নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ৮০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে নেতাজী সুভাষ ডকত বাৰ্থ নং ৮ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু বাৰ্থ নং ৭ আৰু ৮ৰ যান্ত্ৰিককৰণত অনুমোদন জনাইছে
বন্দৰসমূহত যান্ত্ৰিককৰণ কেৱল আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণেই নহয়; এয়া হৈছে আমাৰ দেশৰ বাণিজ্য পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক দক্ষতা আৰু গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাৰ সৈতে সৱলীকৰণ: শ্ৰী সোণোৱাল
07 MAR 2024 8:18PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে কলকাতাৰ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰৰ কেডিএছৰ নেতাজী সুভাষ ডকত এটা উচ্চাভিলাষী প্ৰকল্প, ৮ নং বাৰ্থ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু ৭ আৰু ৮ নং বাৰ্থৰ যান্ত্ৰিককৰণত অনুমোদন জনাইছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তটো গ্ৰহণ কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ইয়াক বন্দৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত হিচাপে চিহ্নিত কৰে।
অনুমোদিত প্ৰকল্পটো ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব (পিপিপি) মোডৰ জৰিয়তে ডিজাইন, বিল্ড, ফাইনেন্স, অপাৰেট, আৰু ট্ৰেন্সফাৰ (ডিবিএফঅ'টি) আধাৰত সম্পাদন কৰা হ'ব। এই প্ৰচেষ্টাৰ মাত্ৰা লৈ চাই আনুমানিক প্ৰকল্প ব্যয় হৈছে ৮০৯.১৮ কোটি টকা।
এই প্ৰকল্পটোৱে শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰৰ কাৰ্যকৰী দৃশ্যপটত এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন আনিব। মুখ্য লাভালাভবোৰৰ ভিতৰত আছে এক কাৰ্যকৰী, দক্ষ, আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে বহনক্ষম একত্ৰিত কাৰ্গো সঞ্চালন প্ৰণালী স্থাপন, যি বন্দৰৰ কাৰ্যকৰী দক্ষতা যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, অতিৰিক্ত বাৰ্থিং আৰু কাৰ্গো হেণ্ডলিং সুবিধা সৃষ্টি কৰিলে আমদানি আৰু ৰপ্তানি দুয়োটা কাৰ্যকলাপ পূৰণ কৰিব, যাৰ ফলত বন্দৰৰ ক্ষমতা আৰু বহুমুখীতা বৃদ্ধি হ'ব, যাৰ ফলত সামগ্ৰিক প্ৰদৰ্শন আৰু প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধি হ'ব।
"প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত আৰু বন্দৰসমূহত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি যোৱা দহ বছৰত বন্দৰসমূহৰ কাৰ্গো পৰিচালনা ক্ষমতা দুগুণ হৈছে। বন্দৰসমূহত যান্ত্ৰিককৰণ কেৱল আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণেই নহয়; এয়া হৈছে আমাৰ দেশৰ বাণিজ্য পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক দক্ষতা আৰু গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাৰ সৈতে সৱলীকৰণ," শ্ৰী সোণোৱালে কয়।
পশ্চিম বংগত, সাগৰমালা কাৰ্যসূচীয়ে ৬২ টা প্ৰকল্পৰ তত্বাৱধান কৰে যাৰ মূল্য হৈছে ১৬,৩০০ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত প্ৰায় ১,১০০ কোটি টকাৰ ১৯ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ আৰু মুঠ ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ৪৩ টা প্ৰকল্প কাৰ্যকৰীকৰণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে, ইয়াৰ উপৰিও, এমঅ'পিএছডব্লিউৰ দ্বাৰা আংশিকভাৱে পুঁজি যোগান ধৰা প্ৰায় 650 কোটি টকাৰ ১১ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱা দেখা গৈছে (৪০০ কোটি টকা) আৰু ৫ (২৫০ কোটি টকাৰ) উন্নয়ন মূলক প্ৰকল্প। লক্ষণীয়ভাৱে, উপকূলীয় জিলা দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচী - দ্বিতীয় পৰ্যায় - পশ্চিম বংগ, ৬.৩২ কোটি টকাত অনুমোদিত, ডিচেম্বৰ ২০১৯ ত ২.১০ কোটি টকা মুকলি হোৱা স্বত্বেও এতিয়াও আৰম্ভ হোৱা নাই। এই সাফল্যসমূহৰ ভিতৰত পথ সংযোগ উন্নয়নৰ (~ ১০০ কোটি টকাৰ মূল্যৰ) দৰে প্ৰকল্পৰ ফলত যান-জঁট ৰক্ষা আৰু বন্দৰ সংযোগ উন্নত হৈছে, আনহাতে কলকাতা বন্দৰৰ ইজেচি য়াৰ্ডত (৪৭ কোটি টকা) ট্ৰেকৰ উন্নীতকৰণে কাৰ্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিছে আৰু লাইনচ্যুত হোৱাৰ ঘটনা হ্ৰাস কৰিছে।
সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭-ৰ অধীনত, বিশ্বমানৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বন্দৰসমূহৰ দিশত বিভিন্ন পদক্ষেপ লোৱা হৈছে যাৰ ভিতৰত আছে ৩০০ এমটিপিএতকৈ অধিক ক্ষমতা থকা মুখ্য আৰু অনা-মুখ্য বন্দৰসমূহৰ অন্তৰ্ভুক্ত বন্দৰ ক্লাষ্টাৰ বিকশিত কৰা, বন্দৰত গভীৰ ড্ৰাফ্ট (১৮-২৩ মিটাৰ) সৃষ্টি কৰা, ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট হাব বিকাশ কৰা, দুটা নতুন মুখ্য বন্দৰ বিকশিত কৰা, জাহাজ সম্পৰ্কীয় মাচুল হ্ৰাস কৰা, প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি – এনএমপি আৰু সম্পদ মুদ্ৰাকৰণ আঁচনি আদিৰ অধীনত প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা।
লগতে, সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন ২০৪৮ কাৰ্য পৰিকল্পনাত সামুদ্ৰিক গোটবোৰ চিনাক্ত কৰা হৈছে যাৰ ভিতৰত আছে বন্দৰবোৰত ঔদ্যোগিক গোট সৃষ্টি কৰা যাৰ ভিতৰত আছে ডিপিএ, ভিঅ'চিপিএ, এছএমপিএ (হলদিয়া) আৰু লগতে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ। সামুদ্ৰিক ঔদ্যোগিক গোট সৃষ্টিৰ মুখ্য পদক্ষেপবোৰৰ ভিতৰত আছে ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ বিকাশৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে মডেল চিনাক্ত কৰণ, ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ বাবে ফোকাচ সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰা, বিনিয়োগকাৰীৰ অনুকূল নীতি গ্ৰহণ কৰা ইত্যাদি। ঔদ্যোগিক গোটৰ উপৰিও, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপত গ্ৰেটাৰ নিকোবৰ আৰু পোৰ্ট ব্লেয়াৰ নামৰ তিনিটা দ্বীপৰ বিকাশ ক্ৰমান্বয়ে বাংকাৰিং হাব আৰু জাহাজ মেৰামতি হিচাপে বিকশিত কৰিব পাৰি। ইয়াৰ উপৰিও, জাহাজৰ স্পেয়াৰ আৰু দোকানৰ বাবে কালপেনি দ্বীপ বিকশিত কৰিব পাৰি। এই বিষয়বস্তুৰ অধীনত ৩০ টা পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত এই দ্বীপসমূহৰ বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপবোৰত আন্তঃগাঁথনি, প্ৰতিষ্ঠানগত আৰু নীতি/নিয়ামক পদক্ষেপ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
এই পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপে আন্তঃগাঁথনিগত বিকাশ আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰতিফলিত কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal approves project worth more than Rs. 800 crore to transform Syama Prasad Mookerjee Port
Union Minister approves Re-Construction of Berth No. 8 and Mechanization of Berth Nos. 7 and 8 at Netaji Subhash Dock
The Mechanization at ports isn't just about upgrading infrastructure; it's about empowering our nation's trade ecosystem with efficiency and global competitiveness: Shri Sonowal
07 MAR 2024 8:18PM by PIB Delhi
The Ministry of Ports, Shipping & Waterways has approved one of the ambitious projects, Re-Construction of Berth No. 8 and Mechanization of Berth Nos. 7 and 8 at Netaji Subhash Dock of KDS, Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata. This significant decision was taken by the Union Minister for Ports, Shipping, and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, marking a pivotal moment in the port's development journey.
The approved project will be executed on a Design, Build, Finance, Operate, and Transfer (DBFOT) basis through Public-Private Partnership (PPP) mode. The estimated project cost stands at Rs. 809.18 crore, underscoring the magnitude of this endeavor.
This project is poised to bring a paradigm shift in the operational landscape of the Syama Prasad Mookerjee Port. Key benefits include the establishment of an effective, efficient, and environmentally sustainable integrated cargo handling system, which will significantly bolster the port's operational efficiency. Additionally, the creation of additional berthing and cargo handling facilities will cater to both import and export activities, thereby amplifying the port's capacity and versatility, resulting in enhanced overall performance and competitiveness.
'Under the leadership of the Prime Minister and by taking several initiatives at ports, the cargo handling capacity of the ports has doubled in the last ten years. The Mechanization at ports isn't just about upgrading infrastructure; it's about empowering our nation's trade ecosystem with efficiency and global competitiveness,' said Shri Sonowal.
In West Bengal, the Sagarmala Programme oversees 62 projects valued at Rs. 16,300 crore, with 19 completed projects worth approximately Rs. 1,100 crore and 43 projects at various stages of implementation totaling around Rs. 15 thousand crore Additionally, 11 projects, partially funded by MoPSW, amounting to around Rs. 650 crore have seen 6 projects completed (worth Rs. 400 crore) and 5 projects (worth Rs. 250 crore) under development. Notably, the Coastal Districts Skill Development Program - Phase 2 - West Bengal, sanctioned for Rs. 6.32 crore, has yet to commence despite Rs. 2.10 crore being released in Dec 2019. Among the achievements, projects like Road Connectivity Improvement (worth ~Rs. 100 crore) have led to traffic decongestion and improved port connectivity, while the Upgradation of tracks at EJC yard of Kolkata Port (Rs. 47 crore) has enhanced operational efficiency and reduced incidents of derailment.
Under Maritime Amrit Kaal Vision 2047, various initiatives have been towards world class next generation ports which include developing port clusters involving major and non-major ports with capacities more than 300 MTPA, creation of deeper drafts (18-23 m) at ports, developing transshipment hub, developing two new major ports, reduce vessel related charges, increase private sector participation through implementation of projects under PM Gati Shakti – NMP and Asset Monetization Plan etc.
Further, Maritime clusters have been also identified in Maritime Amrit Kaal Vision 2047 Action Plan include creating industrial clusters along the ports which include DPA, VoCPA, SMPA (Haldia) and also at Andaman & Nicobar Islands. The key initiatives for creating the maritime industrial clusters include identification of models with private sector for developing the industrial clusters, identification of focus commodities for the industrial clusters, adoption of investor friendly policies etc.In addition to industrial clusters, development of three islands namely Greater Nicobar & Port Blair at Andaman and Nicobar Island can be developed as a bunkering hub and Ship repair respectively. In addition, Kalpeni Island can be developed for Vessel Spares and Stores. There are 30 initiatives identified under the theme, of which the key initiatives for developing these islands would involve infrastructure, institutional and policy/regulatory initiatives.
This transformative initiative underscores the government's steadfast commitment to fostering infrastructural development and bolstering maritime commerce.