক অসিনা মথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা হেন্না লাইহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মীচম মীয়াম লাইনা মথক্তা চৎপা ঙমহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাউথোকখিবা প্রোজেকশিং সরকারনা মতম চানা লোইশিনবা অসিনা হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি মীখলগী য়েংলবা পায়খৎপনি হায়না মরাল শীরে। মোদী অসি তোঙানবা পোৎশক অমনা শাবনি হায়না মীয়াম্না উরে। বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ঐ চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি এয়রপোর্ত, হায়ৱে, রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইজুকেসন, ঈশিং অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং অনৌবা ইনোৎ অমা ফংলে। অজামগর অসি ‘অনজনম’ ‘বিকাস কা গরহ’(চাউখৎপগী মফম অমা) ওইরগনি। এয়রপোর্ত, হোস্পিতাল অমসুং মেদিকেল কলেজ লৈদুনা,অজামগর মখা তানা য়ুম্নোন্নরিবা অচৌবা সহরশিংগী মখা পোল্লরোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা মমাঙদা লৈরম্বা পেনহলবা অমসুং শাগৈগী রাজনিগী মহুত্তা লমদম অসিদা চাউখৎপগী রাজনিতি উবা ফংলে। মসিগী ফিবম অসি চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথকী লুচিংবা মখাদা অনৌবা খোঙজেল অমা লাকখিবনি। উত্তর প্রদেসকী চাউখৎতবা মফমশিংনি হায়না মীরাইরম্বা অলিগর, মোরাদবাদ, অজামগর, শ্রাবাস্তিগুম্বা সহরশিং য়াংনা চাউখৎলকপদগী এয়র কন্নেক্তিবিতি লৈরে। ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং মেত্রো সহরশিংগী ৱাংমদগী অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহল্লে… মসিগা চপ মান্ননা, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং ঐখোয়না অপীকপা তাউনশিংদশু য়ৌহল্লে। অপীকপা সহরশিংশু অচৌবা মেত্রোশিংগুম্বা এয়রপোর্তশিং অমসুং অফবা হায়ৱেশিং শেমগৎনবা চপ মান্নবা হকশিং লৈ। ঐখোয়না তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মখা তানা সহর শেমগৎপগী থবকশিং চৎথরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অমা চাউখৎহনবদা লম্বী-থোং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না মরুওই। সিতাপুর, সাহজাহানপুর, গাজিপুর অমসুং প্রায়াগ্রাজগুম্বা জিলাশিং শম্নবা তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। অজামগর, মাউ অমসুং বালিয়া রেলৱে প্রোজেক কয়া খুদোল ওইনা ফংলে। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেসকী লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংগী লম্বী-থোং ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা কিমি ৫০০০ হেনবগী লম্বীশিং শঙ্গারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং চুনবা মমল ফংনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। চু য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি হেনগৎলে। ঙসি, চু থাবা লৌমীশিংগী এম.এস.পি চাদা ৮ হেনগৎতুনা, কুইন্তল অমদা লুপা ৩৪০ য়ৌরে।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অসিগী চু থাবা লৌমীশিংনা পুৱারিগী ওইবা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লিবা অসি কোকহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। চু থাবা লৌমীশিংগী লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেনফম পীথোক্তনা লৈরকপা অদু ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়দা মতম চানা পীথোক্লে। বাইওগ্যাস অমসুং ইথানোলগী লমদা অওনবা কয়া পুরক্লে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা, অজামগরগী লৌমী লাখ ৮ রোম লুপা করোর ২,০০০ ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়াংনা চাউখৎপা ঙম্নবা পুকচেল শেংবা লৈঙাক লৈবা দরকার ওই। মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা চাউখৎপা পুরক্নবা পুকচেল শেংবা লৈঙাক তঙাইফদে। শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎনবা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা লৈঙাক লৈহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে।
নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেসতা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা অওনবা পুরকপা ঙম্লগনি। মহারাজ সুহেলদেব রাজকিয়া বিশ্বাবিদ্যলয় লিংখৎপা অমসুং অতোপ্পা থবকশিংনা নহারোলশিংদা শক্তি পীরগনি অমসুং লমদম অসিগী লাইরিক-লাইশু তম্বগী লমদা অওনবা পুরক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তর প্রদেসনা লৈবাক অসিগী রাজনিতি অমসুং চাউখৎপগী মাইওন লেপ্লি। রাজ্য অসি চাউখৎপগা লৈবাক অসি চাউখৎপগী লম্বীগা মান্নরি। দবল ইঞ্জিন সরকার লাকপদগী, য়ু.পিগী শক্তম অমসুং মরাইবক অনিমক হোংলে। ঙসি উত্তর প্রদেস কেন্দ্রগী স্কিমশিং পায়খৎপদা থবক খ্বাইদগী ফজবা রাজ্যশিংগী মরক্তা য়াওরে। হৌখিবা চহি খর অসিদা য়ু.পিদা শিংথাবা য়ানা শেন থাদরে অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলে অমসুং মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেকোর্দ ওইনা শেন থাদরকপা, গ্রাউন্দ-ব্রিক্কিং থৌরমশিং পাংথোকপ অমসুং এক্সপ্রেসৱে নেতৱার্কশিং অমসুং হায়ৱেশিং পাকথোক-চাউথোকপদগী য়ু.পিগী মিংচৎ হেনগৎলে। লো অমসুং ওর্দরগী ফিবম ফগৎহন্নবা রাজ্য সরকারনা মীৎয়েং চঙলিবা অসিগী থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অযোধ্যা ধামদা পুৱারি ওইনা রাম মন্দির শঙ্গারে।
নুঙগীৱারোল
লৈবাক অসিগী এভিএসন সেক্তরদা অচৌবা ইনোৎ অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংবগী লুপা করোর ৯৮০০ হেনবগী এয়রপোর্ত প্রোজেক ১৫ শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না পুনে, কোলহাপুর, গ্বালিয়র, জবলপুর, দিল্লি, লাখনৌ, অলিগর, অজামগর, চিত্রাকুত, মোরাদবাদ, শ্রাবাস্তি অমসুং এদামপুর এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং ১২ শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রীনা কাদাপা, হুববাল্লী অমসুং বেলাগাবি এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অহুমশু উরেপ-উয়ুং তমখি।
অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ৬২০ পাইথোক-পাইশিন তৌবা য়াগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা তর্মিনেল বিল্দিং অহুম অসি শাবা হেক লোইবগা, হায়রিবা এয়রপোর্ত অসিদা চহিদা পেসেঞ্জর লাখ ৯৫ হেনগৎলক্কনি। হায়রিবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং অসিদা খ্বাইদগী ফবা অনৌবা পেসেঞ্জরগী খুদোংচাবশিং য়াওরে অমসুং দবল ইন্সুলেতেদ রুফিং সিস্তেম, মৈ চাদনবা কেনোপিশিং, এল.ই.দি লাইত্তিং য়াওনা তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা খুদোংচাবশিং য়াওরে। রাজ্য অমসুং সহরগী হেরিতেচ স্ত্রকচরকী মচাকশিংদগী লৌরগা অমসুং ইথিল ফংদুনা হায়রিবা এয়রপোর্তশিং অসি দিজাইন তৌবনি অমসুং মসিদা লমদম অদুগী নাৎ অমসুং হেরিতেচ মমি তারি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা লৌরিবা হিরম অমদি মীওই খুদিংমক য়ুম লৈহনবা অসিনি। মহাক্কী পান্দমনা লমজিংদুনা, মসি ফংনবা অনৌবা পাম্বৈ অমা ওইনা লাইতহাওস প্রোজেক শেমগৎলকপনি। প্রধান মন্ত্রীনা লাখনৌ অমসুং রাঞ্চিদা লাইত হাওস প্রোজেক(এল ঐচ পি) শঙ্গাখি অমসুং মসিদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওরবা মমল হোংবা ফ্লেত ২০০০ হেন্না লৈরে। হায়রিবা লাইত হাওস প্রোজেকশিংদা অনৌবা য়ুম শানবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসিনা ইমুংশিং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং লৈবদা নুংঙাইবা অমা ফংহনগনি। মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা লাইত হাওস প্রোজেকশিং চেন্নাই, রাজকোত অমসুং ইন্দোরদা শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা লাইত হাওস প্রোজেকশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারি ২০২১দা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি।
লাইত হাওস প্রোজেক্কীদমক, জর্মনিগী প্রিকাস্ত কনক্রিত কন্সত্রক্সন সিস্তেম-৩দি ভোলুমেত্রিক তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। লাইত হাওস প্রোজেক রাঞ্চিগী তোপ-তোপ্পা শক্তম অমনা কা অমমম তোখাইনা শাবা অসিনি অমসুং অপুনবা য়ুম অসি লেগো ব্লোক শান্নপোৎশিংগুম হাপচিনবা অসিনি। লাইত হাওস প্রোজেক লাখনৌ অসি প্রি-ইঞ্জিনিয়ার স্তিল স্ত্রকচরেল সিস্তেমগা লোয়ননা কনাদাগী স্তে ইন প্লেস পি.ভি.সি ফোর্মৱার্ক শীজিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মীয়ামদা কৎথোক্কদবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা লাখনৌ রিং রোদ লেন মরি ওইহন্নবা পেকেজ অহুম অমসুং এন.ঐচ-২গী চাকেরি-এল্লাহবাদ সেক্সন লেন তরুক ওইহনবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা রামপুর-রুদ্রাপুরগী ৱেস্তর্ন সাইদ স্পুর লেন মরি ওইহনবা; কানপুর রিং রোদ লেন তরুক ওইহন্নবা পেকেজ অনি অমসুং এন.ঐচ-২৪বি/এন.ঐচ-৩০গী রাইবারেলি-প্রায়াগ্রাজ সেক্সন লেন মরি ওইহনবা য়াওরি। হায়রিবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা ইনোৎ পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৩৭০০ হেন্না চঙনবা পায়খৎপা খুঙ্গংগী লম্বীগী প্রোজেক ৭৪৪ লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা উত্তর প্রদেসতা কিমি ৫,৪০০ হেনবগী খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেমগৎতুনা রাজ্য অসিগী জিলা ৫৯ রোম কান্নবা পীগনি। প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা ইনোৎ পীগনি।
থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৮২০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং মসিনা উত্তর প্রদেসতা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনগনি। মহাক্না মরুওইবা রেল সেক্সনশিং দবল ওইহনবা অমসুং মৈ ফংহনবগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ভাতনি-পিওকোল বাইপাস লাইন কৎথোকখি অমসুং মসিনা ভাতনিদা ইঞ্জিন লৈথোক-লৈশিনগী খুদোংচাদবা কোকহল্লগনি অমসুং ত্রেনশিং নুংঙাইনা চেনবা য়াহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বাহরাইচ-নানপারা-নেপালগঞ্জ রোদ রেল সেক্সন গেজ ওনখৎনবগীদমক উরেপ-উয়ুং তমখি।
মসিগী প্রোজেক অসি লোইশিল্লবা মতুংদা, লমদম অসি ব্রোদ গেজ লাইন অমগী খুৎথাংদা মেত্রো সহরশিংগা শম্নরগনি অমসুং মসিনা চাউখৎপা য়াংখৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঘাজিপুর সহর অমসুং ঘাজিপুর ঘাত্তগী তারিঘাত ফাওবা অনৌবা রেল লাইন অমা অমসুং গঙ্গা তুরেলগী মথক্তা অনৌবা রেল থোং অমা শঙ্গাখি। মহাক্না ঘাজিপুর সিতি-তারিঘাত-দিলদার নগর জঙ্কসনগী মরক্তা মেমু ত্রেন সর্বিস লমথাখি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং প্রায়াগ্রাজ, জাউনপুর অমসুং ইতাৱাদা অতোপ্পা প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখি।